Recenzije: The Girl Who Kicked the Hornet’s Nest, In Tranzit

6.10.2010 ob 03:58

THE GIRL WHO KICKED THE HORNET’S NEST

Tretje poglavje izjemno popularne in udarne švedske sage,  ki so jo na domačem trgu vrteli kot Luftslottet som sprängdes, se prične tam, kjer se je končalo drugo. Se pravi z zelo ranjeno Lisbeth Salander, ki v bolnici leži skupaj s svojim zlobnim in prav tako zelo poškodovanim očetom, s katerim sta se na koncu drugega poglavja zapletla v pravi masaker, kjer je kot veste sodeloval tudi njen zlovešči psihopatski brat. Drži, tretji del je spet na pravi poti, ki jo je odličnemu prvemu nekoliko pokvaril drugi. Z drugimi besedami, tretji del ima vse tisto, kar je manjkalo drugemu, kar pomeni, da gre za dovolj prepričljiv, zanimivo zastavljen in napet zaključek trilogije, ki ji pravkar snemajo še ameriški rimejk. Za mešanico kriminalnega trilerja, kjer Lisbeth že v bolnici po življenju strežejo plačani morilci, političnih intrig, kamor so vpleteni številni visoki politiki, ki jih na piko spet vzame novinar Mikael Blomkvist, sodiščne drame, kjer Lisbeth dokazuje svojo nedolžnost, in maščevanja, kjer bodo nastradali tisti, ki so jo spravili v umobolnico in ji uničili življenje. Odličen je tudi prizor, kjer se v skladišču pomerita Lisbeth in njen nori brat, ki spominja na Michaela Myersa, vseskozi pa gledalca navdušujejo tudi izvrstne igralske kreacije celotne ekipe in seveda precizna atmosfera, ki jo premorejo le skandinavski filmi. Dober finale izjemno zanimive, prebrisane in kompleksno zastavljene zgodbe.

Ocena: vredno ogleda


IN TRANZIT

In Tranzit, sicer ruski film, kjer vsi govorijo angleško, se začne obetavno. S skupino nemških vojakov, ki v taborišču padejo v roke ruskim vojakinjam, kar pomeni, da gledalec pomisli na payback time za vse tiste naci eksplotacije, kjer so ponavadi nastradale ženske. Namesto tega nas čaka dokaj realistična zgodba iz vojaškega taborišča, kar prav tako ni napačno, tudi zavoljo ljubezenskih zgodb, ki se spletejo med ujetniki in vojakinjami, ki jih nadzoruje strogi John Malkovich. Žal nas nato čaka cela paleta skrajno patetičnih, neprepričljivih, dolgočasnih in premalo zanimivih prizorov, ki so pod nivojem in ne dosegajo potrebne kvalitete. Zelo mrtev, hladen, prazen in brezizrazen film, ki je strel v prazno že za Vero Farmigo kaj šele za Johna Malkovicha, ki zadnje čase večkrat zaide v taka povprečna sranja. Dejansko reciklaža zloglasnega Nočnega portirja, ki pa se ponaša le s klišeji, poceni dramaturgijo in hitro pozabljivimi igralskimi kreacijami, kjer gledalca ne pretrese niti prizor, v katerem Malkovich javno poniža eno izmed vojakinj, ki se je mimo njegovega ukaza zapletla v intimno razmerje z nemškim ujetnikom.  Pač film, ki mu ne pomaga niti dejstvo, da naj bi ga posneli po resničnih dogodkih.

Ocena: izguba časa

 

13 komentarjev na “Recenzije: The Girl Who Kicked the Hornet’s Nest, In Tranzit”

 1. smoger pravi:

  Igralka v filmu The girl who.. je luštna za znoret.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spirsana, zdelana, darkerska, anoreksična in zjebana baba ti je lušna za znoret? Tudi prav :)

 3. smoger pravi:

  Ima nek čar.

 4. smoger pravi:

  Iščem pdf od te knjižne trilogije.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Po moje morajo biti knjige hudičevo dobre.

 6. smoger pravi:

  Ja, zato tudi nisem bral tvoje recenzije. Prvo knjige, pol filmi.
  O tem Švedu sem bral v Playboyu. Po njegovi smrti se njegova partnerica in družina (oče, brat) grebejo za njegove prenosnike. Baje je na njih vsaj še eno nadaljevanje.

 7. Filip pravi:

  Uf, se spomnim, da so tisti prizori na sodišču ful napeti. Jaz sem samo čakal, kdaj bo končno pokazala tisti posnetek posilstva..

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Res je, odlično posneti in napeto zrežirani so in tudi jaz sem komaj čakal, da odvetnica sesuje z dokazi tistega prepotentnega doktorskega prasca, ki je rekel, da si je Lisabeth izmislila tudi posilstvo.

 9. smoger pravi:

  Hollywood že zbira ekipo (vlogo inšpektorja naj bi dobil Daniel Craig) za snemanje ameriške različice. Aja…dobil sem prvo knjigo. :cool:

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Film že snemajo kolega, iskanje glavne igralke pa je bila glavna tema interneta zadnje pol leta.

 11. Filip pravi:

  In režiral ga bo David Fincher ;)
  Mislim (beri: Upam), da si lahko obetamo en fajn rimejk :D

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kljub Fincherju se bojim, da bodo Američani naredili sranje. Še posebej za prvi del, ki je res vrhunski. Pa Daniel Craig je totalno zgrešena izbira po moje, lahko pa da me preseneti, bomo videli.

 13. Happy Birthday: Noomi Rapace « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] zdaj končno vrti tudi v naših kinih. Dekle z zmajskim tatujem, Dekle, ki se je igralo z ognjem in Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo, so filmi, ki so obnoreli tudi Američane, ki zdaj v režiji Davida Fincherja pripravljajo tudi [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !