Recenzije: Charlie St. Cloud, Step Up 3D, Legend of the Guardians

5.10.2010 ob 01:10

CHARLIE ST. CLOUD

Nekoliko patetična in žanrsko zmedena, a vendar na trenutke lepa in očarljiva zgodbica o prebolevanju smrti mlajšega bratca, ki na glavo obrne življenje obetavnega mladeniča Charliea St. Cloudea (Zac Efron), ki se seveda krivi za nesrečni dogodek in ostaja v svojem svetu, v svetu umrlega bratca Sama (Charlie Tahan), kateremu je obljubil vsakodnevne bejzbol treninge. Dejansko klišejska zgodba prebolevanja ljubljene osebe, kamor se primeša še kanček znanstvene fantastike, no ja, kanček nadnaravnega, kar pa ne predstavlja plusa, marveč ne dovolj prepričljiv žanrski preskok, kjer nam pač povedo, da ljubezen ozdravi še tako hladno in ranjeno srce. Jp, Charlie St. Cloud vidi mrtve, kot tisti mulo v Šestem čutu, da dela na pokopališču, pa je seveda v kontekstu. Effron je okej, a vseeno ni vedno kos dokaj zahtevni vlogici, Kim Basinger pa v vlogi njegove mame izgine prehitro. Pač film o tem, da nam bog, no ja, Ray Liotta, življenje reši z namenom.

Ocena: nič posebnega

STEP UP 3D

Tole je brez dvoma eden slabših plesnih filmov daleč na okoli, ki mu ne pomaga niti 3D. Dejansko je več 3Dja kot plesa, kar pomeni, da gre le za kič, svetlobne efekte, poziranje in nezanimive koreografije, kjer fatalni udarec zada še grozljivo prazna in slabo zastavljena zgodba, kjer ne boste našli niti kančka vsaj približno povprečne  dramaturgije. Jp, Step Up iz leta 2006 je bil slab, Step  Up iz leta 2010, pa je še slabši. Povedano udarno, Step Up 3D je tako zelo poceni, da bi si StreetDance, ki smo ga nekaj časa nazaj prav tako videli v 3Dju, zaslužil oskarja za najboljši film leta. Drži, StreetDance je mojstrovina proti temule sranju, kjer nekaj sekundic pogojno ukrade le izjemno nadarjeni Adam G. Sevani, še posebej v nostalgični sekvenci na pločniku. Okej, ne bom rekel, da nekaj mulcev ne pleše dobro, toda to je premalo za vsaj približno soliden film, ki se že takoj na začetku izgubi v zares slabem scenariju, dialogih in kiču, ki prekrije morebitno dobro nastavljene plesne točke. Pač dvoboj dveh plesnih ekip, ljubezenska zgodba, metanje polen in mulo, ki zaradi plesa zanemarja šolske obveznosti.

Ocena: izguba časa

LEGEND OF THE GUARDIANS: THE OWLS OF GA’HOOLE

Uf, kako dolgo nisem videl tako vizualno čudovitega in osupljivega filma kot je Legend of the Guardians, 3D animirana mojstrovina Zacka Snyderja, režiserja filma 300, ki je tokrat pač posnel 300 s sovicami in dodal še nekaj enkratnih, simpatičnih in zabavnih reči za otroke. Drži, tole je risanka za otroke, ki imajo radi tudi surovo akcijo, in risanka za otroke, ki poleg surove akcije pričakujejo še tipične disneyjevske prijeme. Resnično super kombinacija, ki prednosti 3Dja izkoristi vsaj toliko kot Avatar. Vizualna poslastica, ki premore tudi dobro zgodbo, odlične glasovne karakterizacije (Helen Mirren, Geoffrey Rush, Hugo Weaving, Anthony LaPaglia, Sam Neill, Miriam Margolyes), vrhunsko dinamiko in dovolj smešne momente, da gledalec ostaja na trnih od začetka do konca. Zack Snyder zna, vsaj tako dobro kot Robert Zemeckis, ki me je lani navdušil z risanko A Christmas Carol. Dejansko zgodba o nacizmu, o okultu nacizma, ki si želi podjarmiti svet, pa tudi kanček Mandžurijskega kandidata je notri, če res raztegnem možgane. Sicer pa zgodbica o mali sovici, ki pade v krempje zlobni sovji sekti  in upa, da očetove zgodbice o sovjih varuhih niso bile le pravljica. Pa zgodbica o čudovitem prijateljstvu s pritlikavo sovico, pa seveda zgodbica o razdoru bratov, ki prisegata na različno ideologijo. Dejansko politična pravljica, zapakirana tako, da otroci ne bodo imeli težav in da bodo močno uživali tudi odrasli.

Ocena: presežek

 

10 komentarjev na “Recenzije: Charlie St. Cloud, Step Up 3D, Legend of the Guardians”

 1. Tina M Tina M pravi:

  Charlie me je malo razočaral. Deluje kot da niso vedeli, na kaj se osredotočiti: na izgubo brata, Charliejevo življenje, ljubezen do jadranja ali na ljubezensko zgodbo… pa so zmešali vse skupaj v neko megleno zadevo, kot praviš.
  Sovice so res super, v splošnem pa zelo estetski in presenetljivo kvaliteten izdelek. Res sem uživala med gledanjem. Če bi obstajale v obliki plišastih živalic, bi si vzela domov tisto malo, pritlikavo sovico :)

  By the way, zelo so mi všeč tvoje nove ocene. Classy :)

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Prav te s filma dvomim, da bodo, vsaj pri nas ne, saj je film finančno zaenkrat zelo skromen, kar me močno preseneča, saj je res dober. Kot da se folk tega ne zaveda in ga ne gre gledat. Je pa res, da je imel zelo mali padec drugi vikend, kar lahko pomeni, da bo nekaj vseeno zaslužil, toda še vedno daleč od cifre, ki sem jo pričakoval glede na tak projekt.

  Charlie bi bil brez teh dodatkov res še en kliše, toda žal ti dodatki ne delujejo prav dobro in ga dejansko celo pokvarijo.

  Nove ocene? Dobro deluje, se strinjam :)

 3. barbara pravi:

  Efron, ne Affron :D

 4. Marko pravi:

  Iztok, malo offtopic, pa vendar. Rad bi gledal kako grozljivko, ampak tako da bi se ustrašil in posral.

  Maš kakšen predlog? Pri kateri je bilo tebe najbolj strah?

  Hvala

  p.s.

  Si mogoče že gledal tedve:

  http://www.imdb.com/title/tt1038988/

  http://www.imdb.com/title/tt1245112/

 5. numa pravi:

  Ufff, kaj se je s tabo zgodilo v zadnjem času Iztok. Je bil čas ko sva imela povsem isti okus za filme, zadnjih 30 filmov moram na žalost napisat, da temu ni več tako. izmed zadnjih 30 filmov se s tabo strinjam z nič več kot tremi komentarji. To pomeni, da si po moje zgrešil pri kar 27 filmih. Vzemimo za primer sovice, ki so daleč od presežka. Vse kar ta animiranec ponudi je čudovita narava, ki kot pri Avatarju pride do izraza res samo v 3D kinodvorani, enkratni prizori borb in izjemno uprizorjeni počasni posnetki, ki jih pri animirancih nismo vajeni. To pa je tudi vse. Sovice pogrnejo na vsebini, nekateri prizori so povsem nepovezani in nesmiselni in še bi lahko našteval. Ampak res Iztok, dobrim filmom daješ zadnje čase res slabe ocene, in obratno. Upam da nekoč prideš nazaj na stara pota.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  *Barbara, hvala za popravek, pozna ura :)

  *Marko, videl le ameriški rimejk, ki mi prav tako ni bil slab.
  Jaz se poserjem od strahu recimo ob Carrie, The Omen, The Tale of Two Sisters, Rosemary’s Baby, Stir of Echoes, Mirrors, The Grudge, Ghostwatch, The Fourth Kind in še kaj bi se našlo.

  *Numa, uf, meni so sovice resnično nepozaben film, kaj tako lepega, dovršenega in polnega nisem videl že sto let. Meni je tudi vsebina enkratna, tako v malenkosti kot v širši zgodbi, ki je na tak način pri animacijah nisem vajen. Je pa malo trapasto očitati, da je nek film dober le v kinu, ja hudiča, saj so ga posneli za kino ne za ipod :)
  Za firbec, katerim dobrim filmom sem zadnje čase dal slabo oceno?

 7. Filip pravi:

  Fotografija pri Sovah je res sapo jemajoča. Komaj čakam, da jih vidim :)

 8. RHYME-G pravi:

  a so kul pol te sove? to so skos reklamiral v USA!
  ka pa expendables si gledu ze sploh?

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zelo, zelo kul, a obvezno v kinu v 3D, res nepozabno doživetje.
  The Expendables, če sem gledal? Itak:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/08/29/recenzije-the-expendables/

 10. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: Step Up Revolution, Total Recall pravi:

  [...] v šest let trajajočo franšizo, kjer je bil pogojno okej le drugi del, medtem ko je bila trojka kljub 3Dju grozno slaba. Okej, štirka je vendarle boljša od trojke, a to je tako, kot da je [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !