Recenzije: Dickie Roberts, Suckers, Secondhand Lions, Evelyn, A Saintly Switch

30.09.2010 ob 01:11

DICKIE ROBERTS: FORMER CHILD STAR (zda 2003, komedija, režija: Sam Weisman, igrajo: David Spade, Mary McCormack, Jon Lovitz, Craig Bierko, Alyssa Milano, Rob Reiner, Jenny Boyd, Scott Tessa, Brendan Fraser, Corey Feldman, Florence Henderson, Dick Van Patten, Gary Coleman, Corey Haim, Sasha Mitchell) Nostalgična, satirična, insajderska in zelo zabavna biografija Macaulayja Culkina in vseh tistih otroških zvezdnikov, ki so zavozili kariere. David Spade je Dickie Roberts, otroški zvezdnik izjemno popularne tv serije, ki mora sedaj za preživetje prati avtomobile in se z žalostjo spominjati svojih najbolj slavnih časov. Če bi mu rekli Macaulay Culkin, ne bi zgrešili. Če bi ga poklicali Corey Feldman in Corey Haim, tudi ne. Če bi ga zamenjali za Garyja Colemana, pa vam ne bi zameril. Tip je le spomin na stare dobre čase. Na čase serije The Brady Bunch, ki jih ni več. Ki so le nostalgičen del filmske zgodovine. Toda naš Dickie se ne da. Še posebej, ko ga pusti punca Alyssa Milano in ko izve, da režiser Rob Reiner pripravlja nov film in prireja avdicijo. »Ne bo šlo, Dickie, nimaš pravega karakterja za to vlogo. Nisi dovolj pristen,« mu razloži stari dobri Rob in se pošali na račun Jacka Nicholsona in Demi Moore, ki sta kot veste igrala v njegovi mojstrovini A Few Good Men. In Dickie si omisli rešitev. Umetno družino, kjer bo podoživel otroštvo, ki ga ni imel. Kot Ben Affleck v komediji Surviving Christmas, kot Michael Jackson, ki se je na svojem ranču rad podil z otroki. In tu se zabavna insajderska satira zamenja s simpatičnim družinskim filmčkom, kar je škoda. Kar malce uniči in poklišeji enkratno zastavljeno tematiko. Nič zato, saj gre še vedno za film, kjer bivše otroške zvezdnike zares igrajo bivši otroški zvezdniki, za film, kjer znani režiserji res igrajo znane režiserje, in za film, kjer vsem tistim pozabljenim zvezdnikom ni nerodno priznati resnice. In ker to storijo s pomočjo pesmi, ki jo skupinsko zapojejo med odjavno špico, dobimo film, ki ga ne uniči niti bleda igralska predstava Davida Spadea, kateri je prav tako  že zdavnaj postal bivši filmski zvezdnik.

Ocena: vredno ogleda

SUCKERS (zda 1999, kriminalna komedija, režija: Roger Nygard, igrajo: Daniel Benzali, Louis Mandylor, Jake Johansen, Joe Yanetty, David Ackert) Film, ki bi ga morali videti prav vsak prodajalec avtomobilov. To, kar je Glengarry Glen Ross naredil za prodajalce nepremičnin, dela Suckers za prodajalce avtomobilov. In to ni le prodaja, to je bitka za življenje in smrt. To so morski psi, ki trgajo ude plavalcem. Piranje, ki se ženejo za krvjo najbližje žrtve. To je jebena gladiatorska arena, kjer zmaga tisti, ki prvi zamahne z mečem. No ja, tako svojo ekipo pač uči veliki boss Daniel Benzali, brezkompromisni, divji, perverzni in zabavni manipulator, ki bi za milijon dolarjev prodal tudi trideset let starega Jugota. In pobje se učijo, poslušajo in prodajajo. Od jutra do večera. Od enega do drugega avtomobila. Tu in tam resda poči, ko jih okoli prinese kakšna blondinka, drugače pa sekajo sto na uro in obračajo nič hudega sluteče stranke. Tudi tiste, ki so na socialni in tiste, ki nimajo niti za kruh in mleko. Zares fina, direktna, dinamična, energična, tekoča in adrenalinska komična kriminalka, ki nam razkrije tudi tisto, kar ponavadi ne ve niti policija.

Ocena: vredno ogleda

SECONDHAND LIONS (zda 2003, dramska komedija, režija: Tim McCanlies, igrajo: Michael Caine, Robert Duvall, Haley Joel Osment, Kyra Sedgwick, Josh Lucas) Žepna inačica Burtonove mojstrovine Big Fish. Haley Joel Osment, tisti Haley Joel Osment, ki je v Šestem čutu videl mrtvece, je Walter, simpatični pobič, ki ga mama Kyra Sedgwick pusti na počitnicah pri njegovih starih stricih. Pri Garthu (Michael Caine) in Hubu (Robert Duvall), dveh sila posebnih, trmastih in samozavestnih možakarjih, ki bi lahko kot za šalo igrala v komediji Stare sablje, če bi se seveda prepirala. Ker se razumeta več kot odlično, saj imata za sabo celo kopico nenavadnih dogodivščin, nastopata v resnejšem filmu. V svojem filmu. V svoji zgodbi. V svojem svetu, ki ga zmoti prihod mladega fanta. Mladega radovedneža, ki ga zanima njuna preteklost. Ki bi rad ugotovil, če gre za pravljico, za še eno Veliko ribo, ali morda za resnične prigode pogumnih stricev. Štos je namreč v tem, da mu starca pripovedujeta zgodbe iz Afrike in Arabije, kjer sta se bojevala z vojaki nekega šejka, ki ni prenesel, da bi mu speljala lokalno lepotico Jasmino (Emmanuelle Vaugier). Se pravi zgodbe iz Tisoč in ene noči, ki se slišijo sila nemogoče in privlečeno za lase. Dovolj očarljiva, morda malce dolgočasna in vseeno dovolj kvalitetna komična drama, ki jo dodatno zabeli še prihod ostarele levinje s slabim srcem.

Ocena: nič posebnega

EVELYN (zda, irska, nemčija, anglija, nizozemska 2002, drama, režija: Bruce Beresford, igrajo: Pierce Brosnan, Julianna Margulies, Stephen Rea, Aidan Quinn, Sophie Vavasseur, Andrea Irvine) Čudovita in dovolj čustvena drama o očetu, ki mu cerkev vzame tri otroke. Pierce Brosnan je Desmond Doyle, brezposelni pivski bratec, ki ga neke noči zapusti žena, kar pomeni, da ostane sam s tremi otroki. Ker živi na Irskem in ker se zgodba dogaja v petdesetih letih, mu država otroke pošlje v cerkvene ustanove in pojasni, da moški po zakonu otrok brez ženske ne more vzgajati. Toda Desmond se ne da, gre na sodišče, se opremi z vrhunskimi odvetniki (Stephen Rea, Aidan Quinn), neha piti in najde zaposlitev. Vse zavoljo dejstva, da bi dobil svoje otroke. Svoja dva sinova in hčerkico Evelyn (Sophie Vavasseur), ki preživlja težke čase med grobimi nunami. Prepričljiva, gledljiva, na trenutke zabavna in po resničnih dogodkih posneta socialna drama, kjer Pierce Brosnan odigra najboljšo vlogo svoje kariere.

Ocena: vredno ogleda

A SAINTLY SWITCH (zda 1999, komedija, režija: Peter Bogdanovich, igrajo: David Alan Grier, Vivica A. Fox, Rue McClanahan, Al Waxman) Komedija zamenjanih identitet, ki ji zelo kmalu zmanjka idej. Finta, da se tokrat zamenjata telesi moža in žene (David Alan Grier, Vivica A. Fox) je resda kul in strašno zabavna, toda kratka. Prekratka za cel film, ki bi vžgal samo kot desetminutni skeč. Sramota za režiserja, ki nam je pred leti dal klasike The Last Picture Show, What’s Up Doc in Paper Moon, se pravi za režiserja, ki že trideset let ni posnel čisto nič posebej dobrega.

Ocena:  izguba časa

 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !