Vse najboljše, IMDB

28.09.2010 ob 23:40

Jp, legendarni filmski portal IMDB praznuje dvajsetletnico obstoja. Saj veste, če ni na IMDB, ni nikjer. Nujna stran za vsakega filmofila, filmoljubca in naključnega firbca, narejena tako, da o filmih in igralcih izveš čisto vse, kar te zanima, še več kot v almanahu Leonarda Maltina, še več kot v glavi Marcela Štefančiča. Dober razlog, da je na CD romu nehala izhajati kultna Cinemania, razlog, da smo postali leni, saj si nam ni treba zapomniti ničesar, razlog, da vedno znova klikamo po internetu. IMDB, na dolgo, internet movie data base, najbolj popolna filmska enciklopedija, ravno prav skomercailizirana, da je všeč vsem, ravno prav insajderska, da je všeč tudi cinikom.

In še fenomenalen prelet filmskega dogajanja zadnjih dvajsetih let, urejen po letnicah, ob katerem so se mi pocedile nostalgične sline za številnimi zares vrhunskimi filmi, dogodki, trivio in igralskimi predstavami, kjer dejansko nisem zamudil ničesar:  KLIK

 

21 komentarjev na “Vse najboljše, IMDB”

 1. RHYME-G pravi:

  nism vedu da je biu internet že leta 1990 ??:) vsaj tko za širšo uporabo

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nekje na sredini osemdesetih se je začelo zares, vsaj v tujini, pri nas pa, hm, po moje sredina devetdesetih, ko smo sanjali, da bi prišli do hitre povezave pa nismo še imeli te sreče. Te res divje linije pa so v novem tisočletju v razmahu, če se ne motim.
  IMDB pa, ja, že leta 1990, sicer ne tako razkošen in dodelan kot danes, a vseeno, takrat se je začelo.
  Se pa spomnim, da ko ga še nisem poznal, mi je pomagal Maltinov katalog, pa revija Yu Video iz Srbije, pa Cinemania vsako leto znova, ko sem gledal novejše filme pa sem si moral igralce zapomniti in si jih pisati na roko, če ni šlo drugače.
  Odkar je IMDB pa so moji možgani tako zelo leni, da skoraj ne znam več našteti trinajst igralcev filma JFK ne da bi si pomagal z IMDBjem :)

 3. Imdb pravi:

  Sicer te ne poznam, ampak hvala za voscilo.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Še na naslednjih dvajset, le podobe ne spreminjaj v to novo sranje, saj se ga bomo težko navadili :)

 5. Mirko pravi:

  IMDB je sicer ravno v procesu spreminjanja podobe. Nva podoba je že vidna – občasno – odvisno na kateri server naletiš in s katerim brskalnikom.

 6. Simon pravi:

  Iztok se pridrzujem tvojemu mnenju o novi podobi. Je cisto zanic, nepregledna.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Simon, v vsakem primeru se jo bomo navadili, še vsake smo se, itak pa nimamo kaj :)

 8. Morant pravi:

  Če hočeš obdržati stari look, pojdi na svoj account -> Site Preferences -> obkljukaj “Display full credits (title pages)” in “Display acting credits sorted by type (name pages)”. Sicer to dela le še za strani o filmih (v nasprotju z osebami), ampak okej.

  Durgače je pa na novi layout absolutno grozljiv. No ja, glavno da bodo lastniki iPhonov in podobnega kložja lahko udobneje brskali (zato je vse tako stisnjeno, scrolling-oriented in s tolikimi velikimi slikami). PC userji očitno ne štejejo več veliko.

 9. alenka pravi:

  ja res je fajn IMDB, velikokrat pride prav!

 10. smoger pravi:

  IMDB ima en velik fail. To so ocene filmov.

  Ostalo je v redu.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pač bereš kritike priznanih recenzistov v posebni rubriki, če te zanima, in se požvižgaš na oceno uporabnikov, kjer so okusi pač različni.

 12. smoger pravi:

  Jaz se odločam o (ne)gledanju filma na osnovi trailerja. In to že 15 let.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Trailer je večkrat hudo zavajajoč, jaz jih rad pogledam iz firbca, nikoli pa se ne bom odločil na osnovi tega. Sem pa večkrat glede na trailer močno razočaran nad filmom, saj zmečejo najboljše reči vanj.
  Nekako tako kot da bi se za film odločeval na osnovi plakata :)

 14. smoger pravi:

  Pa meni do sedaj uspeva.

 15. alenka pravi:

  no men se pa zdi, da trailer ful zavaja. sploh zadna leta je v večini tko, da če je trailer fajn je film pol kr neki oz. je vse kul že v trailerju,če pa trailer ni ne vem kaj oz. te ravno tok prtegne da pogledaš zna bit pa film zlo okej.

  sicer me pa ocene ne motjo, sama tud zlo rada ocenjujem.

  kar se pa kritikov tiče je pa spet zlo tko no. objektivnosti tle za moje pojme ni oz. je le dela, odvisno za kak film gre, nekomu je bl všeč en stil snemanju, drugemu spet drugi, potem je pa tu še zvrst, igralci in igra, itd. sj ne rečem, če js preberem kritiko kakega k se mi zdi, da dobro piše jo sprejmem, ampak o filmu bom sodla sama. me pa mogoče zarad pozitivne kritike tok prej potegne, da si ogledam nek film…

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jaz itak pogledam vse kar mi pride pod roke in niti ne štekam folka, ki se odloči, da nekega filma ne bo gledal. Pač poglej, če bo kul bo kul, če ne bo, pač ne bo. Filmski kritik mora itak pogledati vse, da se lahko odloči kaj je dobro kaj pa slabo.

  Jaz pač neke filme pričakujem bolj kot druge, to je vse.

 17. spookymulder spookymulder pravi:

  Imdb je zakon, alfa in omega in po mojem ga ni sodobnega filmoljuba, ki ne bi redno uporabljal te strani.

  Nova podoba pa ima še vedno vse podatke kot prej, tako da glede tega ni panike, samo malo bolj grafično je usmerjena, da se najprej pokažejo slike, kar so v bistvu postopoma uvajali že prej. Verjetno predvsem za privabljanje mladih obiskovalcev, ki so jim bolj pomembne slike, kot pa izpisana imena in podatki.

  Pa še glede napovednikov … nekako gre za pričakovati, da so nekoliko pristranski in zavajujoči, saj gre nenazadnje za reklamo za film, ki naj bi v kina pritegnila čim večje število gledalcev. Potem se sicer na žalost včasih zgodi, da je napovednik bolj zanimiv od samega filma, ali pa da so najboljši kadri uporabljeni in prikazani že v napovedniku, kar potem nekoliko pokvari ogled filma. Osebno imam sicer najrajši napovednike dolgo pričakovanih filmov, ko lahko dobiš prvi občutek, kako bo zadeva izgledala.

 18. smoger pravi:

  @IG: Si se že sprijaznil s tem, da v lifu ne boš videl vseh filmov, ki so jih posneli za čas tvojega bivanja na tem svetu?

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Žal ne.

 20. dr. Onyx pravi:

  Meni je Imdb grda in nepregledna spletna stran. Če me zanimajo podatki o kakšnem filmu, imam dosti raje Wikipedijo in Metacritics, kjer so recenzije filmov zbrane na enem mestu. Seveda pa dopuščam možnost, da se o Imdb motim, ker se nisem vanjo nikdar poglabljal oziroma če kaj tam prebiram, je to forum ob filmu (message board). Ima pa Imdb srečo, da je pač njihova spletna stran prvi zadetek v iskalniku, če vneseš ime filma.

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Na wikiju je včasih več trivie, tudi jaz večkrat pogledam, toda čez IMDB ga ni, to je res prava zakladnica vsega mogočega. Pa tudi kritike so zbrane, le pravo rubriko je treba pogledati.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !