Happy Birthday: Arthur Penn (RIP)

27.09.2010 ob 21:29

Ko se ozrem po filmografiji danes 88 letnega režiserja Arthurja Penna, mi zastane dih, saj se vedno znova zavem, da je ustvaril nekaj najboljših in najbolj prelmonih filmov vseh časov. Na vrh bi postavil Little Big Man z Dustinom Hoffmanom, ki je tudi eden mojih naj filmov vseh časov, nato pa bi seveda dodal kultno klasiko Bonnie & Clyde in meni izjemno všečni The Missouri Breaks, kjer sta razturala Marlon Brando in Jack Nicholson. Častitljive omembe je vreden tudi The Miracle Worker, ki je Anne Bancroft prinesel oskarja, povsem okej pa sta tudi Night Moves z rosno mlado Melanie Griffith in Geneom Hackmanom ter The Left Handed Gun s Paulom Newmanom. Posebej velja omeniti tudi meni izvrsti in zelo  posebni The Chase iz leta 1966, kjer so igrali Brando, Jane Fonda in Robert Redford, oko pa lahko mirne duše vržete tudi na Mickey One z Warrenom Beattyjem. Če sem iskren, mi je bil kul tudi Target iz sredine osemdesetih, kjer je Hackmanu družbo delal mladi Matt Dillon, nekaj posebnega je črna komedija Penn & Teller Get Killed s konca osemdesetih, tv dramica The Portrait iz leta 1993 pa mi je bila zanimiva predvsem zaradi nostalgije, ki sta jo pričarala ostarela Gregory Peck in Lauren Bacall.

Velik režiser, hudičevo velik režiser in vizionar, eden najboljših, zelo pogumen in vedno močno pred časom. Žal že skoraj dvajset let v peniziji in z rezimejem, ki ga boste stežka našli še kje drugje.

SORODNI ZAPISI:

kulti-in-klasike-bonnie-and-clyde/
kulti-in-klasike-the-missouri-breaks/
nekoc-in-danes-jane-fonda/
vse-najboljse-warren-beatty/
happy-birthday-dustin-hoffman/
zapustil-nas-je-paul-newman/
happy-birthday-gene-hackman/

 

5 komentarjev na “Happy Birthday: Arthur Penn (RIP)”

 1. mile pravi:

  OJLA……Podpišem zgoraj opisano, dotaknil bi se samo filma Night Moves, zaradi katerega sem si zapomnil predvsem Melanie Grifith, pa ne samo zaradi pomankljivo oblečenih prizorov, temveč zaradi njene dobre, celo odlične predstave, kljub rosnim letom. Čeprav mi Hackman še danes ne potegne, si je s to vlogo zaslužil moje spoštovanje, seveda pa ne smem pozabiti še Jamesa Woodsa, ki mi je bil in do danes ostal nekako nedorečen……pozz..Mile

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če me spomin ne vara, jo je Hackman klical “aljaskan finger fiš” :)
  Stara je bila vsega 17 let, kar pomeni, da so bili prizori v bistvu zelo sporni.
  Tule imaš še nekaj o njej:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2007/10/23/nekoc-in-danes-melanie-griffith/
  Hackman ti ni bil kul igralec? Uf, meni pa eden najboljših vseh časov.
  Woods pa prav tako, odličen za zlobne in zjebane karakterje.

 3. Morant pravi:

  In zdaj je mrtev. :-/

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Fak, pa res. Ne morem verjeti. Napišem mu poklon za rojstni dan, samo nekaj ur kasneje pa je umrl. Velik režiser, res velik, eden največjih kar jih je bilo.

 5. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » RIP: Greg Giraldo, Eddie Fisher, Harold Gould, Arthur Penn, Gloria Stuart, Claude Chabrol, Jure Robič pravi:

  [...] grozljivo mi je to, da sem se mu le dan pred smrtjo poklonil z zapisom za rojstni [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !