Kulti in klasike: Maratonci trče počasni krug

26.09.2010 ob 01:59

jugoslavija 1982, črna komedija, režija: Slobodan Šijan, igrajo: Danilo Stojković, Bogdan Diklić, Pavle Vujisić, Mija Aleksić, Milivoje Tomić, Radislav Lazarević, Zoran Radmilović, Jelisaveta Sablić, Bora Todorović

Najbolj črna in pravzaprav edina prava črna  jugoslovanska komedija, ki jo po pogumu in izvirnosti prekaša samo Davitelj protiv davitelja, ki ga je ravno tako režiral maestro Slobodan Šijan.

Da je Slobodan Šijan leta 1982, se pravi po filmu Ko to tamo pjeva, največji jugo uspešnici vseh časov, posnel ravno Maratonce, vrhunsko črno komedijo, ne preseneča, saj je rabil nekaj divjega. Nekaj takšnega, da bo ohranil renome. Da bo šel naprej. Da bo ostal najbolj kul jugoslovanski režiser vseh časov. Uspelo mu je. Na celi črti. Z odlično mešanico črnega humorja, romantike, nostalgije in čisto pravega gangsterskega filma, ki ga krona čisto pravi mafijski obračun. Prav imate, ko človek gleda veliki finale, veliki dvoboj družin Topalović in Piton, se spomni filma Bonnie and Clyde. Prelomne akcijske kriminalke, ki je več kot vplivala tudi na Slobodana Šijana. In ko gleda ostarelega, bradatega, sivega in tečnega Maksimilijana Topalovića (Milivoje Tomić), najstarejšega člana družine, ne more mimo Broja Jedan, legendarnega junaka stripov o Alanu Fordu. Toda Maratonci niso Alan Ford. Maratonci so zgodba o družini, ki se preživlja s pogrebi in izdelovanjem krst. O družini, ki si je kupila krematorij in šla s časom naprej. O družini, kjer pod isto streho živi pet generacij. O družini, kjer najmlajši član Mirko (Bogdan Diklić) ni najbolj navdušen nad pogrebnim biznisom in se raje zanima za filmsko umetnost in oboževano dekle Kristino (Jelisaveta Sablić). In seveda o družini, ki pride navzkriž z Bilijem Pitonom (Zoran Radmilović), dobaviteljem krst, ki hoče denar. Ki napove vojno. Ki zagrozi s požigom hiše. Nepozabna klasika evropskega slovesa, ki v osnovno šolo pošlje prav vse filme Emirja Kusturice.

Ocena: presežek

 

11 komentarjev na “Kulti in klasike: Maratonci trče počasni krug”

 1. mile pravi:

  OJLA….Tale Slobodan mi je kr Car, pa ne samo zaradi zgoraj naštetih uspešnic, spomnim se tudi nekaj televizijskih zadev, ki so nastale še pred letom 1980, čeprav sem naslove pozabil. Me pa zanima, če si slučajno gledal njegove novejše stvaritve ? Ena reč je S.O.S., to vem zagotovo, druga pa je povezana z hrčki, ali nekaj podobnega. In če si, kje bi lahko dobil ( KUPIL ) DVD ? ……pozz…..Mile

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Po Davitelju nisem gledal ničesar več, celo občutek sem imel, da je nehal režirati. Morda se motim, toda zdi se mi, da tile novejši filmi niso kaj dosti znani med ljudmi. Je pa po eni strani čudno, da je nekako ugasnil in da ni tako meednarodno uveljavljen kot Kusturica. Po Davitelju je dejansko posnel le še tri filme.

 3. Senna pravi:

  Iztok..mogoče se motim..ampak nikjer nisi objavil ocene filma??
  sej ne dvomim da je sedipe!:)
  kot rečeno vrhunska zadeva,klasika..za vse čase..
  še anekdota: na famoznem IMDB se je ta film en dan (vsaj jaz sem to opazil sam enkrat ) vrnil (povsem zasluženo) na 245.mesto med 250. vseh časov…vsa čast..
  čeprav mi je osebno Ko to tamo peva ljubši..je tam najbrž umetniško še kakšno stopnjo kvalitetnejši:)

  lep pozdrav

  S.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Odločil sem se, da bom ukinil številčne ocene na koncu recenzije, saj se mi dejansko zdijo nepotrebne in nepoštene, pa še bralec je vedno znova preveč pozoren le na to ne pa argument zakaj je tako. Pa še težko je razumeti ljudem zakaj ima nek film četudi je slabši od nekega drugega, višjo oceno. Evo, to je to.

  Uf, zanimivo tole z imdb, po moje edini naš film s takim rezultatom. No ja, za angleško govoreče območje je The Marathon Family :)

  Ko to tamo peva bi si moral ogledati še enkrat, saj sem ga nazadnje videl kot mulc. Mi je pa, kot sem že povedal, od Maratoncev še bolj črnohumoren Davitelj, ki je hkrati eden mojih naj jugo filmov vseh časov.

 5. Svit pravi:

  Maratonci je boljsi od Ko to tamo pjeva. Se da pa fino obadva kupiti v Bigbangu v paketu, za mizerno nizko ceno. Definitivno se spodobi, ne pa imeti na nekem Verbatim nosilcu.

  Poglej še Crna macka, beli macor. Tudi smeh. Čeprav ni od Šijana.

  Pa Balkanski Špijon.

 6. smoger pravi:

  Imaš pa še eno črno komedijo (seveda se ne more primerajti z Maratonci)…Točkovi:
  http://www.youtube.com/watch?v=DZylecCSPkk

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  *Svit, Maratonce imam na originalnem dvdju, itak :)
  Črna mačka je tudi dober film, ne ravno mojstrovina kot Underground, a vseeno vredno ogleda že zaradi odbitih ciganskih likov. Špijona pa sem malo pozabil, videl kot mulc.

  *Smoger, se strinjam, odličen film, lepo da si me spomnil nanj. Dobro se spomnim, da sem ga ob pisanju recenzije ob koncu devetdesetih primerjal tudi z Maratonci in seveda z odlično francosko črno komedijo L’auberge rouge iz leta 1951.

 8. fal bak pravi:

  Različna mnenja imamo o tem, kam gremo po smrti. Vsem pa je skupno prepričanje, da človek po smrti ne doživlja zemeljskih težav in se nam torej za njegovo “dobro počutje” ni treba bati. Kjerkoli že je, v krščanskih vicah, nebesih, v kraljestvu duš po drugih verovanjih, ali v “soju svojih del in ne-del” živi naprej v svojem prejšnjem okolju, nikakršnega razloga nimamo, da bi se nam smilil. Njegov novi položaj ne more biti globoki vzrok naše žalosti.

 9. Geco pravi:

  Ej Iztok, Profesionalac ti je všeč?

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Geco, kul film, če me spomin ne vara.

 11. IZTOK faking GARTNER » Grossmann 2012: Slobodan Šijan pravi:

  [...] je Kusturica bolj prepoznaven, ni nikoli posnel tako zelo dobrih filmov kot so Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug in Davitelj protiv davitelja, mojstrsko črno komedijo, ki jo uvrščam v sam vrh najboljših jugo [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !