Recenzija: Temple Grandin

25.09.2010 ob 14:33

TEMPLE GRANDIN

Naj začnem z briljantno igralsko kreacijo Claire Danes, nekdanje DiCapriove Julije, ki avtistko Temple Grandin, resnično doktorico, profesorico, legendo, junakinjo in žensko, ki je klavnicam za goveda dodala humano noto, skine v nulo. Drži, tole je ena najboljših ženskih predstav zadnjega časa, ki v osnovko pošlje tudi Julio Child Meryl Streep. Tole je tudi ena najboljših upodobitev duševno prizadete osebe na filmskem platnu, ki na trenutke preseže celo Dustina Hoffmana iz Rain Mana, ki je kot veste prav tako igral avtista. Jp, Claire Danes igra tako dobro kot Hilary Swank, tako zelo prepričljivo in doživeto, da gledalec komaj lovi sapo. V filmu, ki premore cel kup enkratnih, zabavno dramskih momentov, katere režiser Mick Jackson, avtor solidnih filmov Volcano, Live From Baghdad, L.A. Story, Indictment: The McMartin Trial, Clean Slate, The Bodyguard, Yuri Nosenko in Chattahoochee, v objektiv ujame z vrhunsko dramaturgijo, atmosfero in tempom, ki bi si zaslužil kino tretma ne pa le HBOjev tv filmček. Tole je labodji spev Micka Jacksona, ki ni še nikoli posnel tako zelo dobrega in očarljivo učinkovitega filma. Tole je mojstrovina, ki je na letošnjih emmyjih ugnala celo fenomenalni You Don’t Know Jack. Filmski biser, ki se skozi življenje Temple Grandin sprehodi brez napake in prikaže vse ključne momente in prigode njenega izjemno zanimivega življenja. Tudi trenutek, ko sama zgradi leseni “objemalnik”, napravico, ki ji nadomesti človeške objeme in dotike, ki se jih boji in jih ne prenese. Tipična  avtistka, ki je s pogumom, vztrajnostjo in genialnostjo prilezla na vrh sveta in letos dobila zares enkraten in mojstrsko izpeljan poklon, kjer svojih pet minut vzamejo tudi odlično vkomponirani in prepričljivi Julia Ormond (njena mama), Catherine O’Hara (njena teta) in David Strathairn (njen profesor). Super film, zabaven, kvaliteten, čustveno močan, čisto nič patetičen, spontan, očarljiv, pester, dinamičen, zelo gledljiv in tak, da ga zlepa ne boste pozabili. Kot Forrest Gump, le da glavna junakinja živi tudi v resnici.

Ocena: presežek

 

15 komentarjev na “Recenzija: Temple Grandin”

 1. alenka pravi:

  super film! nism mogla verjet, da tok dobro igraClaire! ja tista Leova Julija, wow! super film, igra in poklon tej fascinantni ženski, ki se je sprejela tako kot je in iskoristla svoj potencial kljub oz.prav zaradi avtizma. kapo dol! 5/5

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ko je prišla na emmyje, sem samo zijal, točno taka je kot jo je odigrala Claire Danes, pa še vedno isto oblečena. Neverjetno res.

 3. alenka pravi:

  ja sj ji je med snemanjem tudi dajala nasvete pa vse, ampak res kar ne morm prehvalt kok je dobro odigrala. v lik padla čist. ena a!

 4. simon pravi:

  Odlicen film. Ko sem koncal z gledanjem sem kolegu poslal SMS da sem videl film v katerem bo igralka dobila oskarja za glavno zensko vlogo.

  Res dober film niti minuto dolgocasen.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Oskarja žal ne bo, saj je tv film, bo pa morda zlati globus za najboljšo tv vlogo.

 6. simon pravi:

  Ja saj to je skoda da ni oskarja. Vem ja, sem videl da je TV film.
  Katera bo le dobila oskarja.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Po moje ima največ šans Natalie Portman.

 8. simon pravi:

  se moram pocakat da pride malo boljsa kvaliteta tega filma da ga pogledam :D

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  A ni že ogromno časa zunaj zelo kvalitetna kopija?

 10. simon pravi:

  Niti ne. Slaba slika je. Bom se malo pocakal.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  HD Tv Rip je teb slaba slika? Kaj pa je lahko še bolje od tega razen originalni Blue Ray dvd iz trgovine?

 12. simon pravi:

  Ja ne vem kje ti gledas to :) Jaz potegnem iz partisa. In tam te kvlaitete ni. Ce mi pa poves iz kot si ti potegnes ti bom pa hvalezen.
  Sem pa film pogledal vceraj in se mi zdi da je res mocno precenjen.
  Oskara bi naj dobila zakaj? Zato kr je tak shujsala? Al zato kr se je naucila balet?.
  Igrala ni za moje pojme nic posebnega.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  A zdaj govoriva o Natalie Portman? No ja, vloga je veliko več kot le balet, je portret duševno zmedene ženske, ki se ji med procesom priprav na baletno predstavo zmeša.

  Dobra roba pa se najde na piratebay pa extratorrent recimo.

 14. simon pravi:

  Ja Natalija Portman ja. Nic posebnega.

 15. David pravi:

  Res sem bil jezen, ko sem videl, da ne bo mogla it na oskarje. Prekleto, Claire so ukradli oskarja!!!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !