Predvolilne obljube in slogani so mi totalna bedarija

25.09.2010 ob 01:25

Jp, lokalne volitve so tik pred vrati, kar pomeni, da so naši nabiralniki spet polni takšnega in drugačnega reklamnega materiala za takšne in drugačne stranke in njihove kandidate za mestne svete. Bedarija in potrata denarja, če me vprašate za mnenje. Prepričan sem namreč, da se nihče od volivcev ne odloča na osnovi sloganov in obljub, marveč zavoljo kandidata, ki ga pozna že od prej ali že po navadi za svojo priljubljeno stranko.

Zdajle v roki držim slogan: “Človek je prihodnost.” Vauuu, kaj takega, pa kaj si ja nor, takoj grem volit to stranko, ki mi je povedala, da sem tudi jaz prihodnost, da smo ljudje prihodnost in ne preteklost.

Dajte no, ne ga srat, kaj mi koristi ta slogan in cel kup obljub na flajerju, kjer se stranka zavzema za tisoč finih reči, pa četudi je vsem kristalno jasno, da jih po volitvah ne bo mogla uresničiti. Če bi se jih dalo, bi jih že zdavnaj uresničili drugi. Saj menda ne mislite, da so se vsi ostali borili proti oživitvi mestnega jedra, proti mladini in proti trenutno aktualni protipoplavni varnosti. Te obljube niso niti nategovanje volivcev, te obljube pač morajo biti, saj stranka drugače ne bi imela kaj napisati na flajer.

In potem obljuba, da se bo stranka zavzemala za vključevanje človeka kot posameznika in kot skupino. Kaj točno to pomeni, mi lahko kdo pojasni? Kaj točno bodo člani stranke počeli z ljudmi kot posamezniki in kot skupinami? Joj, no, kako bedasto se mi sliši vse skupaj. Še bolj bedasto pa je, če kdo izmed članov dejansko misli, da bo zaradi takih sloganov in obljub dobil kak glas več. Ne bo ga, glasovi bi bili isti tudi v primeru, če bi bila na flajerju le slika predsednika stranke, ki bi pozival k skokom v zamrznjeno Savinjo. Ljudje so odločeni, ljudje že davno pred volitvami vedo koga bodo volili. No ja, razen, če bi kdo izmed njihovih favoritov res kardinalno  zajebal, kdo izmed outsiderjev pa ponudil sanjsko rešitev s sanjskim sloganom tipa Baracka Obame, ki je dejel: “Yes we can.” Pa še to ne bi vžgalo v Sloveniji, bodite prepričani.

Isti drek so soočenja, tudi tam lahko kdo od novincev pove fenomenalne stvari, pa ga ne bo nihče volil, saj se bo raje odločil za tistega, ki ga pozna in mu je všeč že od prej, pa četudi bo celo soočenje popolnoma tiho. To niso parlamentarne volitve, tam je možen še kak čudež in nenadani preobrat, to so lokalne igrice v peskovniku, kjer je en drek važno kdo bo zmagal in kdo bo sedel v mestnem svetu, če popolnoma pavšaliziram. 

In potem pridem do zadnje obljube, ki pravi, da nam bodo dvignili kvaliteto življenja v mestu. A res? Kako? S čim? Zakaj ravno oni, zakaj je ni že kdo drug? Jo je sploh treba dvigniti? Je tako nizka, da potrebuje dvig? So jo do zdaj mestni svetniki namerno nižali? Ne ga srat, no.

 

12 komentarjev na “Predvolilne obljube in slogani so mi totalna bedarija”

 1. P.J. P.J. pravi:

  Volil bom tistega kandidata, ki se bo (med drugim) aktivno angažiral za uvedbo OpenOffice.org pisarniške zbirke (in ostale smiselno uporabne odprtokodne programske opreme) v upravo in me najel za vodjo projektne skupine. ;)

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dober argument :)
  Si ga predstavljaš na volilnem plakatu :)

 3. P.J. P.J. pravi:

  Morda: “Odprti za ustvarjalne ideje. Pripravljeni na odprte programe.”?

  Na sliki pa kandidat za računalnikom, na katerem v Firefox-u gleta “gant chart” njihovega programa in spodaj URL njihovega spletišča, kjer je javno dostopen. :D

  političnimarketing.press

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Verjetno bi dobil le tvoj glas :)

 5. P.J. pravi:

  Saj pravijo, da vsak glas šteje, he he. ;)

 6. P.J. pravi:

  Z nekaj malenkostnimi modifikacijami, je zgodba bolj ali manj povsod enaka. Vsaka podobnost stanjem, ki ga opisuješ očitno ni zgolj naključna.

 7. Prazna predvolilna retorika – kje sta razum in logika? | dajana & co. - pravi:

  [...] za lokalne volitve, skoraj ne more prezreti prazne retorike. Na to temo se sicer krepko razburja Iztok Gartner v svojih razmišljanjih, zato sam ne bom izgubljal preveč besed na to temo. Slogani raznoraznih političnih strank [...]

 8. NoMercy pravi:

  v I.G: saj tebe tudi beremo pa nimamo nič od tega, še strinjam se redko s tabo — isti “šmorn” kot predvolilne obljube in slogani (ajde, kdaj pa kdaj komu s spominom slona kdaj potegne, da je kdo kaj drugače rekel / napisal, kot pa trenutno trdi :P )

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stari, ti in tebi podobni bi brez mene in meni podobnih umrli od dolgega časa, saj preprosto ne bi imeli kaj za početi cel ljubi dan. Ker jaz in meni podobni obstajamo, pa ti in tebi podobni vsak dan lepo v miru ali nemiru zdravite svoje frustracije. Žalostno je edino to, da jaz in meni podobni za terapijo ne dobimo niti centa honorarja.

  In seveda, te flajerje dobiš v kaslc, pa jih niti nisi hotel, pa ob cesti te napadajo, pa jih niti nisi hotel videti, na moj blog pa lahko preprosto ne klikneš in imaš možnost izbire.

  No ja, razen če rataš odvisnik in brez njega preprosto ne moreš več živeti kot se je zgodilo tebi :)

 10. STELA pravi:

  Popolnoma adijo mi je ena od obljub Z.M.Kukovič – ona bi ljubljančanom v centru naredila veliiiikoooooo kinodvorano in še večji nakupovalni center. Ja halo?1?!?!
  Sama sreča, da ne bo izvoljena.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ta s kinom je res bosa, saj se še Kolosej ne napolni.

 12. NoMercy pravi:

  @ 9.IG: kaj se bova šla kaj je bilo preje : kura ali jajce :P
  Aja, če ti nič ne objaviš pač meni ni kje komentirati :)
  Nekaj pa moram početi vmes, ko npr. študiram nekaj, kar se sicer prodaja za 96 dni in 28k€ :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !