Recenzije: Abandoned, After Life, Squeal

13.09.2010 ob 00:56

ABANDONED

Škoda, da se je Brittany Murphy poslovila s tako povprečnim filmom, ki nikakor ni bil vreden njenega talenta in statusa, katerega si je v letih pred smrtjo resda malce znižala, toda še vedno ne tako, da bi ji bilo treba posneti tako klišejski medicinski triler, ob katerem celo Extreme Measures, kjer je leta 1996 igral Hugh Grant, izgleda kot mojstrovina. In nedavno nesrečno preminula Brittany igra Mary Walsh, mladenko, ki v bolnico pripelje fanta Kevina (igra ga tv Superman Dean Cain), na rutinsko operacijo noge, da ne bo pomote, ki potem seveda izgine. Ali še bolje, nihče nima pojma, da ga je sploh pripeljala, kar pomeni, da ga ni v računalniku, da nima kartoteke in da nihče ne pozna sestre, ki ga je sprejela v bolniško sobo. Jp, doktor, ki ga igra danes pozabljeni nekoč pa hudo cenjeni in zvezdniški režiser Peter Bogdanovich, postavi diagnozo, da se naši Mary blede, da je očitno spet na tabletah in da si je fanta preprosto izmislila. Do tu je film še nekako prebavljiv, potem pa se začnejo preobrati in zapleti, ob katerih gledalca prime na stranišče. Tako zelo poceni in bedasti so, da bi se jih branil celo vsak za lase privlečen nedeljski tv triler, s katerim nafilajo luknje v programu. Resnično slabo narejen in trapast filmček, zavoljo katerega se nesrečna Brittany, ki si je zunajost po nepotrebnem pokvarila tudi s povečavo ustnic, brez dvoma obrača v grobu.

Ocena: izguba časa

AFTER LIFE

Christina Ricci igra Anno Taylor, nezadovoljno, mrko, frigidno in čustveno labilno mladenko, ki po sporu s fantom Justinom Longom umre v prometni nesreči. Toda pozor, smrt je tokrat šele začetek filma, saj se Anna znajde med življenjem in smrtjo, na mizi lokalnega pogrebnika Liama Neesona, ki ji pojasni, da je mrtva in da se mora do pogreba privaditi na svoje stanje, če hoče v miru oditi na oni svet. To niso ravno vice, to je posebno stanje, kjer se človek ne more sprijazniti, da je truplo in meni, da je v resnici še vedno živ. Jp, Neeson je psihiater za trupla, ki so v krizi identitete, če se malo pošalimo. Možakar, ki ima sposobnost, da se lahko pogovarja z mrtvimi. Ki mrtvim stoji ob strani in jim na oni svet pomaga s prečiščenjem duše. Okej, toda Anna je malce drugačna, Anna res misli, da je živa, še  celo nekaj dokazov za to ima. Drži, tole je film, kjer glavna junakinja ne ve ali je mrtva ali živa, se pravi film, kjer ima glavna junakinja privide celo po smrti. To ni igra fikcije in realnosti, to je igra smrti in fikcije. Po svoje zelo zanimiv in na trenutke pošteno strašljiv filmček, ki pa nekako ne zna zvoziti kot celota. Ki učinkuje kot ideja, ki učinkuje v posameznih sekvencah, ki pa ne uspe skleniti kroga in gledalca navdušiti do konca. Tudi zato, ker se Anna in njen doktor igrata predolgo časa, kar postaja nezanimivo in premalo udarno. In tu je moralka, pravzaprav drzna moralka, ki podpira samomor, če prav pomislimo. Neeson Anni namreč da možnost, da se vrne nazaj, da torej vstane od mrtvih, toda Anna se zlomi in si ne upa spet spopasti z življenjem, kar pomeni, da se ji zdi smrt boljša in lažja izbira.

Ocena: vredno ogleda

SQUEAL

Sprva zelo poceni, zoprna, slabo posneta in debilna grozljivka, še en kliše o skupini nič hudega slutečih prijateljev, ki jih začopati krvoločna družina, kot v klasiki Teksaški pokol z motorko in v premnogih reciklažah. Toda potem pride sprememba, dovolj krvava, morbidna, divja, brutalna in kljub mikro budžetu okej narejena pizdarija, kjer skupino nesrečnikov ujame prašičja družina. Prav ste slišali, norci so mešanica človeka in prašiča, pač zafuran eksperiment, ki svoje frustracije zdravi s krvoločnim pobijanjem ljudi. Najboljši je mali pujs, ki uživaško zakolje dve punci hkrati, zabavna pa je njegova mama, ki očetu pujsu ljubosumno teži, da se predolgo časa ukvarja z neko drugo mladenko, ki ga očitno seksualno privlači. Se spomnite filma Deliverance, kjer so tisti zajebani hribovci posilili Neda Beattyja in od njega zahtevali, da “squeal like a pig”? No, tu so zdaj še večji prasci, ki cvilijo še bolj naglas, še posebej, ko razkoljejo svoj plen. Jp, tole je dejansko maščevanje za vse koline, kjer se prašiči maščujejo človeku in z njim ravnajo kot s prascem.

Ocena: vredno ogleda

SORODNI ZAPISI:

brittany-murphy-1977-2009/
filmski-spomin-na-brittany-murphy/
kulti-in-klasike-the-texas-chain-saw-massacre-1974/
kulti-in-klasike-deliverance/

 

11 komentarjev na “Recenzije: Abandoned, After Life, Squeal”

 1. Thomas pravi:

  After life me je pa močno spominjal na nek drug film in sicer je šlo za nekega mladeniča, ki je bil mislim da silno bogat, direktor enkega podjetja. Ker je bolehal za neko boleznijo, so ga morali operirati, pri čemur pa je očitno zdrsnil v komo oziroma v neko podobno stanje, kot ga sedaj opisuješ, saj se je dejansko lahko sprehajal naokoli in prisluhnil pogovorom ljudi v resničnem svetu, se pravi svojcem, prijateljem, punci. Zelo zanimiv film, ki je poln ukan in prevar in pa tudi nepričakovanih zasukov.

  Spet se zanašam na tvoje enciklopedično poznavanje filmov, Iztok ;-)

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm…

 3. Thomas pravi:

  Pa še en znan igralec je bil… Joj, a mi ga bo uspelo dokriti?

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Najprej sem pomislil na Warrena Beattyja in film Heaven Can Wait, samo tam je šlo za drugačno zadevo. Pa rimejk Down to Earth s Chrisom Rockom, a se mi tudi zdi, da ni pravi.

  Kateri igralec je bil, kje si ga še videl?

 5. Thomas pravi:

  V zagati sem, ker se ne spomnim imena igralca, pa tudi vizuelno nisem prepričan, kakšen je. Najprej sem pomislil na Bryan Greenberg-a, ampak v njegovi filmografiji nisem odkril podobnega filma.

  Zanimiv film mi je zato, ker je kar nekaj spletk, kar mene osebno pritegne.

 6. Thomas pravi:

  Pa ni star film. Rekel bi, da mlajši od desetih let. Glavni lik je pa tudi lajši bil, tako nekje v 20-ih.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Še vedno nimam pojma :)
  I’m getting old :)

 8. Thomas pravi:

  Imam ga, imam ga… Ob takih trenutkih pa sem res vesel za google, ker najdeš lahko stvari, čeprav imaš minimalno informacij, pa še teh je pol meglenih. Podobno sem pred ene 5-6 leti iskal in našel neko pesem, za katero nisem vedel imena izvajalca, niti naslova pesmi, temveč le približen refren.

  Torej, gre za film “Awake” ter pacienta, ki mu bodo presadili srce.
  Kratek opis brez spoilerjev:
  “The story goes like this. A rich young man named Clay (Hayden Christensen) goes into the hospital for a heart transplant, and he suffers from anesthetic awareness (meaning he can feel and hear everything, but can’t do anything about it). This is key because what he hears changes everything.”

  Svetujem ogled, tudi jaz bi ga še enkrat gledal.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nisem ga še gledal, zato ga tudi nisem poznal. Lepo, da si ga našel, bom počekiral, ko bo čas.

 10. miro pravi:

  http://www.imdb.com/title/tt0077355/

  Ta je bil dober…podobna tematika. Dva Michaela…Chrichton in Douglas.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Odličen film, se strinjam.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !