11/9

11.09.2010 ob 00:20

Tega trenutka ne bom nikoli pozabil, to je bil film v živo, kot da bi ga režirala Michael Bay in Roland Emmerich, resda poln klišejev in tak, da bi gledalci v kinu rekli, da kaj takšnega ni mogoče in da jih ustvarjalci pač vlečejo za nos, toda resničen, da bolj ne bi mogel biti. Jp, to ni bil film, pa četudi je izgledalo kot film, s posebnimi efekti, teroristi, akcijo, trilerjem, žrtvami in eksplozijami v prvem planu. Tokrat je šlo zares, pa četudi sem bil vseskozi prepričan, da mi vrtijo trailer za novo hollywoodsko uspešnico. Čudilo me je le dejstvo, da na CNNu piše breaking news in da norijo tudi na vseh drugih kanalih. Poklical sem prijatelje, starše, babico in še koga, zgolj zato, da preverim, če se mi ne meša. Če res vidim prav in če se je res začela tretja svetovna vojna, ki jo leta 2001 namesto Adolfa Hitlerja vodi Osama bin Laden, nekdanji prijatelj familije Bush, ki se je zdaj obrnil proti sinu Georgeu.

Bil sem doma, čisto slučajno sem se sprehajal med tv kanali in se seveda ustavil na CNNu, kjer so že kazali posnetke letala, ki se je zakantalo v WTC in ga sesulo kot hišico iz kart. Resnično nisem mogel verjeti, to je bila realnost, bolj filmska od filma. In teroristični napad, ki ga nisto tako grozljivo in veličastno izpeljali še v nobenem filmu. Plan je bil kot veste še bolj srhljiv, pa hvala bogu ni povsem uspel. Če bi, se Amerika še danes ne bi pobrala. To je bil novi Pearl Harbor, še en atentat na JFKja, dan, ko je Amerika spet izgubila nedolžnost in se po dolgem času zasmilila vsem ljudem na našem planetu. Vsem, razen podpornikom Osame, ki so odprli šampanjec in se veselili kot še nikoli.

Teoretiki zarot so si seveda meli roke, Michael Moore je orgazmiral in razmišljal o svojem novem dokumentarcu, Američani pa so bili sesuti in šokirani bolj kot kdajkoli poprej. Tudi sam sem bil hudo zaskrbljen, predvsem zavoljo dejstva, da se je kaj takega kljub domnevno vrhunskim tajnim službam sploh lahko pripetilo. Skrbelo me je kaj nas čaka in kdaj bo Osama udaril še enkrat, morda še bolj divje, morda kar z atomsko bombo ali s čim podobnim. Začela se je skupinska paranoja, strah pred notranjim in zunanjim sovražnikom, kot v sedemdesetih, ko so ameriški filmarji posneli nekaj zelo dobrih političnih trilerjev.

11. september, ki danes “praznuje” že deveto obletnico, je bil torej dan, ki je zaznamoval tudi mene, podobno kot Černobil leta 1986, le da sem bil tokrat starejši in da me je vse skupaj pretreslo še bolj. Vsaj toliko kot takrat, ko so Slovenijo preletavala letala JLA in smo se morali skrivati v zaklonišču ter čakati kdaj se bo začela državljanska vojna.

Res je, svet se je po 11. septembru za vedno spremenil, bojim pa se, da ne bo nikoli več tako kot je bilo, pa četudi leta prino tečejo dalje.

 

30 komentarjev na “11/9”

 1. bojan pravi:

  ja, tudi mene je tole šokiralo…poslovano sem bil močno povezan z arabci, zato mi je ta napad sesul tudi osedno fianačno existenco…kokr da bi se ti avioni zaleteli vame osebno….moji dotakratni prijatelji arabci so pa skakali in proslajvlaji, se veselili nedolžnih žrtev in si želeli atomske bombe…tisti dan se presedel pred Tv in spil celo flašo viskija…

 2. Jaz pravi:

  “Plan je bil kot veste še bolj srhljiv, pa hvala bogu ni povsem uspel. Če bi, se Amerika še danes ne bi pobrala.”

  kar je seveda pretiravanje!

  število žrtev je bilo cca 3000, če bi uspeli vsi napadi bi jih morda bila 6000. materijalna škoda je sicer bila precejšnja, a največja je bila “moralna”: občutek, da so bili napadeni doma!

  amerika se ja hitro pobrala. tudi če človek ne verjame v teorije zarote o “samonapadu” je povsem jasno da so bush&co hitro (na samem) zmolili gorečo zahvalo njihovemu vodečemu bogu za ta napad!

  amerika je nato izkoristila dogodke za popolno paranoično povišanje “varnosti”, ki je že čez mejo zdravega razuma in unovčila “kredit” z povračilnimi in preventivnimi vojnami na bližnjem vzhodu (kjer se število žrtev seveda ne meri v tisočih, ampak v sto tisočih in povsem sesuti državi)

 3. Zoran pravi:

  Kakšno nakladanje….

 4. Thomas pravi:

  Moji osebni spomini na 11.09.2001 – bil sem v New Yorku. Dan prej, se pravi 10.09. je bil med najlepšimi dnevi, ki sem jih do takrat doživel, to velja še danes.

  11.09. sem imel rezervacijo letala za povratek v Slovenijo, zvečer bi morali štartati. Dopoldne se je pa zgodilo to, kar se pač je in v New Yorku sem obtičal za nadaljnih 7 dni – brez kreditne kartice ter z 80 dolarjev v žepu (hotelska soba je pa stala 100 dolarjev!). New York je bil naslednji dan v stanju, v katerem verjetno nikoli prej ni bil: glavne ceste v mestu, kjer se običajno tre avtomobilov, so bile povsem prazne, saj so bile zaprte. Zelo nenavadno je bilo videti, da so se ljudje lahko “sprehajali” sredi ceste, saj so običajno izredno prometne. Pa močno okrepljena policijska prisotnost na cestah ter vojaški tanki v vrsti, ki so čakali v pripravljenosti na ne vem kaj.

  Moje osebno brezciljno tavanje po mestu, v negotovosti, kako bom prišel do denarja in če ne bom, kje bom spal. V negotovosti, ali je to bilo vse, kar nas čaka, ali bo še kje kaj priletelo (ljudje so se izogibali pomembnejših točk v mestu, kot so potniški postaja, Empire State Building, Madison Square Garden, …

  MEšani občutki torej, ta moj spomin…

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bojan, ti to resno?

  Jaz, ne pozabi, da so hoteli sesuti tudi Belo hišo in Pentagon. Pusti število žrtev, šlo bi za ponos in uničenje temeljev države.
  Imaš pa poanto glede povračilnega udarca, toda ne pozabi, da so na Japonsko zavoljo Pearl Harborju vrgli dve atomski bombi.

  Thomas, vem ja, gledal si obletnico Michaela Jacksona. Dan kasneje pa tole, igra usode, brez dvoma.
  Je pa zanimivo, da si to tragedijo ujel v živo in si lahko na lastne oči videl kako zelo izgubljeni so bili Američani nekaj časa. Sicer ti izkušnje ne zavidam, a danes nanjo lahko vendarle gledaš na nek poseben način in s posebno nostalgijo ter trivio.

 6. Thomas pravi:

  Iztok:
  V bistvu je bilo tako, da sem se ravno zjutraj v hotelski sobi pripravljal na to, da se odjavim iz hotela – check out je namreč 12.00. Namen je bil popoldne preživeti prosto pohajkajoč po mestu, po vsej verjetnosti na jugu Manhattna, kjer se nahaja meni tako ljub China Town. Po vsej verjetnosti bi me zaneslo tudi k WTC-ju.

  Sicer pa sem bil 06.09. v notranjosti WTC-ja in ga imam na prav lepih slikah. Še en njihov paznik me je tistega dne “spodil” stran, ker sem se malce vsedel na neko marmornato zadevo, da bi si odpočil, pa je očitno šlo za neko spomeniško zadevo. Kdo ve, ali je tistega dne ta gospod prišel pravočasno v službo in ali vedno dela v pritličju…

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  China Town, Manhattan, Times Square, Coney Island, legednarne lokacije, zame žal samo iz filmov.
  Hvala bogu, da se nisi tam znašel na 11/9, saj bi se lahko usodno končalo tudi zate.

 8. fetalij pravi:

  sej če se prov spomnim, se ni takoj vedlo, da za napadi stoji Osama bin Laden… tko da ob zaletavanju samem je blo težko sodit, kdo je odgovoren…

 9. Zvezdana pravi:

  Danes zvečer bo ob 20h na National Geografic oddaja v spomin na ta tragični dogodek, malo kasneje pa še na Discovery-ju.

  Tudi jaz sem takrat obsedela pred televizijo in nisem mogla verjeti, da so ljudje zmožni takšne zaslepljenosti.
  In če bo sedaj nek pastor res zažigal Korane, se bojim, da bo znova prišlo do hude nestrpnosti. Mislim, da to ni dobro.
  “Zob za zob” način – pa je na koncu popolno uničenje na obeh straneh in veliko nedolžnih žrtev.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Provokacije s koranom so odveč, zelo odveč.
  Priporočam pa tudi ogled dokumentarca Zeitgeist:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/06/03/recenzije-ligeia-madness-spring-1941-beeswax-zeitgest-the-movie/

 11. Thomas pravi:

  Tale s pastorjem je danes zjutraj tudi mene šokirala. A je lahko en pastor tako zaslepljen, da misli, da to ne bi povzročilo povračilnih učinkov? To je čisto širjenje sovraštva z veliko mero neumnosti. Kaj je že rekel Einstein o neumnosti in vesolju?

 12. STELA pravi:

  ja, EN pastor je lahko tako zaslepjen…al pa gre mogoče bolj za omejenost, bolezen duha. Na misel mi pride kot domačini v filmu Odrešitev / Deliverance…in kar je pri vsem tem najhuje – nihče mu tega ne more preprečit.

 13. bojan pravi:

  11.thomas, ne vem kaj je rekle Einstein ? prosim povej …glede zažiganja korana: to je sicer res neumnost, ker koran nima nič z islamskim funadmenatlizmom in terorizmom…mi gre pa na jetra, da musliji že obljubljajo maščevanje…da se jim slučajn ne bo zgodilo, da se spolh ne bodo mogl maščevati, bebci…..neumnost je pa tudi, da bodo oblasti v NY dovolile gradnjo Đamije blizu točke 0… temle muslimananom so preveč zrasla krila, jih bo treba močno pristriči…

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tale džamija je tudi malo sporna. Okej, zavoljo miru in podajanja roke v spravo, toda kaj, ko so oni glede takih želja ponavadi vse drugo.

 15. Thomas pravi:

  Bojan:
  Einsteinove besede: “Le le dve stvari sta neskončni – vesolje ter človeška neumnost. S tem da za prvo nisem čisto prepričan.”

  Iztok:
  Džamija v bližini ground zero je sporna – a je to dokončno odobreno, da jo bodo tam zgradili?
  Sprava in podajanje roke je dobra stvar, ampak tole je preveč stvar, da bi že lahko take korake delali. Za kaj takega mora miniti najmanj ena generacija.
  Za paralelo: Koliko let po 2.sv. vojni je šele kak nemški kansler bil prisoten ob zabeležitvi konca nacizma? 60 let? Nekaj takega… Si predstavljate, da bi to skušali speljati leta 1955?

  Drugače sem za gradnjo džamij in to, ampak dajmo malce pomisliti na simbolne vrednosti lokacije in ne pretiravati.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če sem iskren sem imel vedno občutek, da so Nemcem prehitro odpustili drugo svetovno vojno.

  Ne vem, ne poznam zadeve tako natančno, pač govori se, da je padla ideja, da bi jo postavili tam. Če mene vprašaš je to vendarle scanje po spominu žrtev, če sem malo grob.

 17. Thomas pravi:

  Mislim da Nemcem nihče ni odpustil druge svetovne vojne, saj je še kar lepo prisotna v kolektivni zavesti in tako bo tudi ostalo, vsaj moralo bi. Je šlo le za simbolno gesto sprave – mislim, da je bil Schröder v Moskvi takrat, ko je bilo prvič.

  Odpustiti v smislu pozabiti pa nikakor ni mogoče!

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Odpustili v smislu, da so jih zelo hitro vključili v EU, postali njihovi prijatelji in začeli z njimi poslovno sodelovati, dejansko so jim pomagali, da so se postavili na noge in spet postali velesila.

 19. Thomas pravi:

  Po moje je bil to nujen korak. Nemčija je bila po vojni v razsulu. Kaj dobiš, če številčno močno državo pustiš v gospodarskem razsulu? Zelo nevarna tla za razvoj skrajnežev. Ravno na takih tleh se je razvil nacizem, mar ne? Niso hoteli ponoviti napake iz časa po prvi vojni.

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne kupim povsem, saj bi po tej logiki tudi ameriška recesija vodila do nekoga kot je bil Hitler ne pa do Franklina Delana Roosevelta.

 21. Star pravi:

  džamija bi naj v bistvu stala vsaj 2 ulice stran in ne vidim zakaj je sporno,saj majo v blizini ground zero ze neke muslimaske centre,strptiz bare,….
  kolikor vem bi naj ta džamija stala na zasebni zemlji in v bistvu bi naj to bil nek velik center(ne samo za muslimane) s trgovinami,bari,igrišče,…

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če bo res stala tam, to pomeni, da so Američani preboleli 11. september. Po eni strani dobro.

 23. bojan pravi:

  19.thomas, a veš kako se rešiš problemov z premaganci ? vse pobiješ…ni več problema…vzameš njihovo zemljo in izbrišeš spomin… se je pogosto dogajalo v zgodovini…če bi bili rusi po 2 .vojni v celi nemčiji, nemcev kot takih ne bi več bilo…

 24. Thomas pravi:

  Iztok:
  MOgoče pa lahko gledamo na to tako, da je Roosevelt preprečil, da bi se razbohotil kaos v ZDA?
  Američani preboleli 11.september? Jok brate, moje skromno mnenje. Se je preveč vkoreninil v celoten narod.
  Če pa bo džamija stala na zasebnem zemljišču, pa itak nima veze z občutki običajnega prebivalstva.

 25. Thomas pravi:

  Bojan (23):
  Razumem poanto, ampak menim, da pretiravaš. Navsezadnje Nemci v DDR niso kar izpuhteli. So samo gospodarsko osiromašeli in po moje bi se enako zgodilo, če bi celo Nemčijo zasedli Sovjeti.

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Thomas, četudi je zasebno, bi lahko preprečili, verjemi. Očitno gre za provokacijo.
  Roosevelt je omenjen v kontekstu krize naroda, bilo je isto kot v Nemčiji,le da se je tam rodil Hitler.

 27. Mr. Mojo Mr. Mojo pravi:

  Iztok, FYI, China Town in Times Square sta na Manhattanu …

 28. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Le ta pa eno izmed petih okrožij New Yorka.

 29. NoMercy pravi:

  vsega tega nebi bilo, če bo Amyi za pleh, ki ga izvažajo, nafto, ki jo nadzorujejo lepo legalno pokupili kar “tretji” svet pač prideluje: mamila :P

 30. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » JFK pravi:

  [...] toda atentat je bil grozljivka za ameriško javnost. Še en Pearl Harbor, ki se ni ponovil vse do 11. septembra leta 2001,  ko so ameriške sanje umrle še tretjič. Samo on je lahko na volitvah porazil Nixona, samo [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !