Glasbeni poklon: George Clinton

6.09.2010 ob 00:05

Začnimo s pesmijo Atomic Dog, ki do danes ostaja klasika funka in hip hopa, katere ni presegel nihče.

YouTube slika preogleda

Jp, tole je pesem, brez katere ne bi bilo Snoop Dogga, ali še bolje, brez leta 1941 rojenega Georgea Clintona, botra funka, ne bi bilo hip hopa, žanra, ki je njeg0ve najbolj znane komade posemplal vsaj tisočkrat. Drži, v praktično vsaki rap pesmi lahko slišite nekaj Clintona, brez Clintona pa ne bi bilo niti Bootsyja Collinsa. Clinton je genij, glasbeni inovator, ki ga danes ceni premalo ljudi. Sam sem ga spoznal v devetdesetih, še vedno pa ne morem pozabiti kolikokrat sem si vrtel njegovo klasiko Paint the White House Black, kjer je med drugim pomagal tudi Ice Cube.

YouTube slika preogleda

Clinton, ki kljub letom še vedno fura zelo barvit, odpičen in glamrock, no ja, glamfunk imidž, je pojava, ki ji zlepa ne boste našli para, njegova muska pa zažiga vedno znova. Če sem iskren, imam vedno občutek, da je vse svoje pesmi napisal včeraj, tako zelo sveže in moderne so, tako zelo dober groove imajo, da človek ne more ostati pri miru. Ena takšnih je tudi kultna Flash Light, ki jo je izvajal že v sedemdesetih.

YouTube slika preogleda

Devetdeseta je zaznamoval tudi komad Bop Gun, ki ga je mojster prav tako posnel z Iceom Cubeom, notri pa je bil seveda semple klasike One Nation Under a Groove iz sedemdesetih. Še en dokaz, da je bil George Clinton tudi boter hip hopa. Še bolj kot Collins, ki prav tako premore kar nekaj nepozabnih funky klasik. Še bolj kot Rick James, ki je bil prav tako njegov učenec, če posplošimo.

YouTube slika preogleda

Jp, dragi moji, Clintonov je tudi Erotic City, ki ga je potem resda izvajal še Prince, toda Clintonov original je boljši, bolj udaren in bolj funky.

YouTube slika preogleda

Drži, njegova Not Just Knee Deep je služila za osnovo hitu Me, Myself and I, ki so ga izvajali De La Soul. Original mi je seveda boljši, zanimivo pa je, da se je večkrat zgodilo, da so bile priredbe njegovih funkov bolj znane, kar je jasno, saj je, če smo natančni, nekako ostajal v undergroundu in se ni nikoli prebil na vrhove glasbenih lestvic v pravem pomenu besede kot njegovi glasbeni kolegi.

YouTube slika preogleda

Pa dodajmo še eno skulirano melodijo Do Fries Go With That Shake, ki močno spominja na Princea iz osemdesetih, kar pomeni, da brez Clintona ne bi bilo niti Princea, če sem zelo pogumen v svoji izjavi.

YouTube slika preogleda

Da ne pozabim, Georgea Clintona, za prijatelje, Doktorja Funkensteinea, sem kot mulc ujel tudi v filmu House Party, kjer je seveda ukradel šov, njegova skupina Parliament and Funkadelic je v sedemdesetih zasenčila celo Jamesa Browna, v osemdeseta je zakorakal s številnimi težavami in odvisnostjo od kokaina, se na sceno vrnil z zelo uspešnim in prelomnim albumom Loopzilla ter se znova rodil v devetdesetih, ko so mu številni raperji priznali gromozanski vpliv in ga povabili k sodelovanju k svojim uspešnicam. Drži, svoje finančne težave je pokril že s sempli, ki so jih uporabili številni raperji. Legenda.

Za konec pa še ena klasika, enkratni Martial Law, na katerega sem pred leti po svoji sobi migal kot ponorel. Le kdo ne bi.

YouTube slika preogleda
 

5 komentarjev na “Glasbeni poklon: George Clinton”

 1. Kaka92 pravi:

  Ze tle se je Bob wow jupi jej omenju sm mislu da sta se to Dre pa Snoop spomnla lol hudo tnx za tole da si nas mal pouciv vse k mam radi hip hop rnb soul in podobne stile iz kje vse izhaja

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nista, nista, to je bil že leta 1983 mojster George Clinton :)
  Kot sem rekel, po eni strani je žalostno, da so nove verzije njegovih starih funk klasik bolj znane. Je pa res, da sta Dre in Snoop to prenovila mojstrsko.

 3. e pravi:

  Ne, Erotic City je napisal Prince. Njegov original je izšel že leta 1989, Clintonov cover pa 1994.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Res je, le da ga je Prince izdal že leta 1984, kot B side hita Let’s Go Crazy.
  Ja ni kej, original se je tokrat poklonil kopiji, če se malo pohecam, saj je jasno, da je Prince prav tako glasbeni genij :)

 5. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » RIP: Rick James pravi:

  [...] odštekanega imidža in divjega lajfstajla skorajda ni bilo para. Le še kak Bootsy Collins in George Clinton sta se mu lahko postavila po robu, ostali niso imeli osnovnih šans. Umrl je star vsega 56 let. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !