Atentat na Janeza Janšo

5.09.2010 ob 01:44

Pravkar sem si ogledal novo Slakovo oddajo Pogledi Slovenije, dejansko Trenja, ki jih zdaj pač vrtijo na nacionalki. Okej oddaja, ki je manjkala našemu medijskemu prostoru. Seveda z otvoritveno temo o aferi Patria, kjer se je na zatožni klopi znašel Janez Janša, tokrat veliko bolj konkretno kot pred dvema letoma, ko so bile volitve. Če sem iskren, sem takrat pomislil, da si je afero izmislil Janša sam, saj je računal, da mu bo to dvignilo rejtinge, saj je med ljudmi znan tudi po tem, da je najboljši takrat, ko se znajde v krizni situaciji.

Zmotil sem se, saj je tekmo zaradi afere potem verjetno celo izgubil. Če to ni bil razlog, pa lahko zapišem, da mu brez dvoma ni pomagala pri priljubljenosti. In sedaj se je ta afera spet vrnila, v velikem slogu, kot demoklejev meč. Kot nekoč Depala vas, ki pa smo jo večinoma že pozabili in Janši ne dela več težav. Golobič ima Ultro, Janša  ima Patrio. Če je Ultra Golobiča dejansko pokopala, da Zares ne bo nikoli več stranka, na katero bi se dalo računati na volitvah, pa lahko ima Patria za Janšo še bolj usodne  posledice, seveda, če mu bodo krivdo uspeli dokazati.

Jp, Pogledi Slovenije so bili atentat na Janeza Janšo, ki se je moral braniti z vseh strani. Njegov besedni dvoboj z Dragom Kosom, s katerim sta si v laseh že od Depale vasi dalje, je bil oster, neizprosen in tak, da sem samo čakal, kdaj bo Janša počil in udaril nesramno, divje in v afektu, pač v stilu svoje izjave tožilki, kjer je omenjal tudi Udbo in Dachauske procese. Pa ni, držal se je dobro, pravzaprav zelo dobro glede na situacijo.  Celo zlomil se je malo, ko ga je Delov novinar Dejan Karba ujel na laži. Prav ste prebrali, Karba je Janši v živo dokazal, da se je zlagal med oddajo, Janša pa se je pokesal, opravičil in priznal laž. Kaj takega še nisem videl, če sem iskren, pa se mi je Janša v tem trenutku celo nekoliko zasmilil. 

Drži, Janša je odličen in samozavesten retorik, toda Kos ni daleč, prav Kos je skorajda edini, ki se mu brez bojazni postavi po robu, saj očitno potihem računa, da bo prišel do svojega maščevanja za afero Depala vas. Če bi jima Uroš Slak dovolil uporabo pištol in če Kos ne bi bil na Dunaju, bi se verjetno postrelila kot v kakem poceni ameriškem B filmu. In ko smo že pri poceni B filmih, tudi tale afera Patria počasi zgleda kot ameriški B film, kot mešanica komedije, farse, trilerja in politične drame, kjer pa ga lahko Janša vseeno nasrka.

Na Janševi strani je bil seveda nekdanji blogerski kolega Dejan Kaloh, ki je zadnje dni v medijih zavoljo svoje knjige o Patriji, kjer Janši poje take slavospeve, da človek pomisli, da je vanj zaljubljen. Prav Kaloh, ki se j potem neuspešno skušal zaplesti v dvoboj s Karbo, je bil, kot sem že povedal, edini Janšev oproda, če seveda pozabimo na Barbaro Brezigar, ki je izpadla zelo dvolično in polna sprenevedanja, rekoč, da se ji ni bilo treba oglasiti zavoljo Janševega napada na tožilko, saj so take reakcije ljudi, ki jih čaka sojenje, nekaj povsem normalnega.

Prav imate, Kaloh meni, da je Janša Don Kihot, sam pa se ima za Sanča Panso. Tudi prav, če voha korist. A vendale je vse skupaj preveč sumljivo, da bi lahko tako samozavestno trdili, da gre le za političen konstrukt in poskus deskreditacije dobrega imena Janeza Janše. Če bi bile državnozborske volitve, bi to kupil, ker niso, bom počakal kaj bo pokazal čas, če se zadeva seveda res znajde na sodišču.

Dejansko sem presenečen, da je Patria spet aktualna, saj je kazalo, da je bila res politična afera zavoljo prejšnjih volitev, toda zdaj bodo očitno prišli do konca in preverili vse tiste domnevne kratice. Vem, da tole ni edina afera, ki bi si zaslužila epilog, toda prav je, da ga dobi ravno ta, saj gre za veliko pizdarijo, v katero naj bi bil navsezadnje vpleten tudi najbolj znani in udarni slovenski politik. Če je Janša nedolžen, je lahko vse, ki so proti njemu tokrat zares sram, če ni, pa se bo začela povsem druga zgodba.

SORODNI ZAPISI:

afera-patria-zares-koristi-le-janezu-jansi/
spomini-na-case-ko-je-bil-janez-jansa-idol-ljudskih-mnozic/
blogerski-kolega-dejan-kaloh-je-koncno-ugotovil-da-je-politika-kurba/
superzvezdniski-dvoboj-borut-pahor-vs-janez-jansa/

 

21 komentarjev na “Atentat na Janeza Janšo”

 1. NoMercy pravi:

  če bi bil JJ istočasno, ko je sedel v studiu še na ekranu v studiu bi še sam sebi zagrozil, da se bo tožil :)

  Ni vprašanje kaj in kako pod pasom se tepe od BB podrejene -> bistvo je kdo jih!!
  JJ & Co jih lahko tudi v kislino namakajo pa “nikome ništa”, kdo z drugega pola pa jih bo od BB slišal že, če bo BBmenila, da je šlampasto zagodrnjal “br dan” :)

  In kaj je JJ komentiral na odgovor tožilke Hrastarjeve, da ona ni spisala obtožnice?? NIČ – ker se JJ pač ne moti.

 2. Bojan pravi:

  Zares dober zapis, objektiven. Čestitam.

 3. opazovalec pravi:

  jao ker naivkoo si ti …

 4. marš na drini marš na drini pravi:

  ne vem, koliko se ti spomneš kaloha, ampak on je imej najprej blog, v katerem je ob vsaki priliki hvalil janšo in SDS, potem je malo pred volitvami celoten blog zbrisal in začel pisati kontra janši in SDS, ter se celo znašel na listi kandidatov za volitve v državni zbor stranke lipa, ki je pa neusmiljeno napadala janšo. potem so se skregali in sedaj je kaloh očitno spet podpornik janše.

  sicer pa je po moje janša v zadevo patrija vpleten, ima pa to srečo, da denarja res nikoli ni prejel, ker sta finska in avstrijska policija v to mrežo posegla prej, kot je denar prišel do janše in se je potem vse ustavilo. je pa možno, da bo tožilstvo kakemu od obtoženih, proti katerim imajo trdne dokaze, morda ponudilo znižanje kazni, če bojo pripravljeni pričati proti janši, torej da je bilo dejansko mišljeno, da tudi on dobi denar. to bi bila logična strategija, je pa seveda spet problem, ker tožilstvo vodi zaveznica janše brezigarjeva, tako da ne vem, koliko je v interesu tožilstva, da se to sploh razišče.

 5. SLOVENSKI ORUŽARI pravi:

  Slovenska dobičkonosna trgovina z orožjem- raziskovanje preteklosti

  Slovenska zgodba o trgovini z orožjem traja več kot 17 let. V tem obdobju je bilo napisano veliko število novinarskih tekstov, narejeno ogormno televizijskih prispevkov in napisano par knjig ki so govorile o vpletenosti tadanjeg Slovenskeg vrha v tihotapljenje orožja na Hrvaško in v Bosno in Hercegovino kjer je v tem obdobju divjala krvava državljanska vojna.

  Cilj tega prispevka je spomniti na en del umazane preteklosti Slovenije ko je bila kot država na posreden način vpletena v krvava dogajanja na Hrvaškem in Bosni od novembra 1991- decembra 1995 in potpisovanja Dejtonskoge miru.

  Tajna tihotapljenja orožja v Slovenijo so se začela neposredno pred procesom samostojne Slovenije. Orožje je v glavnem v Slovenijo prihajalo na tri načine:

  Ilegalno- v nasprotju s tedanjo zakonodajo SFRJ, o nabavi orožja je opravičila potreba države za obrambo pred JLA.
  Orožje zakamuflirano pod oznako «tranzita človekoljubne pomoči», ko so Slovenski uradniki odprli meje za tihotapljenje in prevoz orožja in si zatiskali oči pred resolucijo 713 Varnostnega sveta Združenih Narodov ki je 25. septembra 1991 leta preprečila ilegalno trgovino orožja državam nastalim po razpadli SFRJ.
  Prodaja presežkov orožja ki je ostalo v vojašnicah in skladiščih, ki jih je za sabo zapustila JLA ko je odšla iz Slovenije, pa tudi prodaja orožja in opreme, ki jo je Slovenija legalno kupila.

  Ilegalna nabava orožja

  Kot je pisal zdaj že umrli general JLA Konard Kolšek (1933-2009), negdanji načelnik 5. vojaškeg območja od leta 1989 – julija 1991 v svoji knjigi «Spomini na začetek oborženega spopada v Jugoslaviji 1991 »so se Slovenija in Hrvaška« z združenimi močmi pripravljale za odcepitev. Že več kot leto dni sta se ukvarjali z obrambnim in vojaškimi pripravami.

  Dogovarjanje, posvetovanja in iskanje rešitev poteka med dvema obrambnim ministerstvima kjer se slovensko zatstopa Janez Janša, Slovenski obrambni minister in Hrvaško upokojeni general negdanje JLA in komandant 5. vojaškega območja, Martin Špegelj, ki je naslednji dan, ko je slekel vojaško obleko prestopil na Hrvaško stran. Tako so 20. januarja na gradu Mokrice obrambni ministri Slovenije Janez Janša, notranji minister Igor Bavčar in Hrvaške Martin Špegelj in Jospi Boljkovac podpisali obrambni sporazum med Slovenijo in Hrvaško.

 6. Milenči pravi:

  mislim, da je ta zgodba s Patrijami bolj globoka in bolj večplastna kot se nam, navadnim smrtnikom, vidi. Iztok, prav nič ne omenjaš raziskav, primerjav..itd…do česar se je prikopal Traven. Od vsega, kar je bilo v oddaji videti, so se mi zdela še najbolj zanimiva…
  To, kar je naredil Karba, je bil, seveda, zelo nizek udarec. A je meni pokazal nekaj drugega: da je želel JJ – kljub očitnim nizkim udarcem, ki so leteli z vseh strani, ohraniti nekaj t. i. poštenosti in ni hotel izdati vira informacije, to pa je bil sam Karba. Da pa je to naredil novinar, hmja…ne vem, kaj naj rečem, meni se ni zdelo ravno fer.
  JJ je dejansko res deloval kot bi bil v veliki stiski. Ne vem sicer, zakaj, a bilo je grozno opazovati samozavestne napde tistih, ki so ga stiskali v obroč.
  Kljub vsemu NE verjamem, da je JJ karkoli kasiral v tej aferi. Nekako bi vsakršno mazanje rok z denarjem tovrstnega izvora podrlo mit, ki ga gradi o sebi.

  Kar pa se tiče depale vasi in vseh ostalih t. i. afer…Mislim, da lahko vsi- tudi največji nasprotniki JJ-ja, potrdite, da če bi kdorkoli imel vsaj en sam samcat verodostojen dokaz o JJ-jevi krivdi, bi ta že zdavnaj visel na prvi veji….
  Sovraštvo, ki ga levica kaže preko tistih, ki se medijsko izpostavljajo, do JJ-ja, je več kot grozljiva….
  Saj je še slepec ne more spregledati.
  In mene- nenazadnje kot državljanko, kot osebo, ki MORA vse to prenašati, iskreno zanima ZAKAJ, ZAKAJ, ZAKAJ, ZAKAJ
  Toliko je zakajev, ki nimajo pravega odgovora (ala Zoki variante niso tiste, na katere nasedam), da se s farsami kot je ta-tik pred lokalnimi volitvmai- pač več kot toliko ne obremenjujem….
  Bi pa RADA VEDELA. ZELO RADA.
  Ne glede na to, kdo je kriv.
  ŽELIM VEDETI.

 7. niko pravi:

  No ja: Kaloh je tako ali tako navidezno šel k Pečetu, da bi kot insajder prišel do informacij za Pečetovo sesutje.

  Visoka politika nizkih tonov …

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No Mercy, verjetno res :)

  Marš, nisi opazil linka na Kalohovem imenu v zapisu?
  Brezigarjeva pa je res na Janševi strani že od nekdaj, tako da tudi sojenje in vse skupaj verjetno ne bo takšno kot bi moralo biti. Tukaj pa se zdaj spomnim na Pahorja, ki je malo nazaj prav tako stopil v bran Brezigarjevi. Če ne bi, bi že bila zamenjana. Je pa bilo njeno sprenevedanje zelo moteče, tega si preprosto ne bi smela dovoliti, saj je bilo vsem gledalcem jasno kako pa kaj.

  Milenči, raziskav ne omenjam, ker vanje nisem prepričan, zato ne morem dajati mnenja. Sem pač raje orisal akterje v sami oddaji.
  Ne vem če je bilo glede Karbe ravno tako, saj je le ta dejal, da nista imela z Janšo nobenega dogovora, potem pa je Slak, če se ne motim, dialog prekinil pa so se začeli meniti o drugih rečeh.
  Res je, prvič sem ga videl tako “majhnega”, dobesedno sesuvali so ga z dokaj trdnimi argumenti.
  Sovraštvo levice? Nič manše kot sovraštvo desnice :)

  Niko, o tem smo debatirali že pred časom na linkani strani o Kalohu, že takrat sem dvomil, da bi bil Peče tako zelo nevaren, da bi ga bilo treba sesuti. Tudi brez tega Lipa ni imela šanse. Peče brez Jelinčiča ni obstajal, žal.

 9. tatjana pravi:

  O Janši bo marsikaj prišlo na dan. Marsikaj o njem nam je povedal Ivo Hvalica, ko je gostoval na neki prireditvi v mojem kraju. Če se spravi nad dr. Zagožna bo, tudi on, saj je bil njegov zvesti ….

  Tukaj je pa odlomek iz Dnevnika. Žal intervjuja, ob branju katerega se mi je obračal želodec (govora je bilo o pranju denarja, švercanju z orožjem in še marsičem), ni moč dobiti in je le v tiskani obliki… vseeno pa obiščite arhiv Dnevnika in prebrali boste marsikaj o Janši.

  ODLOMEK iz Dnevnika:

  “Dr. Ludvik Čanžek: “Lahko me le še ubijejo …”
  V Sloveniji sem vedno videl mater, a njeni oblastniki dovolijo le, da mi je mačeha – To je mafija, ne demokracija – Katastrofa, za tako domovino se jaz nisem boril, je rekel Pučnik ob slovesu!

  Dr. Ludvik Čanžek bo ta mesec praznoval 80 let. Je eden tistih redkih korenjakov, ki so za svoja načela pripravljeni pretrpeti prav vse. In Ludvik je pretrpel! Še deček partizanščino, kot fant Goli otok, mož preganjanje Udbe, boljševistični in – kot sam pravi – zdaj še »janševistični« teror. Ta ga tudi precej stane. Trdi, da mu za dolgove Janševe stranke in njenega trobila Demokracije rubijo vsako pokojnino, tako da se mora preživljati s 380 evri mesečno. Zato je prepričan, da mu je Slovenija bila vedno le mačeha. Čeprav je bil za domovino pripravljen tvegati tudi glavo, so njeni oblastniki vselej poskrbeli, da mu ni mogla biti mati. Svojo usodo primerja z ono pokojnega prijatelja Jožeta Pučnika.

  V tiskanem članku še o:

  Sogovornik: “Leta 1994 sem prvič srečal Janeza Janšo. Tako kot on me še od mladih nog ni nihče speljal na led.”
  Kako je potekalo pranje denarja?
  Vajen švicarske poštenosti …
  O vlogi dveh vplivnih politikov, Zagožna in Zvera
  Na koncu Pučnik ni bil zaželen. ”

  http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/nedeljski/261541

 10. STELA pravi:

  Če takole na daleč pogledam na to oddajo, so to res Trenja na drugi TV. Je pa tud res, da se mi je Slak zdel malce bolj resen in malce manj gospodovalen, kar je v redu.

  Iztok, kako to misliš “patria SPET aktualna”? Afera patria sploh ni nehala bit aktualna, le za krajši čas je šla na počitek:) Ta afera bo vedno aktualna, enkrat z enega drugič z drugega zornega kota. Ampak bolj kot pogovor o sami aferi me je dobesedno pretreslo brezmejno sprenevedanje in laganje, kar obvladajo vsi v oddaji prisotni pa tudi mnogi ostali. Ob tem kako so en drugmu dokazovali kako laže, človeka prime, da bi se zjokal….

 11. Matej pravi:

  Eh Gartner, še največje ofce so spregledale, da gre za politični konstrukt! Vedno pred volitvami! Pa daj, ne me jebat! Malo poglej na Mladino, ti ljudje imajo paranojo in bog daj pomoč tistim, ki to pišejo! Pogledaš na Dnevnik in vidiš Miheljaka, da je človek čist spelan! Potem je še tu Kos, ki pogledaš na youtube pa ti gre na kozlanje! On je zadnji človek, ki je kredibiln! Potem pa še tu pametujejo Zgaga in podobni, ki vsi vemo, da so z novinarji Cicibana podpisovali peticijo! To je sramota in ofce še jim kar slepo sledijo! Hočem ti povedat, da je Sančo Panso bolj kredibiln od totih vseh majmunov!

 12. SLOVENSKI ORUŽARI pravi:

  Udba pripravlja podstat za novo afero JBTZ, ko jo bo podžgala v trenutku, ko bo Slovenija dokončno finančno in gospodarsko skrahirala.

  Ko bodo ocenili se bo “krivično politično montirano ” sojenje začelo in Janševi oprode bodo planili v podporo žrtvi. Na drugi stani pa bodo naščuvani antijanšisti, ki bodo prišli podpreti sodišče in pravno državo.

  Kdo bo prvi vrgel granitno kocko, ki bo pomenila začetek državljanske vojne je samo vprašanje. In vedeti je treba, da Bavčar tudi nima kaj dosti za izgubiti in je tudi po “krivem” obtožen. Morda bo prav on spet v vlogi zaščitnika Janezovih pravic, kot je bil takrat na Roški.

  Morda mnogi ne razumete, a žival, ki crkuje je v zadnjih vzdihljajih najbolj nevarna. In dejstvo je, da so si udbopartijski smrduhi leta 1990 oz. 1998 z umetno sproducirano afero zgolj podaljšali agonijo.

  Bodite pozorni in mislite kaj bi lahko bilo za tem kar nam kažejo na TV. Oddaja “pogledi Slovenije” in ta tema, ki se je politizirala v nedogled je služila za podžiganje čustev Janševih navijačev in seveda tistih na drugi strani. To kondicijo delitev je treba vzdrževati. Fuj, smrdllivci udbaški.

  Morda pa tudi komu vžge? Kdo ve? Lp

  Oni su (Ludi dokumenti) http://www.youtube.com/watch?v=yzqTgUCBhR8

  Istina SLOVENIJE (Srbije) 1 http://www.youtube.com/watch?v=Mt7RtgeD_Iw&feature=related

  Istina SLOVENIJE (Srbije) 2 http://www.youtube.com/watch?v=hypWLfXUzp0&feature=related

 13. polde pravi:

  Nekdo je rekel, da to ni afera to je kriminalno dejanje, se strinjam, saj to KD preiskuje več držav in vse te verjetno niso v zaroti. Seveda se želi to “afero” spaviti na pleča novinarjev, da so si oni zadevo izmislili. Mislim, da gre za preveč pedantne preiskovalne organe v državah kot so avstija in finska in tudi pri nas, da bi nasedali člankom ali pa jih imeli za ključne dokaze.
  Vsem nam more biti cilj, da se to razkrije, sedaj je to na ramenih tožilskih in sodnih organov ne pa politike, kar je tudi prav. Verjetno bi se zadeva še bolj politizirala, če bi to zadevo preiskovali samo pri nas, ker pa gre za mednarodno preiskavo, pa temu ne moremo oporekati. Tudi sprenevadenja, da o tem ne vem nič nisem bil seznanjen in podobno je za politike na najvišjih položajih nesprejemljivo, saj so se o tem na kolegijskem organu odločali in se verjetno kaj pogovarjali. Zadeva pa se že zaradi razsežnovsti tudi mednarodne ne bo pometla pod preprogo ali se spremenila v afero, kot bi si nekateri želeli.

 14. hckid pravi:

  JAZ SEM ZA NAŠE!

 15. NoMercy pravi:

  Ivan – daj ti, če Janez ne sme / more povej kaj je resnica :P

 16. NoMercy pravi:

  vrednost JJ_a glede na njegovega vzornika Tita:
  JJ je samo 1/4 /ena črka) od JBTZ – Tito pa je sam spravil skupaj 3 črke JBT :P

  Glede na to, da pa je JJ v 10x manjši deželici kot je bil Tito bi se pa dalo z njegovo logiko še kaj doštrikati v pomembnosti :P

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Matej, ti torej meniš, da pri poslu s patrijami ni šlo za nobene nepravilnosti in da so vsi udeleženci popolnoma čisti? Daj no, ne ga srat.

  Polde, dobro povedano.

 18. lily pravi:

  dobro napisano.

 19. jesis jesis pravi:

  Kjer smrdi po dreku je gotovo drek v bližini.
  Ko pa po dreku hudo smrdi dlje časa, si gotovo že stopil vanj.
  Politika je vreča gnoja – kdor sega vanjo ima umazane roke.
  _____________________
  Je pa neizpodbitno dejstvo tole:
  http://jesis.blog.siol.net/2010/09/06/uzaljeni-kreten/

 20. ena_ pravi:

  čestitam gartner za korekten zapis .. celo o jj-ju.

  kar se tiče tožilstva: hrastarjeva je na tistem famoznem sestanku zatrdila, da bb NI NIKOLI vplivala na postopek v zadevi patria.
  to je vidno iz magrnetograma (bolj proti koncu).

  kar se pa tiče kosa … hvala bogu, da gre iz protikorupcijske komisije … mislim,da bomo s klemenčičem videli večjo profesionalnost in doslednost…

  nič nisi pisal o cvetki… tudi ona je dvolična … in ko bo ona začela pometati v lastni stranki (ni se postavila na lahovnikovo stran, čeprav sama rada moralizira?), potem bo lahko pozivala k odstopu. edini, ki čisti znotraj lastne strane,je zaenkrat žerjav …

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jesis, nekako tako ja :)

  Ena, hm, meni se Kos še vedno zdi možakar na mestu, tudi zaradi karizme, ki jo premore. Ko je treba, pa je zelo zajeban, kar je prav v takem poslu.
  Zares ga je z Ultro res polomnil in zato obtožbe in poziti zaradi tega za folk delujejo bedno, toda vseeno lahko povedo svoje mnenje in je po eni strani nefer, da jih gledamo vedno znova na ta način. Je pa res, da so zaradi tega zgubili precej kredibilnosti in jim lahko vsak prav to Ultro vrže naprej za vsak drek.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !