Ko nakupovanje postane zoprno nabiranje nalepkic in vsega ostalega sranja

28.08.2010 ob 19:12

Zadnje čase povsem navaden nakup preprosto ni več možen. Četudi nekdo ni zbiralec takšnih in drugačnih nalepkic, se vrsta ustavi zaradi nekoga drugega, ki to je. Danes je bil spet tak dan, spet vrsta pred blagajno, ki se je ustavila zaradi ponudbe, da lahko stranka odide na neko stalažo in si izbere brezplačno brisačo ali prt. Potem je tu nalaganje takšnih in drugačnih točk, pa označevanje določenih izdelkov, ki ti jih mora blagajničarka naložiti na kartico, da jih imaš naslednjič ceneje. Pa ugodnosti, kjer kupiš  sendvič pa zraven dobiš še brezplačno pijačo, na kar te seveda opozorijo šele na blagajni. To ni več nakupovanje, to je zbiranje tega in onega, boj za vsak cent, kateremu podlega vse več kupcev, kar je seveda glede na situacijo povsem razumljivo.

Okej, ne bom rekel, da nam hočejo trgovine s tem škoditi, jasno da ne, pač trudijo se, da bi nas dobile na svojo stran, toda lepo vas prosim, da pa zdaj niti en nakup ne mine brez zastoja zaradi te in one akcije, pa je malo preveč in čedlje bolj zoprno. In to sedaj počnejo tudi na bencinskih pumpah, kjer prav tako delijo neke kupončke, s katerimi ljudje potem pred blagajno barantajo deset minut. To je noro, čedalje bolj noro, še posebej za kupca, ki se mu mudi in ki bi rad le prišel v trgovino, kupil izdelek in odšel odmov.

 

19 komentarjev na “Ko nakupovanje postane zoprno nabiranje nalepkic in vsega ostalega sranja”

 1. lordwales pravi:

  Iztok ni tako preprosto, kakršen koli popust ti da trgovec, kakršno koli boniteto na kartico in kakršne koli točke je sve to vredno zbirati, in tudi bonus za 19 centov vnolćiti. Priznam -2 se mi n i dalo, in sem manjši bonus vrgel v koš Rdečega križa – a ker niso redno praznili, je bil bonus tam po preteku. Drugič pa sem mi ni dalo in sem ga vrgel v smeti.

  Kesam se. pravzaprav koliko mesecev je treba, da dobim od banke obresti na vpogled za 19 cetov. In če mi trgovec da 5 % bonus za čisto navadne žarnice ga bom vnolčil, saj ga na avtomatski blagajni po skeniranju izdelkov z pritiskom na ikono bonus samo skeniraš. Minus 19 centov. Ni slabo.

  Kot tisti lego avionček 40 % manj. saj ga ne rabim, a bom tako kakšno uro manj vsiel pred monitorjem. Meni se v nakupovalnih centrih nikoli ne mudi, prav užival, saj je to v glavnem ob ponedeljkih, ko sem prost cel dan. Nimam nobene sitne babe z sabo, sem sam svoj gospod in v katedralah potrošništva je prav prijetno čakati kdo pre popusti, ti ali trgovec. In ko trgovec ugotovi, da skoraj nobenega računalnika za 500 Evrov ne proda
  pač ponudi v akciji z kuponi ugodnosti 200 Evrov cenejši prenosnik, ki dela enako kot 10 težji in 10 električno požrešnejši namizni računalnik.

  Kupon ugodnosti vržeš v rudsak, ker če knjižice ni v nakupovanem centru boš plačal 100 Evrov več. Tudi na avtomatski blagajni z asistenco trgovke gre hitro. in ta prenosnik je tisto, zaardi česar je bil obisk katedrale potrošništva vreden. Komur pase mudi, naj nakupuje enkrat tedensko. Ali pa v diskontih, tam imajo samo kupone za popuste.In gre hitro. Se mi zdi

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ni panike, toda ne da se mi, res ne, to je premajhna malenkost, da bi imel kaj od tega. Razen nalepke Big Banga, ko maš, če se ne motim, 30 evrov gratis, če kupiš nad 50 evrov, ko jih zbereš šest.

  Štekam tvojo poanto, toda kaj pa tisti kupci, ki se tega pač nočejo iti in morajo zaradi tistih, ki se to grejo, v vrsti čakati tudi do nekaj minut dlje.

  Kaj mi nuca evro gratis neka brisača, če morem zanjo splezati nazaj skozi vrsto, tam nekaj izbirati, narediti gužbo, priti spet nazaj čez vrsto in potem sprejeti še debilne poglede folka.

  Ni to zame, za nekoga pred mano pa je bilo, jasno, čakali smo 5 minut, da se je premaknilo, saj je bilo treba nalagti še izdelke na kartico.

 3. Brane Kastelic pravi:

  IZBRISAN KRETENSKI KOMENTAR

 4. Janez pravi:

  IZBRISAN KRETENSKI KOMENTAR

 5. Grega pravi:

  Iztok, ker si verjetno bil v soboto dopoldan v trgovini ti priporočam, da greš v trgovino v soboto opoldan ko je bistveno manj gužve…:)

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bil sem proti večeru, niti ni bilo gužve, a smo čakali le zaradi teh for, ki sem jim omenil zgoraj. Pa četudi ne bi čakali, poanta zapisa ostaja ista, preprosto se ne da več samo nekaj kupiti, zdaj je zraven še tisoč takšnih in drugačnih ponudb :)

 7. Jaz pravi:

  Za hitre kupce obstaja hitra blagajna, mar ne!?

 8. NoMercy pravi:

  OK, ni glih na temo je pa blizu tale idejica za iG.
  Na hitro sem videl reklamico za McDonalds. In kaj me presune: da je v reklamah “mečkanje” najstnikov postalo sprejemljivo?!?! :P
  Madona – a se mularija niti preko neta ne kuri več, se ne mečkajo več na koncu ulice ali pa v kakšnem seniku izven vasi??? :(
  Zaboga milega – kaj je še takega, kar je bilo za nas v najstniških letih “sladko” življenje še takšnega, da se to sedaj uporablja za reklame, v filmih -> ker tega mladina sploh ne počne več??
  A je izginotje gajsta posledica globalnega segrevanja :(

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jaz, kaj pa če nimaš pet izdelkov in bi vseeno rad porabil manj kot eno uro za stanje na blagajni, kjer dejansko sploh ni gužbe in se ustavi le zaradi omenjenih reči?

 10. nof pravi:

  Tole o čemer pišeš je definitivno Mercator, ki ima najpočasnejše blagajne ever! Zamenjaj štacuno. Preizkušeno!

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ni bil Mercator :)

 12. STELA pravi:

  Iztok – tisti, ki želijo hitri nakup gredo lahko na “tahitre” blagajne, kjer si sami zaračunajo

 13. STELA pravi:

  ne, to ni mogel biti Mercator….po eni izkušnji sodeč je bil to Tuš:)) Iztok, jetko?:))

 14. NoMercy pravi:

  je čisto vseeno v katero štacuno, kino, na travnik, kupleraj, ali pa če gleda z okna svojega stanovanja — IG_ju se bo sranje zgodilo že zato, ker ga na sebe vleče kot strelovod strelo :P

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stela, sploh ni bistvo v tem, da so hitre blagajne in kje se je kaj zgodilo, ampak v tem, da je norija z nalepkami in vsemi dodatnimi rečmi ob blagajni, postala pomembnejša od samega nakupa in da pošteno upočasni tistega, ki ga to ne zanima.

 16. Wega pravi:

  Ne samo “tudi Petrol”, še v – lepo prosim! – lekarni so sedaj nalepkice. Jaz bi prav rad našel štacuno, kjer bi bile cene normalne, vedno enake, brez akcij in popustov in zato na splošno nižje, brez bonusov, kjer se potem PRVIČ bedasto počutiš, ker sploh ne veš, če boš šel drugič, tudi tiste Big bangove nalepkice so natega: zapraviti moraš NAJMANJ 300 € da dobiš popust 10%, kar je absurd, če bom šel 30x v bigbenga kupit nekaj za 10 € sem enostavno cepec. Ali pa, kot se mi je zgodilo zadnjič:
  Zaželel sem si čokolade. Kaj je bil vzrok temu, ne bom razgljabljal preveč globoko. Morda sem malo prej pojedel kaj takega z napačnim glikemičnim indeksom, morda je kje željo v mojo glavo neopazno vgradil kakšen pano, radijski oglas, ali kaj podobnega, morda jo je celo kdo slastno mljaskal kakšen trenutek pred tem, pa mi je zadišalo. Skratka, šel sem jo kupit in si v mislih že risal užitek ko se bo stopil košček v mojih ustih – ostanek pa dobijo ostali. Čokolade ne jem kot sendvič. Koščke vedno poskušam čim dlje zadržati v ustih. Čokolada je torej v košarici in kmalu bom na vrsti na blagajni. Potem pa začne vrtati črviček. Ali je potrebno imeti v tej trgovini kakšno kartico za popust? Kakšne nalepkice mogoče? Ali bi moral vzeti dve, pa bi dobil še eno za povrh? Gre sploh za ugodno ceno, prvo, trajno, mega nizko? Sploh pa, ali je čokolada sploh tista ta prava – slišim, da tiste z original natisnjenimi deklaracijami na embalaži v slovenskem jeziku in jezikih balkanskih bratskih narodov sploh niso kvalitetne, saj jih delajo posebej za balkan. Praški pa itak. Bi moral čokolado kupiti včeraj ali jutri, ko bo akcija? Je sploh trgovina prava: bi imel v drugi trgovini kakšne ugodnosti? Morda prav sedaj kje v kakšni štacuni poteka teden čokolade??? Potem pa: vzel sem sto gramsko, ampak 300 gramska je gotovo cenejša kot tri 100 gramske. Mogoče imajo celo kakšno 300 gramsko z dodatnim rdečim trakom na robu tablice z vrstico 20 g GRATIS? Sploh pa se nisem prav nič prepričal, kakšna je razlika, če plačam z gotovino, z ba kartico ali kar s kreditno? Pa ne bom menda spraševal te podrobnosti na blagajni in delal vrsto? Potem pa: panika! Sem morda zadnje tekme dobil kakšne kupončke s 15% popustom za to štacuno? Ali še pa so mi celo poslali domov kakšen dobropis, ker sem redno kupoval v tej trgovini in vedno pokazal njihovo kartico lojalnosti? Je morda žena prejšni torek kupovala tu in če kupuješ v torek se ti nekaj šteje naslednji ponedeljek ali kako že? Ojoj, kaj pa če imajo v tisti košari ravno te čokolade, ki jim bo v nekaj dneh potekel rok in so pol cenejše?

  Gospod? Gospod?! Prijazna(*) prodajalka me prav debelo gleda. Čokolado pustim kar tam in se poten odpravim proti izhodu. Zraka. Potrebujem zrak! In pivo. Oh, to je pa že druga zgodba.

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Res je, dejansko je vse finta, da čim več kupimo in potem kao bonus dobimo pri neki določeni vrednosti. Tudi nalepkice Shreka so delili samo v primeru, če si kupil nad neko vsoto, folk pa se je veselil, kao, glej kako so prijazni, da dajejo zastonj nalepkice. V Big Bangu mi je zadeva sicer okej, saj večkrat presežem ceno in mi potem 20 evrov gratis pride prav, toda je pa finta, da je bil zadnjič nek kupec pa mu je rekla blagajničarka, da mu manjka še pet evrov, da dobi še več nalepk, pa je skočil po dvd in pač zapravil več. Finta pač, nimaš kaj, a vseeno popust vreden omembe na koncu, če sva iskrena.

  Štorija s čokolado? Četudi morda ni resnična, je ganialna in še kako v trendu tega sranja z nalepkami, akcijami, popusti in še čem.

 18. lordwales pravi:

  Big Bang – popust za 6 nalepk je 20 Evrov pri nakupu nad 50 Evrov. Velja pa samo za izdelke z procentom. teh pa na računalnikih ni.

  Tuš in nalaganje na kartico -tega pri Sparu ni.
  Je pa sistem popustov pri Sparu kar malo kompliciran.
  Možni so tudi večkratni popusti, recimo plačaš ena dobiš dva, plus 20 % z kuponov iz časopisa plus busus od prejšnjega nakupa.

  Kako to Sparu uspeva mi ni jasno, in hkrati ima še dobiček!
  kakšnih posebnih vrst v Sparu zaradi popustov ni, za Diskonte sem že povedal da je tam edini popust v Hoferju kuponi za popuste iz letaka.

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vem za Big Bang, a meni je ta popust kul, sem ga že dvakrat izkoristil.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !