Grindhouse večer: Run Bitch Run, Samurai Avenger

28.08.2010 ob 15:05

Jp, včeraj sem si čisto po naključju pričaral tako imenovani grindhouse večer, dva filma, ki povsem ustrezata merilom B robe, ki so jo nekoč tako zelo zagreto vrteli v tako imenovanih grindhouse kinih. Pa še “double bill” je bil, kot pri Tarantinu in Rodriguezu, ki sta nekaj časa nazaj posnela svoj poklon tem filmom.

Najprej je bil na vrsti RUN BITCH RUN, ki že po naslovu ustreza grindhouseu, sama vsebina in prizori pa so pač obračanje klišejev eksplotacije iz sedemdesetih, kjer je recimo Wes Craven posnel svoj prelomni debi Zadnja hiša na levi. Drži, Run Bitch Run, ki pošteno povoha tudi filma I Spit on Your Grave in Ms. 45, kjer se je posiljena mladenka prav tako zverinsko maščevala svojim storilcem, fura atmosfero Zadnje hiše na levi, kar je po eni strani zanimiv poklon, po drugi pa žal strošen kliše, kjer škodo naredijo tudi zelo slabe igralske kreacije celotne ekipe. Pač zgodba o versko vzgojeni Catherine (Cheryl Lyone), ki skupaj s prijateljico pade v roke nasilni in seksualno agresivni skupini hipijev, ki eno posili in ubije, drugo pa pusti pri življenju, kar pomeni, da jih čaka groteskno maščevanje, kjer punca v roke prime mačeto in začne svoj ubijalski pohod.

Ocena: nič posebnega

Nato je sledil ogled filma SAMURAI AVENGER: THE BLIND WOLF, še enega tipičnega grindhouse projekta in kung fu vesterna, ki zagreto plonka Kill Billa in se pokloni tudi kultnemu japonskemu filmu Sex and Fury, brez katerega Tarantino ne bi nikoli posnel Billa. In ko smo že pri Tarantinu, Samurai Avenger obvlada tudi trike filma Grindhouse, kar je dobro, saj se ne jemlje preveč resno, ampak vseskozi ohranja ironijo ter zabavno atmosfero. Zgodba o slepem samuraju, ki maščuje pokol svoje žene in otroka, je ravno pravšnja mešanica splaterja, humorja, borilnih veščin, odličnih montažnih prijemov in eksplotacijskih klišejev, kar pomeni, da gledalec spregleda pomanjkanje kvalitete in uživa v ponujeni grindhouse nostalgiji.

Ocena: vredno ogleda

 

3 komentarjev na “Grindhouse večer: Run Bitch Run, Samurai Avenger”

 1. Aleš pravi:

  IZBRISAN KRETENSKI KOMENTAR

  ne saj ne :D

  zanima me, če še imaš kaj takšnih predlog, za take filme; razen teh dveh zgoraj + Grindhouse od Tarantinota in Rodrigeuza?

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tukaj bi morda našel kaj zase:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/08/21/grossmann-2010-zivot-i-smrt-porno-bande-the-human-centipede-srpski-film/
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/05/14/hitra-roba-2/
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/04/30/kultne-grozljivke-4/
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/04/07/kultne-grozljivke-3/
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/04/02/kultne-grozljivke-2/
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/04/02/kultne-grozljivke/

 3. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Gun Woman pravi:

  [...] je vrhunski double bill s filmom The Machine Girl. In delo režiserja, ki nam je dal tudi film Samurai Avenger, skuliran grindhouse poklon kultni klasiki Sex and Fury, brez katere ne bi Tarantino nikoli posnel [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !