Vojaške čelade

27.08.2010 ob 20:04

Zadnje čase vidim vse več motoristov, ki imajo na glavi čelade, podobne nemškim iz druge svetovne vojne. Kdo se je spomnil tega sranja, nimam pojma, še bolj čudno pa je, da ima folk v glavi, da so te čelade kul in da v njih dobro zgledajo. Morda so varne, nimam pojma, ne spoznam se, toda povem vam, da na glavi zgledajo smešno in bedasto, kot da gre res za debelega švaba na motorju, ali še bolje, za komedijo, kjer se iz teh švabonov delajo norca.

 

22 komentarjev na “Vojaške čelade”

 1. mile pravi:

  OJLA….O tem, kako zgledajo, ni vredno zgubljati besed, zagotovim ti pa lahko, da nikakor niso varne. Še več, skrajno nevarne so. Sam sem motorist že 25 let in na svoje oči sem videl, kaj takšen kos pleha naredi možgančkom in tilniku. In če pogledaš še ostale kose “zaščitne opreme”, prepredene z vsem mogočim kičem, zgleda res tako, kot bi naci duplikat potegnil direktno iz risanke. No ja, nasmejijo me pa vedno….pozz…Mile

 2. Rak pravi:

  Iztok, (po dolgem času), pač simbolno trenutni gospodarsko politični situaciji primerno.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mile, če niso varne in če so celo nevarne, zakaj za vraga jih ima potem čedalje več ljudi? Mar res ne vidijo kako glupo izgledajo z njimi?
  Na ostalo opremo niti nisem pozoren, no ja, razen če ni ekstremno pri kakem zavaljenem bajkerju, a te čelade nosijo tudi na videz povsem navadni ljudje, to me preseneča.

  Rak, hm, hočeš reči, da je nacizem znak upora?

 4. Rakovica pravi:

  To NISO “nacistične” čelade, temveč čelade nemških vojakov med 2. sv. vojno (čeprav imajo tudi ameriški vojaki na Bližnjem Vzhodu zelo podobne) — vsi nemški vojaki pa NISO bili nacisti. Spet mešaš jabolka in hruške ter govoriš o stvareh, o katerih nimaš pojma.

 5. 5m pravi:

  Niso homologirane, torej bi bilo treba lastnike kaznovati.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Rakovica, poanta ostaja ista.

  5m, zanimiva ugotovitev. Kaj pa policija pravi na to?

 7. blitz blitz pravi:

  Hm, rakovičin popravek je le deloma točen. Že res, da ne gre za nacistične čelade, temveč za vojaške. Vendar pa je izvor čelade veliko starejši – te čelade je nemška (in nekoliko kasneje tudi avstrijska) začela uporabljati že med 1.svetovno vojno in sicer leta 1916. Nadomestile so tiste čelade s špico, ki so bile bolj okras, niso pa bile sposobne ustaviti niti šrapnela, kaj šele naboja.

  Se pa popolnoma strinjam, da bi morala biti uporaba takšnih čelad kazniva, saj najverjetneje ne ustrezajo varnostnim zahtevam. Predvsem me čudi, da jih mnogi motoristi nekaznovano uporabljajo, glede na to, da morajo biti danes atestirani skoraj vsi izdelki…

  Kar se butastega videza tiče, pa nimam tako odklonilnega mnenja. Konec koncev se vse lahko zdi komu butasto – enim ne pašejo tattooji, drugim brki, tretjim piercingi, četrtim pleše…

  Je pa zanimivo (ne pa tudi presenetljivo), da sem še najmanj takšnih čelad videl v Nemčiji. Zdi se, da so najbolj popularne pri nekdanjih sovražnikih čez lužo.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Po tej logiki bi morali kaznovati tudi trgovce, ki jih prodajajo. Zanima me, če folk, ki kupi to čelado, ve da ni kaj dosti koristna za varnost.
  Okej, okusi so različni, toda menda ne boš rekel, da človk s tako butasto čelado na glavi zgleda kul in frajersko?
  Očitno gre za vojaško nostalgijo, a res zanimivo, da v deželah, kjer bi se morali ob takih čeladah zmraziti od slabih spominov, če že greva v ta kontekst.

 9. blitz blitz pravi:

  Iztok, saj je najbrž ne kupijo v trgovini z motoristično opremo, ampak verjetno na bolšjem sejmu. Prodaje spominkov pa ne moreš prepovedati.

 10. 5m pravi:

  Kakšni logiki neki! Gre za zakone. Prodajaš lahko kar hočeš, le da ni prepovedano, uporaba je pa kazniva.

 11. 5m pravi:

  Sicer pa le redko razumem, kaj je tvoj namen.

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Blitz, če folk to res kupuje na kakem sejmu in potem da na glavo ter ma v glavi, da bo na motorju zgledalo kul, pa očitno res živim na nekem drugem planetu :)

 13. NoMercy pravi:

  1. niso to ravno “nacistične” čelade, ker ji nacisti niso imeli!! :) (jao, keri butli pišejo traparije)
  Podobne so čeladam wermachta (nemška vojska!!!), JNA čeladam … veliko vojska je imelo takšne čelade.

  2. gre predvsem za “pozo” močnega, neustrašnega fanta – nekako tako kot v filmu Easy riding – upornike kar tako, brez razloga :P

  IG: a vojske nisi služil niti dopisno niti kot alternativno?

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Čas je, da popravim, ker jemlje poanto zapisu :)
  No ja, popravil pa bom tudi tebe, ni Easy Riding, ampak Easy Rider.

 15. NoMercy pravi:

  I.G. =bat ga – vsakdo se pač bolje spozna na svoj foh :P
  i priznam, da sem bil šlampast in se mi ni dalo guglat, da bi našel prvilno napisan naslov fima.
  p.s. v sredji sem imel profesorja slovenščine, ki nam je 1/2 leta predaval fim, nas vodil v kinoteko … super desc: Igor Gedrih – ti je znano ime :)

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne, jaz sem imel profesorja, ki se je pisal Medved, genij v svojem poklicu, učil me je zgodovino in filmsko vzgojo. Večkrat sva se srečala kasneje in podebatirala o kakem filmu, nikoli ga ne bom pozabil.

 17. NoMercy pravi:

  tale je bil moj
  http://www.ff.uni-lj.si/publikacije/jis/lat2/045/12c11.htm
  (drig zapis)

 18. ALESKO pravi:

  Kakor vem, so te čelade, ki nekako posnemajo nemško vojaško čelado, homologirane tudi kot motoristične čelade.So pač priljubljene med bikerji. Sama vojaška ćelada pa je, kot mnogo nemške vojaške oborožitve oziroma opreme iz druge svetovne vojne zaradi prepoznavnosti in učinkovitosti vstopila v legendo, verjetno je zato popularna med folkom, ki kao noče biti ‘mainstream’…

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Finta je v tem, da jih nimajo le bajkerji, ampak tudi folk z navadnimi motorji.

 20. STELA pravi:

  Iztok @ NoMercy – a sta vidva mal iz konteksta padla?:))))

 21. Alojz pravi:

  zanima me če se kje dobojo pritrdilni jermeni za vojaške čelade l.p.Alojz

 22. Alojz pravi:

  zanima me kje bi se dobilo pritrdilni jermeniza vojaško čelado ali kdo to dela

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !