Recenzije: The Machinist, Shelter

27.08.2010 ob 00:47

THE MACHINIST

Če hočeš Machinista, vse kar lahko dobiš pa je Memento, počakaj, saj te čaka veliko boljši, bolj dovršen, bolj prepričljiv in atmosfersko tako zelo briljanten film, da mu zlepa ne boš našel konkurence. Jp, Christian Bale, ki mu tako kot pri Rescue Dawn dolgujem opravičilo, da sem ga proglašal za statičnega in lesenega igralca brez pravega razpona, je za vlogo tovarniškega delavca Trevorja Reznika, ki ga muči huda insomnia, katera mu premeša fikcijo in realnost, shujšal za rekordnih trideset kilogramov. Že to je za oskarja, kaj šele vsi nepozabni prizori, kjer je odlična tudi prostitutka Jennifer Jason Leigh, v naročju katere Reznik najde oporo v svojem zblojenem vsakdanu. To ni Inception, saj Reznik ne sanja, to je realnost, ki jo zdelajo prividi. Ki jo zdelata kronična insomnia in utrujenost, kjer ubogi možakar ne zmore očesa zatisniti niti za minutko že celo leto. Močan film, ravno prav intriganten in dinamičen, da gledalca drži v napetosti od začetka do konca, ravno prav zanimiv in udaren, da ne pusti niti mežika z očesom. Enkratna študija človeka, ki izgublja razum, spretna režija Brada Andersona, ki zaenkrat še ni vnovčil genialnosti, in igralska kreacija Christiana Balea, ki mi je vzela dih in mi ga še zdaj ni dala nazaj. Zares dober in prepričljiv celovečerec, mešanica drame, srhljivke in trilerja, očitno preveč zahteven in premojstrski, da bi dobil redno distribucijo in posegel po več kot zasluženih nagradah.

Ocena: presežek

SHELTER

Na plakatu za Shelter piše, da je delo prodecenta, ki nam je dal The Ring in delo scenarista, ki je spisal Identity. Dejansko gre res za mešanico teh dveh filmov, za ne tako slabo grozljivko, ki spomni na vse tiste filme, kjer se demon prenaša iz človeka v človeka, recimo na Fallen, pa tudi na kak The Hidden, kjer je šlo pač za prenašanje zlobnih nezemljanov. Znana in klišejska tema, ki jo film pač zakamuflira v tematiko dvojne osebnosti, v hudo shizofrenijo mladeniča Jonathana Rhysa Meyersa, ki ga skuša pozdraviti psihiatrinja Julianne Moore. Dejansko gre za kliše v klišeju, saj je tudi filmov, kjer ima glavni junak razcepljeno osebnost malo morje. Sprva zanimiv in atmosfersko dobro zastavljen film, ki pa ga potem polomi s pretiranimi mambo džambo dodatki, ki delujejo prisiljeno in privlečeno za lase. Vse do konca, ko se zgodba spet postavi na svoje mesto, gledalca celo nekoliko prestraši in nekako uspe zvoziti vse klišeje ter minuse, ki jih naniza skozi celotno minutažo.

Ocena: nič posebnega

 

18 komentarjev na “Recenzije: The Machinist, Shelter”

 1. Ursa pravi:

  The machinist je najboljši film, kar sem jih pogledala v zadnjem času. V napetosti te drži čist do konca, nič ti ni jasno, res cel čas se poigrava z realnostjo in fikcijo!
  Eden boljših je tudi After Life, pri katerem se celi čas sprašuješ ali je Christina Ricci res mrtva ali je vse le igra Liama Neesona. Si pogledal ta film? Me zanima, kako si ga razlagaš:) Sama sem potem brskala malo po imdb-ju in brala razlage.. Je pa definitivno hud:)

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nisem ga še videl, ga bom pa počekiral, ko bo čas pa takrat spišem svoje videnje.

 3. barbara pravi:

  Uh, Machinist je pa tud mene fasciniral. Nor film.

 4. simon pravi:

  Machinist odlicen film. Ta cristian bale ni normaln kaj je naredil zato vlogo. Mislim shujsal. Natalia se z dvojim labodom lahko skrije v mišjo luknjo :D

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Novi De Niro, vsaj kar se transformacij tiče.

 6. simon pravi:

  Prosim povej mi kje se je De Niro tak transformiral? Pa ne mislim sarkasticno. Res me zanima.
  hvala

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ja v filmu Raging Bull, kjer se je zredil za lepo število kilogramov:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/11/08/kulti-in-klasike-raging-bull/

 8. simon pravi:

  Aja to…sem ze gledal ja. Po moje se je lazje redit ko hujšat ;) Lazje se je zredit za 30 kg ko shujsat za 30 v praviga dahauca tak ko Bale :D

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če si že prej dokaj suh, je res težje shujšati, se strinjam. Tudi Tom Hanks je hujšal za Cast Away, a ni upal tako daleč kot Bale.

 10. Oskarji 2011: nominacije « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Glavni favorit je seveda Christian Bale, ki bi si zlati kipec že zdavnaj zaslužil za filma The Machinist in Rescue Dawn, kjer je bil še boljši kot v The Fighterju. Če zmaga, bom zelo vesel, saj je bil [...]

 11. klemenix klemenix pravi:

  Uh, v The Machinistu je pa Bale prav grozljivo dober. Ko se pred tisto prostitutko še malce norca taredi iz svoje postave je pa res hudo :)

  drgač pa odlična igra, res odlična.

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Še vedno me čudi, da ga niso nominirali.

 13. Zmagovalci Oskarjev: Christian Bale « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] se ga pri nobenem dojemanu kakega igralca ne spomnim že sto let. Videl sem namreč Rescue Dawn in The Machinist, kjer me je Bale prefukal ko pičko. Bil je tako zelo prepričljiv, tako zelo doživet in spontan, [...]

 14. dr. Onyx pravi:

  The Machinist (Strojni ključavničar) je film, ki ga moraš pogledati (vsaj) dvakrat. Resda drugič ni več tistega faktorja presenečenja na koncu, si pa lahko med ogledom bolj pozoron na drobne detajle in namige, ki jih prvič zelo verjetno spregledaš.

  Sem pa opazil, da so očitno filmi, ki prikazujejo različna duševna bolezenska stanja (motnje identitete, shizofrenija…), praktično vsi po vrsti uspešni, kar je verjetno tudi posledica dejstva, da ustvarjalci pri teh filmih lahko inteligentno zmešajo skupaj resničnost in fantazijo.

  Recimo samo nekateri primeri:

  Z oskarjem nagrajena Beautiful mind in Black swan, odlični Take shelter, The Machinist, Fight Club, pogojno Sixth sense in nenazadnje Cronenbergov Spider, za katerega nisem prepričan, da si ga že kje omenil, je pa po moje morda celo njegov najboljši film, vsekakor pa si v tej kategoriji “psiholoških trilerjev” zasluži častno mesto.

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne bom rekel, da so vsi po vrsti uspešni, rekel pa bom, da imajo igralci v takih filmih super možnosti, da pridejo do raznih nagrad. Ne pozabi na kakega Raina Mana in Scent of a Woman, če dodava hendikep vloge, pa My Left Foot pa še kaj bi se našlo. Spider pa me ni prepričal, veliko raje si pogledam Cronenbergove starejše žanrske poslastice iz sedemdesetih, pa seveda The Fly in pa novejše mojstrovini A History of Violence in Eastern Promises.

 16. dr. Onyx pravi:

  Spider je precej težak film in kaj lahko se ti zgodi, da ga ne razumeš (pravilno) tudi ko se odvrti odjavna špica, kar ni primer pri Machinistu. Jaz priznam, da sem moral iti pogledat komentarje na Imdb, da so mi postale nekatere stvari (bolj) jasne.

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ma saj ni slab, a nisem padel na kolena. Dal bi mu kako šestko recimo. Je pa res zajeban film, ja, šokantna psihološka drama, ki ji ne bi bil kos niti Sigmund Freud. Neke vrste Let nad kukavičjim gnezdom, če prav pomislim. Pa te različne srajce pod plaščem, odklop totalni. Pa dnevnik njegov, tudi zanimiva zadeva. Pa fiktivni svet iz otroštva. Dejansko film, ki nas jebe v glavo do konca.

 18. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Dallas Buyers Club pravi:

  [...] v zadnjem času, so res izjemni. McConaughey v tem filmu počne to, kar je Christian Bale počel v The Machinistu, ali še bolje, to, kar sta v sedemdesetih počela De Niro in Pacino, igralska kameleona, ki sta se [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !