Recenzije: Knight and Day, Salt, The Last Airbender

21.08.2010 ob 00:47

KNIGHT AND DAY

Če izvzamem sekvenco na motorju, ki je brez dvoma komično akcijski vrhunec filma, pa četudi ne dosega podobnih vragolij drugega dela Misije nemogoče, lahko zapišem, da je Knight and Day izjemno slab, dolgočasen, nezanimiv, porazno odigran, sterilen, mrtev, nekarizmatičen in hudičevo negledljiv filmček, ki brez dvoma predstavlja nov udarec ranjene kariere Toma Cruisea, ki je kot tajni agent Roy Miller brez dvoma odigral najslabšo vlogo v celotni karieri. Hudiča no, četudi bi bil tole prvi film Toma Cruisea, bi bil izjemno slab in tak, da bi mu lahko bilo nerodno, da ga je sploh posnel. Zgodba je kliše, zapleti so idiotski, liki so prazni in hitro pozabljivi, med Tomom in Cameron Diaz, ki igra nič hudega slutečo mladenko June Havens, katera seveda nima pojma kaj se dogaja, pa ni niti kančka kemije. Je le prazno poziranje brez poante in gromozanska potrata talenta. Režiser James Mangold resda ni novinec, saj ima za pasom kar nekaj dobrih izdelkov, toda njegov doprinos je tokrat mizeren in pod nivojem. Kot delo debitanta, ki ne bo nikoli več dobil dela v Hollywoodu. Knight and Day je brez dvoma eno največjih razočaranj letošnjega leta, vsaj zame, ki še vedno navijam za Toma Cruisea in sem bil prepričan, da slabše akcijske komedije od Killers, kjer je bil glavni Ashton Kutcher, letos ne bom več videl. Joj, kako zelo sem se zmotil.

Ocena: izguba časa

SALT

Okej, Salt ni kar tako, saj predstavi idejo, da Ameriki grozijo tako imenovani speči vohuni, ki bodo tako kot Lee Harvey Oswald, ki je ustrelil predsednika Kennedyja, v potrebnem trenutku opravili svojo dolžnost in Rusijo spet postavili na vrh sveta. Da so ruski vohuni spet aktualni seveda dokazujejo nedavni škandali, ki so se slišali kot iz filma, ali še bolje, kot iz časov hladne vojne. Da vse skupaj močno diši tudi po drznem kultu The Manchurian Candidate, kjer je v rimejku prav tako igral Liev Schreiber, pa seveda ni treba posebej poudarjati. Jp, Salt je še en rimejk Mandžurijsega kandidata, malo James Bond, malo Jason Bourne, malo Ethan Hunt, malo pa The Saint. Pač še ena zgodba o tajnem agentu, ki ga začnejo preganjati lastni ljudje, saj sumijo, da igra dvojno igro, kot Kevin Coster v odličnem trilerju No Way Out. Da Salt, kot sem že dejal, ni kar tako, dokazuje tudi dejstvo, da se zlobneži spravijo na oba predsednika, na ameriškega in ruskega voditelja, kar pomeni, da želijo skregati svet, da želijo Ameriko spremeniti v najbolj osovraženo deželo na svetu. Malce butasto, če prav pomislim, saj je to bolj uspešno naredil že George Bush. In butasti so tudi številni zapleti. No ja, ne ravno butasti, ampak preveč nerealni, neprepričljivi  in privlečeni za lase, pa četudi prvi ruski vohun na neki sliki pozira z Brežnjevom. Drži, Salt se obnaša kot zelo prelomen, drzen in pogumen film, zapleti, s katerimi to prikaže, pa sodijo v vrtec ali v kak film Stevena Seagala. Režiser Philip Noyce se je na istem terenu kalil že v filmih Clear and Present Danger, The Saint in Patriot Games, toda tokrat žal pretirava, resda s tehnično dobro podkovani prizori, a tako, da se začne gledalec zelo hitro dolgočasiti. Jasno, Angelina Jolie je Evelyn Salt, najprej agentka CIE, nato agentka tajne ruske misije, nato spet agentka CIE, nato znova agentka tajne ruske misije, pač punca v krizi identitete, kot Geena Davis v filmu The Long Kiss Goodnight, ali če hočete, kot Harrison Ford v Beguncu, no ja, kot James Bond v Quantum of Solace, ali pa vsi tisti agenti, ki so morali bežati pred svojimi ljudmi, tudi Robert Redford v filmu Trije kondorjevi dnevi. Ne bom rekel, da je slaba in da ji vloga ne leži, toda vse to smo videli že v Wanted. Povedano na kratko, Salt je film, ki obeta le v prvi četrtini, nato pa se spremeni v otročarijo, ki ji ne bi nasedel niti George Bush.

Ocena: nič posebnega

THE LAST AIRBENDER

Uf, tole pa je en zelo slab film, kjer niti malo ne pomaga sicer praktično neopazen 3D. Tudi otroci bodo našli cel kup napak, tudi amebe bi se zgražale nad grozljivo slabo dramaturgijo, dialogi in igralskimi kreacijami. Kljub temu, da je režiral M. Night Shyamalan, ki očitno nima pojma kaj bi počel s svojo nekoč močno obetavno kariero. Še bolj neverjetno je dejstvo, da tudi posebni efekti niso kaj dosti preprečljivi in zanimivi, leteči stvor pa je itak kopija tiste kultne pošasti filma Neskončna zgodba. Res je, The Last Airbender izgleda kot stoti del Gospodarja prstanov, kot eden najslabših fantazijskih filmov zadnjega časa. Kot poceni skrpucalo, kjer ni vsaj približno dobro ničesar. Niti pobič, ki se bori za mir med nacijami vode, ognja in zraka, kaj šele atmosfera, ki je tako zelo nespontana, mrtva in prazna, da gledalec preprosto ne more verjeti. Plus Dev Patel, ki je igralske sposobnosti žal pozabil v Revnem  milijonarju. Beda od filma, sicer reciklaže istoimenske risane serije, in resen kandidat za najslabši finančno uspešen film vseh časov.

Ocena: totalno sranje

 

29 komentarjev na “Recenzije: Knight and Day, Salt, The Last Airbender”

 1. mile pravi:

  OJLA !!! No,pa si mi pršparu par evrčkov. Sicer mi pa Tom, Cameron, Ashton,Steven in še kdo niso nikol potegnel….pozz…Mile

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Raje preveri sam, okusi so različni.

 3. spookymulder spookymulder pravi:

  Ojej, Iztok, očitno si na dan ogleda teh filmov vstal z levo nogo, da si vsem po vrsti podelil teke nizke ocene in jih tudi v komentarjih dobesedno razcefral na prafaktorje. :-)

  Kot noč in dan je sicer res žalitev za gledalčev intelekt, ne morem pa se strinjati, da bi bil dolgočasen in negledljiv. Nenazadnje je v kinih po svetu priigral že več kot 200 milijončkov, kar je dober pokazatelj, da je film dovolj zanimiv in zabaven, da je pritegnil gledalce in s tem tudi izpolnil svoj cilj. Prepričan sem namreč, da ustvarjalci filma tako ali tako niso mislili narediti nekega presežka sedme umetnosti, temveč predvsem zabaviščno atrakcijo, kot filmski vlakec smrti, da uživaš, ko se pelješ z njim, nato pa brez slabe vesti pozabiš in greš na novo pustolovščino. Prav zato pa sta tudi Cruise in Cameron neke vrste kliše svojih dosedanjih likov, torej skupek stereotipov o trapasti blondinki, ki ne zna šteti do tri in nikoli ne ve, kaj se točno dogaja okrog nje, ter na drugi strani požrtvovalni skavt in neuničljivi ter skrivnostni mačo z deškim nasmeškom, ki altruistično rešuje človeštvo. Kdor je bil torej ob ogledu tega filma razočaran, očitno ni imel ravno realističnih pričakovanj, kaj film sploh želi ponuditi. Da pa ne bo pomote, tudi sam mu ne bi dal bistveno višje ocene (recimo 2,5), a se hkrati ne morem niti približno strinjati z milijo, da gre za eno največjih razočaranj letošnjega leta.

  Glede Salt pa sva očitno gledala povsem različne filme, saj je za moje pojme to izvrstno posnet in zamišljen triler, ki gledalca dejansko prav do konca drži v dvomu, na kateri strani je glavni lik … če bi po eni strani radi verjeli, da Angelina dela za dobre, je vedno znova tako odločna in hladnokrvna v svojih dejanjih, da bi ji zlahka pripisali značilnosti negativke. Sicer drži, da so zakoni fizike v tem filmu precej prirejeni v dobro glavnemu liku, a kljub temu nikjer ne gre za akcijo tipa Kot noč in dan, kjer se že na daleč vidi, da kaj takega preprosto ni mogoče izvesti/preživeti. Poleg odlične akcije je izjemen tudi tempo filma, ki se iz vratolomnih akcijskih sekvenc zelo spretno prelije v prikazovanje čustvenega aspekta glavne junakinje, a hkrati tudi to nikoli povsem ne razkrije njenih namenov in bistva končnega preobrata. Tema spečih agentov sicer res ni nekaj novega, je pa tokrat razvita do skrajnih mej srhljivke. Za moje pojme eden boljših akcijskih trilerjev letošnjega leta (ocena 4,5).

  Od Zadnjega gospodarja filma pa so bile glede na potencial (režiser, proračun …) dejansko na mestu večja pričakovanja, vendar se je zadeva očitno zalomila pri vprašanju, komu naj bo film pravzaprav namenjen … in na žalost enakovredno cilja tako na otroke, kot starejšo publiko, kar se izkaže za pogubno idejo. Film je namreč preveč resen za majhne otroke in po drugi strani preveč enostaven za odrasle. Zgodba tako vsebuje polno alegorij na nivoju Gospodarja prstanov, a so podane preveč enozložno in premočrtno, da bi starejši publiki ponudili nek miselni izziv, poleg tega pa je vsak malenkost prav po otroško razložena vsaj trikrat, kar ubija ritem filma. Po drugi strani pa je film izgubil skoraj vso otroško zabavo animirane serije (malček tega je npr. v kadru, kjer protagonist oponaša gibe antagonista in se tako skriva za njegovim hrbtom), glavni liki pa so dobesedno strašljivo melodramatični, predvsem zagrenjeni mladi antagonist, ali pa brat glavne junakinje, ki vse čas gleda tako tragično, kot da igra Hamleta ali Ojdipa. 3D efekti so sicer dobri, a jih je odločno premalo, predvsem po zaslugi neskončnih kadrov razlaganja ozadja zgodbe, kjer se lahko “navušujemo” le nad 3D obraznimi profili glavnih likov. So se pa filmski ustvarjalci zelo potrudili na področjih scenografije, fotografije, kostumografije in glasbe, kjer film dejansko deluje zelo monumentalno in zanimivo. Škoda le zaradi preveč poenostavljene zgodbe in pomanjkanja usmerjenosti ter smisla dogajanja – upajmo, da bo stvar stekla mlace bolje v drugem delu, ko ne bo več potrebno toliko razlag ozadja zgodbe (ocena 3).

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ni rečeno, da zaradi filma, morda le zavoljo tega, ker sta glavna Tom in Cameron. Ni panike, da niso želeli narediti presežka, panika je, da niso naredili niti zabavnega filma za kratkočasenje. Pričakovanja? Zabavna akcijska komedija, le to. Če sem s tem pričakoval preveč, pa tudi prav.

  Meni ni držal v napetosti, meni se je zdel čedalje bolj blesav in privlečen za lase. Z vsakim novim preobratom je zgubljal na kvaliteti in smiselnosti. Spreten preliv v čustven aspekt? Očitno res nisva gledala istega filma.

  Jaz 3D efektov praktično nisem opazil. Celo nekajkrat sem snel očala, da bi videl razliko, pa je ni bilo.
  Ocena 3? Uf, očitno si imel super dan.

 5. Vanja1 pravi:

  oba zgoraj omenjena filma sem si ogledala, Kot Noč in dan je bil bolj tak, za pogledat, Salt pa ni tak švoh, hmm..sodeč po koncu, lahko pričakujemo še en del?? ampak na Imdbju še nič ne piše..heh!?

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Po moje bo še kak del, ja, vsaj po koncu sodeč, pa tudi finančni uspeh je bil dober, kar je še dodaten razlog.

 7. majlo pravi:

  IZBRISAN KRETENSKI KOMENTAR

 8. Tina M Tina M pravi:

  Zdaj veš, zakaj nisem imela niti najmanjše želje gledat Salt in Knight and Day? :)

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Za Salt sem po moje edini, ki ga ni navdušil, tako da bi bil morda tebi kul, za Knight & Day pa si imela več kot prav, kar me glede na predfilm, ki je bil zelo kul, močno čudi. Še zdaj se nisem pobral od razočaranja :)

 10. Tina M Tina M pravi:

  Ma, mene te neke pozerske akcijske zadeve ne pritegnejo… sploh če vsebujejo Angelino in Cameron :) Aja… ta prizor na motorju, ki je tudi v trailerju… mislim, da ga je nekoč že v enem filmu izvedla Bai Ling, samo ne vem naslova.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pri Salt ne gre za tipični pozerski akcioner, ampak za kao dokaj kvalitetno politično ozadje, pa še marsikaj drugega kot pravi kolega Spooky, toda mene ni prepričalo, saj so se mi vsi ti preobrati zdeli čedalje bolj debilni.

  Bai Ling na motorju? Morda v tretjem delu filma Taxi? To je verjetno edina možnost, drugače pa si morda pomešala s kako Lucy Liu in drugim delom Charlie’s Angels, pa še to se ne spomnim prav dobro.

 12. Tina M Tina M pravi:

  Aja.. no, ne vem, mene trailer ni pritegnil. Ne, sem prepričana, da Bai Ling.. pa fura se narobe obrnjena v naročju nekega moškega, enako kot Cameron :)

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če ni Taxi 3, kjer pač dirkajo, nimam pojma kaj je.

 14. Tina M Tina M pravi:

  Možno. Verjetno. Bilo je na E!, pa sem ujela :)

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lahko pa da je The Gene Generation, a nisem še gledal pa ne morem reči. Lahko pa da bi bil.
  Torej niti ta prizor, ki sem ga pohvalil, ni kaj novega, še en udarec zame :)

 16. Tina M Tina M pravi:

  Obstaja pa tudi varianta, da sem jaz narobe videla, ker je obakrat trajalo samo tri sekunde… da ne naredim Knight and Dayu prehitro krivice :)

 17. majlo pravi:

  IZBRISAN KRETENSKI KOMENTAR

 18. majlo pravi:

  IZBRISAN KRETENSKI KOMENTAR

 19. Tina M Tina M pravi:

  Iztok,
  prizor na motorju je bil v 007 Tomorrow Never Dies.. :)

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Prizor si zadela, svaka čast, jaz sem ga pozabil, a to ni bila Bai Ling, ampak Michelle Yeoh:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2008/11/13/james-bond-tomorrow-never-dies/

 21. alenka pravi:

  Knight and Day tudi zame razočaranje. neka mešanica akcije in smeha naj bi bila, ampak je sama zgodba precej nedodelana in Cameronova se mi na letalu prav prisiljeno smeji, preveč zaigrano.

  Salt me tudi ni ravno prepričal. solidn akcijski film, skos se dogaja, zanimiv, malo presenečena sem bila da traja le uro in pol, Angelina dobr špila pa Liev tudi. mogoče sem mela mal previsoka pričakovanja. ni mi ful všeč, za pogledat.

 22. Filip pravi:

  Pri The Last Airbenderju je neumna že sama ideja prenesti celo prvo sezono risane serije v slabi 2 uri. Pretežek projekt celo za Shyamalana, ki je sicer znan po svojem ‘pripovedovanju’.
  Drugače so mi pa bili recimo Percy Jackson, The Seeker, Inkheart in celo The Golden Compass slabši oz. na pribljižno istem nivoju kot tale, če smo že pri fantazijskih filmih v zadnjih letih.
  Morda sem zaradi vseh negativnih kritik od naslovnega filma pričakoval manj, ker me navsezadnje le ni pustil popolnoma hladnega.

 23. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filmi, ki si jih naštel, resda niso bogve kaj, toda vseeno lahko mirne duše zapišem, da je Airbender vsaj še za tri razrede slabši. Tudi glede igralskih predstav in dialogov.

 24. alenka pravi:

  The Last Airbender
  še ena zgodba kjer se bi dala veliko naredit pa je žal neuspešen. tokrat na celi črti. v filmu me ni prepričalo pravzaprav nič, ne igranje, zgodba ima dobro idejo, ampak res neverjetno slabo izvedbo. si ga ne bom zapomnila, zguba časa za ogled. 2/5

 25. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Red, Due Date pravi:

  [...] prav vsi igrajo grozno slabo in debilno, atmosfera in tempo sta še slabša kot v skrpucalu Knight and Day, dramaturija pa sodi v trapariji Ballistic: Ecks vs. Sever in Killers, če omenim le nekatere [...]

 26. Recenzije: Animal Kingdom, The Kids Are All Right, The Tourist, Rabbit Hole, Burlesque, Love and Other Drugs « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] kemije, ali še bolje, jo je toliko kot med Tomom Cruiseom in Cameron Diaz v enako slabem filmu Knight and Day. Ma saj Turist ni tako strašno slab, če sem iskren. Problem je v tem, da je izjemno dolgočasen, [...]

 27. Oskarji 2011 « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] harry-potter-and-the-deathly-hallows-part-1/ the-wolfman/ kynodontas/ tangled/ tron/ unstoppable/ salt/ [...]

 28. Recenzije: The Vow, This Means War, Another Earth « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] enostavno ne bi smela privoščiti. Tole je fatalna potrata vašega časa, še eno skrpucalo tipa Knight and Day in Killers, kjer Reese Witherspoon pade med dva najboljša prijatelja (Chris Pine, Tom Hardy), [...]

 29. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Jack Reacher pravi:

  [...] Tom Cruise enostavno ne zna posneti slabega filma. Kdor mi najde slab film Toma Cruisea (kurčevi Knight & Day ne velja), mu častim kosilo. Drži, Jack Reacher (“There’s this guy. He’s a kind [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !