Danes se sem po dolgem času spet spomnil na Petra Graša

15.08.2010 ob 01:44

Petar Grašo je bil nekoč moj pevec, pravzaprav razlog, da sem sploh začel poslušati hrvaško glasbo in za nekaj časa pozabil celo na hip hop. Imel je odlične pesmi, bil je vrhunski interpret, pa še dobro je zgledal. Če ne bi bilo Petra Graša, ne bi nikoli spoznal Gibonnija in Oliverja, ki sta me prav tako močno navdušila, če ostanem le pri dalmatinskih mojstrih.

Najbolj močno me je zadel s pesmijo Idi, ki je še vedno ena izmed mojih najlepših pesmi vseh časov in melodija, ob kateri težko ostanem brez solz v očeh.

YouTube slika preogleda

Škoda, da zanjo ni nikoli posnel videospota, da nisem nikoli uspel dobiti daljše verzije, kjer je dodal nekaj besedila, in da je ni na koncertih nikoli izvajal v originalni verziji, se pravi, da je refren vedno odpel povsem drugače in brez pravega razpona.

Drži, bil sem na kar nekaj njegovih koncertih, saj mi je bil res legenda, pa še dober šov je naredil in vedno znova dokazal, da mu takrat ni bilo para. Res je, ko je imel Gibonni pri nas prazne koncerte, je bil Grašo številka ena, novi Oliver in nova zvezda hrvaške pa tudi jugoslovanske scene.

Še celo skupina Nude ga je pela na mojo željo v oddaji Pomp, kjer sem gostoval tudi sam, predvsem zato, ker sem mu bil neverjetno podoben in je bila to pred leti prava atrakcija, kateri se je na koncu smejal tudi sam Grašo. Ko sva se nekega dne po koncertu vsedla za mizo in podebatirala o tej podobnosti, je beseda nanesla na Ljubav jedne žene, kjer je obema zastal dih. V tem spotu sva si bila namreč tako zelo podobna, da sem pomislil, da gre za isto osebo, brez zajebancije.

YouTube slika preogleda

Zaradi te podobnosti sem se večkrat zelo zabaval, pa tudi odrsko točko sem pogruntal, desetminutni nastop opnašanja, ki je bil v nekem trenutku tako zelo zanimiv, da je skupina Tabu ostala brez publike, saj so vsi raje gledali mojo predstavo na odru. Jp, celo služil sem nekaj časa na ta račun, saj so me najemale razne diskoteke. Ko sem imel dovolj, sem seveda nehal, saj sem se začel dolgočasiti. Drži, folk me je na ulici nekaj časa klical kar Grašo, nekateri celo zaradi tega, ker so bili prepričani, da gre za pravega Graša. Še posebej na koncertu v Celju, kjer ljudje niso imeli pojma, ko sem se sprehodil mednje. Morda se vam tole sedaj zdi totalno privlečeno za lase, toda v živo je zgledalo res neverjetno, kar vedo povedati mnogi glasbeniki, ki so se takrat vrteli v moji družbi. Pa tudi Graševa ekipa, ki je bila ob neki priložnosti dobesedno šokirana, saj fantje niso mogli verjeti, da sem mu tako zelo podoben. Jebat ga, bradica, dolgi lasje, višina in poza, vse je štimalo, ne da bi vedel, ko sem se ostrigel na tak način. Ni bilo namerno, zgodilo se je po naključju, potem pa mi je bila dobra fora, pa še imidža nisem hotel spreminjati, saj sem se počutil dobro.

Se pa spomnim tudi oddaje Anje Tomažin, mislim, da je bila Klik, saj me je povabila tudi zaradi te podobnosti, da o člankih v raznih revijah niti ne začenjam govoriti.

Zanimiv del mojega življenja, no ja, moje medijske poti, ki sem jo šele začenjal. Kaj vem, morda tudi s pomočjo te podobnosti s Petrom Grašem, ki mi je navsezadnje tudi laskala. Jebemti no, še celo Danijela in Severina sta rekli: “Pa  mogao bi proči kao Petar Grašo.” Dobra fora, ni kaj. A kot sem rekel, ko sem se naveličal, je bilo dovolj, poleg tega pa se je Grašo  potem ostrigel in podobnosti je bilo končno konec.

In da se vrenem h glasbi, k njegovi mojstrovini Kad ostarim, ki mi je bila glede besedila pisana na kožo in je v mojem srcu presegla celo nepozabno Idi. Zares neverjetna pesem, ki je ni Grašo nikoli izvajal na koncertih. Kad ostarim je njegov Man in the Mirror, ali še bolje, njegov Purple Rain, verjetno najboljša pesem kar jo je napisal.

YouTube slika preogleda

Ni kaj, tip je bil res car, pa še poznala sva se neko obdobje, ko je dosti koncertiral pri nas. Ne bom rekel, da sva bila prijatelja, rekel pa bom, da sva bila znanca, ki sta vedno rekla besedo ali dve, nekoč celo o povabilu v Split, kamor naj bi jo mahnili z Nude. Še vedno mi je žal, da ga nisem nikoli dobil v svojo radijsko oddajo, saj je težil z menedžerjem, ki pa ga nikakor nisem mogel priklicati na telefon, kar pomeni, da je želja vedno znova padla v vodo.

Vedno sem se spraševal, če mi je bila njegova glasba všeč zaradi podobnosti z mano in zaradi izgleda, se pravi, če bi se me tako močno dotaknil tudi v primeru, da bi bil debel, plešast in majhen. Verjetno tudi, saj je imel kar nekaj odličnih pesmi, pa karizmo, ki je nisem pred njim na tak način videl še nikjer.

Zadnje čase sem ga malo zanemaril, saj me ni več tako zelo prepričal z novimi pesmimi, še vedno pa čakam na novi album, saj imam občutek, da bo prekleto dober. Pa naj za konec prilepim še pesem Lomi me, kjer je bil privlačen kot še nikoli. Še eno vrhunsko balado, kjer je dokazal, da je edini pravi naslednik Oliverja Dragojevića.

YouTube slika preogleda
 

10 komentarjev na “Danes se sem po dolgem času spet spomnil na Petra Graša”

 1. mile pravi:

  Ojla ! Ne boš verjel, ampak preden sem se lotil branja blogov, sem poslušal komad od Petra z naslovom LOMI ME in potem zagledam še slikco iz tega videa.
  Kaj pa če je…….vse to magija ? Ha ha, preden omenim boleč komolec, bi želel izpostaviti Petra kot persono, ki mi je znova približal dalmatinski melos, čeprav sem začel s Crvenimi Koralji, Pro Arte, Mišom, Oliverjem itd. da ne težim, potem pa je s pojavom vsemogočih pristnih dalmatinskih pevcev in skupin, pristnost in čistost te glasbe kar zbledela. Grašo – hvala. Kar pa tiče bolečega komolca brez igranja tenisa…no ja, magija. U bistvu se ta reč imenuje “fantomska bolečina” – ali pa jo lahko imenuješ kar REUMA. Če vprašanje začneš s “Kaj pa če…..”, se tudi stricu Sizifu obeta sprememba.Ooooooo, sranje, kaj pa če mu rata !?…..Pozz….Mile

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lepo naključje, ni kaj.
  Meni Kovač ni nikoli potegnil, naj se sliši še tako čudno, njegova glasba mi ni kvalitetna, mi je poceni kot Zečičeva in Stavrosova recimo.
  Oliver je seveda čisto nekaj drugega, to so odlične pop balade, tudi v svetovnem smislu, če sem iskren.
  Res je, Grašo je to prinesel nazaj s svojim prvim albumom, prav zato je škoda, da ga je potem malo odneslo v preveč razkošno produkcijo, ki je izgubila dušo.

 3. lazo pravi:

  Ja bil je res dober. Bil sem na nekaj njegovih koncertih.

 4. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Oliver Dragojević: Samo da je tu pravi:

  [...] podlagi in seveda v interpretaciji, kjer je največji mojster. In pozor, dve pesmi je napisal Petar Grašo, prav Davno izgubljena rič, s katero se album konča, pa je vsaj zame nekaj najboljšega kar sem [...]

 5. Kako sem oponašal Petra Graša « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Petru Grašu in fintah, ki so se dogajale zaradi moje podobnosti z njim, sem že pisal, zato je prav, da končno [...]

 6. mina pravi:

  Grašo je najboljši primer, ki dokazuje, kako so dobre vokalne sposobnosti pri pevcih še najmanj pomembne, tip je vokalno mega šibek, hkrati pa je genialni interpret, na odru frajer, da ga ni, pri izvajanju pesmi tako samozavesten, kot da je najboljši pevec na svetu in folk je ves moker, kako dober pevec da je, hkrati pa sploh nihče ne dojame, da je njegov vokal šibek ko satan.

  p.s. da ne boš slučajno dojel, da je tole negativna kritika, tole je čista pohvala. jaz že ves čas poudarjam, da je za pevca popolnoma dovolj ultra povprečen vokal, da pa mora biti cel paket dober, če hočeš uspeh. Za protiutež pa recima Maja Keuc (ali kaj je že), super vokalistka, pa dolgočasna, da jo je boleče gledati, brez karizme, pač samo tehnično onaniranje. Simon Cowel pri takih umre od dolgočasja in pravi, da je dobrih vokalistov na miljone, dobrih pevcev pa zelo malo.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No ja, tako slab vokalist pa Grašo že ni. Okej, ni ravno Toni Cetinski, je pa podoben Oliverju, kar ni slabo. Je pa odličen interpret in zato je zmagal.

  Se pa spomnim enega nastopa, kjer je na odru zraven njega stala tudi Deja Mušič in ga je hotela preglasiti. Itak da ga je, saj ima močan vokal, toda folk ji je dal vedeti, da naj odneha, sa bi radi slišali Graša.

  Simon Cowell ima več kot prav. Več kot več kot prav.

 8. mina pravi:

  Ne slab vokalist, šibek. Pod “slab” jaz razumem, da ne zna peti, pod “šibek” pa točno to, vokal je švoh. Tudi šibki pevci znajo peti, sicer pa res ne bi nič naredili iz kariere :)

 9. Petar Grašo: Idi « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] na čase, ko je bil Petar Grašo zame največji car na Balkanu. Prav on je bil razlog, da sem za kak mesec opustil celo hip hop in [...]

 10. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Etien Huskič, to mi deli pravi:

  [...] danes-se-sem-po-dolgem-casu-spet-spomnil-na-petra-grasa/ [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !