Recenzija: Best of the Best

14.08.2010 ob 03:23

BEST OF THE BEST

Tole karate dramo sem prvič ujel kot mulo, kot vsega 15 letni poba, ki je padel na limance in se do konca navdušil nad zgodbo o ameriški tae kwon do ekipi, ki se pomeri z divjimi korejskimi šampioni. Všeč mi je bilo čisto vse. Všeč mi je bila igralska ekipa, všeč so mi bili fajterski prizori, všeč so mi bile herojske sekvence, všeč so mi bili humorni vložki, všeč mi je bila atmosfera, všeč so mi bili dodatni zapleti, in seveda, všeč mi je bil sicer patetičen, toda nepozaben finale po dvobojih, kjer sem jokal kot dež. Na kratko, film mi je zlezel pod kožo, postal del moje mladosti, moj osebni kult in eden najljubših filmov, ki sem ga do zdaj brez dvoma videl vsaj desetkrat, še več kot Krvavi šport in Kickboxerja, kjer je bil glavni Jean Claude Van Damme. Toda pozor, film mi je enako kul še danes, verjetno zaradi najstniške nostalgije, ki je tako velika, da zakrpa celo slabo dramaturgijo in nekaj ne preveč preprečljivo narejenih prizorov. Napake me ne motijo, nikoli me niso, pa tudi zaključna patetika mi še vedno štima in me ponese v višave. Po domače, film me še vedno navduši in prepriča v praktično vseh segmentih, pa četudi se zavedam, da mu manjka precej kvalitete. Jebat ga, tu sta Tommy Lee in Alex Grady, no ja, Phillip Rhee in Eric Roberts, ki ju znam na pamet. Tu so tudi Travis, Virgil in Sonny (Chris Penn, John Dye, David Agresta), preostali trije fajterji, ki jih prav tako še vedno nosim v svežem spominu. Tu sta seveda tudi James Earl Jones in Sally Kirkland, glavni trener in psihologinja, tu je tudi zabavni Tom Everett, hudiča, tu je tudi Louise Fletcher v vlogi Robertsove matere. Fina ekipa, vsaj zame, dobra v svojih vlogah in likih, ki jih igra. S celo kopico prizorov, ki sem jih kot najstnik vedno znova previjal in ponavljal. Tole je moj film, čisto vseeno mi je kaj si mislite o njem. Tole je moja nostalgija, moja mladost, del mojega odraščanja, kjer so bili v istem žanru seveda tudi Bruce Lee, Chuck Norris, Samo Hung, Ralph Macchio, Jackie Chan, Sho Kosugi, Michael Dudikoff, Dolph Lundgreen, Brandon Lee, Jean Claude Van Damme, Steven Seagal in Cynthia Rothrock, če omenim le najbolj prepoznavne.

Ocena: presežek

 

11 komentarjev na “Recenzija: Best of the Best”

 1. Simon pravi:

  Zakon film ce si star majn kot 12 :P Kolko smo z kolegi takrat predebatirali ta film, ga uprizarjali z lego kockami… :P

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Glede na nova sranja kot je Fighting je tole še vedno zakon film.

 3. mgerencer pravi:

  Gledal gledal, pa drugi del tudi. V zgornji skupini pa po mojem manjka še David Bradley, ki je mlatil v Ninji 3 in 4, če se ne motim, zadnjič pa sem ga videl v filmu American Samurai. Je pa res, da spada bolj v tretjo ligo :)

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bili so štirje deli :)
  Meni je kul samo prvi, drugi je pogojno okej, tretjega in četrtega pa se ne spomnim prav dobro :)
  Je pa finta, da so Robertsa šinfali, da je posnel tako sranje in je rekel, da bom z drugim delom dokazal, da se motijo in se kao opravičil za prvi del :)

  David Bradley? Res je, bil je v tretji Ninji namesto Dudikoffa, v četrtem delu pa sta bila oba :)
  Nikoli me ni prepričal, a naj mu bo, čeprav je bil res osma liga :)

  No, pa dodajva še Thomasa Iana Griffitha, negativca iz tretjega Karate Kida, ki je potemn posnel skuliran akcioner Excessive Force. Pa Sasho Mitchela, ki je Van Dammea menjal v drugem delu Kickboxerja in potem posnel še tretji in četrti del.

 5. mgerencer pravi:

  He he, Thomas ja. On je pol igral še v Vampires od Carpenterja. Zanimivo mi je, da teh oseb po imenih ponavadi ne poznam, ko pa vidim obraz, jih takoj prepoznam. Sasha pa je znan predvsem kot Cody, zato ga težko vzameš resno v Kickboxerju :)

  Pa še enega sem našel, Steva Jamesa, temnopoltega, ki je igral v prvih treh Ninjah! Pa recimo še “Action Jackson”. Benti, to so bili časi, bo treba še The Expendables, drugi del :)

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Steve James je bil meni zakon tudi v komediji I’m Gonna Git You Sucka, sicer odlični parodiji na blaxploitation. Saj res, si vedel, da je že leta 1993 umrl za rakom?

  Ko sem pisal tale zapis, sem tudi sam molil boga, da čim prej vidim The Expandables.

 7. Svit pravi:

  Karate to že ni

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  “Although the martial art used in the film is referred to as karate, the format of the tournaments and the techniques used are mix up between World Taekwondo Federation and International Taekwon-Do Federation style taekwondo. There are several give-aways that the style used is taekwondo. The Koreans are not a world dominating force in karate as they are in taekwondo – Japan and Europe tend to dominate karate. The use of hogu (body protectors) is characteristic of WTF taekwondo, and glove & in-step protectors are characteristic of ITF taekwondo. The kick-dominated style of the tournaments shown in the movie are characteristic of WTF taekwondo where punching in the face is illegal. In the outside scenes in Korea, signs can be seen pointing to the “taekwondo” facilities.

  Certain techniques displayed in the movie fights, such as grappling, throws, and punches to the face, and kicks to the legs, are illegal in WTF taekwondo sparring. Those techniques are considered too dangerous to be applied in actual competition and are reserved for self-defense training in the dojang (gym). The ITF allows kicks and punches to areas of the body above the belt (hip) excluding the back, and permits punches to the face, although no grappling or throws are allowed. The fight choreography of Best of the Best clearly shows techniques that were extracted from Hapkido.

  The makers of the film chose to use the term “karate” as it is a shorter and more familiar word to Westerners (also used as a means to express any martial arts competition that involves “unarmed” combat by many world federations), but there are many differences between karate (considered Japanese) and taekwondo (Korean).”

 9. mgerencer pravi:

  I’m gonna git you… nisem gledal, sem pa gledal Black Dynamite, ki je kar posrečena parodija na blaxploitation. Priporočam.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mam v planu pa še ni blo časa.

 11. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Battle of the Year pravi:

  [...] težavah. In pazi to, ameriška ekipa se na koncu pomeri s korejsko, kar spomni na karate dramo Best of the Best z Ericom [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !