Recenzije: Predator, Predator 2, AVP: Alien vs. Predator, AVPR: Aliens vs Predator – Requiem

31.07.2010 ob 18:42

Ker se po naših kinih že nekaj časa sprehajajo novi Predatorji, je prav, da se spomnim vseh prejšnjih filmov in jih zberem v eni objavi.

Takole gredo:

PREDATOR (1987)

Stara dobra akcija, tisti pravi razčefuk, kjer ni sprenevedanja in nepotrebnih dodatkov. In kjer za razliko od novega rimejka po gozdu ne harajo žgoljavi dripci, marveč mišičasti mačoti, ki jim gledalec res verjame, da bi lahko prejebali krvoločnega predatorja iz vesolja. Reinkarnacijo zloglasnega grofa Zaroffa, katero je med drugim obračal tudi Hillov Southern Comfort. Drži, pošast na Zemljo pride le za zabavo, le zaradi divjega lova na ljudi, ki ji predstavljajo izziv, no ja, kratkočasenje, saj se zaveda, da ji ne bodo mogli do živega. Hudičevo dobra pustolovska akcija, Žrelo v gozdu, kjer je tudi precej Ramba. In film, ki spretno obrača napetost, posebne efekte in občutek nevarnosti, ki jo začuti tudi gledalec, ki je skupaj z glavnimi junaki ves čas na preži. John McTiernan, ki je potem posnel še Die Hard in Lov na Rdeči Oktober, s kamero in atmosfero baranta kot najboljši akcijski režiser vseh časov, ekipa, ki jo vodi nepozabni Arnold Schwarzenegger, pa rukne tudi cel kup kultnih enovrstičnic, ki so se vsaj pri meni za vedno zapisale v anale žanra. Dejansko presenetljivo kvaliteten film, kjer štima vse, tako žanrsko kot tudi v splošnem pomenu filma, kar je za take razčefuke prava redkost. In tu je bivši wrestler Jesse Ventura, ki pravi: “I ain’t got time to bleed.” Pa Sonny Landham, zajebani native, ki je igral  lovca v prej omenjenem Southern Comfort, ki prestrašeno pribije: “There’s something out there waiting for us, and it ain’t no man. We’re all gonna die.” In seveda Arnijev Dutch, ki zine: “If it bleeds, we can kill it.” Tu sta tudi Carl Weathers, legendarni Apolo Creed iz Rockyja, in Bill Duke, nič manj odločni možakar, ki lastnoročno zakolje prašiča in je prepričan, da je zaklal predatorja. Zares lepo število nepozabnih momentov, kjer se Arnold in predator na koncu seveda pomerita ena na ena in kjer mu Arnold, ki skozi cel film frajersko kadi cigare, seveda zabrusi: “You’re one ugly motherfucker.” Film navduši že na začetku, ko se ekipa pripelje v džunglo, saj gledalca čaka odlična strelska sekvenca, ki ji boste s težavo našli konkurenco v kakem drugem akcijskem filmu. Nato sledi izjemno napeto in klaustrofobično dogajanje, prvinski lov na plen in vrhunsko izpeljana igra mačke in miši, kjer enega izmed vojakov igra celo Shane Black, kasneje zloglasni scenarist številnih akcionerjev, ki je istega leta oscenaril Smrtonosno orožje, kjer je kot veste igral tudi Danny Glover, potem zvezda drugega Predatorja. In ko primerjam nove Predatorje s tole klasiko iz osemdesetih, ne morem verjeti kako zelo slabši so. Kako zelo butasti, neprepričljivi in po nepotrebnem zakomplicirani so. In kako zelo zaman se trudijo nadgraditi Johna McTiernana, ki je že leta 1987 točno vedel kako se posname instantno akcijsko klasiko, mojstrovino žanra, ki ji čas kot kaže nikoli ne bo prišel do živega.

Ocena: 9/10

PREDATOR 2 (1990)

Vesoljska pošast, ta ultimativni in tehnično dovršeni kameleon, jo tokrat mahne v Los Angeles, na safari, pač v urbano džunglo, kjer je plena seveda še več kot leta 1987, ko je haral po gozdovih Južne Amerike. Da ga lovi prav Danny Glover, niti ni tako slabo, saj gre za zvezdo filma Smrtonosno orožje, ki ji takšni in drugačni “grdi madrfakerji” niso tuji, toda kaj, ko je scenarij večkrat sila poceni in celo butast. Okej, film sam zase niti ni tako zelo slab, je pač obrtniško dovršena znanstveno fantastična akcija, toda v primerjavi s prvim delom je hudo razočaranje, kjer ni zares dobro ničesar. Manjkata napetost in atmosfera, manjkajo frajerske enovrstičnice, je pa zato preveč kiča in eksplozij, ki ne koristijo nikomur. Že v glupem uvodu, kjer se lokalne bande obnašajo kot v kakem stripu ali pa v skrajno ceneno prikazani futuristični družbi. Spremljevalno ekipo resda sestavlja plejada znanih obrazov (tudi Gary Busey, Maria Conchita Alonso, Robert Davi, Ruben Blades in Bill Paxton), ki pa ne pride do izraza in deluje prozorno. Režiser Stephen Hopkins, ki je po Predatorju 2 posnel še Judgement Night in Blown Away, je seveda McTiernan wannabe, Danny Glover pa prav tako ves čas deluje leseno in neprepričljivo, se pravi tako, da se še težje kot s poštasjo bori s slabimi dialogi. In pozor, v predatorjevi jami je med trofejami tudi lobanja Aliena, na koncu pa se pojavi cela družina predatorjev, kar je bila očitno napoved letošnjih Predatorjev.

Ocena: 3/10

AVP: ALIEN VS. PREDATOR (2004)

Wrestlemania, no ja, Celebrity Death Match. Dame in gospodje, dobrodošli na dvoboj stoletja. Na bitko vseh bitk. Na Mortal Kombat, kjer se bosta usekali dve legendi. Dve mitski pošasti, dve franšizi, dve tuji vrsti. In pozor, to nista Jason in Freddy, pa Al Pacino in Robert De Niro, to sta Alien in Predator. Sluzasta pošast in pošast oblečena v robota. Okej, toda kaj, ko so ju v isti ring spustili prepozno. Še posebej Predatorja, ki nam je nazadnje težil leta 1990. In tudi Aliena, ki je sapo izgubil že sredi osemdesetih. Okej, oba so pri življenju držale računalniške igrice, toda mi smo pri filmu. Pri velikih platnih, kjer so ju gledalci že pozabili. In to tako zelo, da so ju morali vtakniti v skupen film. V dva filma v enem filmu. In poskus ni uspel, saj smo dobili le prazno boksanje, le pretepanje brez repa in glave. Pač računalniško igrico, ki ne potrebuje joysticka. Čisti wrestling, kjer eden oponaša Hulka Hogana, drugi pa The Rocka. Tretji del serije Mortal Kombat, ali če hočete, MTV Celebrity Death Match, v katerega so pač zmetali ogromno denarja. Sramota je v tem, da niso dobili niti Dannyja Gloverja, kaj šele Arnolda Schwarzeneggerja in Sigourney Weaver, magari le za sekundo, le toliko, da udari nostalgija. In pozor, ekipa znanstvenikov se znajde v starodavni piramidi, globoko pod ledom Antarktike, kjer jih pričakata naša dva junaka. Zlobna nezemljana, ki bijeta dvoboj za prevlado. Za končno zmago, kjer človek ne igra prav nobene vloge. Kjer nas imajo le za samice, za odlagališča svojih jajc. In ko vesoljska ladja na koncu svojega pokojnega junaka vzame s seboj, se seveda vprašamo, kako to, da ga niso poskenirali in ugotovili, če v sebi  morda ne skriva nekaj, kar ne bi smel. Vidite, tukaj je inteligenca ugaslih franšiz. Inteligenca, ki poskuša temnopolto Sano Lathan spremeniti v Sigourney Weaver in nas prepričati, da je Lance Henriksen dovolj za dejstvo, da manjka Arnold Schwarzenegger. In da ne pozabim, Predator je že leta 1990 v svoji sobi trofej shranil lobanjo Aliena. Zakaj je na dvoboj potem čakal tako zelo dolgo, pa vedo samo v Hollywoodu. Tehnično resda dobro narejena in izvedena scifi akcija, ki pa ji manjka vse tisto, kar je krasilo original iz leta 1987.

Ocena: 5/10

AVPR: ALIEN VS. PREDATOR-REQUIEM (2007)

Filmi, kjer skupaj združijo dve popolnoma različni franšizi, mi niso všeč, saj vsako posebej močno užalijo in ji dajo vedeti, da je sama zase premalo zanimiva za gledalce. No ja, za Predatorja, ki nas je obiskal le dvakrat, bi tole še nekako razumel. Za Aliena, legendarnega osmega potnika, ki nas je obiskal štirikrat, pa se mi zdi izpod časti in povsem nerazumljivo. Še bolj kot leta 2004, ko sta se predator in alien udarila prvič. Kot Freddy Krueger in Jason Voorhees. Kot ostanki veliko boljših predhodnikov, kjer gre le za posebne efekte. In za obupan poskus vlečenja naftalinske tematike. Okej, filmu resda ne moremo očitati tehničnih in vizualnih napak, saj ima zelo dobre efekte, dinamiko in dovolj akcije, da največji oboževalci ne bodo ostali na suhem, pa tudi presenetljivo dozo okej dramaturgije. Toda to ni dovolj za uspeh. To ni dovolj za primerjavo s predhodniki. No ja, drugi Predator bi še nekako šel skozi, prva dva Aliena pa nikakor ne. Prva dva sta bila namreč tako zelo dobra, da si mešanja s Predatorjem ne zaslužita. In prav Predator, ta neuničljiva in tehnično dovršena pošast, jih v temle filmu popolnoma zasenči in izpade veliko večji frajer. Alieni so le za dodatek. Le zato, ker so pač napisani v naslovu. In prav Alieni učinkujejo samo takrat, ko jim druga pošast ne zmeša štren. Ko je v filmu druga pošast, padejo v drugi plan. Za razliko od Predatorja, ki ima lažje delo, kadar ga v gozdovih ne pričaka Arnold Schwarzenegger. In jasno, obe vesoljski zalegi si za svoj dvoboj, za svoj celebrity death match, spet izbereta Zemljo. Ubogo nesrečno mestece, kjer pred njunim prihodom največji adrenalin pričara lov na jelene. In ker Predator ter Alien nista jelena, ljudi zagrabi panika, ameriško vlado pa divji načrt, ki ga doslej niste videli še v nobenem filmu. Film, kjer si ne boste zapomnili prav nobenega človeškega lika, in film, kjer vam bo popolnoma vseeno, kdo bo preživel kdo pa umrl, je film, ki ga skorajda ne bi potrebovali. In film, ki bo zares všeč samo tistim, ki se še vedno sprašujejo, zakaj Alien 3 ni dobil oskarja za najboljši film leta.

Ocena: 5/10

 

18 komentarjev na “Recenzije: Predator, Predator 2, AVP: Alien vs. Predator, AVPR: Aliens vs Predator – Requiem”

 1. Simon pravi:

  Ne vem kak naj napišem oz. zakaj. Ampak meni je bil 2. predator najboljši :)

 2. Inox Inox pravi:

  Predator je samo en, in to je tisti s Švarcijem :D
  Sta mi pa AVPja, oba dva, tut precej huda. Mogoče zato ker so mi špili tut precej dobri. Who knows

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dvojka ti je boljša od enke? Jaoooo, zakaj za vraga?

  Da ne pozabim, seznam sem ti ruknil v drugo objavo, ker sem ne sodi:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/01/15/filmi-brez-katerih-ne-bi-bilo-leta-2009/#comment-83332

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Verjetno zaradi špilov, ja.
  No ja, saj narejena nista slabo, samo meni sta nepotrebna, to je ključno.

 5. Simon pravi:

  Sm vido ja. Ne vem boljša mi je. Ne vem mogoče mi gre Arni na živce. Danny mi je večja faca. Deluje bolj normalno kot človek, oni Arni se pa samo nekaj pači pa tiste njegove grimase poka :D Bolj carsko mi deluje nasploh na koncu ,ko grejo mimo njega in odnesejo mrtvega Predatorja. Z tem pokažejo da so častni “možje”. ne vem dober film mi je :)

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Po moje si edini :)
  Okej, Glover res deluje bolj “človeško” toda ne pozabi, da se borita proti vesoljski pošasti :)
  Je pa Gloverjev stajling zelo beden, neki klobuki in preširoke srajce, pa skoz mu je vroče, le zakaj ne sleče reklca :)

 7. Simon pravi:

  Da se nebi rabo z blatom namazat :D To si malo za lase privlekel. :) V marsikaterem filmu bi lahko našo tako “bedarijo” :D Edini sem ko mi je ta film vredu? :O

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Z blatom se je mazal, da ne bi predator začutil njegove toplote in ga zato seveda ni videl. Tudi Adrien Brody je to počel v novi verziji. V drugem delu so imeli fantje pač več tehnike in so oblekli posebne obleke ter dosegli isti učinek kot Arnold z blatom.
  Verjetno edini si, ki mu je dvojka boljša od enke :)

  Tudi na splošno enka velja za klasiko, dvojka pa za hudo razočaranje.

 9. Simon pravi:

  Vem zakaj se je z blatom mazal :) OK bom pac edini, vsaj v nečem :P

 10. Geco pravi:

  Predator je sam en pravi in to je tisti z Arniejem. Žal ostali pizdeki izpadejo kot mlečnozobi najstniki, ko grejo prvič seksat. Zato tudi že komaj čakam The Expandables, true akcijo za prave moške in ne neke pussy artfage. Govoril sem, howgh!

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Simon, če veš zakaj, zakaj ti je to potem blesavo :)
  Meni so prav tisti prizori z blatom enkratni, taka prava prvinska akcija brez blefa.
  No ja, pri drugem delu je kul, ko mu Glover reče, da je pussyface :)

  Geco, o teh kvazi junakih sem na veliko pisal tudi pri novih Predatorjih, prav zato tako zelo cenim stare mačote in prav zato tudi jaz komaj čakam na The Expendables.

 12. Simon pravi:

  Iztok mislil sem za reklc da je v vsakem filmu lahko taka “bedarija”. Nisem mislil za blato.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nisem te razumel pravilno, sem potem poštekal. Ma Gloverjev stajling je res čuden, pa zakaj je tako oblečen, če ve, da mu je vroče, da o stajlingu Billa Paxtona raje ne govorim. Ma to je tisti uvodni stripovski blesav del, ki ne paše v zgodbo, kao RoboCop finta, a brez potrebne ironije in parodije.

 14. Recenzije: Alien vs. Ninja, Hatchet II « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] tole je japonski odgovor na trapasti Alien vs. Predator. Zelo zabavna, odštekana in ogabna splatter kung fu znanstveno fantastična grozljivka, kjer bodo [...]

 15. Recenzije: Battle: Los Angeles, Cirkus Columbia « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] brani Los Angeles. In hej, vesoljci tokrat nad nas pošljejo pešadijo, tehnično dovršene predatorje, ki nam hočejo spizditi zaloge vode. Dobro posnet, dinamičen in razgiban film, kjer v prvi vrsti [...]

 16. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije pravi:

  [...] nebesi leži pekel, pod peklom pa film, ki ga zdelajo klišeji Osmega potnika, Planeta teme, Predatorja in Relikvije. Skupina potapljačev in strokovnjakov za odkrivanje podzemnih jam se ujame v jamo [...]

 17. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Red Sonja, Kull the Conqueror pravi:

  [...] samomor) in kjer je bila zgodba planirana za Arnolda Schwarzeneggerja, ki pa je potem raje izbral Predatorja. Kot sem že pisal, je bil Conan mišljen kot trilogija, kjer bi tretji del nosil naslov Conan the [...]

 18. Najstarejši še živeči filmski zvezdniki « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] na tega karakternega stranskovlogaša, ki ste ga tako ali drugače ujlei tudi v filmih Dick Tracy, Predator, Children of the Corn, My Name is Nobody, El Dorado, The Man in the Iron Mask, The Best of Times, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !