Recenzije: Kick-Ass, The Losers, The A-Team, Youth in Revolt

30.07.2010 ob 04:00

KICK-ASS

Tale film me je pa resnično presenetil, da ne rečem šokiral, v pozitivnem smislu, da ne bo pomote. Pričakoval sem otročje sranje, nekakšno rezervno inačico filma Sky High, morda tudi Spy Kids, da ne rečem še en blesavi The Adventures of Sharkboy and Lavagirl, v najboljšem primeru pa še en Defendor, dobil pa sem nekaj povsem drugega. Dobil sem otroški film, ki ni za otroke, tarantinovski, ali še  bolje, guyritchiejevski razčefuk, kjer imamo tudi eno izmed najbolj kontroverznih otroških vlogic vseh časov. Drži, mala Chloe Moretz, ki igra superjunakinjo Hit-Girl (njen oče, prav tako superjunak Big Daddy, je Nicolas Cage), je vsaj tako kontroverzna in zloglasna kot Linda Blair iz Izganjalca hudiča. Kaj vem, morda celo še bolj, saj se strelja, pretepa in svoje nasprotnike kolje kot Uma Thurman iz Kill Billa. Jp, Kick-Ass, sicer še ena stripovska ekranizacija, je film, kjer otroci počnejo odrasle reči. Kjer so otroci superjunaki, toda ne v pravljici, marveč v kruti in divji realnosti, ki jo vodi zlobni Mark Strong, novi dežurni filmski negativec. Okej, film je komedija (uvodne prigode piflarskega mladeniča, ki postane Kick-Ass, so dovolj zabavne in gledljive), toda na trenutke je tudi nekoliko preveč resna akcijska kriminalka, kar malce pokvari atmosfero, tempo in razpoloženje, kar pa ni usodno, saj gledalec kljub klišejem vendarle dobiva nekaj svežega in sila posebnega. Otroke v vlogah superjunakov, ki se obnašajo kot odrasli. Ki morajo početi odrasle reči, če hočejo doseči svoj cilj. Čista zmešnjava, ki pa ji vendarle uspe zvoziti do konca in ponuditi dostojno mešanico komedije in akcije, kjer gledalec na koncu dejansko ne pogreša ničesar.

Ocena: presežek

THE A-TEAM

Glavna, no ja, usodna težava tele filmske ekranizacije kultne in tudi pri nas popularne istoimenske tv serije, ki smo si jo zapomnili predvsem po slavni irokezi Mr. Tja, je v tem, da izgleda kot skupek nepovezanih insertov, kjer sploh ni celote. Kjer sploh ni prave zgodbe, ampak le deli scenarija, ki jih nihče ni znal zlepiti skupaj. Okej, sekvenca s tankom, kjer uživa Bradley Cooper, sicer eden izmed članov ekipe, kjer so glavni tudi Liam Neeson, Sharlto Copley in Quinton “Rampage” Jackson, je resda super, toda to je premalo za vsaj približno dober akcijski film, ki mu manjka tudi boljša atmosfera, ali bolj natančno, bolj zahtevne scenaristične rešitve, kjer se ne bi na stotine različnih pizdarij odvijalo le okoli ploščic za tiskanje denarja. Pač film, ki skače iz prizora v prizor in ne razmišlja o tem, da bi učinkoval tudi kot celota. In delo režiserja, ki je bil veliko boljši v filmu Smokin’ Aces, če ostanem le v istem žanru. Sicer pa, le kako naj resno vzamem film, ki sredi divje akcije citira Gandija.

Ocena: izguba časa

YOUTH IN REVOLT

Četudi tale filmček premore nekaj izvirnih prijemov (animirane sekvence, francoščina, alterego glavnega junaka, prizor z avtomobilom, ki pade v vodo) se še vedno ne more otresti klišejev tipičnih najstniških komedij, kjer glavni junak pač sanja o izgubi nedolžnosti in o tem, da bi osvojil svojo sanjsko izbranko. Tokrat je glavni Michael Cera, ki se zagleda v sosedo Portio Doubleday in dobi idejo, da mora spremeniti imidž, da mora  postati baraba, da bo do konca osvojil njeno srce in jo dobil v posteljo. Po svoje zanimiv in očarljiv filmček, ki pa vendarle ne ujame pravega presežka in se ves čas giblje na meji med dobro in povprečno komedijo. V podobni fori posneti Adventureland je boljši, bolj zabaven in bolj svež, prav tako na nek način podobni 500 Days of Summer pa premore več izvirnosti pri montaži in izvedbi prizorov. Pa vendar, tole vseeno ni slab film, je zanimiv, drugačen, po svoje smešen in tak, da se gledalec vseskozi zaveda, da ne bo dobil le štosev na prvo žogo. Prav imate, le ženska je danes pri mladini dober razlog za revolucijo. Plus cela kopica zanimivih stranskih vlogic, kjer zmaga kot vedno zelo markantni Steve Buscemi.

Ocena: vredno ogleda

THE LOSERS

Še en The A-Team, dosti boljši od The A-Teama, še ena skupina postavnih mačotov, ki jih spet zajebejo nadrejeni. Prav to mi je smešno pri takih filmih. To, da nadrejeni sploh upajo zajebati svojo najboljšo ekipo, ki se potem seveda maščuje in potepta vse, kar stoji nasproti. In fantje, ki jih vodi hudo frajerski Jeffrey Dean Morgan, ki v posteljo seveda edini dobi Zoe Saldana, so tokrat člani CIE, ki jih prav CIA po uspešni akciji hoče spraviti stran. Še ena testestoronska stripovska obdelava, ki za razliko od The A-Teama nima le nepovezanih sekvenc, ampak ohranja tudi rdečo nit in misli na celotni učinek filma. Žal pa ne premore dovolj atraktivnih scenarističnih idej, kar pomeni, da ne ponudi presežka in se nekajkrat zadovolji s klišeji ter prevečkrat videnimi prizori podobnih in boljših filmov (recimo Three Kings), kjer letos stavim le na Stalloneov The Expendables. Fantje so sicer dovolj prepričljivi, toda film jih vseeno vkalupi v predvidljivo zgodbo, kjer gledalec ne dobi zares dobrega akcionerja, a je na koncu vendarle nekako zadovoljen zavoljo solidne dramaturgije in dinamične akcije. V bistvu rutinski filmček, ki ga reši nekaj skulirnih sekvenc (dvoboj z noži in pištolo, na katero se nasloni Morgan, sekvenca z motorjem in letalom, razbito steklo) in dovolj karizmatičen igralski ansambel, kjer tudi Zoe Saldana uspešno konkurira moški ekipi. Plus psihopatski Jason Patric, ki se dežnika znebi tako, da ustreli žensko, ki mu ga drži nad glavo.

Ocena: vredno ogleda

 

27 komentarjev na “Recenzije: Kick-Ass, The Losers, The A-Team, Youth in Revolt”

 1. mhm pravi:

  Kick-Ass je tudi mene navdušil, zato sem se odločil še prebrati strip in odkril sem, da se ta kar precej razlikuje od filma. Menim, da bi morali pustiti zgodbo nespremnjeno, saj je v stripu veliko bolj smiselno predstavljena kot v filmu.

  SPOILER ALERT!!! …stripovski
  v stripu punca na koncu zavrne glavnega junaka in ga da pretepsti, za očeta male mindy pa se izkaže, da je zblojen stripovski fan tako kot ta glavni junak, ki je bil naveličan svojega življenje računovodje in se je zato odločil, da ugrabi svojo enloteno hčer in jo izuri za superjunakinjo — to dvoje je največji odmik
  p.s. zanalašč nisem uporabil preveč ločil in velikih začetnic, da bi se težje videlo, če bi kdo nežele šel z očmi preko teksta

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, zanimive zadeve iz stripa, a vseeno se mi zdi, da tudi filmska zgodba štima.
  A kar pretepsti ga da? Torej je še bolj nora kot na filmu :)

 3. mali pravi:

  Ja, pa po tem mu vsa jezna pošlje še svojo sliko kako sesa nekemu sošolcu penis. Brez zajebancije. Strip je kar svobodnejši kot film, saj ne cilja na tako masovno publiko kot film.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Sem mislu, da govorite o Hit-Girl ne pa o punci glavnega junaka. Ker to pa bi bilo celo za strip malo tu mač :)

  Je pa zanimivo, da film sploh ni bil uspešnica in da je dejansko finančno razočaral.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vidim pa, da je strip tudi precej krvav:
  http://robot6.comicbookresources.com/wp-content/uploads/2010/03/kick-ass-comicbook-frame.jpg

  Ma kapo dol filmarjem, da so imeli toliko poguma in da niso naredili poceni in strahopetne otročje pizdarije.

 6. mali pravi:

  Ja, punci, ne punčki :) . Nisem hotel dati vtisa, da se gre to o mali Mindy.

  Zgleda, da ni dobil dovolj reklame, zato je pa tudi razočaral. V Slovenijo npr. sploh ni prišel. Resda Slovenija ni neko merilo, vendar vseeno. :)

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Reklama je, če se ne motim, bila, še posebej okoli mlade Chloe Moretz je bil pravi cirkus. A folk je očitno pričakoval otroški film, dobil pa je nekaj povsem drugega. Eni so bili zaradi tega verjetno razočarani, spet drugi pa niti niso šli gledat, ker so imeli idejo, da gre za otroški film.

  K nam morda še pride, res pa je, da že veliko zamuja.

 8. Matej pravi:

  Film “no mercy”! Super film!

 9. kastiljo kastiljo pravi:

  Tudi mene je film pozitivno presenetil. Sem ga videl čisto po naključju in res nisem pričakoval kaj posebnega pa je v bistvu res zanimiv film. Dddd, če pa igra Nicolas Cage :P

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Matej, res je, brez milosti do konca, in to v filmu, kjer nastopajo otroci :)

  Kastiljo, Cage je tokrat res dober, dosti boljši kot v kakem filmu, kjer igra glavno vlogo.

 11. Simon pravi:

  Svetovn film. Sem res navdušen. Točno take filme imam rad. Kot si rekel še nekaj Tarantinovega sloga je not. In to mam rad take nenormalne stvari ki jih ne vidiš v ostalih filmah.
  Ko je bla ona scena ko Cage strelja v svojo hčerko sem se samo smejal in si najprej mislil da snemata kako reklamo. Pol pa kr naenkrat ustreli v njo. Sem bil kr malo šokiran. He he ko se zmenita se dvakrat te ustrelim in potem grema na sadno kupo.
  V lokalu sploh nisem poštekal za kake “metuljčke” se pogovarjata. Itd.
  Svtovn stavek ko ma mala prvo fight sceno. “OK cunts, lets see what will you do now”
  V glavnem meni odličn film že dolgo ne takega.

  ocena 9 od mene.

  Zvecer pa grem gledat Inception, da vidim. ;)

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Prizor, ko jo ustreli, je tudi meni nor. Pa ko ji razlaga vse sorte zraven, ko jo prov vzgaja za morilko in akcijsko junakinjo. Pa potem za mizo, ko mu zlomi srce, ko reče, da bi imela psa za rojstni dan in potem seveda zine: “I’m just fucking with you.” Odbito do konca, pa smešno tudi.

 13. Kr_en pravi:

  film ni finančno razočaral, glede na to, da je bil relativno neodvisna produkcija(Studiji ga niso hoteli). Film je zaslužil cca. 96 miljonov dolarjev ob proračunu cca. 29 miljonov dolarjev. Mislim, da je to uspeh(sploh glede na to, da pravijo, da mora film zalužit svoj proračun še enkrat in ga ne samo malo preseči), sploh glede na to, da gre za specifičen film in specifično publiko –> poleg tega niti niso zelo reklamiral.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne vem od kje ti podatki, toda po mojih virih je film stal okoli 30 milijonov (k temu je treba prišteti še enkrat toliko za reklamo), v ZDA pa jih je zaslužil manj kot 50. To je finančno razočaranje po moji oceni, ne ravno največje, saj no denar vrgel še DVD, a vseeno so brez dvoma pričakovali več glede na pomp pred izdajo in po otvoritvenem vikendu, ko je glavna igralka preplavila internet.

 15. Kr_en pravi:

  http://boxofficemojo.com/movies/?id=kickass.htm

  Več so definitivno pričakovali, samo po svoje ne vem zakaj, je bolj indie project, ki ni imel velikanske podpore studijev. Menim, da so ga tudi bolj v easy propagiral, kakor se propagirajo veliki blockbusterji – bolj tako kot si reku, glavna junakinja je preplavila internet.
  Film je vseno zalužil 3x svojega proračuna, ne vem, to se mi zdi uspeh. Upam, da bo nadaljevanje.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Aha, ti govoriš o zaslužko po celem svetu, to pa je blizu stotke, ja. A Amerilčani so vedno bolj opreintirani v svoj domestic box office, kjer pa film vendarle ni zaslužil dovolj, če smo iskreni.
  Hm, ne vem če je bil ravno indie, je kar dosti high tech in razkošen, je pa res, da je malo stal v primerjavi z ostalimi kao blockbusterji. Zame indie ni le to, da si neodvisen, ampak da imaš tudi tak “reven” film, če veš kaj hočem reči.
  Nadaljevanje je že v planu, kar pomeni, da imaš ti na nek način prav in da so zadovoljni z zaslužkom.

 17. Simon pravi:

  No če bo nadaljevanje upam da bo zakaj. Kr vsi vemo kako je z večino nadaljevanj. Pa še nekaj je, da znova ta film ne more tako presenetit kot je prvič, kjer res nisem pričakoval takega filma. Ampak kot si ze ti reko neko stripovsko najstnisko zadevo. In sem ga sel gledat kr pač ni blo kaj drugega za delat :P

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se strinjam, faktorja presenečenja ne bo več. Ni pa nujno, da bo slab, lahko da bo kul kot prvi del. Tudi to se lahko zgodi, ne pozabi na Terminator 2 in na Osmi potnik 2.
  Ej, saj res, nič nisi komentiral moje ocene tvojih ocen pri tisti objavi. Sem se zastonj trudil?

 19. alenka pravi:

  men je biu pa A team prima, ful posrečene ekipa res:) mal smeha, velik akcije, dobra igra, Liam je tako ali tako fenomenalen česarkoli se loti, konec mi je bil tudi ful všeč. upam na nadaljevanje!

  podobni tudi The Losers, samo men slabši, predvsem preveč predvidljivi, ampak ene par res lepih komičnih vložkov. fajn no.

 20. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Lottery Ticket, Takers, 13, Gun pravi:

  [...] in Jay Hernandez. Paul Walker je lesen in prozoren, je pa zato Hayden Christensen toliko boljši. The A-Team je bil zanič, Takers pa je povsem solidna žanrska zabava, ki ciljne publike ne pusti na [...]

 21. Recenzije: Frankie and Alice, Let Me In, Season of the Witch « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] The Road), ki ga v šoli nenehno nadlegujejo nasilni sošolci, in deklice (Chloe Moretz iz filma Kick-Ass), ki je v resnici vampirka, je prefinjena, prepričljiva in izvirna mešanica grozljivke, drame in [...]

 22. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Win Win, The Host, Jack and the Beanstalk pravi:

  [...] Lloyd, Gilbert Gottfried, Katey Sagal in Wallace Shawn. Pa tudi predstava male Chloe Moretz iz Kick-Assa me je zanimala, če sem iskren. In prav Moretzova, ki se vmes našemi v ninjo, je dejansko edini [...]

 23. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Hanna, Muay Thai Giant, Jack Goes Boating, Too Big To Fail pravi:

  [...] še eno Nikito, še eno junakinjo filma Day Night Day Night, ki za razliko od Chloe Moretz iz Kick-Assa nastopa v resnem filmu. V vizualno izjemno močni in posebni zgodbi dekleta, ki jo oče Eric Bana [...]

 24. simon pravi:

  http://www.imdb.com/news/ni35544209/

  jeeej :D
  kak se pa tega veselim

 25. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jaz tudi.

 26. simon pravi:

  http://www.imdb.com/video/imdb/vi2191173145/

  sploh nisem vedel da je Jim Carrey :)
  komaj cakam da se zacne predvajat

 27. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Kick-Ass 2 pravi:

  [...] del Kick-Assa je izgubil vse tisto, kar je imel prvi, kar pomeni, da so ostali samo še dolgočasni, nezanimivi, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !