Odvzem krvi

30.07.2010 ob 03:00

Da sem, ko pride do zdravnika, strahopetna rit, sem dokazal že pri zapisu o gastroskopiji. Nič drugače ni, ko moram dati kri. Tudi takrat sem isti strahopetec, ki ga igla v žili boli in ki se mu med odvzemom krvi celo zvrti v glavi. Tak sem že od najstniških let, ne maram igel, ne maram, da mi kdo pika v žilo. Če bi bil mamilaš, bi med vsakim vnosom heroina padel skupaj še pred špricom v žilo. Toda ko je kri treba dati, jo je treba dati. Ne moreš se izogniti. No ja, jaz sem vedno na vsak način poskušam, če se le da, saj ne vidim smisla, da jo moram dati tudi takrat, ko nisem bolan. A tako je to, v krvi se pač vidi vse mogoče. In edini način, da zdravnik ugotovi kaj važnega je seveda odvzem krvi.

In četrtek je bil po dolgem času, hm, po moje po kakih treh letih, spet dan za odvzem krvi, stresen dan, ki sem ga bal kot hudič križa.  Pač strahopetec sem, ko pride do tega, ne morem pomagati, pa če se mi še tako smejite in si mislite, da sem star pet let in da me je lahko sram.

Odvzem krvi, z iglo seveda, z iglo v moji žili in z idejo zdravnika, da ne boli in da naj ne paničarim. Pa sem, kot vedno, no ja, tudi na šalo znam obrniti vse skupaj, tudi tokrat sem. In pozor, dosegel sem, da so mi kri vzeli iz prsta, kot majhnemu otroku, kot strahopetni punčki. Pa kaj, bilo  je super, bolelo je veliko manj kot v žilo, vrtelo se mi ni v glavi, stiskanje krvi, ki jo je v prstu seveda premalo, pa me prav tako ni motilo.

Ti samo stiskaj, sem si mislil, naj priteče kolikor jo potrebujete za pregled, ne boli me, kul mi je, samo da ni žila.

Evo, pa sem preživel, kot vedno, tokrat s pikico v prstu, kot dojenček, a vendar kot junak, ki bo zdaj kri dajal z veliko manj straha, saj se ni nikoli prej spomnil te možnosti, ali še bolje, nobena zdravnica je ni predlagala, saj sem odrasel dedec, ki se usranega odvzema krvi ne bi smel tako zelo bati.

 

18 komentarjev na “Odvzem krvi”

 1. gumpec pravi:

  Kaj pa na proti koncu? Bo manj bolel metek v glavo, kot infuzija v žilo?
  Svetujem ti, da začneš trenirat kajti statistika o gladki smrti ni na tvoji strani. Večino jih pacajo in prebadajo in delajo razne invenzivne preglede že leta pred zadnjim izdihom.

  No ja mogoče bo z pešanjem državnih financ tega manj…

  Lp
  Gumpec

 2. smoger pravi:

  Iztok…igral sem basket že s krvavimi petami (odprti žulji…), pa z zvitim prstom sočasno.
  Pa sem se še metal po tleh…krvava kolena in komolci.

  Malo je treba stisnit zobe.

 3. pikapoka pravi:

  Iztok sva že dva… mene je tudi ful strah ;) ko sem bila mahjna so me morali za odvzem krvi držati najman 3 osebe… nikakor ne morem premagati tega straha… in res, občutek igle v žili je tak ugaben. Sama vedno skupaj lezem… sicer me je ful strah vseh zdravnikov, ki na tak ali drugačen način vrtajo v človeško telo. Ginekolog in zobozdravnik to sta moja nočna mora! LP ;)

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Gumpec, ko si enkrat tako daleč, ti je vseeno, če te priklopijo na sto igel, brez skrbi.

  Smoger, to prenesem tudi jaz, tudi jaz sem igral basket z zlomljenim prstom in zmagali smo, pa še med tekmo sem si ga zlomil, pa s krvavimi koleni in marsičen fuzbal, to ni panike, nisem taka rit, zmatra me le igla pri zdravniku.

  Pikapoka, no ja, ti si vsaj punca, to je bolj razumljivo, fantje naj bi bilo večji junaki :)
  A očitno ni vedno tako, moja Tina me vedno spremlja ob takih sranjih in mi je potem lažje :)

 5. STELA pravi:

  smoger – očitno si pretiraval oz. si se delal junaka…..aha, vidm da Iztok tud tak:)

  Iztok – pa ne mi rečt, da so ti iz prsta stisnili 2-3 epruvete krvi? ene tolk jo običajno vzamejo, če je treba mal več zadev pregledat
  in če so ti jo….evo, si junak, jaz tega def.ne bi prenesla. je pa že boljš, da na hitr iz žile priteče:))

 6. STELA pravi:

  opala – zdele sem šele vidla…”Pikapoka, no ja, ti si vsaj punca, to je bolj razumljivo, fantje naj bi bilo večji junaki:)” ……ja halo? kaj je pa to zaena filozofija hehe
  saj je vendar zgodovinsko dokazano, da ste fantje reve. Zakaj pa mislš, da ženske rojevajo? ahhaha

 7. :) pravi:

  hahaha … :D

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stela, eh, kake tri epruvete, saj nisem daroval krvi, kaj ga lomiš, pač tisti minimum za osnovne reči.

 9. STELA pravi:

  hehe, če bi jo daroval bi ti je vzeli 450ml, kar je def več kot 3 epruvete:)))

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ampak vseeno, zakaj ne bi bila za osnovni pregled dovolj le ena?

 11. večni otrok pravi:

  Pač nisi Peter Pan samo v glavi, ampak tudi po naravi. Večina se s tem sicer ne hvali, ampak enim se očitno zdi čisto kul, če izpadejo kot največje mone, ko se obnašajo kot 5-letni otroci v telesu 35-in-še-nekaj letnika. Očitno pač potrebuješ eno veliko mentalno brco, ki te bo prestavila iz večnega Neverlanda v realno življenje, ker tvoje otročarije niso več niti približno cute temveč samo še silly, creepy & pityfull.

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če bi bilo mogoče, bi za vedno ostal v Neverlandu. Žal ste ga zaprli taki resnobni in tečni možaki kot si ti.
  Sicer pa nisem vedel, da je nerealno življenje to, da se bojiš zdravniških igel. Zanimiva interpretacija peterpanovstva.

 13. STELA pravi:

  Iztok, nisem iz medicinske stroke, tko da ti žal ne morem odgovorit zakaj je za nekatere preiskave potrebno “tolk” za druge pa “tolk tolk” krvi:)

 14. Bine pravi:

  Kri iz prsta je tako kot, če bi ti namesto gastroskopije delali pregled ustne votline.
  Stisni zobe lejga :D

 15. Bine pravi:

  Za osnovni pregled je dovolj ena epruveta za eritrocite, levkocite torej za krvno sliko.
  Za biokemične preiskave pa je navadno potrebna še ena epruveta tukaj pregledajo holesterol in ostale zahtevke zdravnika npr. encime itd.
  Za sedimentacijo, pa je spet potrebna posebna epruveta določene velikosti torej tisto samo postavijo v držalo in čez eno uro zmerijo sediment.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bine, ni isto, saj dosežejo isti učinek kot če vzamejo iz žile.

 17. DobraVila pravi:

  Ooooo, kako sem pa vesela, da sem našla tole stran. Tudi jaz imam paničen strah pred iglami in sem tudi jaz na zadnje moledovala naj mi vzamejo kri iz prsta. Res je grozno, da ti ena stvar, ki je ostalim ljudem tako bytheway, tako greni življenje. Jaz lahko samo rečem, da obupno trpim, ko imam iglo v žili in začuda tudi čas začne počasneje teči in doživljam ta grozljivi občutek v počasnem posnetku … vsako milijoninko sekunde posebej, ki se vleče in vleče in vleče. Nihče pa ne razume, kakšno grozo doživljam in me imajo za navadno kozo. Aja, da ne pozabim … res je Iztok, da sem ženska, vendar pa vseeno že krepko čez 30, ko ti noben več ne tolerira paničnih in objokanih izpadov.
  Hvala ti za tale post, mi je veliko lažje pri srcu, ker vidim, da nisem edina!!!

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Res je, enim je to povsem preprosto, enim pa predstavlja najbolj grozno reč na svetu. In tisti seveda ne razumejo ter se delajo norca, kao, daj no, saj je sam jemanje krivi.
  Jebat ga, če ne gre pač ne gre. Meni je to velika pizdarija in če se le da se ji ognem na sto kilometrov, pa naj se mi režijo vsi, kaj me briga :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !