Kulti in klasike: La Bamba

30.07.2010 ob 23:55

zda 1987, glasbena drama, režija: Luis Morales, igrajo: Lou Diamond Phillips, Esai Morales, Rosana De Soto, Elizabeth Pena, Joe Pantoliano

Zelo avtentična, dinamična in živahna biografija pevca Ritchieja Valensa (odlični Lou Diamond Phillips), ki je pri rosnih sedemnajstih umrl v letalski nesreči.

Ritchie Valens je bil zvezda. Velika zvezda. Prva latino zvezda nasploh. Kupil si je drag avto. Mami je kupil razkošno hišo. Njegovi pesmici La Bamba in Donna pa sta postali takojšnji klasiki. In samo pomislite, star je bil komaj sedemnajst let, ko mu je cela Amerika ležala pred nogami. Bogu je šel očitno na živce. Tako kot Buddy Holly in Big Bopper. Vse tri je namreč na isto noč v istem letalu poklical k sebi. Za vedno. Ostale so samo njihove uspešnice in solze njihovih oboževalcev. Za Buddyjem in Bopperjem so jokale močno, za Ritchiem pa še bolj. In leta 1987 se je končno našel nekdo, ki mu je poklonil film. Lep, dinamičen, zanimiv in gledljiv film, kjer so pomagali tudi vsi njegovi sorodniki. Filmska ekipa je pred snemanjem preživela ogromno časa z njegovo družino, za statiste so uporabili sorodnike režiserja Moralesa, Elizabeth Pena in Esai Morales, ki je upodobil njegovega brata, pa sta bila nekoč sošolca. Družinska atmosfera je tako pripomogla k enkratni in večni filmski dogodovščini, ki jo mnogi še danes ne morejo pozabiti. Življenje na odru, življenje doma, ponosna mati (Rosana De Soto), kričeče oboževalke, srednješolska ljubezen Donna, prepiri z bratom in nesrečna deževna noč leta 1959. Preprosto in učinkovito. La Bamba pač. Večen film in ena najboljših glasbenih biografij vseh časov.

Ocena: presežek

 

3 komentarjev na “Kulti in klasike: La Bamba”

 1. Vanja1 pravi:

  Ta film se ti res sede v srce, že kot pred leti , ko sem gledala prvič film , si čutil neko grenkobo, ko vidiš kakšno je bilo njegovo življenje, in ,da je umrl še tako mlad.. in za seboj pustil res 2 veliki klasiki, ki ju pozna ves svet.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lepo, da je padel vsaj en komentar pri tem nepozabnem filmu, ki še vedno preseže večino novejših glasbenih biografij kot sta recimo Ray in Walk the Line.

 3. Vanja1 pravi:

  Ja, prejsnji teden je ta film lih bil na Pop Tv, Res čudovit film, prava glasbena Klasika, da na koncu dobesedno zajokaš zraven. Osebno mene ta spremlja že od otrostva, ko sem ga prvic videla pred kaksnimi 15 leti, se mi je tok dopadel. Me je pa ta zgodba res potrla, La Bambo in Donno, pa itaq poznamo vsi.. ;)

  https://www.youtube.com/watch?v=SvoFBssgHLE

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !