Kulti in klasike: Highlander

29.07.2010 ob 15:43

HIGHLANDER

Joj, kako zelo dobre spomine sem imel na tale  film, ki sem si ga včeraj po sto letih spet vtaknil v svoj dvd predvajalnik in prepričeval punco, da naju čaka nekaj dobrega, nekaj frajerskega, pač film, s katerim ne bova zgrešila, in film, ki je zaznamoval mojo mladost, kjer sem kot mulc občudoval Connorja McLeoda, kultnega Highlanderja, nesmrtnega popotnika skozi čas, ki je svojim nasprotnikom sekal glave in ki ga je igral nekoč zelo popularni Christopher Lambert, vroč po Tarzanu iz leta 1984, in nekdanji mož Diane Lane, ki je potem kmalu padel v tretjo ligo. Ne bom rekel, da film Russella Mulcahyja, ki me je leta 1991 navdušil s filmom Ricochet, še vedno nima nekaj svojih trenutkov, toda resnično nisem pričakoval, da bo dejansko tako zelo zanič, tako zelo poceni in tako zelo blesav. Igra Christopherja Lamberta in njegovega glavnega nasprotnika Clancyja Browna je porazna, prizori dvobojev so na nivoju vrtca, dramaturgija ostalih prizorov je mizerna, dialogi pa so tako zelo poceni, da sem se držal za glavo. Res slab in neprepričljiv film, kljub okej viziji in solidni vlogici Seana Conneryja (Juan Sanchez Villa-Lobos Ramirez), ki vsaj malo poživi dogajanje in vdahne nekaj karizme mrtvi in ceneni atmosferi. Plus še vedno dober soundtrack skupine Queen, kjer vsaj zame najdlje leti balada Who Wants To Live Forever. In seveda enovrstičnica: “There can be only one,” ki pa se začne ponavljati prevečkrat in prav tako postrane moteče patetična.

Ocena: nič posebnega

 

14 komentarjev na “Kulti in klasike: Highlander”

 1. karmen pravi:

  Joooj, kako nostalgično je tole:) Higlanderja sem spremljala tudi še potem, ko ga je v nanizankah odlično upodobil Adrian Paul…mmmmmm:)

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tv serije nisem gledal, saj mi je bil Adrian antipatičen in nedostojen naslednik Lamberta. Sta pa, če se ne motim, v enem izmed nadaljevanj, igrala celo skupaj.
  Nostalgično je, o tem ni dvoma, a kaj ko je zdaj tako zelo slabo, da res ne morem verjeti.
  Kdaj si nazadnje gledala prvi del?

 3. Simon pravi:

  Iztok, sem jaz tud opazil to. Ko sem sel gledat kak film ki mi je bil kot otroku ful dober. Zdaj pa mi je zanič. :)
  Ravno zadnjic sem pogledal trilogijo Childs Play. Kot otroku mi je bil Chucky legenda sedaj mi je pa film nekaj podobnega komediji.
  Sem tud pogledal IT, ki mi je bil, ko sem bil mlajši zakon, sedaj me pa sploh ne gane.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Itak, se zgodi, pač odrasteš in drugače gledaš na film. Je pa res, da je lahko nek film prav zaradi tega še vedno dober, saj imaš nanj poseben spomin. So pa tudi filmi, ki so enako dobri nekoč in danes. Kaj vem, morda je Highlander komu še vedno všeč, meni žal ni več.

  Child’s Play nisem videl že dolgo časa, kot najstniku mi je bil kul, res pa je, da sem ga že takrat jemal tudi kot zabavno grozljivko.

  It je tudi mene stresel nekoč, me pa zanima kaj bi naredil danes.

  No ja, tisti klovn je še vedno en zajeban maderfaker :)

 5. karmen pravi:

  Iztok, uf, TV nadaljevanka Highlander se je vrtela tam v devetdesetih nekje. Imaš pa dober spomin, ker se je Lambert res pojavljal v kar nekaj delih nadaljevanke…Če se ne motim, sta bila sprva z Adrianom Paulom kompanjona, na koncu pa ja Paul Lambertu menda odsekal glavo. Torej, film in Tva nanizanka se prepletata…aja, pa v TV nadaljevanki je bila tudi večkrat glasba Queenov, tak kot v filmu. Higlanderja sem med drugim (torej, oba, A. Paul in Lambert sta huda dedca za pojest) gledala zaradi prekrasnega okolja, škotske hribovite dežele sploh…

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mislil sem na eno izmed filmskih nadaljevanj, ne na tv serijo :)
  Lokacija pa je res lepa, se strinjam.

 7. Alen Alen pravi:

  Men je bil pa Highlander II boljši od I. Kot mulcu in še vedno. :) ) Virginia Madsen mi je bila všeč že kot mulcu. Kam se je pa ona izgubila? In Sean Connery v tem filmu spet čisto zmaga. :)

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dvojko sem čisto pozabil.
  Madsenova je po Highlanderju 2 posnela še Candymana, Ghosts of Mississippi in American Gun, vse ostalo je bilo pod nivojem. Leta 2004 ji je uspel comeback s filmom Sideways, kjer je snela celo nominacijo za oskarja, vrnitev pa kljub temu ni bila ne vem kaj, saj je pristala v sicer znanih, a žal slabih in neuspešnih filmih, recimo The Number 23 in Firewall. Izjema je bil The Astronaut’s Farmer, meni odličen, a žal neznan filmček iz leta 2006. Je v akciji, a ni dovolj udarna, nima sreče pri izbiri filmov.

 9. Escobar pravi:

  hahaha veš ka je najbolj smešn pri temu zapisu … da sn js mel isto frko … Highlander … joo kak sn oboževal filme in serijo … in se tud pripravu na eno dobro kultno akcijo, in na to, kako bom užival ob ogledu po tolkem času in potem BOOM – What the FUCK!?! … razočaranje … je res že tak dolg nazaj? sn bil res tok majhn da mi je tale drek bil ušeč … kr film je porazn, da o dvobojih sploh ne govorim … glede nato, da že zle zelo dolg spremljam kitajsko filmsko sceno in njihove koreografije mečevanja in pretepov so tako dovršene, prava poezija … in potem tale šus :) GOD DAMN! … serija je pa isto sranje …

 10. Escobar pravi:

  … aja pa še to … v 3 al 4 delu Higlanderja igra celo Donnie Yen, eden največjih Đekov kitajske filmske scene ala “kung fu” filmov, čeprav je mojster wushuja in tai chija …

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dvojko, trojko in štirko sem popolnoma pozabil, imam pa filing, da si jih tudi ne bom ogledal še enkrat, saj sem preveč razočaran nad enko.

 12. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Road to Nowhere, The Bleeding, Rammbock: Berlin Undead pravi:

  [...] Jonesom, ki igra njegovega brata, ki je šel na temno stran, pa zgleda kot trideseto nadaljevanje Highlanderja, pa še tam bi vse te prizore pustili na montažnem pultu in bi jih v posebni DVD izdaji uvrstili [...]

 13. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije pravi:

  [...] in slavo. Sicer pa, le kaj reči o filmu, ki v isti sapi omenja Toma Cruisea, Oprah Winfrey, Jezusa, Highlanderja in zlato dekle Rue McClanahan, kot to, da gre za komedijo leta. Za komedijo, ki štose obrača [...]

 14. IZTOK faking GARTNER » Dolph Lundgren overdose pravi:

  [...] res ni imel sreče pri izbiri filmov, pa še prepričan je bil, da mu bo Russell Mulcahy, režiser Highlanderja in Ricocheta, vendarle dal boljši izdelek, ne pa neke povprečne zgodbe o plačanem morilcu, ki ne [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !