Recenzije: The Girl Who Played with Fire, Splice

25.07.2010 ob 16:37

THE GIRL WHO PLAYED WITH FIRE

The Girl Who Played With Fire, v originalu, Flickan som lekte med elden, je nadaljevanje zelo dobrega filma The Girl With the Dragon Tattoo, kjer sta spet glavna lezbična hekerka Lisbeth Salander (Noomi Rapace) in novinar Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist). Žal premalo prepričljivo, nekoliko površno in deloma tudi leseno odigrano nadaljevanje, ki v nobenem pogledu ne dosega originala. Niti scenaristično, kaj šele v preobratih in osnovnem zapletu trojnega umora, ki ga policija naprti Salanderjevi, katera začne kopati po svoji družinski preteklosti. Jp, original je bil predober, da bi si lahko privoščil takole nadaljevanje, kjer Salanderjeva dokaj nazorno pokaže tudi svoje istospolno nagnjenje, kar pa deluje le kot poceni provokacija in daleč od spontane direktnosti prvega dela, kjer je bila veliko boljša tudi atmosfera.

Ocena: nič posebnega

SPLICE

Drži, Splice je tako imenovana interspecies erotica v prvi osebi, film, kjer seksajo ljudje in nezemljani. Kot v filmu Species, od katerega si Splice sposodi kar nekaj idej in zapletov. Spet imamo punco (Delphine Chaneac), pol marsovsko pol Zemljanko, ki bi rada v naravo. Ki ji gre na živce, da jo imata znanstvenika Adrien Brody in Sarah Polley zaprto v laboratoriju. Ki postane tipična uporniška najstnica, katero matrajo hormoni. In ki, what the fuck, potem zamenja celo spol in hoče nadaljevati vrsto. Kot pošast v četrtem Alienu, če smo zelo pavšalni, ali kot računalnik v filmu Demon Seed, ki je posilil Julie Christie, da bi dobil človeško obliko. Ne bom rekel, da se film ne začne intrigantno in dovolj atraktivno, kot nekakšna parafraza kultne grozljvke It’s Alive iz leta 1974, ali še bolje, kot poklon klasiki Bride of Frankenstein iz davnega leta 1935, toda kaj, ko zgodbo hitro načnejo klišeji in kar nekaj butastih scenarističnih zasukov. Poleg tega je slaba tudi atmosfera, kar je čudno, saj je režiser Vincenzo Natali pred desetletjem režiral Kocko, nič kaj prepričljiva pa nista tudi Adrien Brody in Sarah Polley, ki svoje besedilo izgovarjata sila leseno, nezainteresirano in dolgočasno. Vse kar ostane je torej le zanimiv nastavek, kar pa je žal premalo za dober film in končni učinek.

Ocena: nič posebnega

 

9 komentarjev na “Recenzije: The Girl Who Played with Fire, Splice”

 1. Pris Pris pravi:

  *** SPOILERS ***

  Kar se tiče Splice, mi je edina slaba stran filma Sarah Polley, ki je totalno neprepričljiva. Atmosfera je dovolj dobra, če se preveč ne obremenjuješ s tem, da takšni DNK koktejli niso mogoči. Sprememba spola ni nič bolj “what the fuck” od kril. Če verjamemo, da je del koktajla prišel od ptic, potem moramo verjeti, da je notri tudi kaj od kakšne vrste žabe ali ribe, ki v naravi dejansko lahko “zamenjajo” spol. Kakšnih res butastih scenarističnih zasukov nisem opazil, znanstvenika sta se pač navezala na bitje (še posebej ona, ker je bil notri tudi njen DNK) in nista pravočasno dojela, da se Dren spreminja v ubijalsko mašino.

  Filmu bi dal štirko.

 2. Prome Prome pravi:

  Tretji del Milleniuma se spet bolj približa prvemu delu ;)

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Prome, upam da res.

  Pris, Polleyjeva je res čudna v tej vlogi, kar me je šokiralo, saj sem je navajen kot odlične igalke. Nič boljši pa mi ni bil Brody.
  Butaste scenaristične finte? Si pozabil na pogovor po tem, ko ga ujame z Dren? Kaj tako trapastega še nisem videl. Pa to, da on sploh seksa z Dren. Idiotsko. In se potem kao nekaj zgovarja. Jp, krila so še bolj bedna kot dejstvo, da se spremeni v moškega. In preobrat po napadu Dren, ko ji Polleyjeva odreže rep in jo zveže, bedno totalno. Kot stavek, da vsega ne more dobiti in jo vzame mačko, kao da jo vzgaja kot problematično najstnico. In le zakaj bi dojela, da se spremenija v ubijalsko mašino, saj se ni, niti približno, čisto okej je bila, še krila je spravila nazaj na prijazno Brodyjevo prošnjo. Potem je pač umrla in se vrnila kot moški, zakaj, kako, a ni umrla, je nista pokopala? Joj, no, čudno.

 4. Pris Pris pravi:

  @Iztok:
  Mislim,da v filmu tisti seks pojasnijo z izločanjem močnih feromonov. Obnašanje bitja je pač nekaj posebnega, ker je zmes toliko različnih vrst. Lahko da je hibernirala in je izgledalo kot smrt, lahko je otrpnila kot plazilci čez zimo, lahko pa da je šlo za razvojni cikel spremembe spola. Meni je bila ta sprememba dober scenaristični twist. To, da jo je Polleyeva vzgajala kot problematično najstnico, pa pride iz tiste navezanosti, ker je bila nekako njena mama (njen DNK). Lik Polleyeve je dejansko imel psihične probleme glede otrok in zvez, verjetno posledica groznega otroštva, na kar tudi namigujejo v filmu, zato je tudi dala svoj DNK v eksperiment. To mi niti ni bilo problematično, bolj sama igra Polleyeve, ki ni sledila Brodyju, ki pa je imel vsaj kar se drame tiče lažjo vlogo.

  Kot sem napisal, če vzameš v zakup da so takšni DNK koktejli mogoči, potem niti krila, niti sprememba spola, niti najstniško obnašanje (še vedno je imela ogromen delež človeške DNK in “odraščala” je med ljudmi) niso brezveze. Meni je bil film všeč, verjetno pa gre to bolj pripisati bitju, kot pa glavnima igralcema. Vidi pa se, da je Natali imel vizijo, ki jo je za moje pojme dobro izpeljal.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dobro si pojasnil, se strinjam, vendar mi je vseeno vse skupaj delovalo kot poceni fantastična grozljivka. Prva polovica je okej, me je pritegnilo, potem pa se mi je zdelo vse skupaj čedalje bolj bedasto. Bi raje izbral kak Embryo iz leta 1976, če že moram, in seveda Species, ki mi je veliko bolj kul.
  Bitje mi je bilo super kot otrok, kot najstnica ne več.
  Vizija? Ne bi rekel, preveč že videnih klišejev in tematika, ki so jo obračali mnogi filmi.

 6. Inception pravi:

  Iztok, čakam na tvojo recenzijo filma Inception :)

 7. smoger pravi:

  Me 2.

 8. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: The Girl Who Kicked the Hornet’s Nest, In Tranzit pravi:

  [...] leži skupaj s svojim zlobnim in prav tako zelo poškodovanim očetom, s katerim sta se na koncu drugega poglavja zapletla v pravi masaker, kjer je kot veste sodeloval tudi njen zlovešči psihopatski brat. Drži, [...]

 9. Happy Birthday: Noomi Rapace « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] trilogiji Millennium, ki se zdaj končno vrti tudi v naših kinih. Dekle z zmajskim tatujem, Dekle, ki se je igralo z ognjem in Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo, so filmi, ki so obnoreli tudi Američane, ki zdaj v režiji [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !