Recenzije: New Jack City, Boyz n the Hood

20.07.2010 ob 14:52

NEW JACK CITY (zda 1991, kriminalna drama, režija: Mario Van Peebles, igrajo: Wesley Snipes, Ice T, Allen Payne, Chris Rock, Judd Nelson, Mario Van Peebles, Bill Nunn, Michael Michele, Russell Wong, Vanessa Williams, Thalmus Rasulala, Tracy Camilla Jones, Bill Cobbs, Flavor Flav, Fab 5 Freddy, Keith Sweat, Teddy Riley, Aaron Hall, Troop & Levert)

Temnopolta inačica Brazgotinca.

Debitant Mario Van Peebles, sin legendarnega Melvina Van Peeblesa, ki je v sedemdesetih začel žanr blaxploitation filma, je leta 1991 v glavo dobil eno najbolj norih idej vseh časov in raperju Ice Tju zaupal vlogo policista, čeprav je bil tip vedno znan kot gangsta raper, ki sovraži policijo. Tveganje se je splačalo in nastal je film New Jack City, kultna, frajerska, dinamična, poučna in strašno gledljiva kombinacija rapa, metkov, kreka, seksa, drame, kriminalke in akcije, ki se je poleg zadev Do The Right Thing, Jungle Fever in Boyz ‘n’ the Hood zapisala v zgodovino najboljših črnskih filmov vseh časov. Mario Van Peebles je potem padel na led s filmoma Posse in Panther ter sprejel vlogo celo v skrpucalu Highlander 3, takrat zeleni Wesley Snipes se je zavihtel med zvezde, Ice T pa se je po filmih Ricochet in Trespass Ameriki zameril s pesmijo Cop Killer in se za vedno izgubil iz prve lige. In Wesley Snipes je Nino Brown, zloglasni kriminalec, ki izumi krek, ustvari mamilaški imperij in si narediti svoje mesto, svoj New Jack City. Nihče mu ne more do živega. Niti policija. Niti vlada. Niti latino mafija. Tip je Al Capone, le da ga ne morejo obsoditi niti za utajo davkov. Tip je Bugsy Siegel, le da ni sanjač in da se požvižga na Hollywood. Tip je Tony Montana, le da je črn. Tip je vse kar mora biti tisti pravi kriminalec, če hoče zadeti v polno in služiti gore denarja. Na sceni je celih pet let, nato pa policijski inšpektor Mario Van Peebles nadenj pošlje Ice Tja, edinega New Jack policaja, ki lahko ujame New Jack lopova (prav imate, Demolition Man je bil rimejk filma New Jack City). Ice najprej med njegove ljudi inflirtrira bivšega džankija Chrisa Rocka, potem pa se primera loti še sam in gospoda Browna prepriča, da je na njegovi strani in da mu želi brat Allen Payne na skrivaj prevzeti posel (prav imate, Donnie Brasco je bil rimejk filma New Jack City). Zelo dinamičen, karizmatičen in odlično zrežiran film, kjer gledalec pade v dogajanje že  med najavno špico. Plus ostareli Bill Cobbs, ki na koncu pričara nirvano.

Ocena: presežek

BOYZ N THE HOOD (zda 1991, kriminalna drama, režija: John Singleton, igrajo: Cuba Gooding Jr., Larry Fishburne, Ice Cube, Angela Bassett, Morris Chestnut, Nia Long, Tyra Ferrell, Regina King)

Končno zelo dober črnski film, ki ga ni režiral Spike Lee.

Ko je mladi, neznani in kot noč črni John Singleton leta 1991 snel nominacijo za oskarja, je svet za trenutek obstal. Jasno, poba je bil star komaj 23 let, na sceno je priletel kot komet, kot črni Orson Welles, njegov debi pa je letel zelo daleč. Med kultne mojstrovine, ki jih je pred njim snemal le Spike Lee. In pozor, veliki Spike je za nekaj časa ostal zadaj, v drugem planu. Vse do leta 1993, ko je John posnel Poetic Justice in padel nazaj. Pa vendar, leto 1991 je bilo leto filma Boyz n the Hood, filma, ki so ga naša kina vrtela kot Fantje iz soseščine. In filma, kjer je debitiral tudi vedno jezni raper Ice Cube, nepozabni Darin »Doughboy« Baker, tipični in the hood lenuh, ki denar služi s kriminalom in prosti čas zapravlja z alkoholom. Za razliko od svojega brata Rickyja (Morris Chestnut), ki sanja o kolidžu in z izrednimi športnimi dosežki v dobro voljo spravlja svojo mamico Brendo (Tyra Ferrell). Ulična pripoved družine Baker, ki si vzame čas še za simpatičnega prijatelja Treja (Cuba Gooding Jr), mladeniča, katerega mama (Angela Bassett) zaupa v varstvo očetu (Larry Fishburne), kar je pri mladih temnopoltih dečkih velika in pomembna stvar. Še posebej, če je oče dober in pameten možakar, ki sina nauči vsa in the hood pravila. Zgodba o treh prijateljih, črnski odgovor na Stand by Me. Zgodba, ki ne filozofira in ne soli pameti, marveč svoj skuliran ter kvaliteten tempo odpelje do konca. Plus Nia Long, ki vzame nedolžnost Cubi Goodingu. In seveda nepozaben prizor z zlobnim črnim policajem.

Ocena: presežek

 

6 komentarjev na “Recenzije: New Jack City, Boyz n the Hood”

 1. Pris Pris pravi:

  Super filma!
  Jaz bi sicer oceni obrnil, Boyz N the Hood mi je še za stopnjo boljši.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Po moje je finta le v tem, da mi je bil Ice T večja faca kot Ice Cube :)
  Sem pa šele zdaj pogledal, da so oba filma posneli istega leta.
  Vsekakor pomembno leto za črnske filmarje in trenutek, ko sta Peebles in Singleton vsaj za trenutek zasenčila Spikea Leeja, pa četudi je ta istega leta posnel prav tako odlični Jungle Fever.
  Pa soundtrack New Jack Cityja mi je fenomenalen.

 3. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » LIFFe 2010: Ajami, Serbis, Carancho, Alamar, Norteado, El Secreto De Sus Ojos pravi:

  [...] Prepričljiv film, ki ima kljub resni tematiki čas za nekaj humornih vložkov. In Singletonov Boyz n the Hood, ki se pač dogaja na drugem koncu [...]

 4. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Hitra roba pravi:

  [...] rasnih in socialnih zgodbic. Zanimivo, glede na to, da je na velika platna priletel ravno s filmom Fantje iz soseščine, ki je popolno nasprotje tele lahkotne komedije, nadaljevanja Fridayja iz leta 1995, ki je v [...]

 5. IZTOK faking GARTNER » Ice T: New Jack Hustler pravi:

  [...] frajerski in skulirani raper vseh časov, posnel leta 1991. Pa tudi odlična reklama za film New Jack City, kjer je Ice T igral policaja. O.G. Original Gangster, ki sem ga imel tudi v vinilni izdaji, je bil [...]

 6. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: All Things Fall Apart pravi:

  [...] ki ga je vložil v tale film, sicer delo režiserja Maria Van Peeblesa, tudi avtorja odličnega New Jack Cityja, ki je kmalu padel v drugo ligo, toda kaj, ko še vedno ne zna igrati in je še vedno lesen, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !