Recenzije: Death at the Funeral, Repo Men, How to Make Love to a Woman

20.07.2010 ob 03:33

DEATH AT THE FUNERAL

Povsem dostojna in dovolj zabavna črna komedija, no ja, komedija zmešnjav, kjer v prvi vrsti stoji cela plejada temnopoltih zvezdnikov (črna komedija in črni zvezdniki, dobro, mar ne), ki uspejo ukrasti svojih pet minut. Jp, Chris Rock, Martin Lawrence, Danny Glover, Tracy Morgan, Keith David, Loretta Devine, Zoe Saldana in Regina Hall ne tekmujejo, ampak uspešno sestavijo celoto. Sila divjo zgodbo o pestrih pripetljajih na pogrebu, kjer gledalec dobi zvrhan koš dobro zastavljenih prizorov, kjer štimajo tudi dialogi in najbolj preterane situacije. Dejansko temnopolti rimejk istoimenskega britanskega filma iz leta 2007, ki povoha tudi legendarni Weekend at Bernie’s, sicer pa najnovejši film Neila LaButea (Nurse Betty, In the Company of Men, Your Friends&Neighbours), ki ga je zadnja leta malce lomil. In pozor, tu ni rasnih fint, saj dve opazni vlogi igrata tudi Luke Wilson in James Marsden, zanimiv pa je pritlikavi Peter Dinklage, ki je igral tudi v originalu Franka Oza. Dejstvo, da so v Hollywoodu posneli rimejk vsega tri leta starega filma, je resda malce neobičajno, toda naredili so dovolj soliden, vseskozi zabaven in dinamičen filmček za ljubitelje črnega humorja in komedij zmešnjav, ki kljub klišejem ohranja dovolj svežine, da gledalca ne pusti na cedilu.

Ocena: vredno ogleda

REPO MEN

Repo Men je dokaz, kako zelo se je spremenila naša družba. Samo pomislite, leta 1984 je Alex Cox posnel kultnega Repo Mana z Emiliom Estevezom in Harryjem Deanon Stantonom, zgodba pa se je vrtela okoli zaplembe neplačanih avtomobilov. Sedaj, v rimejku, no ja, pavšalni parafrazi, ki jo je posnel Miguel Sapochnik, avtomobili niso več zanimivi, kar pomeni, da folk trguje s človeškimi organi in da Jude Law ter Forest Whitaker zaplenita neplačane nadomestne telesne dele. Jp, fanta vdreta v bajto ljudi, ki so jim življenje rešili z umetnimi organi (vodja firme, ki to počne, je Liev Schreiber), preverita neplačane račune, nesrečnega pacienta zbijeta na tla in mu z nožem in v živo odstranita kupljeno robo. Rubežnika pač, le da ne prideta po pohištvo, ampak po srce, jetra in pljuča.  Udaren, dobro narejen in zelo zanimiv uvod, ki povoha celo absurden humor komedije Meaning of Life, katero v nekem prizoru vrtijo po televiziji, se žal spremeni v nekoliko dolgočasno in premalo atraktivno nadaljevanje, kjer Judea Lawa useka ugovor vesti. Ljubezenska zgodba z Alice Braga, zadrogirano in propadlo barsko pevko, ki ima v telesu prav tako celo kopico umetnih organov. Punca je cyborg, če smo iskreni, morda tudi AI, če malo pretiravamo in se spomnimo vloge robota, ki ga je tam igral prav Jude Law, kateri po atmosferi potegne še na kako Gattacho. Pustimo primerjave, da ne zaidemo preveč. Kot sem že povedal, Repo Men, sicer dober prikaz današnjega časa, kjer vam lahko zdravniki zamenjajo praktično vse telesne dele, premore odličen začetek in slabo nadaljevanje, kjer tempo pade na minimum, akcijski vložki, kjer Jude Law pozira kot Keanu Reeves iz Matrice, pa so bedasti in otročji, kar pomeni, da pokvarijo kvaliteto in film vržejo na stopnjo poceni akcijskega trilerja, ki od pretiravanja poka po šivih. Prav zato je toliko boljši zaključek v operacijski sobi, kjer Jude Law in Alice Braga izvedeta enega izmed najbolj posebnih prizorov zadnjega časa. Ljubezensko, celo seksualno sceno, kjer mesarita druga drugega. Kot dva ekstremna sadomazohista, dejansko pa nežna zaljubljenca, ki si hočeta rešiti življenje. Nepozabna sekvenca krvi, mesa, gravža in seksualne predigre, ki jo krona še zaključni preobrat, s katerim film rani tudi gledalčevo srce. Okej izdelek, ki ga zmatra le sredina, toda zamatra ga tako močno, da se kot celota ne pobere na dovolj visoko stopnjo, kjer bi gledalec dobil zares dober film. Škoda.

Ocena: vredno ogleda

HOW TO MAKE LOVE TO A WOMAN

Glavna bedarija tele preveč mlačne komedije na temo moških in žensk je dejstvo, da osnovno znanje o seksu muči odraslega moškega. Če bi bil najstnik, bi ga še razumeli, ker je dedec, pa njegove posteljne težave izpadejo idiotsko in privlečeno za lase. Nič manj trapasti niso niti njegovi kolegi, ki si znanje nabirajo pri porno zvezdah, pika na i pa je ginekolog, ki našemu junaku pojasni kje tiči klitoris. Jp, tole je seksualni vodič za bebčke, ki ga bolje obvladajo celo osnovnošolci. In film, kjer celo Jenna Jameson poudari, da se je treba v resni zvezi veliko pogovarjati. Okej, toda zakaj za vraga je vse prepuščeno moškemu, medtem ko se ženska po seksu nezadovoljno obrne, bere revijo in zaspi. Slabo zastavljen film, kjer raztura le Ken Jeong, Kitajec iz Prekrokane noči. In dokaz, da so ameriški filmarji še vedno prepričani, da se spolna vzgoja začne šele pri tridesetih.

Ocena: izguba časa

 

2 komentarjev na “Recenzije: Death at the Funeral, Repo Men, How to Make Love to a Woman”

  1. bloggicca bloggicca pravi:

    Originalna izvedba Death at a funeral je super izbira za privržence črnih komedij. Ne morem si izbiti iz glave “za-umreti-smešnega” prizora, ko eden od junakov klepeta s kovinskim petelinom zaradi nehote zaužitih prepovedanih substanc… Očitno bo treba preveriti tudi preoblečeno različico, predvsem me zanima novi hollywoodski “pečat” …

  2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

    Tudi tukaj je zelo podobna scena, kjer ta “zadeti” junak klepeta z vrtnimi kipi :)
    Dejansko so si prizori nadvse podobni.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !