Recenzije: Crank, Crank: High Voltage

16.07.2010 ob 14:46

CRANK

Če bi Crank dirkal na tekmi forumule ena, bi zadaj pustil vse, pa četudi bi jim dal tri kroge prednosti. Crank je hitrejši kot Fast and the Furious, hitrejši kot Taxi, hitrejši kot Superman, ki je na koncu poletel v nebo in Zemljo zavrtel v nasprotno smer, da bi rešil svojo Lois Lane. Jasno, saj v prvi plan vrže tipa po imenu Chev (Jason Statham), ki mu kubanski gangster Verona (Jose Pablo Cantillo) med spanjem v vrat vbrizga jebeno hongkongško drogo in mu pusti eno uro življenja. Eno uro, ki jo Chev potem raztegne na cel film. Na divjo, ostro, hitro, dinamično in strašno zabavno borbo za življenje, kjer potrebuje adrenalin, če želi ostati živ. Poživila, droge, redbull in kemija niso dovolj, saj je jebeno hongkongško sranje premočna zadeva. Smrtonosna droga, ki telesu vzame energijo in mu zablokira srce. Ravno zato mora Chev početi reči, ki mu dvignejo pulz, ki mu adrenalin nabijejo do konca. Patrick Swayze bi bil v filmu Point Break premalo. Chev potrebuje nekaj več. Norenje z avtomobili, streljanje Veronovih nasprotnikov, pretepanje, elektrošoke, nenehno telefoniranje in seks s punco Eve (Amy Smart), na javnem mestu, sredi pločnika, kjer navija cela China Town, pač za adrenalin. Nor in odštekano zrežiran film. Od začetka do konca. Film, ki Guyju Ritchieu, režiserju podobnega filma Revolver, kjer je bil ravno tako glavni Jason Statham, divjak iz Transporterja, pokaže, kako se kljub klišejem naredi odlična akcijska mojstrovina.

Ocena: presežek

CRANK: HIGH VOLTAGE

Nadaljevanje Cranka je še hitrejše od originala. Še bolj divje, še bolj noro, še s hitrejšim tempom, s še bolj norimi stranskimi liki, s še bolj naspidiranimi montažnimi rezi, toda žal premalo kvalitetno in preveč napihnjeno. To so le inserti, no ja, skeči, hitri rezi, kjer se glavnemu junaku Chevu Cheliosu (spet Jason Statham) zgodi milijon stvari.  Tako zelo hitri, da celo filmi  Guya Ritchiea zgledajo polžasto. To ni le film, to je simfonija razčefuka, odfuka in odklopa. Eden najbolj divjih filmov vseh časov, z liki, ki bi se jih ustrašil celo Pedro Almodovar. Škoda je le, da film malce slabše deluje kot celota, ali še bolje, da celote sploh ni. Da so le kratke sekvence brez repa in glave, z namenom, da streljajo direktno v gledalčevo vidno polje. Pa vendar, zgodba o junaku, ki mu sedaj srce zamenjajo z mašino, kot Iron Manu, in mora nenehno iskati načine za električno napajanje, saj bi v nasprotnem primeru umrl, vseeno poteka dovolj frajersko, zabavno in kratkočasno, da gledalec nima večjih težav s pomankanjem kvalitete in smisla, marveč da se prepusti sto odstotnemu odklopu in pretiravanju, ki kar poka po šivih. In tu je kar nekaj potencialno kultnih prizorov (puška v anusu enega izmed negativcev, drgnenje ob ljudi, napajanje preko jezika in bradavice, seks sredi hipodroma, govoreča glava v vodi, poklon Godzilli, stavka porno igralcev, kjer je seveda tudi Ron Jeremy itd) ter nič manj potencialno kultnih likov (ostareli Kitajec David Carradine, odbita Bai Ling, dolgolasi mladenič s torentovim sindromom, vodja mafijcev Clifton Collins, neprepoznavni Corey Haim kot lastnik nočnega kluba, bivša spajsica Geri Halliwel kot mama Cheva Cheliosa v sekvenci flashbacka, njegova punca Amy Adams, znanstvenik Dwight Yoakam). To je pač film, ki ga je treba vzeti na čisto poseben način in se pač prepustiti vsem njegovim bedarijam in pretiravanju ter pozabiti na logiko, realnost in smiselnost scenarija. To je pač nadaljevanje vrhunskega Cranka, kjer je bilo treba iti čez rob, kar je razumljivo, saj bi bilo vse ostalo prepočasno in nezanimivo. Škoda je le, kot sem že povedal, da film ne zna vse te inserte malce podaljšati, marveč da jih le niza enega za drugim in da med sabo tekmujejo po odštekanosti in čedalje bolj hitrih montažnih prijemih.

Ocena: vredno ogleda

 

4 komentarjev na “Recenzije: Crank, Crank: High Voltage”

 1. t-h-o-r pravi:

  najboljša sekvenca v dvojki je fajt med cheliosom in japoncem, kjer se borita, kot so se borile pošasti v godzilla filmih is 60ih (2 moška v kostumih in miniature)

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hudo dobra sekvenca, se strinjam, sem jo omenil tudi v recenziji.

 3. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: In Time pravi:

  [...] junak Justin Timberlake v družbi Amande Seyfried okoli podi za svoje minute, resda spominja na Crank, pa tudi na kake visoko oktanske vampirske pizdarije, kjer se krvosesi tepejo za kaplje krvi, pa [...]

 4. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: Big Ass Spider, 3 Days To Kill, Walk of Shame, That Awkward Moment pravi:

  [...] svoj odnos s hčerko (tečna Hailee Steinfeld) in bivšo ženo (Connie Nielsen). Jason Statham je v Cranku vse skupaj počel veliko bolje, 3 Days To Kill, sicer delo režiserja McGja, ki nam je dal zelo [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !