Recenzija: A Nightmare on Elm Street (2010)

12.07.2010 ob 14:12

A NIGHTMARE ON ELM STREET

Jp, nova Mora v ulici Brestov je odraz današnjega časa, ko mladina fura safr in ko so junaki filma Twilight postali nacionalni zaklad. Mladina trpi, zganja depresijo, žre tablete in pozablja na žurke in seks. Nič čudnega, da je zatežen, skrajno resen in depresiven tudi Freddy Krueger, ki pozabi celo na svoj značilen črni humor, kar je usodna napaka. Kot dejstvo, da ga namesto Roberta Englunda igra Jackie Earle Haley. Da se razumemo, ni panike, da ga igra drugače, panika je, da ga igra slabo, celo zoprno in neprepričljivo. Tako, da večkrat pozabimo, da gre za Freddyja in dobimo občutek, da gledamo še enega serijskega morilca, ki svoje žrtve pač ubija z železno rokavico. Ne bom rekel, da je tale rimejk tako slab kot rimejk Petka trinajstega, toda vseeno mu do originalne More iz leta 1984 manjka marsikaj. Po moje je glavna napaka prav dejstvo, da Freddyja igra drug igralec, pa četudi gre za tone make upa. Robert Englund je bil namreč tako zelo markanten, da se ga preprosto ne bi smelo zamenjati. Tudi zavoljo dejstva, ker je Freddyja nazadnje igral leta 2003 v filmu Freddy vs. Jason, kar pomeni, da spomin ni ostal v sredini osemdesetih in da je še vedno dokaj svež. Drži, novi Halloween je uničil Michaela Myersa, novi Friday the 13th Jasona Voorheesa, nova Mora v ulici Brestov pa Freddyja Kruegerja. Vsaj pri mladini, ki očitno nima pojma kako zelo boljši so bili originali in uživa v spremembi generacije, kjer kot kaže lahko učinkuje le takšen Freddy. Sicer pa, kako naj se Freddy sploh zajebava z mladino, ki pada na Edwarda, Jacoba in Bello. In z novo Nancy (Rooney Mara), ki fura depresijo, in z njenimi kolegi, ki že cel lajf žrejo tablete, da ostajajo pri zavesti. Drži, originalni Freddy in tudi nekaj njegovih nadaljevanj so bili žurka črnega humorja in groze, tale rimejk pa je preveč resna predelava, ki Freddyja spremeni v povsem navadnega psihopata, kjer gledalec pozabi celo na dejstvo, da se umori zgodijo v sanjah.

Ocena: nič posebnega

 

3 komentarjev na “Recenzija: A Nightmare on Elm Street (2010)”

 1. Andrej pravi:

  Tale del je pa res slab. Jaz ga imam doma in še kar ne morem verjeti kakšno sranje so posneli. Polomili so ga z vsem: z masko, pozabili na nenavadne umore, na tisto komedijo, ki je v vseh riginalih… Bedno. Moja ocena: 2. Tako kot novi Petek trinajsti.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jaz jim najbolj zamerim napačnega igralca in pretirano resnost Freddyja.
  Bi pa vseeno rekel, da je novi Petek še slabši.

 3. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Inception, The Ghost Writer pravi:

  [...] In da se vpraša, če ne bi bilo potovanje po podzavesti pretežko celo za Sigmunda Freuda in Freddyja Kruegerja, ki bi v tem filmu seveda več kot uživala. Kot sem dejal, to ni film, to je deset filmov v enem [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !