Bodies Revealed Zagreb ali Hellraiser v živo

9.07.2010 ob 22:32

Če ste videli grozljivko Hellraiser, poznate notranjost človeškega telesa, recimo mišice, žile in različne organe,  up close and personal, seveda. In prav to servira zagrebška razstava Bodies Revealed, avtorja Royja Gloverja, ki so jo nekaj mesecev gostili Klovićevi dvori. Ne bom rekel, da ni zanimivo in predvsem poučno, toda vseeno nisem padel na kolena. Kaj vem, morda zaradi preštevilnih filmov, kjer sem videl še kaj bolj nazornega ali zato, ker sem pričakoval konkretna trupla, nekaj takšnega kot so tisti zarodki v eni izmed razstavnih dvoran, kjer obiskovalce opozorijo na nazornost prikazanega. Poleg tega so se mi “modeli” zdeli kot iz plastike, ožilje kot gozdni mah in morske gobe, pobarvane žile pa kot žice kake mašine. Morda sem res nor, toda zadeva me je nekako pustila hladnega, zato ne razumem šokiranosti nekaterih obiskovalcev in reklame, da bomo videli nekaj zares neverjetnega. Kadilčeva pljuča so nam pokazali že v raznih dokumentarcih, cigaretne škatlice so po moje del razstave, kot salame narezani deli telesa pa so se mi zdeli celo malce dolgočasni. Očitno me anatomija človeka ne zanima kaj dosti, res pa je, da so “modeli” naštimani enkratno, še posebej tisti, na katerem so izvajali različne operacije, tudi vzpodbujevalnik srca. Zanima me tudi, če so se ljudje pred smrtjo strinjali, da jih bo Glover uporabil kot razstavni eksponat, in seveda, ali je različno stare zarodke prav tako dobil po zakonsko dovoljeni poti. Razstava bo brez dvoma močno navdušila vse tiste, ki jih takšne reči fascinirajo, saj v vsakodnevnem lajfu nimajo priložnosti videti notranjosti človeškega telesa tako zelo od blizu, sam pa sem, kot sem že povedal, očitno pričakoval nekaj drugega, nekaj bolj realističnega, morda celo bolj kontroverznega.

 

5 komentarjev na “Bodies Revealed Zagreb ali Hellraiser v živo”

 1. sonček pravi:

  He he, čez par uric si jo grem ogledati tudi jaz:). Sicer sem zasledila, da je ta razstava v Zagrebu malce okrnjena, da v originalu vsebuje še več primerkov. In telesa so res od ljudi, ki so dali soglasje, brala sem, da naj bi bili predvsem Kitajci.

 2. lily pravi:

  “pobarvane žile pa kot žice kake mašine” -> Zelo lepa primerjava, saj žile so nekaj takega.

  Mene ta razstava ne zanima, nisem za tako, odvrača me.
  Naj bi bili predvsem Kitajci, ampak baje da so tudi kakšni potepuhi, ki so umrli na ulici in jih noben ni prepoznal.

 3. commonsense pravi:

  če sem prav razumel, ni treba v zagreb, dovolj je do novega mesarskega mostu v ljubljani.

 4. Mašon pravi:

  jup, jest sem bla včeri in se strinjam, tudi mene je pustila hladno… oz. bolj skuhano zaradi slabega zračenja galerije. drugač bi šla pa rajš na body worlds, mi bo pomoje bolj všeč.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Sonček, res je, v Zagrebu je vsega manj, a vseeno dosti za potešitev radovednosti. Kitajci? No, zdaj vem razlog zakaj so vsi tako zelo majhni :)

  Lily, prav pet različnih barv imamo al kaj? Potepuhi? Zanimivo. No ja, njim res ni treba dati soglasja, če jih je že mrtve našel. Pa tudi velika verjatnost za bolezni obstaja.

  Mašon, zračenje res na podnu, se strinjam. Kaj pa ponuja Body Worlds?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !