Recenzije: The Twilight Saga: Eclipse, The Last Song, Killers, The Karate Kid

5.07.2010 ob 01:58

THE TWILIGHT SAGA: ECLIPSE

Jp, tretji Twilight, sicer dosti boljši in manj zoprn kot dvojka, je film, kjer si Edward (Robert Pattinson) in Jacob (Taylor Lautner) Bello (Kristen Stewart) podajata kot žogico za namizni tenis. To ni več vampirski film, to je najstniška drama, najstniški threesome, kjer oba fanta tekmujeta kdo bo punci prvi vzel nedolžnost. Dejansko sploh ne tako slabo narejen film, ki premore tudi nekaj izjemnih sekvenc boja vampirjev z vampirji in vampirjev z volkodlaki. Presenetljivo nezoprno in ne preveč patetično tretje poglavje super uspešne franšize, kjer me začuda ni prijelo srat. In kjer sem prvič razumel gore fanatičnih oboževalcev, ki bi za Edwarda, Jacoba in Bello rezali žile. In na sceni so novi vampirji, ki jih vodi zelo krvoločna Victoria (Bryce Dallas Howard). Lačni norci, ki bi radi požrli Bello, katero seveda branijo Edward, Jacob in ostali vampirski modeli. Dejansko film, kjer tudi zlobne junake vodi in manipulira ljubezen. In moralka o tem, da se lahko seksa šele po poroki. Malce preveč čvekanja in malce premalo akcije, a vseeno film, ki me je držal v zanimanju, pa četudi sem se ves čas upiral ideji, da ne gledam totalnega sranja. Jp, zaključni fajti se odvijejo na snegu, kot v filmu Kill Bill, na koncu pa spet prikoraka Dakota Fanning, ki naredi red in deluje kot psihiater. Kot vrhovna vampirka, ki ne more razumeti, da so njeni podrejeni tako zelo emovski.

Ocena: vredno ogleda

THE LAST SONG

Da mi Miley Cyrus, mega popularna Hannah Montana, ki noče biti več le Hannah Montana, ne gre več tako zelo na živce kot pred leti, sem že povedal. Toda tale film ji vseeno ne dela usluge, s tem filmom prav prosi, da mi bo šla spet na živce, kljub dobrem cameu v Seksu v mestu. Zoprna je, tako po glasu, pa po obnašanju, kot z igralsko predstavo, kjer jo zasenčijo celo želvice, ki hitijo v morje. Zgodba je kliše, filmski liki so kliše, dialogi so kliše, vse je jeben kliše, ki pa je bil očitno dovolj dober za ciljno publiko, ki je v blagajnah pustila več kot šestdeset milijonov dolarjev. Jp, to je enkrat več kot Crossroads, kjer je bila glavna Britney Spears, Miley Cyrus pred Miley Cyrus. Jasno, Miley igra uporniško deklino, ki pride na počitnice k očetu (Greg Kinnear) in se zaljubi v lokalnega frajerja, pač totalnega gumpca, ki očitno pooseblja tip mladeniča moderne generacije. Predvidljiva otročja pizdarija, povsem v stilu številnih podobnih najstniških filmčkov (recimo What a Girl Wants in Lizzie bo popstar), kjer ni vsaj približno dobro ničesar. Jp, Miley, tip z motorko, ki pobije mladino na počitnicah, sploh ni slaba ideja.

Ocena: izguba časa

KILLERS

Ashton Kutcher je od leta 2005, ko je posnel komedijo Guess Who, nanizal cel kup izjemno slabih filmov kot so The Guardian,  A Lot Like Love, What Happens in Vegas, Spread in Personal Effect. Zakaj izbira tako slabe filme vesta samo on in njegov agent, ki bi ga moral že zdavnaj zamenjati. Žal je Killers, njegov zadnji film, kjer mu družbo dela Katherine Heigl, ki ima za sabo tudi 27 Dresses, se pravi isto sranje kot Kutcher, podobno povprečen in slab kot omenjene blesarije. Pač totalno klišejska kriminalna komedija, kjer celo Mr. & Mrs. Smith izgleda kot oskarjevski material. Zgodba o plačanem morilcu in vohunu, ki se zaljubi in poroči s punco, ki o tem seveda nima pojma, vse dokler jima ne začne za vrat dihati njegova konkurenca. Heiglova se še vedno obnaša kot v filmu The Ugly Truth, več zabave in isker pa sta nam ponudila celo Jennifer Aniston in Gerard Butler v filmu The Bounty Hunter. Močno predvidljiv, razvlečen, premalo domiseln in nezanimiv filmček, ki ga boste pozabili že med najavno špico. Z izjemo edinega vsaj približno dobrega štosa, kjer Kutcher prizna, da njegov materni jezik ni angleščina.

Ocena: izguba časa

THE KARATE KID

Novi Karate Kid, no ja, kung fu kid, nikakor ne dosega kultnega originala iz leta 1984, kjer je glavnega junaka kot veste igral Ralph Macchio, njegovega učitelja pa nepozabni Pat Morita. To je bil Rocky za otroke, film, ob katerem je zrasla cela generacija in zimzelenček, ki odlično učinkuje še danes. Prav zato sem bil zelo skeptičen, ko sem izvedel, da Will Smith in Jada Pinkett pripravljata rimejk, kjer bo glavni njun sinko Jaden. Pač zdelo se mi je, da je Avildsenov The Karate Kid nedotakljiva roba, ki ga bo vsaka nova predelava pokvarila in onečedila spomin nanj. Pa vendar, Jaden Smith ni slab kot novi Karate Kid, novi Daniel San, ki mu je sedaj ime Dre, no ja, Shao Dre, kot mu pravi njegov učitelj Mr. Han, ki ga sedaj zelo solidno igra Jackie Chan. Problem je le minutaža, kjer je nekaj prizorov povsem odveč (recimo lajf mlade Kitajke), kar pokvari nekaj končnega učinka, ki pa ga vendarle dostojno rešujejo dobre sekvence borilnih vaj in zaključni fajti, kjer mladi Dre seveda izvede tudi svojo inačico legendarne “čaplje”.  V bistvu okej borilni mladinski film, ki jih zadnja leta manjka. In nostalgčen spomin na osemdeseta, kjer je bil Ralph Macchio prav po zaslugi Karate Kida na vrhu sveta. Drži, novi Kid je dejansko čista kopija starega, le da se poba z mamico (Taraji P. Henson) preseli na Kitajsko, kar je seveda malce nelogično, brez prave poante in dejansko rimejk drugega Karate Kida iz leta 1986. Jasno, Pat Morita je učitelja odigral bolj markantno kot Jackie Chan, je pa zato Chan v prednosti zaradi dejstva, ker tudi v resnici obvlada borilne veščine in mu res verjamemo, da bi lahko nekoga v tako kratkem času naučil vseh mogočih kung fu trikov.

Ocena: vredno ogleda

 

16 komentarjev na “Recenzije: The Twilight Saga: Eclipse, The Last Song, Killers, The Karate Kid”

 1. klemenix klemenix pravi:

  Iztok, imel b i le eno pripombo na zapis o filmu Killers. Zapisal si, da je Kutcher od leta 2005 nanizal cel kup izjemno slabih filmov kot so The Guardian, A Lot Like Love, What Happens in Vegas, Spread in Personal Effect…

  Z večino napisanega se strinjam, a The Guardian je bil meni vseeno izjemno všeč. Tudi Personal Effects ni ravno za odpis. Oba filma sta mi bila všeč, ker je Kutcher nekako pokazal, da ne zna igrati zgolj v romantičnih komedijah. Poleg tega imata oba filma neko zgodbo, ki ji gre verjeti.

 2. lily pravi:

  Kutcher ima tudi zelo dober film Butterfly Effect.

  Miley pa itak ne zna igrat.

  Če boš pisal take lepe stvari o Twilight sagi, jo bom začela še gledat. ;)

 3. Geco pravi:

  Team Edward reporting in

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Klemen, uf, meni je The Guardian patetičen, dolgočasen, predolg in nezanimiv.
  Personal Effect pa kliše in stokrat videna tema.
  V obeh pa je Kutcher zanič.

  Lily, Butterfly Effect je tudi meni odličen.

 5. Svit pravi:

  Mrk je težko razumljiv brez branja knjige….

  Se splača prebrati te štiri knjige, kjer je marsikaj pojasnjenega, tako glede ljubezni
  Jakoba do Belle( oziroma ti. odtisnjenja, pa čeprav sploh ni zaljubljen v Bello, ampak…), potem zakaj spletkarijo v vrhovnem klanu vampirjev in kaksne moci ima vsak od onih štirih, zakaj hočejo medse ravno Edvarda in Alice, zakaj zahtevajo, da se Bella spreobrne itd..

  Priporočam branje, fino za te poletne dni….

 6. MATEj MATEj pravi:

  Prejšnji teden gledal novi Karate Kid v Londonu. Nad originalnim nisem bil nikoli preveč navdušen, tako da visokih pričakovanj od novega nisem imel. In tako sm bl zelo pozitivno presenečen. Jaden je dobro opravil svojo vlogo. Jackie je pokazal, da je lahko zelo dober tudi v zanj ne najbolj tipični (bolj resni) vlogi. Zgodba je bila zelo dobra. Ni se mi zdel predolg, saj mi je minilo zelo hitro. To da se dogaja na Kitajskem, se mi je zdelo super, saj je bila obrobna zgodba prav to, da se pokaže, kako zanimiva, pestra in po novem tudi moderna je Kitajska. Skratka film vsaj za štirko.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kr v London si jo mahnil? Kul. Je bila slučajno svečana premiera in si videl koga opd ekipe?
  Pri meni ne more biti za štirko, saj je slabši od originala, ki ga ne glede na to, da res ni slab, poseka v vseh segmentih.

 8. MATEj pravi:

  Ne, nisem bil na premieri. Ponavadi so v Londonu premiere že kake dva tedna prej, preden se film začne predvajat, takrat me pa v Londonu še ni blo. Je bla pa premiera unga filma s Tomom Cruisom in uno bejbo, ketere imena se zdele ne spomnim, sam sem zvedu šele naslednji dan. če bi vedu prej, bi ju šel pa res lahk pogledat na Leister Square.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jebeš Cameron Diaz, neoprostljivo je, da si zamudil Toma :)

 10. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Knight and Day, Salt, The Last Airbender pravi:

  [...] zame, ki še vedno navijam za Toma Cruisea in sem bil prepričan, da slabše akcijske komedije od Killers, kjer je bil glavni Ashton Kutcher, letos ne bom več videl. Joj, kako zelo sem se [...]

 11. Filip pravi:

  Pravkar pogledal Karate Kid in me je navdušil. Je pa res, da nisem videl originala :D

 12. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Hčerka Willa Smitha raztura pravi:

  [...] če smo že  pri Smithovih otrocih, tudi Jaden, zvezda novega Karate Kida, se je podal na pevsko pot in posnel duet z Justinom Bieberjem, ki prav tako ni slaba zadeva. Jp, [...]

 13. alenka pravi:

  Killers- eden najslabših filmov kar sm jih gledlaa letos. dejansko mislm da simpatična glavna igralca rešujeta film, ker drugače zgodba in vse okoli ni niti za 2.

 14. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Kulti in klasike: The Karate Kid pravi:

  [...] kjer Daniel izvede kultno “čapljo”, ki smo jo znali vsi slovenski osnovnošolci. Letošnji rimejk, ki je seveda razlog, da sem si spet ogledal original, sicer šesti finančno najbolj uspešen film [...]

 15. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Red, Due Date pravi:

  [...] kot v skrpucalu Knight and Day, dramaturija pa sodi v trapariji Ballistic: Ecks vs. Sever in Killers, če omenim le nekatere skrajno slabe žanrske izdelke zadnjih let. Slab film, kjer nisem ujel [...]

 16. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1 pravi:

  [...] recenzije-the-twilight-saga-eclipse/ recenzija-the-twilight-saga-new-moon/ recenzija-twilight/   Ni odziva na “Recenzija: The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1” Na vrh [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !