Kulti in klasike: The Karate Kid

5.07.2010 ob 14:53

THE KARATE KID

Jp, tole je še en film moje mladosti, še ena moja najstniška klasika, ki je v mojem srcu ostala za vedno. In pozor, režiral je John G. Avildsen, avtor Rockyja, kar se pozna na atmosferi in sami zgodbi. Drži, tole je Rocky za otroke, zgodba o mladeniču Danielu (igra ga takrat 22 letni Ralph Macchio, vroč po filmu The Outsiders), ki se z mamo (Randee Heller) preseli v drugo mesto, spozna prikupno Ali (zelena Elizabeth Shue) in pride navzkriž z lokalnimi frajerčki, ki ga mlatijo kot za stavo. Vse dokler ga v roke ne vzame gospod Miyagi (nepozabni in za oskarja nominirani Noriyuki “Pat” Morita, ki je vzel vlogo Toshiru Mifuneju), mojster karateja, ki ga pripravi za prihajajoči turnir, kjer bo premagal svoje strahove in dokazal, da se karate začne v srcu in duši. Kot Rocky Balboa, ki je nekaj podobnega počel v ringu z Apolom Creedom. Lep, dobro narejen, še vedno prepričljiv in očarljiv film, tudi zgodba o odraščanju in ljubezni ter posebnemu prijateljstvu s človekom, ki je v vojni izgubil ženo in otroka. Z vrhuncem na turnirju, kjer Daniel izvede kultno “čapljo”, ki smo jo znali vsi slovenski osnovnošolci. Letošnji rimejk, ki je seveda razlog, da sem si spet ogledal original, sicer šesti finančno najbolj uspešen film leta 1984, resda ni slab in zmaga v prizorih fajtov, ne premore pa tako intimne in spontane atmosfere, ki gledalca očara še danes. Prav imate, Miyagi muhe lovi s palčkami, Jackie Chan pa uporabi muholovec. To pa je z redkimi izjemami (recimo leta glavnega junaka, lokacija, začetni trening) pravzaprav edina razlika med obema filmoma, kjer rimejk naniza skojraj vse prizora tegale originala. Tele nepozabne klasike iz osemdesetih, ki smo jo znali na pamet tudi slovenski otroci.

Ocena: presežek

 

9 komentarjev na “Kulti in klasike: The Karate Kid”

 1. Papir pravi:

  Itaaaak! Naj filmi, stokrat gledano in še zmeraj kdaj – z velikim užitkom! :) Res prava klasika. Pa tudi 4. del s Hilary Swank mi je bil zelo všeč, takrat sem bila ravno v tej fazi borilnih veščin in ona se mi je zdela prav prototip punce na mestu.

 2. SomeOne pravi:

  Torej je zadeva za pogledat? :)

 3. smoger smoger pravi:

  To je klasika…v 80.let (deloma 90.ih) so bili filmi borilnih veščin zelo popularni.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Papir, recenzije vse ostalih delov še sledijo, tudi tisti s Hilary Swank seveda.

 5. Papir pravi:

  Super. Sicer pa so ti prvi najboljši. In mr. Myagi je bil car, poklon temu igralcu, ki je pred nekaj leti preminil. Ralpha se potem spomnim samo iz 1 filma (cousin Vinnie), precej bednega, pol je pa totalno poniknil.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Res je, Macchio je po Karate Kidu praktično izginil. Očitno je bil preveč babyface za odrasle vloge. My Cousin Vinny je super film, a tam ga popolnoma zasenčita Marisa Tomei in Joe Pesci.
  Morita pa legenda, brez dvoma, je pa škoda, da je po Karate Kidu padel predvsem v tv serije in da ni ustvaril boljše kariere, še posebej glede na dejstvo, da je garal kot nor in nanizal več kot 80 vlog, če se ne motim.

 7. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: The Karate Kid 2,3,4 pravi:

  [...] Kid 2 se začne tam, kjer se je končal Karate Kid 1. Takoj po zmagoslavnem Danielovem (Ralph Macchio) dvoboju, kjer John Kreese (Martin Kove), učitelj [...]

 8. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: The Twilight Saga: Eclipse, The Last Song, Killers, The Karate Kid pravi:

  [...] Karate Kid, no ja, kung fu kid, nikakor ne dosega kultnega originala iz leta 1984, kjer je glavnega junaka kot veste igral Ralph Macchio, njegovega učitelja pa nepozabni Pat [...]

 9. IZTOK faking GARTNER » Kulti in klasike: Teen Wolf (1985) pravi:

  [...] večere, kjer nam je rolal svoje najljubše filme, med katerimi so bili tudi Rocky, Armed Response, Karate Kid, Remo Williams: The Adventure Begins, A Nightmare on Elm Street, Alien, Commando, Gremlins, Young [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !