SP 2010: Osmina finala: Anglija vs. Nemčija, Argentina vs. Mehika (plus hude napake sodnikov)

27.06.2010 ob 22:24

Naj začnem z zelo spornima sodniškima odločitvama, kjer tokrat ne gre za kak nevažen prekršek, marveč za zadetek. Jp, ker so sodniki slepi, so enkrat razveljavili angleški gol, enkrat pa priznali argentinskega. Obakrat je šlo za hudo napako, ki si je na tako pomembnih tekmah nikakor ne bi smeli privoščiti. Okej, razumem, da glavni sodnik česa ne vidi, toda zato ima ob sebi pomočnike, katerih naloga je, da gledajo prav take reči kot sta ofsajd in žoga, ki se odbije od vratnice za golovo črto. Nekoč, ko ni bilo tako preciznih kamer, kjer fuzbal že nekaj let izgleda bolje od filmov, gledalci seveda niso mogli zagotovo vedeti, če je šlo za napako, saj žoga mimo nas zleti kot strela. Toda danes imamo enkratne počasne posnetke in tehniko, ki omogoča, da se odlično vidi vse, kar se dogaja na terenu. Prav zato mi ni jasno, da tudi ob tako spornih rečeh še vedno odloča le sodnik in da takih reči ne pogledajo še na ekranu. Če ne neposredno po dogodku, pa v pavzi polčasa ali med odmorom, ki bi si ga pač vzeli, ko bi prišlo do takih stvari. Gol v osmini finala ni šala, saj lahko odloči tekmo, zato menim, da bi morala FIFA začeti upoštevati tudi posnetke. Vem, da bi to lahko sprožilo cel kup prekinitev, kjer bi ekipe protestirale za vsak drek, toda ni vrag, da ne bi mogli pogruntati kakih novih pravil, ko si sodnik enostavno mora pomagati s počasnim posnetkom. 

Tako, zdaj pa k obema tekmama, kjer sem zares užival v dobrem fuzbalu, ki ga na letošnjem svetovnem prvenstvu nikakor ne manjka:

Nemci so Angleže popolnoma sesuli in če sem iskren sem na začetku navijal zanje. Po razveljavljenem golu sem začel navijati za Angleže, saj se mi ni zdelo pošteno, da so jim razveljavili zadetek. Hvala bogu, da so Nemci potem zadeli še dva gola, da ne bi mogel nihče očitati, da so zmagali zaradi goljufije. To je bil derbi tega prvenstva, pa tudi legendarni evropski derbi, kjer sta imeli obe ekipi neporavnane račune še iz leta 1966, če malo napihnem. Nemci so šli dalje in po moje imajo lepe šanse, da pridejo do samega finala. Tudi zavoljo odličnega Miroslava Kloseja.

Drugo tekmo sem spremljal še z večjim zanimanjem in seveda z vso potrebno živčnostjo, saj po izpadu Italije navijam za Argentino. Prvi gol bi moral biti razveljavljen, saj je bil Carlos Tevez (njegov drugi gol je za anale fuzbala) v prepovedanem položaju, zato sem imel slab občutek in so se mi Mehičani zasmilili. Ne maram nepoštene zmage, še posebej ne na takih pomembnih tekmah. Zato sem bil izjemno vesel, da so Argentinci potem zadel še dva gola, saj jim Mehika zdaj ne bo mogla očitati zmage s pomočjo sodnikove šlamparije. Ni kaj, Argentina gre v četrtfinale, kjer se bo, če se ne motim, pomerila prav z Nemčijo, kar bo velika tekma, verjetno ena najboljših tega svetovnega prvenstva. Vsaj zame, kako je z vami, pa nimam pojma.

In če smo že pri raznih izborih za najbolj frajerskega nogometaša, je moj favorit argentinski golman Sergio Romero, ki po karizmi pospravi vse ostale, ki jih ženske gledalke proglašajo za ne vem kako privlačne.

 

17 komentarjev na “SP 2010: Osmina finala: Anglija vs. Nemčija, Argentina vs. Mehika (plus hude napake sodnikov)”

 1. Celjan pravi:

  A ti enačiš karizmo z fizično privlačnostjo? :D

  Strinjam se, da sta ti sodniški napaki bili katastrofalni. Če bi Anglija izenačila na 2:2, bi se tekma najbrž odvijala precej drugače (da ne bo pomote, absolutno mislim, da so si Nemci zmago s prikazano igro zaslužili).

  Še posebej pa je bila razlika na tekmi Argentina – Mehika. Mehika se je še bolj odprla, manj pozornosti posvečala obrambi, z živci so bili na koncu itd. Še posebej usrano pa se mi zdi, da so po protestu Mehičanov pri stranskem sodniku pridivjali tudi Argentinci in zahtevali, da se gol prizna. Naj bodo vsaj tiho, ne pa da še dodatno pritiskajo sodnika h krivični odločitvi.

  Mehičanom je zmanjkalo predvsem nekaj sreče v zaključkih akcij (ravno to, kar je imel Tevez pri 3. golu), Osorio pa je naredil tudi katastrofalno napako v obrambi, po kateri je padel gol za 2:0. V glavnem, prepričan sem, da če sodnik tistega gola ne bi priznal, bi na ulicah Ciudad de Mexica tekila zdajle tekle v potokih. Od veselja, se razume.)

 2. tadej tadej pravi:

  “Hvala bogu, da so Nemci potem zadeli še tri gole, da ne bi mogel nihče očitati, da so zmagali zaradi goljufije.” – Ne, Nemci so po tistem Lampardovem golu-ki-ni-bil-gol, v 39. minuti, zadeli še dvakrat, v 67. in 70. minuti.

 3. :) pravi:

  dobri tekmi, ni kej. če pa misliš, da en nepošten gol ne spremeni ničesar, ker pač potem argentina da še dva … eee, v nogometu to ni tak. en sam gol spremeni miselnost ekipe, pokvari jim plan, načrt, igralci postanejo živčni … delajo napake … in v borbi, da pridejo nazaj v igro počnejo nerazumljive stvari … danes je mehiko in anglijo huudaa napaka stala poštenega nogometa in poštene zmage … nevem, če si kdaj kej treniral izy ampak v bilokaterem športu te taka napaka spravi iz tira. mislim da si argentina in nemčija zaslužita iti naprej … je pa takšna napaka veliko večja kot se mariskateremu zdi …

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tadej, hvala za opozorilo.
  Je pa tole, če se ne motim, tvoj prvi komentar na mojem blogu :)
  Jp, fuzbal združuje :)

  Smeško, se strinjam, a vseeno sta, kot si ugotovil, Nemčija in Argentina igrali bolje. Po moje bi zmagali tudi, če bi sodnik priznal angleški gol in razveljavil argentinskega. Se mi zdi, da sta bili obe ekipi boljši tudi pred tema dvema spornima odločitvama.

  Celjan, se strinjam, protest Argentine je bil nepotreben, res pa je, da se je morda šlo tudi za domnevni prekršek nad golmanom. Še zdaj ne vem, če se niso kregali prav okoli tega in so na ofsajd pozabili. Vseeno pa dvomim, da bi zmagali Mehičani.
  Glede Romera, bom povedal bolj direktno, tip je najboj seksi fuzbaler tega prvenstva :)

 5. Brisko pravi:

  Tole danes je eno veliko sranje in sramota za nogomet. Prav lahko bi se obe tekmi obrnili drugače in tu se res v nobenem od primerov ni šlo za centimeter, dva. No, Fifa še vedno vztraja, da ne bodo pregledovali posnetkov.
  Je pa hecno, da so Mehičani že hoteli izvajati sredino, a so ravno takrat pokazali gol na velikem ekranu in so seveda popizdili. Ma če bi jaz bil Mehičan, bi onega Italijana direkt na gobc.

 6. Vanja1 pravi:

  Nogomet postaja vedno bolj krivičen šport, in , ko vidiš ,da se to zgodi najraje prešaltaš kanal , ker se zraven preveč žereš, ko vidiš ,da se zgodi krivica, nimaš volje gledat , ko veš ,da nebi smelo biti tako. Igralci se trudijo, pol pa ti sodnik zafrkne situacijo..

  Če se dodatknem tekme ANG-NEM, Angleži bi v 2eh minutah zadeli za izenačenje na 2:2, bili bi psihično boljši, morda bi kasneje celo povedli na 3:2, nikoli neveš.. Tekma bi potekala drugače, oboji bi igrali bolj pazljivo, a v tem primeru pa se je Ang.mogla odpreti, in so nemci dali iz kontre gola.. Izjave nekaterih , ko rečejo , saj so zgubli 4:1 tisti gol jim nebi pomagal.. uh pa še kako jim bi, 2:2 je popolnoma drugače, kot ,da ostane 2:1 in prejmeš gol, in že zaostajaš 3:1, medtem ,ko bi ti moral imeti 2 zadetka… Žalostno, vsi so videli gol, samo sodniki ne.. Golman je ob strelu padel na črto gola, žoga pa bila za njim 40 cm, a sodnik ni mogo logično sklepat, na takem nivoju se to ne sme dogodit.

  MEH-ARG, Mexikanci so dobro začeli, imeli nekaj nevarnih strelov, pol pa pride soniška napaka… edini pravi napad Arg. do tedaj, in so zadeli iz ofsajda, ni mi jasno kako sodnik v liniji ni videl igralca 2m vprepovedanem položaju, to jemlje ves oglad najbolj priljubljenemu športu.SP je vsaki 4 leta, nekateri igralci morda nebodo nikoli več imeli priložnost tam nastopat, a ti sodnik zjebe tekmo..
  Drugi gol je bil plod tega šoka, kot so že ugotovili gostje v TV studio, in je že bila 2:0, namesto da bi bilo popolnoma drugače. V glavem cela tekma je padla v senco te sodniške odločitve, in so se med tekmo vsi spraševali, kako bi bilo, če nebi psihično uničil Mehiko tisti zadetek.. Skrajni čas je že da se uvedejo videoposnetki, ki bi jih gledal 4.sodnik ob igrišču, igra bi normalno potekala ob spornih situacijah, pa bi vskočil 4.sodnik in recimo v tem primeru razveljavil gol..

 7. Vanja1 pravi:

  ..Tako,da se Iztok s tabo ne morem strinjat, da jim nihšče ni mogel zdaj kaj očitat, Gol bi Angležem prinesel veliko, morda Nemci sploh nebi več zadeli, to je spremeba poteka in tudi usode, jaz če grem zdaj na sprehod bi me morda povozil avto, a ker ne bom šla, se to nebo zgodilo nikoli, in bom živela do naravne smrti, to ne pomeni ,da bi me avto zato povozil jutri, in zato tudi ne pomeni ,da bi dali Nemci še dali kakšen gol, morda ja, morda ne.. isto zagotovo nebi bilo, ker bi Anglija imela 2 zadetka in nebi ostali pri enem.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Brisko, če se ne motim, sodnika iz tekme med Anglijo in Nemčijo že varujejo varnostniki, saj mu grozijo angleški navijači.

  Vanja1, ne pozabi, da to ponavadi ni namerno, ampak da gre res za napako. Da bi bil sodnik podkupljen, seveda močno dvomim. Pač zmoti se, ne vidi, jebat ga. Panika je zame v FIFI, ki se kljub tehniki obnaša sto let za časom. To se mora spremeniti in današnji dan je dokaz, da je skrajni čas, da se to zgodi.
  Te povsem razumem in se na nek način strinjam. Gotovo te zjebe taka reč, toda vseeno bi bilo stokrat huje, če bi bil rezultat tak, da bi odločal res samo en gol. Po drugi strani pa je tudi res, da če si dober, si dober in te tudi taka reč ne sme toliko zmesti, da kar obupaš in potem pustiš še tri gole v svojo mrežo. Na en sam gol se menda ja ne smeš zanašati. Pač igraš dalje in razbiješ nasprotnika še z večjim užitkom, saj mu hočeš dokazati, da četudi gol ni bil priznan, da si sposoben dati še enega. No ja, tako bi vsaj meni v glavi kliknilo. Po moje so to zdaj izgovori in bi Anglija ter Mehika v vsakem primeru izgubili. Res pa je, da se nikoli ne ve in da ne bomo izvedeli.

 9. izmisljeni pravi:

  bi se ustavil samo pri drugi tekmi oz. Argentina – Mehika.

  Glede na to, da so igralci kazali na big screen, sklepam, da so v času sodniškega odločanja že vsi videli posnetek in prepovedan položaj, seveda tudi četrti sodnik, ki ima zvočno povezavo s trojico na igrišču, a je bil glavni sodnik “brez jajc” in ni upal spremeniti odločitve na podlagi videnega video-zapisa, kar bi pomenilo revolucijo v prihodnosti nogometa …..

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, mar niso povedali, da na štadionu nimajo počasnih posnetkov in da je to le za nas gledalce pred tv ekrani? Če pa je šlo res za zavedanje napake že takoj po dogodku, pa je sodnika lahko sram, kljub morebitni revoluciji. Si pa odprl izjemno zanimiv zorni kot vsega skupaj.

 11. Simon pravi:

  Samo to lahko recem. Navijam za Anglijo ze od malega. Zal je pac letos naneslo da so nas izlocli (Slovence). Samo smo imeli svoje priloznosti, tak da niso anglezi krivi za nas izpad. Samo to kar se je pa dogajalo vceraj… To je visek nesramnosti…. Da taksni sodniki ne vidijo 2 metrskega offsida, da ne vidijo da je zoga v golu vsaj pol metra. Za mene osebno ( ne zato kr navijam za Anglijo) je to prvenstvo neregularno. Zakaj nebi mogli uvest pocasnega posnetka za primer, ko se ne ve ce je zoga v golu al ne? Komu bi to skodlo? To je samo 1 minuta casa. Nebi bilo nobenega protestiranja. Mislim samo za to stvar, ne zato da bi zaj gledali ce je bil prekrsek al ne, al pa ce je bil offside al ne. To je se naj vedno ostaja prosta presoja sodnika. Jaz bi naprimer naknadno kaznoval Luisa Fabiana (Brazilija) kr je pred danim golom 2x igral z roko. Potem pa ga oni butl od sodnika sprasuje ce je igral z roko…. Res to svetovno prvenstvo je zelo slabo glede tega in ravno na SP bi moralo vse stimat kot se “sika”. Zaj bi spet lahko rekli da bi morali na SP sodit samo evropski sodniki samo kaj ko je vceraj zaj…. ravno evropski sodnik.

 12. mhm pravi:

  Ne moreš reči, da je bila Nemčija toliko boljša in si zaslužila tako zmago. Oba gola kasneje so dosegli iz protinapadov, ko so se Angleži morali odpreti zaradi razveljavljenega gola.

 13. Simon pravi:

  Mhm, saj pa nisem reko tega. Jaz samo pravim kaj mislim.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mhm, Anglija ni igrala slabo, toda Nemčija je igrala dosti bolje. Moje mnenje pač.

  Simon, glede spornih golov bi res lahko bili posnetki, toda kot sem rekel, panika je, ker bi potem morda vsi težili za posnetke tudi za kake manjše reči, ki so prav tako pomembne. Ni tako preprosto, je pa res, da je to kar je zdaj, slabo. In dokaz je včerajšnni dan.

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zanimiv link:
  http://g.sports.yahoo.com/soccer/world-cup/blog/dirty-tackle/post/FIFA-ignoring-mistakes-writing-sickeningly-glos?urn=sow,251904

 16. damir pravi:

  nemci so popolnoma uničili tako anglijo kot “veliko” argentino samo tako naprej nemci bodo svetovni prvaki zdaj pa še namahamo špance ki so tako ali tako sami folerantiii

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pri Angliji ostaja malce grenak priokus zaradi neveljavnega gola.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !