Proslava ob dnevu državnosti je bila okej

26.06.2010 ob 15:23

Pa sem jo ujel, žal z zamudo, a zato toliko bolj z zanimanjem, tudi zavoljo različnih komentarjev, kjer so eni na veliko hvalili, drugi pa kot vedno kritizirali.

Pa gremo lepo po vrsti in se dotaknimo nekaterih ključnih trenutkov uro in pol dolge prireditve, za katero lahko vsem sodelujočim iskreno čestitam za dobro dozo izvirnosti, poguma in smisla za parodijo in satiro.

 

Malce predolg “vojaški” uvod me je ob prizoru, ko so naši vojaki streljali s topovi, spomnil na črnobele posnetke iz prve svetovne vojne, se pravi na čase, ko je orožje zgledalo kot iz papirja. Dobil sem občutek, da gledam slovenski film, kjer je za posebne efekte zmanjkalo budžeta.

Predsednik Danilo Türk je najbolj glasen aplavz dobil v trenutku, ko je omenil naše fuzbalerje, ki so mu seveda prišli prav pri kontekstno patriotskem govoru. Drži, fuzbal je zasenčil celo politiko. 

 

Zabavni del proslave je začel Jurij Zrnec, sicer tudi scenarist prireditve, ki se je pojavil v vlogi filozofa Slavoja Žižka, katerega sine v nulo, še bolje kot Jonas. Škoda je le, da ni znal bolje zaključiti sicer okej skeča.

Ko se je ekipa voditeljev posedla za mizo, sem dobil občutek, da spet gledamo Našo malo kliniko, ki jo sedaj pač prenaša nacionalna televizija. Bojan Emeršič, Jurij Zrnec in Janez Škof, trije modeli, brez katerih očitno ne gre, plus Jernej Šugman na drugi strani mize. Čisti NMK, kjer je manjkala le še Tanja Ribič, katero je pač nadomestila Sabina Kogovšek. Jasno, tudi njihovi štosi so bili na stopnji Naše male klinike, kar pa niti ni tako slabo, če sem iskren.

 

To je ona, Lina Kuduzović, zmagovalka šova Slovenija ima talent, ki je pela na podlago filma Top Gun. Na kitaro je igra Dejan Lapajne, udeleženci koncerta Billyja Idola, ki je potekal istočasno kot tale proslava, pa smo na odru imeli Stevea Stevensa, ki je kitaro v istem komadu igral sredi osemdesetih.

Četudi je ta štos v oddaji Šov bo šou (upam, da sem zapisal prav) pred leti fural že Branko Djurić, je deklamiranje Narodnozabavnega roka, ki sta ga izvedla Aleš Valič  in Silva Čušin, izpadlo kot eden izmed najbolj zabavnih delov prireditve.

 

Odličen je bil tudi Uroš Perić, slovenski Ray Charles, ki so ga našemili v človeško ribico, kar je bilo v kontekstu pesmi o Postojnski jami.

Reklama za refendomator (upam, da sem si zapomnil prav) je bila bolj kot ne poceni, pač As ti tud noter padu material, ki ga je že pred stotimi leti Jonas fural v oddaji Brez zapor. Mi je bila pa vseeno všeč finta s Šugmanom, ki je tudi na odrih v resnici igral Hamleta.

 

Boksarski šampion Dejan Zavec mi ni bil smešen, je bila pa dobra finta parodiranja njegovega pogostega nastopanja v tv reklamah.

Odbita in absurdna točka (če se ne motim, je žensko igrala Barbara Cerar) parodiranja številnih slovenskih proslav, ki jih res ne razume nihče in kjer voditelji zganjajo debilno poetiko in kvazi art, je bila morda malce preterana in predolga (v vodi je, če sem videl prav, čofotal Peter Mankoč), saj je čez čas tudi sama začela izgledati kot material, iz katerega se je brila norca, a vseeno je dosegla svoj namen in v prah sesula vse mogoče slovenske proslave.

Kot sem že zapisal, presenetljivo okej zadeva, ki je začuda dobila tudi blagoslov državnega vrha, ki si je upal pristati na nekaj tako humornega. Na trenutke sem se počutil kot da gledam kultno zadevo Sedam mladih, pa Našo krajevno skupnost, pa As ti tud noter padu, pa Našo malo kliniko, pa Top Listo Nadrealistov, pa Tv Poper, pa Monty Python, pa Srebotnjakov film Oda Prešernu in tako dalje. Zmešnjava pač, toda narejena dobro in domiselno. In kar je najbolj pomembno, s kar nekaj okej štosi, ki so me nasmejali kot pri nobeni drugi slovenski proslavi doslej.

Jp, Slovenija je končno dobila smisel za humor, kar je v teh težkih časih več kot koristno, tudi na dan praznovanja dneva državnosti, ki ni še nikoli izgledal tako zelo ameriško. Tako je, dragi moji, Slovenci so naredili šov, ki bi ga lahko čisto, čisto malo zavidali celo Američani, mojstri za take prireditve.

Sicer pa, kaj pa nam preostane drugega kot da se režimo našim politikom, ki so zafurali državo. Bolje to, kot pa da še enkrat razbijemo parlament.

 

16 komentarjev na “Proslava ob dnevu državnosti je bila okej”

 1. pikapoka pravi:

  Prireditev je bila zelo dobra. Razen male Line – ne vem sploh kaj je pela, nerazločno besedilo,pa tudi ni pela najbolj natančno. drugač pa vse super

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni pa je bila Lina super, povsem okej sem razumel besedilo, pa tudi krasno je odpela ta močne dele pesmi. Tu in tam jo je malce zaneslo iz intonacije, a nič zato, vseeno je bila super ideja za to zadevo, kljub letalu v roki :)

 3. berta pravi:

  jaz sem pa imela na trenutke občutek kot, da gledam program, ki ga je spisal pop tv. lina kot promocija slovenija ima talent, skeči isti kot pri as ti tud not padu, pluvanje čez nacionalko. bilo je ok, ampak nič več kot to. na trenutke se mi je zdelo premalo dodelano, premalo svečano, skeči preveč na prvo žogo.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Res je, nacionalka ni še nikoli izgledala tako zelo POP TVjevsko :)

 5. Geco pravi:

  Proslava je bila meni osebno zelo slaba, za kaj več pa si preberite zadnjo kolumno Marka Crnkoviča v Sobotni Prilogi, sam ne bi mogel bolje povedati.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jaz je nisem gledal kot proslave, o tem bi se dalo debatirati, vzel sem jo kot komično prireditev in glede tega mi je učinkovala povsem okej. Proslava je bil uradni del, potem pa se je začelo pač nekaj bolj sproščenega.

 7. mhm pravi:

  A je ponovitev kje?

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mislim, da v nedeljo zjutraj, drugače pa jo imeš na spletni strani rtvja.

 9. galeb pravi:

  turk je v redu pa i sama proslava

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se je pa na sprejemu naših fuzbalerjev v zrak dvignilu več zastav kot na proslavi :)
  Jp, fuzbal je novi dan državnosti :)

 11. NoMercy pravi:

  Po tistem komornem govoru na svečani sejo DZ, ki ga je imel dr. Cukljati
  bi bili tudi masovni samomori in načrtni poboji — komični :)

  Itak pa gre pri proslavah, ki jih financira država za to, da se eni Za in drugi Proti spičkajo, si povedo kaj si mislijo … in to je to :)
  Vmes pa kakšen wanabe kolumnist dobi material za tedenski obrok bull-shitanja :)

  Ob naslednji, okrogli proslavi bi lahko streljali, obešali,, giljotirali, zastrupljevali … (po izbiri, da bo demokratično) vse, ki so dosedaj spljuvali koncepte in izvedbe dosedanjih proslav :)

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Njegovega govora nisem videl, upam, da nisem zamudil kaj prelomnega :)
  No ja, še huje bi bilo, če bi govoril Grims :)

  Proslava je bila kul, o tem ni dvoma, debata ali je tak stil primerem za tako vrsto proslave, pa je seveda stvar debate.

 13. STELA pravi:

  Sprašujem se, zakaj mi uradni deli (postavitev čete, prihodi po rdeči preprogi-sploh če prihaja predsednikova žena??), govor tak ali drugačen, kanonada ipd. vedno izgleda tako, kot da bi gledala otroško igro?:)

  ….in potem predsednik govor ob Dnevu državnosti začne s čestitko nogometašem….uau:)in to, da sta se preko govorov “pogovarjala” s Cukjatijem – adijo pamet

  Je pa bila to ena boljšh proslav.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stela, ker tudi dejansko tako izgleda :)
  Kot sem že zapisal, fuzbal je novi dan državnosti :)

 15. bimžek bamžek pravi:

  http://www.youtube.com/watch?v=NUPxMcJA6o8

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kje za vraga si našu tega modela :)
  Je kul, ko pravi, da si je odstranu oči :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !