Dame in gospodje, Billy fucking Idol (Hala Tivoli, Ljubljana)

25.06.2010 ob 01:24
YouTube slika preogleda

Pa sem ga ujel, končno, sedaj že 55 letnega možakarja, carja moje mladosti in pevca, ki ima vsaj toliko hitov kot Michael Jackson. Tega dogodka nisem hotel zamuditi. Če bi ga, si ne bi odpustil do konca življenja. To je vendar Billy Idol, jebeni kralj rocka, ki si je osemdeseta vzel povsem zase. Od nekdaj mi je bil totalni car, tako glede imidža kot muzike, kjer sem znal na pamet vsaj deset njegovih velikih uspešnic.

YouTube slika preogleda

On in David Bowie, karizme za umret. Performerja, ki sem ju občudoval do konca in naprej. Nikoli ne bom pozabil pesmi Flesh For Fantasy, ki je bila moja osnovnošolska himna. Nabijal sem jo vsak dan, na nekem zelo slabem radiu, a vseeno z užitkom in z zavedanjem, da gre za mojstrovino. Za vrhunsko rock balado, ki je hkrati moj osebni favorit Billyja Idola.

YouTube slika preogleda

In sva šla, jaz in moja Tina, na koncert Billyja idola, v ljubljansko Halo Tivoli, ki je bila polna do zadnjega kotička. Dobila sva dober plac, levo od odra, na tribuni, z odličnim razgledom na dogajanje. In potem se je začelo, na stage je stopil On, Billy fucking Idol, s pravim imenom William Michael Albert Broad, legendarni zvezdnik osemdesetih, ki je potem v devetdesetih praktično zaspal.  In na oder je stopil odlično, kot zares velika zvezda, kot del glasbene zgodovine, kot živa legenda, ki je enostavno nisem smel zamuditi.

YouTube slika preogleda

Bil je v top formi, tak kot se ga spomnim iz svoje rane mladosti. Samozavesten, pozerski, frajerski, divji, uporniški in seveda opremlejn z odličnim ter zelo močnim vokalom, ki je odmeval po celem Tivoliju in ki ga niso načela niti številna leta alkohola in mamil. Na trenutke se mi je resda zdel malce počasen, nekako v stilu Ozzyja Osbournea, toda ko je padel v filing, je bil vrhunski in karizmatičen kot nekoč.

YouTube slika preogleda

Zapel je skoraj vse svoje hite, pozabil pa je Hot in the City in Cradle of Love. To mu malce zamerim, tega si ne bi smel privoščiti. Okej, po eni strani razumem, da ni pel Shock to the System in Speed, ki sta mi prav tako zelo kul, toda da je spustil Hot in the City ter Cradle of Love, pa ni dobro. Ali kot je po koncertu zaključil nek gledalec: “Ne me jebat, ne more biti konec brez Hot in the City, to je moj najljubši komad, zaradi njega sem prišel na ta koncert.”

YouTube slika preogleda

Zelo dober koncert, ki bi ga z veseljem pogledal še enkrat. Tudi zavoljo kitarista Stevea Stevensa, ki je itak norec. Virtuoz na kitari, na nek način celo boljši od Slasha, še en pozer s čikom v ustih, ki kitaro obvlada v nulo in dela solo šove med Billyjevimi koncerti. V Slovenijo je priletel naravnost iz New Yorka, pod odrom pa ga je ves čas čakala vsaj trideset let mlajša punca. Roker pač, nimaš kaj.

YouTube slika preogleda

In Stevens je bil zares enkraten, tako zelo, da je na trenutke ukradel šov celo Billyju, ki ga je med nastopom nenehno hvalil in izpostavljal. Dober team sta, zelo pametna poteza, da ga ima spet v bendu.

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda

Zares pravi rock spektakel, ki si ga je Slovenija končno priborila in se ponosno kosala z Zagrebom in Beogradom, kjer so take reči stalnica. Užival sem, kot pred leti na Body Countu, ki je, če se ne motim, prav tako zažigal v Hali Tivoli, z Ice Tjem na čelu, da ne bo pomote. Zanimiv mi je bil tudi bobnar Jeremy Colson, na daleč kot mladi Billy, energični udrihač, ki je prav tako pričaral nekaj nepozabnih trenutkov.

YouTube slika preogleda

Pa še nekaj fotk, ki me bodo za vedno spominjale na ta nepozaben dogodek:

In zdaj mi preostane le še zadnji posnetek, kjer Billy predstavi člane svojega benda in zaključi: “And my name is Billy fucking Idol.”

YouTube slika preogleda

Jp, res je bilo faking dobro.

 

12 komentarjev na “Dame in gospodje, Billy fucking Idol (Hala Tivoli, Ljubljana)”

 1. Nicky pravi:

  Super reportaža za vse nas, ki nismo bili tam. Thanks. =)

 2. Eva pravi:

  Bila sem tam in bilo je neverjetno! Billy je enostavno LEGENDA!! Billy, hvala za uro in pol nostalgije, izjemnega nastopa in da sem se spet preselila v dobra stara osemdeseta… Sicer sem ga sedaj videla že drugič, a če me večraj ne bi bilo tam, si tudi jaz ne bi odpustila…Thanx, Billy fucking IDOL:)

 3. maja pravi:

  Super reportaža! Sem jo prav z užitkom prebrala in osvežila včerajšnje vtise. Res neverjetno, polno energije je bilo.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Maja, hvala za link.

 5. Happy Birthday: David Bowie « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] všeč v osemdesetih, ko je pel Absolute Beginners in Blue Jean, je torej del moje mladosti. Kot Billy Idol, le da sem ga občudoval še v filmih, recimo v Labyrinth, The Man Who Fell To Earth, The Hunger in [...]

 6. IZTOK faking GARTNER » Kulti in klasike: Top Gun (1986) pravi:

  [...] najboljši filmski anthem ever, kjer kitaro sesuje Steve faking Stevens, ki sem ga v živo videl na koncertu Billyja Idola, ljubezenska baladica Take My Breath Away, med katero se zaljubita Tom Cruise in Kelly  McGillis, [...]

 7. dr. Onyx pravi:

  Upam da v petek (2014) ne pozabi na “Hot in the city”. Če kdo slučajno pozna koga iz ekipe za organizacijo koncerta ga naj na to prosim vljudno spomni.

 8. jay pravi:

  Hja, zelo malo verjetno. Set lista je na tej turneji bila povsod enaka (Padova, Švica, Hamburg, Bratislava..) in nikjer nikoli ni zapel hot in the city. Kot dodatek je vedno zaigral White wedding in mony mony:

  http://www.setlist.fm/setlists/billy-idol-23d68487.html

 9. IZTOK faking GARTNER » Billy Idol, Hala Tivoli, Ljubljana, 2014 pravi:

  [...] http://iztokgartner.blog.siol.net/2010/06/25/dame-in-gospodje-billy-fucking-idol-hala-tivoli-ljublja... [...]

 10. Mirjana pravi:

  sem ga videla…in občudovala…in občudovala…prejšnjič, ko je bil v Tivoliju. Matr kako izklesan….pa muzika mojih najstniških let….

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Za svoja leta se res dobro drži. Očitno mu alko in droge niso škodile kaj dosti :)

 12. mellie mellie pravi:

  Dobro se drži! :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !