Recenzije: The Sleeping Dictionary, Yip Man 2, The New Daughter

17.06.2010 ob 15:15

THE SLEEPING DICTIONARY

Jp, Hugh Dancy in Jessica Alba sta Romeo in Julia, no ja, kapitan Smith in Pocahontas, britanski vojak John in domorodka Selima, ki se zaljubita in si nakopljeta hude težave. Jasno, piše se leto 1936, zgodba pa se dogaja v Sarawaku, v eni izmed Malezijskih držav, ki je bila nekoč pod britansko krono. In pozor, Selima je najprej njegov “sleeping dictionary”, po naše, seksualni slovar, tradicionalno darilo za tujce, ki se med seksom z domorodkami učijo jezika. Trapasta fora dramaturško premalo prepričljivega in nekoliko patetično narejenega filma, kjer tudi med Albo in Dancyjem ni prave kemije. Kjer Alba na trenutke deluje pošteno neumno, Dancy pa preveč leseno. Nekaj trenutkov ukrade Bob Hoskins, ki Dancyju vsili poroko s svojo hčerko Emily Mortimer, ki je tako zelo bedasta, da misli, da so domorodke ljudožerke. Brenda Blethyn, sicer odlična karakterna igralka, pa itak nima pojma kaj naj počne v zgodbi, ki povsem amatersko meša različne žanre in se sprehaja med ljubezensko romanco, komedijo, akcijsko pustolovščino in politično obarvano dramo. Dejansko slab film, ki se gledalcu na vsak način trudi prodati kvaliteto ter pri tem pozabi, da je Jessica Alba le razvajeno hollywoodsko dete, ki ne zna dovolj prepričljivo poosebiti malezijske domorodke. Prazen film, resda posnet na eksotični in če se ne motim tudi avtentični lokaciji, toda privlečen za lase in brez nujno potrebnih čustev, ki bi prevzeli gledalčevo srce. Če so uporabili na stotine pravih domorodcev, zakaj za vraga ni tudi Selime igrala prava domačinka. Tako bi film dobil več realnosti, gledalec pa bi se znebil občutka, da je Alba le na pustni zabavi kake Paris Hilton.

Ocena: izguba časa

null

YIP MAN 2

Nadaljevanje leta 2008 posnetega in zelo dobrega Yip Mana je v bistvu reciklaža četrtega Rockyja, kar pomeni, da izgubi nekaj kvalitete in skuša gledalce prepričati le z dvoboji. S sicer odlično posnetimi fajti, kjer se kolega IP (Donny Yen) pomeri z britanskim boksarskim  šampionom Twisterjem (Darren Shahlavi) in dokaže, da je vzhodnjaški način bojevanja za nekaj razredov nad klasičnim mlatenjem s pestmi. Drži, to ni le dvoboj, to je borba za čast Hong Konga, politično obarvano soočenje, kjer IP poniža puhle in vase zagledane Britance. Kot Rocky  Balboa, ki je sredi Rusije premlatil  Ivana Draga. Kot sem že povedal,  fajti so odlični, vse ostalo pa malo šepa, še posebej pri dramaturgiji in angleško govorečih prizorih. Donny Yen je okej, toda kot za šalo ga zasenči kultni Sammo Hung, učitelj Hung Jan Nam, ki je zanimiv tudi zavoljo tega, ker je osebno poznal Brucea Leeja, ki se kot deček seveda pojavi na koncu filma, z željo, da bi ga IP  naučil kung fuja. Jp, tole je drugi del zgodnjih let legendarnega Yip Mana, kitajskega nacionalnega zaklada, ki je zgodovino premikal predvsem s spomočjo svojega velikega srca.

Ocena: vredno ogleda

THE NEW DAUGHTER

The New Daughter, ki je čez lužo pikiral naravnost na DVD, se prične kot še en film o zakleti hiši, nadaljuje kot še en film o obsedeni deklici, no ja, kot še en film s paranormalnimi pojavi, konča pa kot še ena bedarija, kjer tokrat namesto nezemljanov harajo nič manj zlobni bogovi umrlih duš. Prav ste slišali, v nasipu zraven hiše, kamor se ločeni pisatelj Kevin Costner preseli s svojima otrokoma, živijo bogovi, no ja, pošasti, ki rabijo novo kraljico, da ohranijo vrsto. Skrajno bedasta zgodba, ki jo klišeji grizejo že od prve minute, na trenutke vendarle premore dokaj atraktivno in zanimivo atmosfero, ki ohranja interes gledalca in nekajkrat postreže z vsaj približno strašljivimi prizori. To za končni učinek filma, kjer zaspi tudi Costner, žal ni dovolj, saj se dogajanje v zadnji tretjini spremeni v nepotrebno otročarijo, ki pokvari vse pred tem okej zastavljene prizore in tempo.

Ocena: nič posebnega

 

1 komentar na “Recenzije: The Sleeping Dictionary, Yip Man 2, The New Daughter”

  1. Recenzije: I Spit On Your Grave, Bruce Lee My Brother, The Big Bang « IZTOK GARTNER pravi:

    [...] pritegnil le z zgodbo nekega mladeniča, ki se podi za dekleti in sanja o filmski karieri. Še celo Yip Mana, njegovega učitelja, je le za vzorec. Isto velja za prizore, kjer Leeja izzivajo razni frajerčki. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !