Televizija 30

13.06.2010 ob 03:00

NOT ANOTHER TEEN MOVIE

Tejle pogumni parodiji sem leta 2001 zameril dejstvo, da je povsem po nepotrebnem zabredla v straniščne štose in podlegla klišejem iz katerih se je skušala norčevati. Ravno zato mi je bilo izredno zanimivo, da sem po drugem gledanju spremenil mnenje in se začel zavedati, da gre dejansko za dovolj pameten film, ki ga mladina, nora na filme iz katerih se norčuje, sploh ne bo poštekala. Ta ista mladina namreč nima pojma kdo je Molly Ringwald. Ali še bolje, kdo je Paul Gleason. In seveda, kdo sta Anthony Michael Hall in John Hughes. In film, ki se spomni vseh teh imen, seveda ni tako neumen kot se zdi, marveč večkrat prebrisan in tak, da zares vžge šele po večkratnem gledanju, ko se gledalec navadi na poceni štose in začne razmišljati še o čem drugem. In potem pridemo do zgodovinskega prizora. Do francoskega poljuba ob katerem boste bruhali. Do divje parodije filma Cruel Intentions, kjer sta se poljubili Selma Blair in Sarah Michelle Gellar. Tokrat to naredita Mia Kirshner in Beverly Polcyn, tako ogabno in tako dolgo, da nam obrne želodec. Še posebej zavoljo dejstva, ker je Polcynova stara več kot šestdeset, Mia Kirshner pa komaj šestindvajset let. Parodija praktično vseh najstniških filmov, ki so jih posneli do leta 2001.

Ocena: vredno ogleda

null

DIARIOS DE MOTOCICLETA

To je on, Ernesto Che Guevara (Gael Garcia Bernal), easy rider, popotnik z motorjem, ki s svojim prijateljem Albertom Granado (Rodrigo De La Serna) sredi petdesetih obdela Argentino, Čile, Peru in Brazilijo, se spremeni v Roberta De Nira iz filma Misijon, Klausa Kinskega iz filma Fitzcarraldo in Charltona Hestona iz filma Ben Hur. To seveda počne pred kubansko revolucijo, pred svojo kultno slavo, pred brado in značilno čepico in pred nesramnim umorom, ki ga je zagrešila CIA, njegov kasnejši sovražnik številka ena. In ravno to na videz nedolžno popotovanje iz “Litije do Čateža”, ta zanimiva, efektna in razgibana avantura, mu spremeni življenje, ga premakne, v njem prebudi duh po revoluciji, mu vzame sanje in ga rukne v realnost. Poba je mlad, navihan in poln idealov. Vse dokler ne vidi slabega življenja preprostih ljudi, ki jim je država obrnila hrbet. Skupine gobavcev, ki jih ne sme prijeti brez rokavic. In skupine delavcev, ki jih izkoriščajo nadrejeni. Zelo dobra biografija znamenitega revolucionarja, ko še ni bil znameniti revolucionar, marveč del ekipa filma Easy Rider, ki sta jo vodila Dennis Hopper in Peter Fonda. In jasno, ko sta ugotovila, da sta ga posrala (We blew it), je bilo sanj konec.

Ocena: vredno ogleda

null

SORORITY  BOYS

Sorority Boys, zgodbica o treh tipčkih, ki se oblečejo v ženske, da bi se lahko znova vrnili v svojo bratovščino, je zbirka zelo slabih klišejev, izrabljenih komičnih prijemov in prevečkrat videnih situacij, katere so znali nekoč tako vrhunsko obračati v filmih Nekateri so za vroče in Tootsie, ali če hočete, tudi v komediji To Wong Foo, kjer sta se v babe našemila celo Patrick Swayze in Wesley Snipes. Trije fantje, preoblečni v dekline, ki se infiltrirajo med skupino žensk, nesamozavestnih in neprivlačnih punc, katere ne marajo popularnih šolskih lepotic, saj raje tarnajo o svojih težavah, na tak način najdejo smisel življenja, kar je bedarija na kvadrat. Prvič, le zakaj bi moral moški smisel življenja iskati v ženskih oblačilih. Drugič, le zakaj bi se moral smisla življenja učiti od žensk, ki nimajo pojma zakaj živijo. In tretjič, le kaj moškemu koristi ženska njegovih sanj, ki se vanj zagleda samo takrat, ko je oblečen v žensko. Povedano na kratko, Sorority Boys je film, ki se mu niso režale niti Sestre.

Ocena: izguba časa

null

DOUBLE JEOPARDY

Ashley Judd igra Libby, žensko, ki jo obsodijo za umor moža Nicka (Bruce Greenwood), štos pa je v tem, da je možakar v resnici živ, da je umor insceniral sam, da je zapecal njeno najboljšo prijateljico Angie (Annabeth Gish) in ji je vzel tudi sinčka. Šest let ječe za zločin, ki ga nisi storil, je pizdarija. Šest let ječe za zločin, ki se dejansko sploh ni zgodil, pa je pizdarija na kvadrat. Jasno, naša Libby naloženo kazen mirno odsedi, potem pa se domisli maščevanja, svojega “double jeopardy”, sodniške finte, ki omogoča, da človeku ne morejo soditi za isti zločin dvakrat zapored, kar pomeni, da lahko svojega moža sedaj mirne duše resnično ubije sredi belega dne, če se ji zahoče. Toda na sceni je Tommy Lee Jones, možakar za pogojne izpuste, ki ga tako kot v Beguncu seveda ne briga, če njegova varovanka morda govori resnico. Double Jeopardy je torej neke vrste predelava Begunca, ki pa kljub temu razmišlja po svoje in si pridobi zanimanje gledalca. Prav zato je škoda, da na koncu povsem po nepotrebnem vključi akcijske prizore in sesuje prej narejeno dokaj prrepričljivo in napeto dogajanje. Ashley Judd na začetku filma igra katastrofalno slabo, vsaj toliko kot Cindy Crawford v filmu Fair Game. Še posebej, ko mora jokati, seksati in pokazati, da je šokirana in sesuta. Nato se hvala bogu vzame skupaj in je iz prizora v prizor čedalje boljša, tako zelo, da pohodi tudi Tommyja Leeja Jonesa. Žal pa ne reši debilnega zakjučka, ki deluje tako, kot da bi Morgan Freeman in Jessica Tandy na koncu filma Driving Miss Daisy, ki ga je leta 1989 prav tako režiral Bruce Beresford, vzela pištole in pobila vse vaščane. Škoda.

Ocena: nič posebnega

null

 

11 komentarjev na “Televizija 30”

 1. lily pravi:

  Že od nekdaj razumem Not Another Teen Movie, ampak mi je blesav za popizdit.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  V primerjavi s parodijami, ki sta jih nato naredila Jason Friedberg in Aaron Seltzer (Date Movie, Meet the Spartans, Epic Movie) je za oskarja.
  Prav tako veliko slabši je Scary Movie 4, tudi Scary Movie 1 in Scary Movie 2, če smo pošteni, pa Dance Flick prav tako.

  Če sem iskren, so mi veliko bolj blesavi filmi iz katerih se Not Another Teen Movie dela norca.

  Je pa res, da je daleč od mojstrovin Mela Brooksa in tria ZAZ, to pa drži.

 3. Papir pravi:

  Meni je tudi jasno, za kaj se gre pri Teen Movieju, pa ker sem stara šola sem gledala tudi vse klasike z Molly Ringwald, vse kultne od Breakfast Cluba do Ameriške pite in 10 things I hate about you, ker imam zelo rada najstniške filme … ampak ta parodija je prav bedna in negledljiva. Edini gledljivi košček v njem je tam, kjer se prikaže Molly in persona, pa še tam mi gre na živce. Moja ocena bi bla 1 od 5.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Prav to, da se recimo Molly prikaže v živo, je dokaz, da film ni tako zabit in na prvo žogo kot se zdi.

  Da se razumemo, veliko štosev je bednih, kar sem zapisal tudi v oceni, pa tudi po prvem ogledu sem menil enako kot ti, toda potem sem vendarle pogledal malo širše in primerjal z ostalimi parodijami zadnjih let ter ugotovil, da tole sploh ni tako zelo slabo kot sem bil prepričan leta 2001, ko sem mu dal oceno 2 in pol.

  Pa kul mi je bil prizor na šolskem plesu, kjer nekdo prijavi, da ni vedel, da so vsi profesionalni plesalci :)

 5. lily pravi:

  Se strinjam s Papirjem. Prav negledljiv je, ker so fore tako glupe in bolane, celo ogabne in nekateri prizori so tudi za bruhat, še posebno uno zalizovanje, ja. Enostavno mi taki filmi niso všeč. Scary Moviejev nisem gledala vseh, mislim, da samo 1. in 2. del, mogoče tudi 4. Prvi je še kar, ampak me prav tako ne navduši, ker mi taki filmi enostavno ne potegnejo.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni je bil kul Scary Movie 3, prvi je povsem povprečen, drugi je soliden, četrti pa grozljivo slab:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/08/07/recenzije-scary-movie-vsi-stirje-filmi/

 7. Papir pravi:

  Veš da če pomislim na parodijo, se skoraj ne morem spomnit enega filma, ki bi mi bil recimo ful ful smešen ali ful ful dober. Še celo Robin Hood, možje v pajkicah mi je bil grozen, ko sem ga nazadnje gledala (prvič pa sem se skoraj v hlače od smeha, tko da res ne vem …). Hot shots 1 mi je bil za znoret smešen – prvič, ko sem ga gledala. Zdaj nazadnje sem samo obrnila kanal … Ali pa Pink panter, tisti inšpektor “kljuse”, sem ga gledala v kinu in mi je bil skoraj smešen – zdaj ni šans, da bi ga gledala še enkrat. Mars Attacks je za kozlat. Tale mi je beden.
  Zakaj torej parodije enkrat ja, enkrat ne?
  Eno parodijo, ki bi bla res dobra?

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni so vrhunske recimo Naked Gun, Top Secret, Airplane, Big Bus, Airplane 2, History of the World, Space Balls, High Anxiety, Blazing Saddels, I’m Gonna Git You Sucka, Love and Death, Take the Money and Run, Silent Movie, Man With two Brains, The Jerk, Sleeper, Everything You Always Wanted to Know About Sex, Meaning of Life, Life of Brian, Cactus Jack, Holy Grail, Hot Shots in Tropic Thunder.

  Od tv serij pa Police Squad, Mad Tv, Saturday Night Live, Monty Python Flying Circus in In Living Color.

 9. Recenzije: Big Mommas: Like Father, Like Son, Just Go With It, Unknown « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] je zdaj pri tretji še slabše. Čista rutina, kjer ni smešno ničesar in kjer bi si celo bedarija Sorority Boys zaslužila oskarja za najboljši film vseh časov. Jp, tretja Debela mama je tako zanič, da celo [...]

 10. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Jack and Jill pravi:

  [...] na Adama Sandlerja in na vse, kar počne v tem filmu, saj je na stopnji Norbita, Sorority Boys, White Chicks in Big Momma’s House 3, se pravi na stopnji totalnega debila, ki je posnel [...]

 11. montebuba pravi:

  Double Jeopardy kar dober film z dobrim zasukom.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !