Recenzije: Unthinkable, Blood and Bone

9.06.2010 ob 19:29

UNTHINKABLE

Moralno zelo sporen film, povsem v kontekstu pizdarij, ki jih je prikazal dokumentarec Ghosts of Abu Ghraib, toda tokrat z razlogom, saj gre za terorista (odlični Michael Sheen), ki je v različna Ameriška mesta nastavil tri atomske bombe. Se pravi za človeka, kjer na nek način razumem in celo  podpiran metode, ki se jih poslužuje Samuel L. Jackson, zloglasni zasliševalec Henry Humphries, ki se ga bojita celo vojaški vrh in FBI, katerega zastopa agentka Helen Brody (Carrie-Anne Moss). Intrigantna in zelo napeta situacija, kjer se ekipa, ki prime terorista, najprej zgraža nad Humphriesovimi metodami, nato pa vendarle pošteka, da je to edini način, da bodo ugotovili kje se skrivajo bombe. Po eni strani opravičevanje za Guatanamo in omenjeni Abu Ghraib, rekoč, glejte, naše zverinske metode mučenja so bile upravičene, po drugi pa napad na pokvarjenost ameriške vojske, ki je Ženevsko konvencijo kršila na polno. Ali kot pravi Humphries: “Tukaj Ženevska konvencija ne velja.” Dovolj moraliziranja in sojenja, nisem poklican, dajmo raje o filmu, o režiji, atmosferi in dramaturgiji, ki se zlijejo v prepričljivo in živce parajočo celoto, ki z dogajanjem okuži tudi gledalca. To ni le film, to je jebeni Kristusov pasijon, s strani terorista Stevena Arthurja Youngerja, jebeni Martyrs, brutalna moralka, ki je zlepa ne boste pozabili. In film, ki ga postavljam ob bok na nek način podobnem Arlington Roadu. Kljub znani in večkrat obdelani tematiki zgodba nima pretiranih težav s klišeji in izvirnostjo, dejstvo, da film ni dobil kino distribucije in da je v ZDA izšel le na dvdju, pa je seveda pričakovano.

Ocena: vredno ogleda

BLOOD AND BONE

Če boste lahko pozabili na klišejsko zgodbo in na pozersko stereotipne dialoge ter držo glavnih junakov, vas čaka dober fajterski film, če to ne bo šlo, pa vam tudi dobro posneti in prepričljivo izvedeni pretepi ne bodo dovolj, da ne bi razmišljali o vseh ostalih pomanjkljivostih tegale filma. Glavnega igralca Michaela Jaia Whitea, ki igra Isaiaha Bonea, bivšega zapornika, ki se udeleži tako imenovanih underground dvobojev in stopi na živec lokalnemu gangsterju Jamesu (Eamonn Walker), se še vedno spomnim po neverjetno slabi upodobitvi Mikea Tysona iz leta 1995, res pa je, da tokrat vendarle ni tako lesen in bedast, marveč povsem v kontekstu svoje nabildane in odločne vloge. Plus Nona Gaye, hčerka legendarnega Marvina Gayea, ki se je k filmu vrnila po štiriletni pavzi in ki se je še vedno spomnim po izvrstnem komadu Love Sign, ki ga je posnela v duetu s Princeom. Vsekakor boljše od neumnega Fightinga s Channingom Tatumom, in z dosti boljšimi igralskimi kreacijami in dramaturgijo kot Never Surrender. Plus zloglasni fajter Kimbo Slice, ki ga glavni junak sramotno položi v uvodnem pretepu v arestu.

Ocena: nič posebnega

 

13 komentarjev na “Recenzije: Unthinkable, Blood and Bone”

 1. Tina M Tina M pravi:

  Meni sta bila oba filma super. Prvi zaradi vsega, kar si napisal, drugi pa zaradi norih fajterskih akcij. Ulični John Rambo :)

 2. Morant pravi:

  Unthinkable sem pred kratkim videl tudi sam in moram reči, da je najslabši film mojega življenja.
  Ves čas apologija mučenja ujetnikov, na koncu pa se film strahopetno izmaže, ko sta Samuel in Carrie-Ann nezmožna ubiti otroka. Nujnost njune smrti obvisi v zraku, saj jo mora gledalec izreči sam. Carrie-Ann otroka vzame za svoja, Samuel se distancira, mi pa smo tisti, ki moramo reči: pa saj bi otroka dejansko morali ubiti, da bi preprečili kataastrofo četrte bombe.

  Fim te prisili, da podpiraš mučenje ljudi. Me pa vseeno nekaj zanima: kje je tista meja, kjer mučenje postane neupravičeno? Mučenje enega človeka za ceno tisoč nedolžnih ljudi? Stotih? Deset? Kaj pa en musliman proti življenju enega Američana? Bi muslimana tudi tedaj bili upravičeni živalsko mučiti? Najbrž že.

  Moralka filma je ta: muslimani, četudi po narodnosti Američani, so podljudje. To so fanatiki, ki so naklonjenost do svojih žensk zmožni pokazati le z nasiljem in mučeništvom. Kar mučimo jih – pa saj itak sami želijo biti mučeni!

  Seveda raje pustimo na strani tisoče in tisoče pobitih in posiljenih civilistov na okupiranem Bližnjem vzhodu. To je le kolateralna škoda neverjetno sprevrženega filma z imenom Unthinkable.

  LP

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne pozabi, da gre za dogajanje v strogo tajni vojaški bazi, kjer javnost nima pojma kaj se dogaja. Če bi imela, bi vse udeležene, ki so mučili tega tipa, križala, še posebej zaradi žene in otrok. In še celo med vsemi temi zagrizenimi patrioti, ki nevarnost vidijo v vsakem še tako nedolžnem muslimanu, se najdejo taki, ki se zgražajo nad metodami Samuela L. Jacksona. Še več, kot si sam ugotovil, FBI agentka na koncu celo otroke posvoji in reče: “Pa naj eksplodira bomba, tega ne moremo narediti.”

  To zame ni navaden ameriški drek, ampak zelo pogumen film v vseh pogledih. Zato pa ni dobil distribucije.

  Če pa odmislimo vso to politično ozadje, pa gre še vedno za zelo napet in odlično zrežiran ter odigran film, ki nikakor ne more biti najslabši film v življenju, niti za človeka, ki prezira ameriški patriotizem.

  Že vprašanja, ki jih postavljaš, so jasen dokaz, da ti je dal film misliti, da je te je provociral, že to je dovolj za pohvalo.

  Je pa jasno, da ga ne bi mučili, če bi podtaknil eno jebeno malo bombo na deželi. Podtaknil je tri oz. celo štiri atomske bombe sredi Amerike. Halo!

  Poanta bi torej lahko bila tudi tale: “Samo če ugotovite, da je nekdo podtaknil atomsko bombo, imate pravico za zasliševanje s takimi metodami, drugače ne in vas je lahko sram za to kar ste počeli v Guatanamu in še kje.

  Glede žrtvovanja, mar nisi bral vsaj Alamuta, da veš, da je to povsem v kontekstu, saj vedo, da jih po smrti čaka raj. Še posebej, če delajo nekaj proti zlobnim kapitalistom, če zmoderniziram zadevo.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pa še nekaj sem razmišljal, zakaj za vraga ni Jackson že v naprej povedal, da je prepričan, da obstaja še ena bomba in se je obnašal kot psiho v tisti sobi, da so ostali res pomislili, da bo naredil ja norega četudi je terorist lokacije že izdal? Lahko bi se dogovorili, da bo ustrahoval utroke tako dolgo, da bodo izvedeli še dodatno lokacijo. Po drugi strani pa je res, da je ves čas žrl tablete in da je bil tudi sam zjeban počasi od vsega, kar pomeni, da se mu je morda res utrgalo. Pa vprašanje je tudi, če bi terorist izdal četrto bombo za ceno svojih otrok. Morda bi, morda ne bi.

 5. Cosmopapi pravi:

  Ne mi zameri, ampak bil sem prepričan, da boš Unthinkablu dal visoko oceno.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nisem edini :)
  Je pa res, da bi si morda vendarle zaslužil 4.
  Me pa čudi, da ga na svojem blogu predstavljaš kot film iz katerega se delajo norca. Na IMDB, ki ga navajaš, ima zelo visoko oceno, pa tudi kritiki, vsaj tisti, ki so ga videli, ga niso ravno kritizirali, če se ne motim.
  Se pa očitno zelo razlikujeva tudi pri razlogu zakaj ni dobil distribucije. Po tvoje zato, ker je tako zelo slab, po moje pa zato, ker je tako zelo sporen.

  Če pa že iščeva filme, kjer pa sem jaz dobil ob ogledu tak filing kot ti, pa naj omenim Law Abiding Citizen. Ta pa je bil meni totalno sranje glede zgodbe in prepričljivosti in scenarija.

 7. Cosmopapi pravi:

  Kot že povedano… to kruto mučenje me niti malo ne moti, niti tisto z otroki in ženo. Krivec je predvsem zelo luknjast scenarij ter karakterizacija glavnih likov. Jackson se v dogajanju “slučajno” znajde, čez pet sekund pa že vse tira ven, kot največji šef – kdo sploh je on? C-A.Moss kao najbolj strupena agentka, čez pet sekund pa se že joče kot dojenček za enim teroristom. In ja, terorist. Zakaj raje kar takoj ne spusti bombe? Ok, ima pač dobre zahteve, pomislimo. Take, na katere bi američani celo lahko pristali. Ampak ne… heh, on je mučenik, ki bi za boga dal vse, čez pet sekund oz. pet sekund pred koncem, pa si vseeno premisli. Jep, komaj takrat, ko je povedal za bombe (tista zadnja, dodatna je le hitra domisel režisera pretiravati še bolj) si terorist zasluži smrt. Smrt? Hmm, s pištolo v roki raje ustreli sebe, kot pa tistega, ki mu ubije ženo. Temu se pravi manipuliranje z neizkušenim gledalcem filma. Škoda, da si padel na tako bedno finto

 8. Cosmopapi pravi:

  Aja, tisto z bosanko in njeno zgodovino, pa si se moral tudi ti nasmejati, Priznaj.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jasno je, da je Jackson velik car, ki ga pokličejo samo takrat, ko je najbolj vroče. Prav zato ga poznajo le redki, morda celo eden od glavnih, ki prav tako edeini dobi mobitel od FBI agentke.

  Itak da joče, saj ni navajena takih reči, četudi je FBI, ne pomeni, da prenese zverinsko mučenje, še posebej, ker dela ves čas bolj v pisarni, če se ne motim.

  Meni so ravno te zahteve super, prav s tem dokaže, da jih je dejansko le zajebaval in vse splaniral, tudi svoje žrtvovanje, pač za grehe, kjer bodo umrli nedolžni ljudje.

  Za ženo in otroke mu je malo mal, če mene vprašaš. Če mu ne bi bilo, bi povedal za bombe že pri ženi, pri otrocih pa ne bi zamolčal še ene bombe.

  In za konec mi je vseeno pravzaprav, ni to moje bistvo za visoko oceno, mene je navdušil tempo, pa dobra atmosfera in napeta dramaturgija. Pa zelo dobra igralska kreacija Michaela Sheena.

  Glede bosanke, to da so ji pobili familijo je povsem v kontekstu, to da je ona potem pobila familijo njim pa je malce smešno, ja :)

  Zato pa sem zdaj znižal na 4.

 10. Simon pravi:

  Iztok evo kaj sem naso na IMDB glede Unthinkable zakaj ni prisel v kino:
  As producer, I am really pleased that the picture is stirring interest and attention, and mostly positive. Getting 7.3 in User Reviews is a good mark. Hitting #3 in the IMDB title rankings is astonishing, especially since it’s a climb from about 3000 two weeks ago.

  But I have to ask, how are you seeing the movie? There’s no theatrical release because the deal collapsed in the money crisis and the distribution company went belly-up. SONY hasn’t released it on DVD in the US yet. That comes in two weeks, on June 15.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Eden izmed gledalcev mu je na forumu odvrnil, da je škoda denarja za tako sranje in da je film potegnil iz neta :)

 12. Simon pravi:

  Ne vem, meni je bil film vredi.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni tudi kot si lahko prebral.
  Pogledal pa sem ga na tvojo željo :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !