Recenzije: Prince of Persia: The Sands of Time, Shrek Forever After

28.05.2010 ob 20:53

PRINCE OF PERSIA: THE SANDS OF TIME

Uf, kako slaba izbira za kultnega perzijskega princa Dastana je Jake Gyllenhaal. Tako zelo slaba, da pokvari vse vsaj približno solidno nastavljene prizore, kjer se zaman trudijo še nikoli tako blesavi Ben Kingsley kot kraljev brat Nizam, zabavni in skulirani Alfred Molina kot šejk Amar in malce afnasta Gemma Arterton kot alamudska princesa Tamina. Ko sem leta 2007 videl film The Last Legion, kjer je prav tako igral Ben Kingsley, sem bil prepričan, da nižje ne gre. Sedaj sem videl Perzijskega princa, ekranizacijo izjemno popularne računalniške igre, in ugotovil, da sem se zmotil. Jp, tole je še slabše, še bolj neprepričljivo in še bolj neumno od Legije. Nekje na stopnji pizdarije G.I. Joe, se pravi na stopnji, kjer se bodo za glavo držali tudi otroci. Režiser Mike Newell je dneve filmov Štiri poroke in pogreb in Donnie Brasco pustil daleč za sabo in se mi zameril že s filmom Harry Potter and the Goblet of Fire, Orlando Bloom, ki se je prav tako potegoval za vlogo princa Dastana, pa bi bila vsekakor boljša izbira od Gyllenhaala, ki izgleda kot redneck, ki si je pač pustil dolge lase, da bi v posteljo dobil kako lokalno lovačo. Slab film, slabo odigran, z izjemno površno dramaturgijo, blesavimi prizori, kjer vsi samo nekaj kričijo, nespontano atmosfero in prazno režijo, kjer je zanimiv le Richard Coyle kot Dastanov brat Tus, pa še to samo zaradi tega, ker je nekoč igral v izjemno zabavni seriji Coupling. Povedano na kratko, če želiš Pirate s Karibov, vse kar lahko dobiš pa je Perzijski princ, počakaj. Plus skuliran prizor z noži v templju, ki je pravzaprav edina dobra stvar celega filma.

Ocena: izguba časa

SHREK FOREVER AFTER

Četrti Shrek je moralka o tem, da si mora moški ne glede na karkoli še vedno vzeti čas zase, vsaj za to, da lahko v miru prdi, gleda fuzbal, si vrta po nosu in pije pir. In prav ti solo trenutki manjkajo našemu Shreku (Mike Myers), ki cele dneve preživlja z ženo Fiono (Cameron Diaz) in pazi na tri majhne otroke, ko ima minutko časa, pa ga napadejo prijatelji in turisti, ki od njega zahtevajo avtograme in vragolije. Drži, Shrek je v krizi srednjih let, ali še bolje, v krizi identitete, kot nekdanji motorist, ki pogreša veter v laseh, ali kak stari plajboj, ki bi rad spet preganjal mlada dekleta. Zato nasede mikavni ponudbi zlobnega in hinavskega Rumpelstiltskina (Walt Dohrn), ki mu ponudi enodnevni odklop, kjer bo spet stari dobri “grdobec”, ki se ga bodo bali in bo lahko po mili volji namakal v blatni kopeli. Jp, četrti Shrek je pavšalna reciklaža Fausta, za razliko od zelo slabega tretjega dela, ravno prav temačna in vseeno zabavno skulirana zgodbica, ki ujame kvaliteto prvih dveh delov in ponudi vrhunsko animacijo ter kot vedno odlične glasovne interpretacije vseh glavnih likov, kjer svojih pet minut spet ujameta Eddie Murphy kot Donkey in Antonio Banderas kot Puss in Boots, ki ga tokrat matrajo odvečni kilogrami. Četrti Shrek ima vse tisto, kar je manjkalo tretjemu, in vse tisto, kar sta imela prvi in drugi, zato lahko mirne duše zapišem, da smo še enkrat dobili zelo dobro animirano poslastico, ki kot za šalo preseže okvire standardnih risank in se uspešno upira klišejem. Resda ne tako revolucionarno kot prva dva dela, a še vedno dovolj prepričljivo, da popravi midž, ki ga je pošteno zamajal tretji del.

Ocena: vredno ogleda

 

4 komentarjev na “Recenzije: Prince of Persia: The Sands of Time, Shrek Forever After”

 1. Tomo pravi:

  Princ je itak zakon in boljši od Robina Hooda,pa še igralec Jake Gyllenhaal je naravnost rojen za to vlogo,da ne omenim Bena Kingsleya ki je bil prav tako odličen.Je pa res da nisem pričakoval ne vem kakega presežka ker so filmi po videoigrah naravnost zanič,niti nisen pričakoval novih piratov s karibov.Iztok če misliš da je ta film zanič ti svetujem da si ogledaš katastrofe Uweta Bolla kot so House of the Dead,Alone in the Dark ter Bloodrayne kjer je pri slednjemu ravno tako igral Kingsley.Za zadnjega Shreka ne vem kak je vem pa da je trojka dost slaba.

 2. Tomo pravi:

  Aja pa King Arthur v slogu novega Robina Hooda in Troje je veliko slabši od Princa čeprav kao bolj realno zgodovinski kljub istemu producentskemu studiu.pa Alfred Molina je bil tudi naravnost dober in smešen še posebej so mi ble ušeč dirke z noji.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če bi bil rojen za vlogo, se mu ne bi bilo treba pol leta bildati in pripravljati, da je bil v pravi telesni formi.
  Kingsley je bil meni katastrofa, se pa strinjam, da je bil Molina zelo okej.
  Bloodrayne meni ni tako zelo slab, je pa nadaljevanje res totalni drek.
  Troja je zanič, novi Robin Hood tudi mene ni prepričal, King Arthur pa je vsaj nekaj stopenj boljši od obeh.
  Če pa hočeš dobro pustolovsko zabavo v stilu Princa, pa si raje oglej Pirate s Karibov.

 4. alenka pravi:

  men je bil pa Princ celo ful všeč. zgodba sicer nič posebnega, ampak lahkoten, dobri efekti, ravno prav akcije in zabavnih momentov. igra tud superca, sploh od Alfreda Moline lik je bil ful faca:)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !