Evrosong 2010, prvi večer

25.05.2010 ob 22:23

Pa začnimo s tekmovalnimi songi, ki gredo letos v prvem večeru takole:

 • Moldavija, tipična dance štanca, ki jo spremlja ravno prav kičasta kostumografija. Okej vokali, suverena korografija, glasbeno pa nič posebnega.
 • Rusija, resda v angleščni, ki pa se sliši kot ruščina, kot da bi pel Ivan Drago iz četrtega Rockyja. Lepa glasbena podlaga, ki pa jo pokvari solzav vokal pevca Petra Nalitcha, sicer velikega zvezdnika svetovnega spleta, ki je z enim izmed svojih posnetkov na YouTubeu nabral več kot tri milijone klikov. Jebat ga, pričakoval sem več.
 • Estonija, kot da bi poslušal kak britanski fantovski bend. Tole pač ni brit pop, ampak eston pop. Po svoje zanimivo, toda pusto in malce dolgočasno.
 • Slovaška, kot da gledal Jacksonov Earth Song z veliko manjšim budžetom. Prijetno za uho, a nič posebnega. Plus ostarela in okrogla vila, kar je bila dobra finta. Manjkala je bolj udarna glasbena podlaga z malce več powerja.
 • Finska, rusko ciganski melos, kjer je bila tudi harmonika bele barve. Pesmica za kozaški žur ali pa za razbijanje steklenic na vaški veselici.
 • Latvija, tretja sestra Olson s slabim vokalom in konfuzno glasbeno podlago, ki je vžgala le v zadnjih tridesetih sekundah komada.
 • Srbija, jp, ovo je Balkan, z glasbo Gorana Bregovića, ki bi pasala tudi Severini. Tipiček zgleda kot mlajši brat Davorja Borna, vse skupaj pa sploh ni tako zelo slabo. Drži, frizura je kot ustvarjena za Evrosong, nanjo pa bi bil ponosen tudi Justin Bieber.
 • Bosna in Hercegovina, še ena v angleščini, kar je škoda, pa rokerska, kar je škoda še enkrat. Nič Bosne in Hercegovine, le pevec, ki glumi nekaj kar ni. Še Toše je pogorel z angleškim komadom, kaj potem ne bo tale model, ki sem ga pozabil že med petjem.
 • Poljska, pravljica z jabolkami, kjer sem dobil občutek, da bo ena izmed plesalk pojedla še gledalce, lepa koreografija, glasba pa mučna in preveč nespevna, pač za kak poceni mjuzikl, ne pa za oder Evrosonga.
 • Belgija, zelo podobno pesmi Walkin in Memphis Johna Meyerja, a vseeno dobro in spevno. Jp, dovolj je bil le on in njegova kitara.
 • Malta, Liza Minnelli v mladih letih, naravnost iz filma Cabaret in s čudovito balado ter odličnim vokalom. Kapo dol, tudi za krilatega angela.
 • Albanija, kot da bi gledal in poslušal Alenko Godec. Pač še ena plesna štanca, toda narejena povsem solidno in z divjakom na violini, ki ga je bilo premalo. Dejansko dober komad.
 • Grčija, nastop za žensko publiko, kjer so plesalci zasenčili pevca. Zelo energičen nastop, povsem v grškem stilu, manjkal pa je dosti boljši vokal. Tipični grški komad, kjer moški rabijajo flaše, ženske pa v zrak mečejo modrčke. Opa.
 • Portugalska, še ena lepa balada, tokrat v domačem jeziku, kar je glede na preveč angleščine v drugih nastopih več kot dobrodošlo.
 • Makedonija, stil Tošeja Proeskega, dobro odpeto in s prepričljivo glasbeno spremljavo. Lagani pop rock, kjer je dobro učinkoval tudi rap vložek, kjer je bila v kontekstu tudi plesna koreografija in kjer je v polno zadel tudi kitarski solo.
 • Belorusija, pocukrano, a vseeno dobro znotraj konteksta balade in romantičnega nastopa, ki naj bi božal dušo. Prav zato so učinkovala tudi metuljeva krila na ženskih backvokalistkah.
 • Islandija, slaba štanca, v vseh pogledih. Če mi dovolite malo nesramnosti, pa lahko zapišem, da bi pevka morala sesti na vulkan in bi z ritjo zaprla možnost izbruha.

Moji favoriti:

Belgija, Malta, Portugalska, Makedonija in Belorusija.

Pogojno:

Srbija, Albanija in Grčija.

Komentar:

Andrej Hofer žal ni bil kos nalogi, še posebej, ko je hotel biti zabaven. Pogrešal sem malo več kiča, malo več šova, malo več spektakla, saj pesmi niso bile tako dobre, da bi lahko rekel, da je namesto tega v ospredju glasba. Jebat ga, skoraj tako, kot da bi gledal Emo ali pa Doro. Očitno je tudi Evrosong ujela recesija, saj je bil oder pri praktično vseh nastopih zelo skromno opremljen. Nekoč je bil prav Evrosong bistvo kiča, zdaj pa je to nalogo prevzela Lady Gaga, ki več kiča premore že zjutraj, ko zleze s postelje. Voditelja nista bila nič posebnega, zelo zabavna pa je bila fora z njunimi mini verzijama. Upam, da četrtkov večer ponudi več dobrih komadov.

Kdo je šel v finale:

Bosna in Hercegovina (nezasluženo), Moldavija (okej), Rusija (nezasluženo), Grčija (čudil bi se, če ne bi), Portugalska (bravo), Belorusija (bravo), Srbija (naj bo), Belgija (zasluženo), Albanija (naj bo) in Islandija (nezasluženo).

Zadnje misli:

Uf, grda krivica za Makedonijo in še grša za Malto, ki je imela enkraten komad tudi izven meril Evrosonga. Očitno je bil prav to razlog, da so jo tako ogabno prezrli.

 

28 komentarjev na “Evrosong 2010, prvi večer”

 1. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Aha, Srbi bodo Slovencem pokazali, zakaj je njihova zmodernizirana narodnjaška fora 62x boljša, Slovenci pa spet ne bodo razumeli in se cmerili, kako grozno, ker nismo ponosni na največji šit od šita, s kakršnim se celo hvalimo. Fajn. Tamo je Balkan ni balkan nije.

 2. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Ups ….popravek. Tamo je Balkan, ovde ni balkan nije.

 3. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Srbe je Bregovičevo štanco za Severino zjebal stilist in koreograf, ampak vseeno bo verjetno šo.

  Bosanec je pa odličen.

 4. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Ti nisi normalen in totalno brez posluha, pa še pri kiču brez okusa. Čestitam. Bosanec je imel odličen pop rock komad.

  Za Srba sem pa najboljši komentar prebrala od nekega tujca na youtubu. Napisal je, da do zdaj še ni videl nobenega zgodnjega posnetka Lady Gaga iz časov, ko je bila še fant … hahaha …

 5. Tomo pravi:

  Ja jaz tudi navijam za Srbijo in upam da zmaga in da naši popušijo in so zadnji.

 6. AndrejM pravi:

  Zdaj še Eurosong? Jejhata, pa še ta udarec :) Še nekaj, kar bo šlo, šmrc, mimo mene. Sem pa slučajno na youtube pogledal tistega fantka iz Srbije, pa bi bolj okrog njega drugi fantki pasali. No, saj je Eurosong tipična gay veselica kiča, kajne, torej je vse v redu. No naša štala, pardon ona kmetija od pesmi pa bo tako ali tako pogorela, ampak saj je za Slovenijo vse dobro, žlindrniki pa si bodo zvišali ceno za gasilske veselice in se jim jebe za naše komentarje. Ampak glede na to, da sem lani šel po dolgem času spet na našo gasilsko veselico in bom šel tudi letos, močno upam, da tam ne bo kakšnih žlindrnikov ampak kakšne nadobudne deklice s kratkimi krilci :)

 7. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  No, še bolj fajn, tudi Albanci so sposobni poslat odlično pevko s solidno pesmico.

  @Tomo:

  Haha … Se strinjam. Letos bi bilo še posebej poučno za Slovence, če bi Srbi zmagali letos. Kaj več kot zadnji pa Slovenci ne bi smeli bit, ker bi se s tem Eurosong blamiral.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Andrej, take zadeve so odlične za zapise na blogu :)

  Simona, zakaj poučno, če zmagajo Srbi? Poučno je, če zmaga kdorkoli, magari nekdo, ki ima še slabšo pesem kot mi, seveda če je to sploh mogoče :)
  Bosanec dober? Daj menjaj ušesa, resno.

 9. Tomo pravi:

  sej take podobne žlindre so mel ponavad na melodijah morja in sonca ko jih je imel takrat v lasti še Auerjev NET TV.In ker je MMS propadel hodi veliko naših estradnikov na balkanske festivale.

 10. AndrejM pravi:

  Iztok, a zdaj ni več kiča kot nekoč? Potem pa Eurosong počasi izgublja svojo gej vlogo, jebiga. Bodo našli kaj drugega :) Sicer pa moram priznati, da iz jugo časov včasih na youtubu gledam Dada Topića in Sladjano Milošević (Princeza) in Jospio Lisac (Gdje Dunav ljubi nebo), obe pesmi se na jugo izboru nista kaj prida izkazali, ampak… Ko sem Josipo poslušal to pesem peti v živo, so mi šle vse dlake pokonci, noro, potem pa na Pivo in cvetje nekaj dni kasneje isto pesem odpoje Nuša Derenda (ki je sicer zanimiva, simpatična gospa), sem bil zelozelo razočaran.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Veliko, veliko manj kiča, tako v cotah kot v muski. Kot sem rekel, vse je pobrala Lady Gaga :)
  Pesem od Josipe je tudi meni super, ne tako kot Magla, a vseeno odlična, pa vrhunsko odpeta in z interpretacijo, ki jo zna le Josipa. Derenda je sicer odlična pevka, a svetujem ji, da Josipine pesmi raje pusti na miru.

 12. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @Iztok:

  Posebej poučno pri Srbih zato, ker imajo tudi svoj narodnjaški melos v komadu, a ne.

  @Tomo:

  Še hujš je. Naši estradniki se prijavljajo na balkanske festivale, pa izpadejo. Na primer Rebeka Dremelj. Ko bi vsaj hodili samo na balkanske estivale rufat, ampak pridejo na EMO in naše diletantske komisije jih za razliko od Balkancev spustijo na oder.

 13. Nidurun pravi:

  hehe, sem gledal razen treh komadov samo refrene, pa se mi je zdelo zelo čudno, zakaj simona tule bosno in albanijo omenja. kaj je narobe z mano? no, pa sem šel prečekirat na jutjub in mi je popolnoma jasno iblo po nekaj sekundah. bosanec z odličnim pop rock komadom (razen riffe bi jaz ven dal), albankak z odličnim vokalom. nauk te zgodbe je, da ne smem poslušati samo refrenov.

 14. Nidurun pravi:

  sicer pa so moji osebni favoriti nemci, rusi, francozi in bosanci. ne v tem vrstnem redu. vsaj te sem si zapomnil. mislil pa sme tudi na gledanje, ne samo poslušanje refrenov. he.

 15. Papir pravi:

  Meni pa ni bila slaba Islandija. Še posebej v primerjavi z nekaterimi drugimi zmazki včeraj.
  A se samo meni zdi ali je letos res manj sodelujočih držav kot nekdaj?

 16. MATEj pravi:

  Sam sem pogledal le na koncu miks vseh komadov in mislim, da je blo to čist dovolj, da sem ugotovil, kakšni komadi in nastopi so bli. Ja, manj kiča, tud manj štanc (hvala bogu), kar nekaj domačih viž, pr večih je bla angleščina nerazumljiva (še posebi pri Rusu) … A je bil kak komad, ki bi ga vrtel na radiu (kot je bil lani al predlani un švicarski v stilu Erosa)? Najbrž ne. Edina pesem, ki se mi je zdela malj boljša je bla Portugalska (no morda sem še mal pod vtisom koncerta Marize in mi zato portugalščina tale hip malo bolj sede). In ja, tudi meni ni jasno al je bil tist Srb ali Srbkinja.

 17. winer pravi:

  ma ta srb zgleda kot danijela

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Simona, ma to imajo oni že nekaj let, nič novega, nič poučnega za slovenijo. Bi bilo pa poučno, če bi imeli tipični pink tv drek, to pa, a ga nimajo, za razliko od naših, ki imajo tipični veselica drek.

  Papir, Moldavija in Albanija sta imeli boljše komade od Islandije, če ostaneva v istem stilu.
  Glede držav, to je šele prvi večer, v četrtek sledi drugi, kjer bo spet 17 držav in bodo zbrali najboljših deset, potem pa v soboto veliki finale, kjer že čaka 5 držav, kar pomeni, da vse štima :)

  Matej, meni je bila zares odlična Malta.

 19. mhm pravi:

  Peter Nalitch sings in Russian, in English (with a Russian accent, because he refuses to pretend to speak proper English and to hide his accent), but also in Italian (“Santa Lucia”)[7], in French (“Il pleut toujours”, on the EP “More”) and in Babursi, an invented language.

  Evo zakaj se ti je zdel kot Ivan Drago. Pač noče se truditi govoriti angleško z angleškim naglasom.

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ali pa preprosto ne zna :)

 21. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @Nidurun:

  Preveč si na tekočem z Eurosongom zame … hehe … Nemčije in Francije nisem še slišala. Nemčijo samo v odlomku, ki so jih rolali včeraj, in se mi zdi odlična, zanimiv slog petja. Francije se ne spomnim. Rus je v bistvu dober, nekaj posebnega med drugimi vsekakor, ganljivo, edino, kar me moti, je to, da me spominja na Gartnerja … hahaha … A ni čist podoben tip, no?

  Sicer mi je bil pa poleg Bosanca še Belgijec zelo všeč. Sem bila presenečena, da je prišel naprej, ker se mi je zdel kar malo preveč tankočuten in izven trendov za tak festival, ampak ga je verjetno žirija bolj podprla.

  @Iztok:

  Če trdim, da bi bilo nekaj za Slovence poučno, to ne pomeni, da je nekaj novega!!!!! Določene stvari pri nas niso novega že celo stoletje, pa smo še vedno isti bebci. In trdim, da to je za Slovence nekaj poučnega, kar pa še vedno ne pomeni, da se bodo kaj naučili, ker se še nikoli ničesar niso, zato pa imamo mi na Eurosongu Žlindro, ki bo pristala na koncu, Srbom in še marsikomu gre pa dobro, a ne, nam nikoli, čeprav bi se že vsak paličnjak v vsem tem času že česa naučil.

  Zato ne bi bilo poučno, če bi Srbi poslali svoj Pink TV drek. Poučno je ravno to, da ne pošljejo svojega Pink TV dreka, ampak Pink TV drek zapakirajo drugače. Naši pa sm poslali navaden slovenski Pink TV drek, kljub temu, da so ga hoteli zapakirat v nekaj, kar naj bi bilo bojda z rockom povezano. Torej ni pomoči. Nič ne znamo, nič ne vemo, bolhe jemo.

 22. Tomo pravi:

  Navijam za Srbijo ali Grčijo.

 23. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Naši niso nič poslali, na Evrosong gre to, kar so izglasovali gledalci. Je pa žalostno, da je tak komad sploh šel skozi žirijo, ki je zbirala kandidate za Emo. To pa drži.
  Tipičen tv pink drek bi bil poučen zato, ker bi ga Srbi v vsakem primeru naredili bolje od nas, tale Bregovičev komad pa ne more biti poučen, saj je nekaj svetlobnih let pred nami in ga niti ne razumemo, saj se raje delamo norca iz izgleda pevca.

 24. Tomo pravi:

  Ja če je kak balkanec ko mu uspe je takoj prekleti čefur cigan ali peder,a ko smo pa mi poslali Sestre je blo pa kul?Drugače pa jeseni dobimo nov tv program in sicer Pink tv Slovenija tako da bomo kmalu tudi mi del turbo-balkana,kar mi je kul saj je te govedine enostavno preveveč.

 25. Nidurun pravi:

  nemka se mi zdi zelo všečna, ker hodi vštric z eurosongom in pitchfork sceno (http://pitchfork.com/), sceno naše neobstoječe generacije, ki jo v sloveniji pozna peščica mulcev, vštric. sicer se pa moram posipati s pepelom, ker od nemčije tudi jaz nisem videl več kot ti. hehe. sicer pa zdaj poslušam in vidim, da s enisme zmotil.

  francozi mi niso tako všeč, potem, ko sem slišal še kaj razen refrena. preveč sintov, v predstavitvi refrena (hehe) so bili bolj na udaru bobni, mi je vleklo na dancehall. tako pa gre za mtvejevski komadek, mislim pa, da je spodoben komad za an eurosong.

  zanimivo, za belgijca sem jaz pričakoval, da bo sigurno naprej. sicer pa tudi od njega nisem slišal več kot refren. lahko bi mi bilo všeč. jaz imam sicer zelo rad kantavtorje (http://www.youtube.com/watch?v=BqXnzqB1sik, ena zate), vendar sem očitno premalo slišal.

  kar se tiče podobnosti gartnerja z rusom … mislim, da sem si ravno danes šel na živce, ko sem s eopazoval v ogledalu … ker sem se spominjal na gartnerja. hehe. obenem pa doživljam pohvale za nekajdnevno brado … težka dilema … hehe. saj ne, da bi mi šel gartner blazno na živce kot pojava, samo danes me je sprovociralo, živci so na tankem zaradi nespanja.

 26. Leiito pravi:

  Je pa sexy ime banda, Žlindra in Kalamari, tujcem to zveni kot kaka kožna bolezen. Bomo videli kakšen je komad.

  A se je še komu zdelo, da je bil pri Stankoviću bodisi sound malo off ali pa ni odpel tako dobro kot sicer. I love that boy, makes me reconsider stuff.

 27. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tomo, meni Sestre niso bile kul, saj je bil stajling preveč navaden, kot da bi bile res ženske, ne pa drag queeni, zelo slab nastop je bil to takrat, zelo neopazen, še kot imamo tako kul priliko, da nas opazijo, zajebemo.

 28. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Liito:

  Haha … kožna bolezen … v bistvu se propagirajo bolj kot možganska bolezen. Žal. “Naj boooooo premik v glavi” gre refren, jaz pa v jok od smeha in obupa.

  Stanković je definitivno slabše odpel. Trema ga je verjetno malozabremzala na velike stejdžu. Ampak si lahko to privošči, ker je komad dovolj atraktiven. Še tisti komon, komon internacionalen detajl je zelo pomemben … hehe … Mi je pa zanimivo, da so koreografijo zdesetkali. Fora, ko se bejbe slečejo iz noš v okusne pise komadov je bila dobra.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !