Robin Hood na sto in en način

22.05.2010 ob 04:40

Evo jih, takšne in drugačne Robine Hoode, v takšnih in drugačnih filmih, serijah in risankah, eni znani, drugi malo manj znani, prav vsi pa del filmske zgodovine, ki se je temu legendarnemu liku poklonila vsaj stokrat.

In zdaj, ko je v kinih nova inačica, kjer je glavni Russell Crowe, je seveda pravi čas, da se spomnimo njegovih predhodnikov.

Douglas Fairbanks, v Robinu Hoodu iz leta 1922, kjer je kralja Richarda igral nič manj legendarni Wallace Berry. Nekoč najdražji film vseh časov se je zelo kmalu po izzidu izgubil in so ga našli šele v šestdesetih letih.

Kevin Costner, zvezda nepozabne verzije iz leta 1991, s polnim naslovom Robin Hood: Prince of Thieves, kjer je Marian igrala Mary Elizabeth Mastrantonio, nottinghgamskega šerifa Alan Rickman, asistiral pa je tudi Morgan Freeman. V vlogi kralja Richarda se ne koncu pojavi Sean Connery, film pa je postal znan tudi zavoljo tega, da je Costner govoril z ameriškim naglasom.

Patrick Bergin, prav tako iz leta 1991, v za tv posneti inačici, kjer je kot Marian asistirala Uma Thurman.

Cary Elwes, zvezda zelo zabavne parodije Robin Hood: Men in Tights, ki jo je leta 1993 posnel Mel Brooks.

Sean Connery, ostareli Robin Hood iz leta 1976, v filmu Robin and Marian, v režiji Richarda Lesterja in z Audrey Hepburn v vlogi Marian.

Errol Flynn iz leta 1938, v filmu The Adventures of Robin Hood, po mnenju nekaterih še vedno najboljšem filmu iz serije. Marian je igrala Olivia de Havilland, pomagala pa sta tudi Basil Rathbone in Claude Rains.

Risane serije Rocket Robin Hood (1966), Young Robin Hood (1991) in Robin Hood no Daiboken (1990), ki so jo posneli celo Japonci. Ter celovečerni Disneyjev Robin Hood iz leta 1973.

Martin Potter v leta 1975 posneti in šest delov trajajoči BBCjevi tv seriji The Legend of Robin Hood, ki si je čez mnoga leta zagotovila nekakšen kulten status. Jason Connery iz leta 1984, v prav tako britanski tv seriji z naslovom Robin of Sherwood, kjer je zamenjal Michaela Praeda, ki je Robina igral v prvih dveh sezonah.

Giuliano Gemma v italijansko francosko španski koprodukciji iz leta 1970, z naslovom L’arciere di Sherwood.

Ralph Jenkins v leta 1969 posneti mehko erotični inačici z naslovom The Ribald Tales of Robin Hood. Barrie Ingham v leta 1967 posnetem filmu A Challenger for Robin Hood, še eni zelo prirejeni verziji, kjer je gledalce vlekel le naslov. Robin Hood je bil pač blagovna znamka, zato ga je bilo treba izkoristiti v vseh mogočih oblikah in idejah. Kot recimo v filmčku Robin of Locksley, mladinski tv inačici iz leta 1996, kjer je glavnega junaka igral Devon Sawa.

Patrick Troughton, veliko bolj znan po glavni vlogi serije Doctor Who, je Robina Hooda igral v istoimenski tv seriji iz leta 1953, ki je zdržala le štiri sezone. Veliko bolj uspešen je bil njegov ameriški kolega Richard Greene, ki je Robina Hooda sredi petdesetih igral v tv seriji The Adventures of Robin Hood.

Richard Todd je bil leta 1952 glavni v filmu The Story of Robin Hood and His Merrie Men, kjer se je v režiji Kena Annakina v uvodu udeležil lokostrelskega tekmovanja, da bi navdušil Marian. Nagajal mu je legendarni Peter Finch v vlogi nottinghamskega šerifa.

Jonas Armstrong je bil Robin Hood v zaenkrat najnovejši britanski seriji iz leta 2006, Matthew Porretta pa v leta 1997 posneti ameriški seriji The New Adventures of Robin Hood.

George Segal se je kot Robin Hood v komediji The Zany Adventures of Robin Hood preizkusil leta 1984, kjer je Marian igrala Morgan Fairchild.

In še zaenkrat zadnji Robin Hood v podobi Russella Crowea in v režiji Ridleyja Scotta, kjer Marian zaigra Cate Blanchett.

 

17 komentarjev na “Robin Hood na sto in en način”

 1. AndrejM pravi:

  Mel Brooksova verzija je najboljša :) Kevin Costner mi nekako ni potegnil, tudi sicer se mi zdi, da je v vseh vlogah igral enako dolgočasno, brez presežka, pa naj je igral bodočega Indijanca, Robina Hooda, telesnega stražarja, dvoživko ali kaj je že bil v Potopljenem svetu ali pa odvetnika.

 2. Tina M Tina M pravi:

  Wau… ful lepo si se potrudil, zanimiva objava.
  Disneyjeva risanka Robin Hood je bila zelo lepa. Tisti s Kevinom Costnerjem je itak nepozaben. Gledala pa sem še Patricka Bergina, Mel Brooksa, Sean Connery… se ne spomnim, mogoče obnovim spomin in Errola Flynna. Pa seveda Russella Crowea.
  George Segal kot Robin Hood.. a ne ga srat :) kul.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Andrej, uf, ne strinjam sem, meni je bil Costner odličen kot Robin Hood. Veliko bolj čeden in romantičen od Crowea in še marsikoga, po moji oceni je izvrstno ujel mešanico modernosti in starega dobrega swashbucklinga. Pa tudi menim, da je okej igralec, ki zna dobro prikazati različne like, res pa je, da je bil njgov imidž, ali če hočeš, slava, tako močan, da se je zdelo, da je vedno isti. Je bil pa meni odličen v No Way Out, Bull Durham, Field of Dreams in JFK.

  Tina, Segalove verzije še nisem videl, po moje je bedasta, lahko pa da se motim :)

 4. miro pravi:

  Jaz bi se pa povsem strinjal z Andrejem. Mi je bil pa Costner všeč v No Way Out in Dances with Wolves. Soliden je bil tudi v 3000 Miles to Graceland in JFK.
  Zanima me, a se splača pogledat Robin and Marian?

 5. STELA pravi:

  uf, a tolk je blo Robinov:) jaz sem gledala le varianto s Costnerjem in parodijo – in ta s Costnerjem mi je bil fajn… tkole iz reklam mi je zadnja verzija videt precej groba, filma pa še nism vidla

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Miro, lepo, da nisem edini, ki mu je 3000 Miles to Graceland kul film :)
  Če sem iskren, sem ga malo pozabil, vem pa da se splača že zaradi igralske zasedbe in zavoljo tega, ker sta Robin Marian stara :)

  Stela, še več jih je, jaz sem omenil le najbolj znane, če se ne motim. Zadnji film niti ni Robin Hood v pravem pomenu, saj je glavni junak le del širše zgodbe.

 7. Papir pravi:

  Ravno gledala novega Robina Hooda in mi je še kar všeč ta verzija dogodkov. Izbrisala bi samo nekatere precej očitno bedaste reči (to, da na koncu Robin Hood reši angleško krono pred Francozi, da napiše praktično Magno carto libertatum in da se Marion bori v bitki in seka glave. To je blo res bedno …), drugače pa je gledljiv, te potegne.

  Od starejših verzij je Princ tatov absolutni zmagovalec zame, ful dober film. In še odličen soundtrack ima, ne moreš falit z Bryanom Adamsom za romantičen film.

  Mel Brooksov je tudi dober – na žalost mi ni več niti malo smešen. Ko sem ga prvič gledala, sem skoraj padla s stola od smeha. Ko sem ga pred kratkim gledala, je bil pa prav bedast in nič več smešen. Je pa dober tip glavni igralec. Čeprav krono najlepšega Robina zame dobi Flynn. Hud lomilec src!

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mnogi filmi zgodovinska dejstva obrnejo povsem po svoje in jih priredijo za svoje zgodbe, včasih tako prepričljivo, da gledalec pomisli, da se je natano tako zgodilo tudi v resnici. Kaj je bilo res, nimam pojma, vem pa, da naj bi kralj Richard umrl v naročju svoje mame. Da Robina Richard v tem filmu ne mara oz. da se mu Robin zameri, je nekaj novega, saj ga je v recimo Costnerjevi verziji spoštoval in se vrnil domov iz bitk ter onemogočil hinavskega brata Johna, tokrat pa umre še pred vrnitvijo.

  Sicer pa Robin Hood, če se ne motim, itak sploh ni živel v resnici in se je pojavil le v angleši folklori in pesmih. Isto velja tudi za Marian. Pač del britanskih pravljic. Kot Lancelot in kralj Artur.

  Kmalu bom objavil recenzije za nekaj ključnih verzij, ki si jih bom ogledal še enkrat, za Brooksa pa lahko povem, da mi je še vedno smešen, morda res ne tako hudo kot leta 1993, a še vedno dovolj, da ga lahko označim za kvaliteteno parodijo, se pravi daleč, daleč boljšo od vseh novejših parodij, ki so totalno sranje in so uničile žanr.

 9. smoger pravi:

  Meni je itak na prvem mestu kralj Artur, pol pa takoj za njim Sherlock Holmes, nato Poirot in nato Robin Hood.

  A si prebral katero od knjig o R. Hoodu?

 10. smoger pravi:

  Obstaja še ena komična TV serija o RH sam sem jo gledal že dooolgo časa nazaj.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi mene Artur, Lancelot in vitezi okrogle mize vedno očarajo. Bolj kot Robin Hood, večje legende so :)
  Žal ne, priporočaš katero? Misliš fikcijo ali kako tako, kjer dokazujejo povezave z resničnimi dejstvi?
  Komična serija? Hm, nimam pojma, se pa spomnim Johna Cleesea, ki je Robina šaljivo igral v filmu Time Bandits.

 12. NoMercy pravi:

  Najboljša mi je parodija v kateri tipo reče, da je edini Robin Hood, ki govori z akcentom :)

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pravzaprav reče, da on za razliko od nekaterih Robinov Hoodov zna govoriti z angleškim akcentom :)
  Je pa to seveda še vedno zabavi Robin Hood: Men in Tights Mela Brooksa.

 14. smoger pravi:

  Našel knjigo:
  naslov: Robin Hood
  avtor: Gilbert Henry
  ostalo:
  Vrščaj-Holly, Zima – prevajalec //
  Gradišnik, Janez – prevajalec
  IMPRESUM……………. : Ljubljana : Mladinska knjiga, 1993
  FIZIČNI OPIS………… : 336 str. : ilustr. ; 21 cm

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Morda pa si jo res sposodim, hvala za info.

 16. smoger pravi:

  Jaz bi to uvedel za domače branje :)

 17. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Arhiv Bloga » Recenzija: Robin Hood pravi:

  [...] se na hitro sprehodimo po mojem spominu na nekaj preteklih filmov o Robinu Hoodu. Verzija iz leta 1938, kjer je bil glavni Errol Flynn, danes deluje malce zastarelo in [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !