Recenzije: Beyond a Reasonable Doubt, One Last Dance, Three Wishes, 11:14

22.05.2010 ob 03:34

BEYOND A REASONABLE DOUBT

Režiser Peter Hyams ima za sabo kar nekaj solidnih filmov, zato me čudi, da je tale rimejk Langovega istoimenskega filma iz leta 1956, kljub izvrstni zgodbi in dobri igralski ekipi posnel zelo površno in tako, kot da bi mu zmanjkalo budžeta. Jesse Metcalfe je C. J. Nicholas, novinar, ki si želi Pulitzerja, ki želi s svojim najboljšim prijateljem Coreyjem (zabavni Joel Moore) postati najmanj novi Bernstein in Woodward, le da ne bo zrušil Nixona, marveč zvezdniškega državnega tožilca Marka Hunterja (Michael Douglas), ki napoveduje kandidaturo za guvernerja. Hunter namreč pri svojih zmagoslavnih procesih podtika dokaze, mladi Nicholas, ki v posteljo dobi tudi njegovo sodelavko Ello (Amber Tamblyn), pa se domisli prebrisanega in nevarnega načrta, kako bo to dokazal in sesul Hunterja. Scenarij je odličen, tak, da bi bil nanj posnosen tudi John Grisham, toda kaj, ko film deluje premalo prepričljivo in tako, kot da so morali nekaj prizorov zaradi pomanjkanja denarja spustiti skozi. Škoda.

Ocena: nič posebnega

ONE LAST DANCE

Tole je This Is It, le da ga je Patrick Swayze posnel šest let pred smrtjo. Skupaj z ženo Liso Niemi, sicer tudi režiserko in scenaristko, s katero sta skupaj igrala tudi v Steel Dawn. Na trenutke lepa in čarobna baletna dramica, kjer se trije nekdanji zvezdniki (Patrick Swayze, Lisa Niemi, George De La Pena) vrnejo na odre, kjer jih mladi kolegi gledajo kot bogove, kot so v filmu This Is It vsi tisti plesalci gledali Michaela Jacksona. Toda Travis, Chrissa in Max niso ravno v formi, saj jih pestijo poškodbe, še bolj pa jih pestijo čustva in nedorečene zamere, kar pomeni, da ples deluje terapevtsko in očiščevalno. Kot pucanje duše in telesa. Da Swayze pleše kot Nureyev in še boljše kot v Dirty Dancingu, ni treba posebej poudarjati, da sta z Liso v skupnih prizorih čarobna in zaljubljena ter da jima odlično parira De La Pena, tudi ne, zato je škoda, da se vsega skupaj ni lotil bolj izkušeni režiser in scenarist, ki bi odstranil patetiko in ustvaril boljši tempo ter prepričljivejše dialoge.

Ocena: nič posebnega

THREE WISHES

Režiserka Marta Coolidge, ki je imela za sabo uspešnico Rambling Rose, nam je leta 1995 pojasnila, da moramo biti zadovoljni s tem kar imamo, ne pa ves čas vzdihovati za nečim, kar nimamo. Lepa poanta v lepem, toda precej klišejskem in na trenutke premalo kvalitetnem filmčku, kjer zaradi vojne v Koreji ovdovelo mamico (Mary Elizabeth Mastrantonio) in njena sinova (Joseph Mazzello, Seth Mumy) odreši potepuh Patrick Swayze, ki v bajto poleg psa prinese še čudeže. Žal ne tudi za svojo kariero, kjer je prav leta 1995, ko je posnel še To Wong Foo in Tall Tale, ki sta tako kot Three Wishes finančno razočarala, še zadnjič skušal ujeti slavo Duha in Point Breaka, ki je bil njegova zadnja uspešnica.

Ocena: nič posebnega

11:14

Ideja, da se nek film hitro sprehaja med različnimi liki, ki so tako ali drugače povezani z nekim usodnim dogodkom, kjer se zgodba, no ja, sestavljanka, v celoti razgrne šele na koncu, resda ni nova, toda režiser Greg Marcks jo na filmski trak prenaša zelo prepričljivo, dovolj gledljivo, zabavno, napeto, nabito z znanimi igralskimi imeni in s pričakovanjem, kaj se je v resnici zgodilo glavnim likom ob štirinajst čez enajsto zvečer. Ali še bolje, kaj točno je bil zorni kot posameznih delov filma oz. kaj točno je bil razlog, da se je neka stvar sploh zgodila. Po eni strani še ena reciklaža Tarantinovega Šunda, po drugi pa dovolj sveža, zbrana, ostra in dinamična kriminalna komedija, kjer se posamezni deli filma na koncu sestavijo v dovolj dobro celoto. Vse skupaj začne Henry Thomas, ki mu na avto pade truplo, nadaljuje Barbara Hershey, ki pokliče policijo, saj je prepričana, da gre za jelena, nadgradijo in zapletejo pa Patrick Swayze, ki se ukvarja s truplom mladeniča, za katerega je prepričan, da ga je v samoobrambi ubila njegova hčerka Rachael Leigh Cook, trije pijani mulci (Colin Hanks, Stark Sands, Ben Foster), ki s kombijem podrejo neko punco, in mladenič Shawn Hatosy, ki ropa trgovino, kjer dela njegova prijateljica Hilary Swank. Zares pestra igralska ekipa, ki se zlije s svojimi vlogami. In film, ki od začetka pa do konca gledalca obdrži na trnih.

Ocena: vredno ogleda

 

3 komentarjev na “Recenzije: Beyond a Reasonable Doubt, One Last Dance, Three Wishes, 11:14”

  1. Tina M Tina M pravi:

    One Last Dance si predstavljam kot njuno ljubezensko zgodbo, ker sta se tudi spoznala v baletni šoli.

  2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

    Ljubezenske zgodbe Patricka in Lise kot se je zgodila v resnici ni, saj gre za ostarela plesalca, za nekdanja zvezdnika prestižne baletne šole, ki se po dolgih letih spet vidita, je pa res, da gre za ljubezensko zgodbo obeh likov, ki skozi ples pač zdravita stare rane in se znova navežeta.

  3. » RIP: Patrick Swayze (1952-2009), Tupac Shakur (1971-1996) pravi:

    [...] Blood The Outsiders Road House Red Dawn Steel Dawn King Solomon’s Mines North & South One Last Dance Three Wishes [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !