Recenzije: Date Night, The Spy Next Door, Tooth Fairy, Powder

7.05.2010 ob 16:13

DATE NIGHT (zda 2010, komedija, režija: Shawn Levy, igrajo: Steve Carell, Tina Fey, Mark Wahlberg, Taraji P. Henson, Common, William Fichtner, Mark Ruffalo, James Franco, Mila Kunis, Ray Liotta)

Potrata dobre ekipe.

Režiser Shawn Levy, ki ima za pasom tudi take bedarije kot sta Cheaper by the Dozen in The Pink Panther, je brez dvoma slaba izbira za film, kjer sta glavna Steve Carell in Tina Fey, zdolgočasena zakonca, ki se jima na tradicionalnem večernem zmenku, kamor gresta vsake toliko časa brez svojih totalno zoprnih in tečnih otrok (zakaj so otroci v praktično vseh ameriških filmih tako odurno nevzgojeni, nimam pojma), zaradi nesrečnega spleta okoliščin zgodi kriminalna komedija zmešnjav. Pač še ena pizdarija zamenjanih identitet, ki poka od klišejev. Ne bom rekel, da prvo srečanje z Markom Wahlbergom in njun ples v strip klubu nista zabavna, toda kaj, ko je vse ostalo na zelo povprečnem nivoju, na prvo žogo in brez želje po presežku.

Ocena: nič posebnega

THE SPY NEXT DOOR (zda 2010, komedija, režija: Brian Levant, igrajo: Jackie Chan, Amber Valetta, Billy Ray Cyrus, George Lopez)

Klišejska akcijska komedija, ki dela sramoto Jackieu Chanu.

Hollywood z Jackiejem Chanom, tem legendanim Busterjem Keatonom kung fuja, večkrat nima kaj početi, zato mu podtika tako bedne filme kot je The Spy Next Door, ki ga je režiral Brian Levant, med drugim tudi avtor porazno nezabavne in cenene komedije Are We There Yet. Jackie je vohun, ki hoče ven, Amber Valetta pa je njegova potencialna ljubezen, ki mu za vrat obesi svoje tri otroke. Da so otroci skrajno zoprni, moteči in taki, da sem molil, da bi jih ruski negativci zaprli v kako klet, kjer bi ostali do konca filma, ni treba posebej poudarjati. Taki otroci so v ameriških filmih namreč stalnica. Vedno so poredni, nevzgojeni in antipatični do konca. Prav zato mi ni jasno, da se glavni junak vedno znova trudi, da bi jim bil všeč, in da naredi vse, da bi ga vzljubili, saj je to seveda edini pogoj, da zvozi z njihovo samsko mamico. Zelo slab film, ki ne prepriča kaj dosti niti pri sicer dinamičnih pretepaških prizorih.

Ocena: izguba časa

TOOTH FAIRY (zda 2010, fantazijska komedija, režija: Michael Lembeck, igrajo: Dwayne Johnson, Ashley Judd, Julie Andrews, Stephen Merchant, Billy Crystal)

Resda malce otročja, a vseeno zelo topla, gledljiva in skrajno simpatična družinska komedija, ki povrne upanje v pravljice.

Zasluge za nekaj dobrih štosev in okej tempo filma Tooth Fairy gre brez dvoma pripisati scenaristoma Lowellu Ganzu in Babalooju Mandelu, ki imata za sabo med drugim tudi filme Splash, Spies Like Us, City Slickers, Parenthood  in recimo A League of Their Own. Dejansko štima vse, seveda če ne iščete nekih hudih dramaturških presežkov in shakesperajevskih dialogov. Dwayne Johnson, ki od vseh mišičnjakov igra najbolje, se v vlogi malce pozabljenega hokejskega zvezdnika, ki otrokom ubija sanje in se za kazen spremeni v “zobno vilo” s čisto pravimi krili, znajde povsem solidno, kar pomeni, da gledalce čaka neobremenjena in dejansko zelo učinkovita družinska nedeljska zabava. Prizori, ko mora po raznih hišah jemati zobe, so zelo učinkoviti in dovolj smešni. Poanta, da otroku ne smeš vzeti sanj oz. pravljice, je lepa in dobro vkomponirana v zgodbo. Romanca s samsko mamico Ashley Judd je povsem okej. Hokejsko rivalstvo z mlajšim tekmecem tudi. Julie Andrews je kot vrhovna “zobna vila” naravnost očarljiva in zelo dobrodošla. Otroka Ashley Judd sta zelo simpatična in znata za razliko od otrok filma The Spy Next Door tudi dobro igrati različne situacije. Vilinski asistent Tracy, ki ga igra Stephen Merchant, je ravno tako učinkovit sidekick glavnemu junaku, skratka, film štima na vseh ravneh in ponudi povsem dostojno sprostitev ter zabavo znotraj žanra družinske komedije.

Ocena: vredno ogleda

POWDER (zda 1994, znanstveno fantastična drama, režija: Victor Salva, igrajo: Sean Patrick Flanery, Mary Steenburgen, Lance Henriksen, Jeff Goldblum, Ray Wise)

Victor Salva, režiser zelo solidne grozljivke Jeepers Creepers, tokrat ponudi zanimivo in na trenutke zelo toplo pripoved o mladeniču Jeremyju Reedu (Sean Patrick Flaneryju), čistem albinu, ki ga je dedek vrsto let skrival v kleti. Prav zato je škoda, da vse skupaj pokvarijo blesave paranormalne pizdarije, kjer glavni junak, ki ga zaradi bledoločnosti klišejo Powder, premika predmete, strelja strele in se obnaša kot mešanica filmov Carrie ter Možje X. Četudi je njegova mama tik pred porodom umrla prav zaradi udarca strele, je vse skupaj skrajno idiotsko in otročje, saj ne sodi v kontekst dobro in kvalitetno zastavljene zgodbe o drugačnosti. Zmešnjava brez končnega učinka in le nekaj solidnih momentov.

Ocena: nič posebnega

 

11 komentarjev na “Recenzije: Date Night, The Spy Next Door, Tooth Fairy, Powder”

 1. smoger pravi:

  Powder sem gledal…moja ocena 4 (od 5).

 2. Papir pravi:

  OMG, ti ni bil všeč Powder??? Jaz sem ga vsaj ene 3x gledala, neki posebnega ima ta film!
  Sploh ne gre za te paranormalne pojave, ampak kot si pravilno ugotovil, za sprejemanje drugačnosti. In zelo zanimiv se mi je zdel ta vidik, da lahko ta deček upravlja z elektromagnetskim poljem, pravzaprav se mi sploh ni zdelo toliko paranormalno. Zelo podobno recimo Fenomenu, kjer je igral John Travolta. In tudi tisti film mi je bil všeč.
  Pravzaprav je to zgodba o izoliranosti, osamljenosti izjemnega talenta, nečesa, kar se drugi bojijo, ker tega ne razumejo. Glede telepatije pa je tako ali tako še vse odprto, kajne? :) Kdo bi vedel. V glavnem, Powder je nekaj posebnega in Sean Patrick Flanery je odličen v tem filmu (pa še dober tip je, mnjam!!!).
  OMG, sem ga šla pogooglat in ne morem verjet, da je to Indiana Jones? Ma nikoli v življenju ga ne bi prepoznala v tem filmu.
  Ocena 5!!

 3. Filip pravi:

  Powder tudi meni ni bil tako slab. Jaz sem ga dojel kot eno dramo o neopevanem superjunaku, ki pa je ob enem še zgodba o drugačnosti (kot npr. Človek slon). Poleg tega ima dobro, nekoliko filozofsko sporočilo, dramatičen konec in pa, če si opazil, zelo lepo glasbeno podlago. Jaz bi mu dal 3,5/5 oz. 7/10.

  Tooth Fairy je na trenutke res zabaven, vendar kljub temu tako zelo predvidljiv in banalen, da si ga nebi pogledal še enkrat. Morda na hitro spominja na Santa Clause s Timom Allenom in na podobne filme, le da je slednji precej boljši, vsaj prvi del. Res samo za možgane na off.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Papir, nekaj posebnega je, a ni me prirpričal, res ne. Preveč zmeden je, kot da ne ve kaj točni bi rad. Brez posebnenih efektov bi bil vsaj zame veliko boljši.
  Ni bilo paranormalno? Kaj pa premikanje vilic in pladnjov pri kosilu? Brez veze, totalno. Pa oživljanej ljudi? Eh, kr neki no.

  Filip, uf, v isti sapi izgovarjati mojstrovino Človek slon in tole, ne ga srat, kolega :)
  Res je, Tooth Fairy spominja na Santa Clause, ki je bil prav tako zelo okej, prvi del seveda.

 5. Filip pravi:

  Seveda nikakor ne dosega Človeka slona, samo okolica v filmu na podoben način obravnava tegale Powderja, le da ima on še neke ekstra sposobnosti.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, niti približno se ne strinjam, Človek slon je popolnoma drug čas in drug koncept, popolnoma drugačen film, ki bi ga Powder pogojno povohal če ne bi zašel v znanstveno fantastične bedarije.
  Če že moram, raje primerjam s Carrie.

 7. Papir pravi:

  Ja, saj je res. No, meni je “paranormalno” ponavadi kaj, kar je povezano z raznimi precej grozljivimi zadevami (duhovib ipd, ob čemer obrnem program ali neham gledat), zato se mi ne zdi premikanje vilic nič takega :) Tudi telepatija je paranormalna … Ali ne? (tudi to se mi ne zdi nič takega)

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Saj ne govoriva kaj je takega kaj pa ne, odgovoril sem ti na dejstvo, da si rekla, da ne gre za paranormalne pojave, zato sem ti jih naštel cel kup.

 9. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Get Him to the Greek, Dinner for Schmucks, Perrier’s Bounty pravi:

  [...] 40 Year Old Virgin zares všeč praktično nikjer. Evan Almighty, Dan in Real Life, Get Smart in Date Night so vsi po vrsti le povprečni filmski izleti, podobno kot Dinner for Schmucks, kjer Carell pač [...]

 10. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Predators, StreetDance pravi:

  [...] dokaz, da v modernih filmih vlada narobe svet. Medtem kot Dwayne Johnson snema otroške filme tipa Tooth Fairy,  žgoljavi tipi kot je Adrien Brody pozirajo v vlogah, ki jih je nekoč igral Arnold [...]

 11. » Recenzija: Horrible Bosses pravi:

  [...] tako zelo klišejska, mizerna in povprečna, da boli glava. Drži, tole je še slabše od filma Date Night in veliko slabše od tega kar sem glede na reklamo in popularnost tega filma pričakoval. Tole je [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !