Recenzije: Lake Dead, Tooth & Nail, Dying Breed, Nightmare Man, The Reeds

4.05.2010 ob 00:55

LAKE DEAD (zda 2007, grozljivka, režija: George Bessudo, igrajo: Kelsey Crane, Kelsey Wedeen, Alex A. Quinn, Jim Devoti, Tera Gerard, Vanessa Viola, James C. Burns)

Slabo posneta, še slabše odigrana in nezanimiva štorija o skupini mladcev in mladenk, ki jih nadlegujeta dva podivjana in telesno groteskna brata.

Totalna B roba, ki ne postreže z nobenim posebej zanimivim momentom. Ki pač na zelo cenen način predstavi zgodbo treh, no ja, dveh sester, ki podedujeta skrivnosten motel ob jezeru, kjer ju namesto Jasona Voorheesa napadeta dva spačka, sicer vnučka incestoidne babice, ki se vsak dan intimno zabava s svojim sinom, lokalnim šerifom, ki se našim nič hudega slutečim junakom sprva seveda predstavi kot pozitiven lik. Čisti kliše brez smisla za atmosfero, grozo in dinamiko.

Ocena: izguba časa

TOOTH & NAIL (zda 2007, futuristična grozljivka, režija: Mark Young, igrajo: Nicole DuPort, Rachel Miner, Rider Strong, Michael Kelly, Robert Carradine, Emily Catherine Young, Michael Madsen, Vinnie Jones)

Film, ki bi ga moral zavrniti celo Michael Madsen, ki zadnje čase ne zavrne ničesar.

Kaj za vraga v takem sranju počneta Michael Madsen in Vinnie Jones, mi ni najbolj jasno. Še celo za Roberta Carradinea, ki ga zadnja leta itak ni nikjer več, je tole pod nivojem. Slab film, s porazno dramaturgijo, neprepričljivimi igralskimi nastopi, bednimi dialogi in poceni režijo. Še ena zgodba o holokavstu, ki ga je tokrat povzročil manko bencina. Še ena skupina ljudi, ki se bori za preživetje, katerega jim tokrat krajšajo krvoločni kanibali. Dakota, ki jo igra Nicole DuPort, se na koncu spremeni v akcijsko junakinjo, njena finta, ki na kolena spravi vse kanibale, pa je dejansko edini razlog, da tale film ni popolno sranje.

Ocena: izguba časa

DYING BREED (avstralija 2008, pustolovska grozljivka, režija: Jody Dwyer, igrajo: Nathan Phillips, Leigh Whannell, Billie Brown, Mirrah Foulkes, Melanie Vallejo)

Dovolj učinkovita, napeta in dinamična gozdna grozljivka, ki vas ne bo pustila na cedilu.

Skupina izletnikov jo mahne na poljudnoznanstveno ekskurzijo v gozdove, kjer želijo med drugim slikati zloglasnega tasmanskega tigra. Namesto tega jih najprej pričakajo zelo neprijazni in nedojebani domačini, ki obljubljajo najmanj Deliverance ali The Hills Have Eyes, nato pa še lačni kanibal, ki enega za drugim razkosa z ravno pravim guštom. Filmu žanrsko dejansko ne manjka dosti, saj preseneti s preprečljivim tempom in dovolj atraktivnim podajanjem zgodbe. Res pa je, da tematika ni sveža in da gledalca čaka tudi nekaj klišejev, kar seveda znižuje učinkovitost. Toda ne usodno, kar pomeni, da gre vendarle za povsem dostojno in gledljivo pustolovsko grozljivko.

Ocena: vredno ogleda

NIGHTMARE MAN (zda 2006, grozljivka, režija: Rolfe Kanefsky, igrajo: Tiffany Shepis, Blythe Metz, Luciano Szafir, James Ferris, Jack Sway, Hanna Putnam)

Ceneno grozljivko o demonu, ki nadleguje nesrečno mladenko, rešijo zabavne enovrstičnice in skrajno trapasti zapleti.

Nimam pojma, ali je Nightmare Man smešen namerno ali nenamerno, vem pa, da sem se zelo zabaval in da so se mi zdeli posrečeni tudi čedalje bolj butasti zapleti. Eden tistih slabih filmov torej, ki so dejansko dobri v tem, da so slabi, če malo zakompliciram. Tudi zavoljo karakterja in enovrstičnic, ki jih buta Tiffany Shepis, moderna kraljica grozljivk in nekdanja zaročenka pred kratkim umrlega Coreyja Haima, ki jo letos čaka še dvajset novih filmov. Igranje celotne ekipe je resda pod nivojem, toda vseeno nekako štima in se učinkovito umesti v kontekst B filma. Zadnjih dvajset minut, ko demon do konca obsede glavno junakinjo Ellen (Blythe Metz), je itak čista poslastica kiča in slabih efektov, stvari, ki jih počne s Tiffany Shepis, pa so prav tako v kontekstu slabo dobrega filma, ki se seveda ne more končati drugje kot v umobolnici.

Ocena: vredno ogleda

THE REEDS (anglija 2009, avanturistična grozljivka, režija: Nick Cohen, igrajo: Karl Ashman, Geoff Bell, Anna Brewster, Daniel Caltagirone, Emma Catherwood)

Prepričljivo prikazana rečna avantura skupine prijateljev se žal spremeni v trapasto reciklažo kultne grozljivke Children of the Corn in začne utrujati z zelo neposrečenimi scenarističnimi rešitvami.

The Reeds se prične kot povsem dobra pustolovščina, kjer jo skupina prijateljev mahne na rečno odisejo. Na popotovanje, kjer oba bregova reke obdaja zelo gosto ječmenovo, no ja, travnato polje, v katerem se dogajajo čudne reči. Ko ladja nasede in enega izmed ekipe prebode železna palica, je film na vrhuncu. Ko drugi dobi sekiro v vrat, saj ga punca zamenja z domnevno pošastjo, in ko on potem to punco, ki je zaradi hudih opeklin popolnoma nerazpoznavna, razkosa z še večjo sekiro, saj je prepričan, da je domnevna pošast, pa film doseže vrelišče. Žal gre potem vse navzdol, saj pridejo umrli otroci, ki hočejo maščevanje, in starec, ki glavno junakinjo prepričuje, da otroci niso nedolžne žrtve, marveč nevarni duhovi, ki jih je treba vedno znova postreliti. Dober, zanimiv, napet in dinamičen uvod se, kot sem že povedal, žal spremeni v klišejsko grozljivko, ki pokvari dobre stvari in na koncu gledalcu podari le neko srednjo žalost.

Ocena: nič posebnega

 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !