Recenzija: Iron Man 2

4.05.2010 ob 01:01

zda 2010, akcijska pustolovščina, režija: Jon Favreau, igrajo: Robert Downey Jr., Mickey Rourke, Gwyneth Paltrow, Scarlett Johansson, Don Cheadle, Sam Rockwell, Samuel L. Jackson, Gary Shandling, Paul Bettany, Leslie Bibb, Jon Favreau

Kanček boljše od prvega dela.

Da mi prvi Iron Man za razliko od večine ni bil preveč všeč, sem že povedal. Da ga je iz totalnega dreka rešil le izvrstni in divje karizmatični Robert Downey Jr., pa mi prav tako ni treba posebej razlagati. Tokrat ni kaj dosti drugače, le da ga poleg Downeyja rešuje še nič manj karizmatični Mickey Rourke, ki pa vendar nekoliko razočara v prizorih, ko mora kaj povedati. Ko se pojavi, ko razbija in ko žveči zobotrebec, je fenomenalen, ko tolče ruski naglas in si natakne očala, pa mu zmanjka nekaj prepričljivosti.

Za razliko od Downeyja, ki je spet odličen. Še posebej v prizorih, ko se zabava in pozabi, da je Iron Man, super junak, ki je sprivatiziral svetovni mir. Drži, Downey, no ja, Tony Stark, umira, kar pomeni, da se hoče še malo sprostiti. Da prireja hip hop žurke, dirka s formulo, organizira sejem in žlampa alkohol. Da mu zaradi tega pade ugled, ki ga komajda rešuje njegova nesojena ljubezen Pepper Potts (Gwyneth Paltrow), in da trenutek slabosti izkoristi tudi naš Mickey, ki se pojavi kot maščevalni in krvoločni Ivan Vanko, za prijatelje Whiplash, je seveda v kontekstu in glavni zaplet tegale nadaljevanja, kjer vsi malce preveč govorijo, kot ugotovi tudi Vanko, katerega na svojo stran dobi povzpetniški Starkov konkurent Justin Hammer (Sam Rockwell). Nekaj prizorov je dobrih in zabavnih, se pravi boljših kot v prvem delu, toda kaj, ko jih je kar nekaj malce razvlečenih in premalo zanimivih, kar pomeni, da jih dejansko rešuje le karizma Roberta Downeyja. Zelo nepotreben mi je bil Samuel L. Jackson, nič kaj nujna pa Scarlett Johansson, katere akcijski prizori so se mi zdeli povsem odveč, kljub temu, da dejansko niso izpadli slabo. Njuna lika sta mašilo, kot dodatna zgodba organizacije, ki reši Starka. Film bi lahko bil pol ure krajši in s tem seveda boljši. Ker ni, je na trenutke malce dolgočasen, ko pride do zadnjega dvoboja, kjer Starku pomaga tudi kolega James Rhodes (Don Cheadle), pa je filma konec v slabi minuti. Jp, Mickey ima hudo dolgo uverturo in zelo kratek finale, kar je slabo in pod pričakovanji vsaj za moj okus. Kot roboti, ki jih je bolje obrnil Michael Bay v Transformersih.

Ocena: vredno ogleda

 

18 komentarjev na “Recenzija: Iron Man 2”

 1. anna pravi:

  je katastrofa od filma. tako kičast, tako plastičen, tako neroden in osladn in narejen…da ni v njem niti žnj od filma. še efketi so tragikomični.
  edino, kar me ni motilo je filmska cast zasedba.
  čeprav me tud johannson-ova že dolgo pušča hladno. tako leseno igra, da je že vprašljiva…

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tako kritičen ne bi bil, tvoje bedese si zasluži recimo G.I. Joe: The Rise of Cobra. Iron Man 2 pa ima nekaj dobrih trenutkov.

 3. anna pravi:

  pa to je vse isti šit

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Za nekoga, ki so mu kul samo art filmi in prezira hollywoodski pop corn, brez dvoma. Za nekoga, ki malo pomisli in oceni objektivno, pa niti približno ne.

 5. Tina M Tina M pravi:

  Mickey in Downey sta v filmu res frajerja. Scarlett je bila po moje malo odveč… vse, kar je počela njena vloga, bi lahko opravila Pepper, ki med Scarlettinim pretepanjem in rihtanjem računalnika ni imela dela in je stala pri miru… :)

 6. spookymulder spookymulder pravi:

  V bistvu dam filmu enako oceno kot ti, le da z drugačno predpostavko, da je drugi del kanček slabši od prvega dela. Definitivno premalo akcije in dvobojev. Rourke ne pride dovolj do izraza, niti ni jasno in logično, kako lahko v tako primitivnih pogojih (kovanje kot v srednjem veku?!?) izdela tehnološko tako zelo napredne naprave … a če lahko Downey kar v dnevni sobi v eni noči postavi pospeševalnik delcev, je očitno res mogoče prav vse. ;-)

  Gwyneth je praktično nevidna, njena zveza z Downeyjem pa je popolnoma kontradiktorna – če sta romantično navezana, zakaj ga nikoli ne poljubi in je bolj kot nad njim, ganjena nad tem, da jo imenuje za šefinjo podjetja … če pa nista zaljubljena, zakaj je ljubosumna na druge ženske? Da sploh ne omenjam do žensk žaljive predpostavke njenega lika, ki očitno ugotovi, da je bolj kot šefinja podjetja srečna zgolj v vlogi muze glavnega junaka.

  Downey pa nikakor ne uspe nadgraditi svojega lika iz prvega dela – ni slab, a pričakovali bi nekaj novega.

  Bolj kot glavni liki sta mi bila tako zanimiva Sam Rockwell, ki vlogo zakulisnega moža odigra zelo prepričljivo, samozavestno in zabavno, ter Scarlett, predvsem zaradi njenih zanimivih “nožnih” objemov v borilnih sekvencah, kjer postane jasno, zakaj se njen lik imenuje Črna vdova. Pravzaprav so njene borilne veščine še najbolj zanimiv del akcije tega filma, kar pove več kot dovolj o zanimivosti spopadov med roboti (in Iron Manom).

  Oh ja, mi lahko nekdo razloži prizor, ki se odvrti po odjavni špici. Kolikor sem razumel, gre za pristanek nekega vesoljca, vendar stripovskega ozadja ne poznam dovolj dobro, da bi vedel, če gre za kašnega novega člana organizacije S.H.I.E.L.D. ali pa za kakšnega novega negativca?

 7. t-h-o-r pravi:

  shield in samuel l. jackson sta v filmu zato, ker v kratkem pridejo novi filmi po stripih ven

  kot so v hulku napovedali iron mana

  in film je dejansko zelo dober, glede na to, da je narejen po stripu in prikazuje superjunaka

  in kdor lahko v isti koš meče gi joe in tole, nima kaj preveč dobrega okusa za filme

 8. t-h-o-r pravi:

  S.H.I.E.L.D. is a fictional espionage and law-enforcement agency in the Marvel Comics Universe. Created by Stan Lee and Jack Kirby in Strange Tales #135 (Aug. 1965), it often deals with superhuman threats.

  The acronym originally stood for Supreme Headquarters, International Espionage, Law-Enforcement Division. It was changed in 1991 to Strategic Hazard Intervention, Espionage Logistics Directorate.

  In the 2008 Marvel Studios films Iron Man and The Incredible Hulk, the acronym stood for Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logistics Division.[1]

  Jackson appeared as Fury in a post-credits scene in the 2008 film Iron Man. Fury has a substantial presence in all the Ultimates comics, appearing first in Ultimate Marvel Team-Up and Ultimate X-Men and later reappearing regularly in Ultimate Spider-Man and finally securing a regular, recurring role as the General of S.H.I.E.L.D. and the leader of The Ultimates, a re-imagining of the Avengers.

 9. t-h-o-r pravi:

  za 2012 je napovedan The Avengers, režiser Joss Whedon

  Robert Downey Jr. … Tony Stark / Iron Man

  Chris Evans … Steve Rogers / Captain America

  Samuel L. Jackson … Nick Fury

  Edward Norton … Bruce Banner (rumored)

  Clark Gregg … Agent Phil Coulson (rumored)

  Lou Ferrigno … The Incredible Hulk (voice) (rumored)

 10. t-h-o-r pravi:

  saj letos ali drugo leto pride menda tudi Thor

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, njuna “zveza” me ni motila, saj gre pač za eno tistih ljubezni, ki ni nikoli izpovedana do konca in se vmes celo pozabi, no ja, misli, da se pozabi, ko pa pride drga oseba, pa se spet prebudi. Nič novega za filme. Rockwell je tudi meni kul, vedno in povsod. Žal pa prizora po odjavni špici nisem videl, saj sem že zapustil kino.

  Thor, vem za prihajajoči Avengers in jasno mi je, da se ga mora tudi na tak način reklamirati, toda to po moje žal uniči nekaj Iron Mana, ki teh dodatkov ne potrebuje in je zavoljo tega absolutno predolg.

 12. alenka pravi:

  Prijetno presenečena, da je tudi dvojka tok fajna. akcije in smeha, skos se dogaja, Robert Downey Jr in Mickey Rourke odigrata tud super. zlo všeč! če me kaj zmoti je spet ta hollywoodskos in bad guyi itak rusi, malenkosti in stereotipi, ampak so, težko je mene čist zadovolit s filmom, heh:) 4/5

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zdaj Arabci očitno niso več aktualni in so jih spet zamenjali z Rusi.

 14. Oskarji 2011 « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] black-swan/ true-grit/ the-fighter/ inception/ animal-kingdom/ the-kids-are-all-right/ rabbit-hole/ the-kings-speech/ 127-hours/ the-social-network/ toy-story-3/ winters-bone/ blue-valentine/ the-town/ alice-in-wonderland/ how-to-train-your-dragon/ harry-potter-and-the-deathly-hallows-part-1/ the-wolfman/ kynodontas/ tangled/ tron/ unstoppable/ salt/ iron-man-2/ [...]

 15. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Cowboys & Aliens, The Smurfs, Bad Teacher pravi:

  [...] Howard, Brian Grazer in Steve Oedekerk, ne glede na to, da ga je režiral Jon Favreau, avtor obeh Iron Manov, in kljub temu, da glavni vlogi igrata Daniel Craig in Harrison Ford, se pravi James Bond in [...]

 16. » Recenzija: Immortals IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS pravi:

  [...] Hyperiona skine v nulo. Ki film dvigne v višave in negativno vlogo poosebi dosti bolje kot v drugem Iron Manu, kjer se mi je zdel blesav. Prav zaradi njega film v prvi polovici ni pretirano dolgočasen in [...]

 17. Recenzija: The Avengers « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Iron Man, Thor, Captain America in Hulk so bili le predfilm za The Avengerse. Ta megalomanski poletni hit, [...]

 18. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Iron Man 3 pravi:

  [...] tole je najboljši Iron Man do zdaj. Spektakularna, zabavna, ravno prav kičasta, adrenalinska in zelo dinamična scifi [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !