Je Fanika Križaj v finale šova Slovenija ima talent prišla samo zaradi tega, ker je invalidka?

3.05.2010 ob 16:10

Ljudje so zanimiva bitja. Bitja s čustvi, ki padajo na žalostne usode in emocionalne zgodbe. Bitja, ki padejo na pogumne like, na posameznike, ki imajo tak ali drugačen hendikep in kljub temu dokažejo, da so kos zastavljeni nalogi.

Vse to se je včeraj več kot odlično pokazalo pri Faniki Križaj, 29 letni mladenki, ki “boleha” za cerebralno paralizo in se je kljub temu prijavila na oddajo Slovenija ima talent in “prodala” zgodbo o pogumu in sanjah, ki so mogoče kljub hendikepu. Njen vokal ni slab, toda pela je dosti slabše od svojega sotekmovalca Boštjana Bračiča, ki je na koncu zavoljo nje izpadel in se ni uspel uvrstiti v veliki finale, kamor je žirija poslala njo.

Prepričan sem, da bi izpadla, če ne bi imela cerebralne paralize, saj bi žirija nanjo gledala povsem drugače. Morda se motim, a to je moje mnenje. Prav tako sem prepričan, da sta jo Brane Kastelic in Branko Čakarmiš naprej poslala zgolj zaradi tega, ker sta se bala, da ju bo javnost linčala, če bosta sesula sanje invalidki. Po eni strani ju razumem, saj so tudi gledalci za Faniko Križaj glasovali tudi zato, ker je telesno hendikepirana. O tem ni dvoma in tukaj se ne gre sprenevedati. Fanika Križaj ima, kot sem že povedal, lep vokal, toda za pesem Hero Mariah Carey je bila prekratka, povedano drugače, izbrala si je prezahtevno pesem, seveda zavoljo naslova, kjer nam je hotela povedati, da je tudi invalidna oseba lahko junak.

Ljudje torej padamo na takšne zadeve, toda ne vedno, kar je zelo zanimivo in vredno razmisleka. Lep primer je Elena Pečarič, prav tako invalidka,  ki je kandidirala za predsednico Slovenije. Ni ji uspelo, kljub temu, da je invalidka, kar pomeni, da se očitno ni zasmilila ljudem, ki so svoj glas oddali za povsem zdrave kandidate. Na tako pomembni funkciji si pač niso želeli videti invalidke, kar pomeni, da ji je njen hendikep celo škodil, če smo iskreni. Faniki Križaj je koristil, Eleni Pečarič je škodil. Ali pa gre vendarle za veliko razliko med funkcijo predsednika in finalnom na nekem tv šovu. Verjetno je tudi to odločilno, ko pride od volje ljudji. A vseeno, če se je zasmilila ena invalidka, zakaj se ni še druga.

Je pa pri Faniki Križaj nekaj vseeno zelo zanimivo. In sicer to, da so se mnogi komentatorji obrnili proti njej, rekoč, da je zmagala samo zaradi tega, ker ima cerebralno paralizo. Spraševali so se, če bi zmagala tudi v primeru, če bi bila zdrava. To pa sesuje tipično človekovo patetiko in odnos do invalidov. Namesto, da bi za Faniko navijali še naprej in se veselili za njeno zmago in uvrstitev v finale, so se obrnili proti njej in se jezili, da je zaradi nje izpadel Boštjan Bračič.

Bi torej Faniki invalidnost ob zmagi očitali tudi v primeru, če ne bi izločila Boštjana?

Saj res, kaj pa Željko Najdek, tisti poba iz tretjega predizbora, ki je plesal in rapal ter izpadel kot totalni antitalent? Kasneje sem namreč izvedel, da je mladenič s posebnimi potrebami in da se je na šov prav tako prijavil zato, da dokaže, da kljub hendikepu zmore ujeti sanje. Žirija ga ni upoštevala, gledalci pa tudi ne. Jasno, da ne, saj ni prodal svoje zgodbe, ampak je le prišel, nastopil in se za večino javnosti seveda močno osmešil. Resda ni imel talenta, toda nihče od žirije mu ni rekel, da je junak, ki kljub hendikepu zmore nastopiti na odru in pokazati, da ima pogum.

 

38 komentarjev na “Je Fanika Križaj v finale šova Slovenija ima talent prišla samo zaradi tega, ker je invalidka?”

 1. MATEj pravi:

  Ja in ne. Če ne bi imela celebralne paralize, res ne bi prišla naprej. A naprej ni prišla zaradi te bolezni, ampak zaradi sporočila, ki ga nosi s seboj. Namen te oddaje ni naredit pevsko zvezdo, ampak naredit zanimivo oddajo, ki jo bodo ljudje gledali, glasovali, o njej govorili … in pa dat priložnost vsakomur, da se pokaže in da izpolni sanje čeprav je v osnovi v neenakovrednem položaju. Podobno je bilo lani s Susan Boyle na BGT. Je postala take zvezda in bila na koncu druga, ker je tako noro super pevka? Ne, ampak ker je preprosta gospodinja, s posebno zgodbo, ker ni lepotica, in ker so vsi na začetku mislil, da bo njen nastop čisti poden. Če bi bla Susan Boyle s takim glasom 28-letna lepotica, morda ne bi prišla niti v finale. In podobno je s Faniko. A si si, ko je na avdiciji prišla na oder, mislu, da bo pela tako lepo? Najbrž ne. Enako je z malimi otroci. Čeprav niso najboljši, jim je zaradi njih samih težko reči ne. Lani denimo se je na BGT eni mali punčki zataknilo v polfinalu in je sredi pesmi začela jokati. Niso mogli drugače, kot da so ji dali še eno priložnost. Nekomu kot je Boštjan, je ne bi dali, če bi pozabil besedilo. Če se vrnem k Boštjanu: on bi rabil slovenskega Idola ali X Factor, da bi ga naredila za zvezdo, Talent nima tega namena (na koncu bo zmagovalec dobil denar, potem naj si pa s prepoznavnostjo, ki jo je dobil sam pomaga, za pop ne bo vče zanimiv).

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Okej, a vendar je to sporočilo tesno povezano z njeno boleznijo. Če ne bi bila bolna, ne bi imela tega sporočila. Mar to pomeni, da dejansko izkorišča svojo invalidnost za svoj uspeh?
  Jasno mi je kaj je namen oddaje, toda tudi Bračič je bil magnet za rejting, a verjetno ne tak kot dekle s celebralno paralizo, to pa drži.
  Za Boyleovo se ne strinjam povsem, ona je v prvi vrsti res dobra pevka, o tem ni dvoma, če ne bi bila, ne bi naredila nič, pa bi lahko ne vem kako zgodbo prodala. Res pa je, da je bil kontrast med izgledom in imidžem gospodinje in potem vokalom tako velik, da je bil učinek zares odličen tudi zaradi tega. Podobno kot pri Paulu Pottsu. Toda Boyleova ne glede na karkoli poje zelo dobro, o tem ne sme biti dvoma.
  Da se razumemo, Fanika poje okej, toda Boštjan je pel bolje. To je zame ključno. In to je napaka žirije, ki jo je poštekala le Lucienne, ki je dala glas Boštjanu.
  Ne strinjam se, da je tale šov premalo zanj, samo radijsko moderiranje je premalo, da opozoriš nase. Pri nas je vsaka malenkost dobra za promocijo, ker drugače preprosto ne gre, če nimaš zvez. In po moje se bodo tudi na POPu ne veliko ukvarjali z zmagovalcem in ga promovorali na vse možne načine kot so Bepop. Po moje se niti ne bi lotili tega projekta, če ne bi imeli v planu, da bodo tudi od tekmovalcev iztržili veliko po koncu šova.

 3. :) pravi:

  ma kaj pa vem … jst nisem navijal ne za enega niti za drugega … mogoče danes govorimo takole ravno zaradi tega, ker je fanika res odpela slabo … izbira pesmi za njo je bila resnično prezahtevna … kot sem rekel prej, še mariah si je nebi več upala izbrati, da jo odpoje … ampak je v prvi oddaji dokazala da ima lep glas in da lahko odpoje solidno … boštjan pa, itak pocukran do konca … ampak, hja, morm priznat … on bi moral naprej in ni važno na nasprotnika … visok moški, ajde rečmo luškan ( meni ne, ampak ajde ženskam rečmo :) ), glas ni bil slab … tako da je imel vse, da uspe … ampak, ravno zaradi bedne žirije je potegnil kratko … meni je bilo res vseeno kdo gre naprej … šla je fanika … in evo super, tako pač je.

 4. MATEj pravi:

  Kot sem napisal že pod prejšnji tvoj post: v vsakem polfinalu bo izvisel eden ali celo dva dobra. S tem se morjo oni in mi gledalci sprijanit. Tako pač je. Taka so pravila igre.

 5. Stanko pravi:

  Ah, neumnost. Če bi Boštjan zmagal, bi se pa pogovarjali o tem, kakšen hendikep mu je nudila njegova radijska postaja, na kateri se je prejšnji teden cel čas promoviral. Zato verjamem tudi, da je zbral na kup več glasov kot Fani, a kar se tiče njegovega talenta, smo ponovno izbrali najmanjše zlo. Na včerajšnji oddaji ni bilo dobrih pevcev; Fanika je celo slabše pela od Lidije, kaj takega!
  Suzana Bojler je dobra pevka, a ponovno ni nek presežek. Je povprečna pevka z grdim ksihtom. Njen imidž izrablja tako kot vsaka druga lepotica na glasbeni sceni, ki ni blazno talentirana (Taylor Swift, Avril Lavigne itd.). Mnogo dobrih pevcev na SIT ni prišlo naprej prav zato, ker so povprečneži v vseh ozirih. A glede na to, da tudi Lidija ni ravno karizmatična pevka, se resnično talentirani in karizmatični verjetno niso prijavljali.

 6. ajda1 pravi:

  Tu se pojavlja toliko če-jev in sigurno je bila žirija v težki vlogi,morda v najtežji, ker se je morala odločiti po srcu za srčnost, kot je dejal Čakramiš. In malo igračkanja, če bi prvi glasoval Čakramiš, bi morda glasoval za Boštjana, seveda bi mu Luciene pritrdila, tako bi imel Brane zelo enostavno nalogo in bi lahko njej pel slavospeve in ne bi ga bolelo srce, če bi se odločil zanjo, ker bi imel Boštjan že itak dva glasova. Seveda je pa lahko tudi že vnaprej odločeno, kako bodo glasovali, mislim da so tudi oni naredili kombinacije, če zmaga ta pa ta v kombinaciji s tem pa tem, koga bodo poslali naprej in sigurno zaradi šova in igre živcev zaigrajo svoje dokončno zapečatenje nekomu in odpečatenje nekomu, ki gre naprej. Ne vem tudi, po kakšnem ključu so zbrali tistih 10, ki tekmujejo skupaj, morda je bilo kje zapisano in sem prezrla ali pa je to le naključje kdo s kom in kdo ne. Žal se nam vedno ponujajo kuhinje in če bi slučajno bil to naključni izbor, kdo s kom, bi zadišalo po tem, ker je bilo že odločeno, kdo bo drugi kandidat žirije. Ja, to so pač kuharski recepti, ki se nam ponujajo in zato tudi takšni komentarji.

 7. ajda1 pravi:

  popravek: Žal se nam vedno ponujajo kuhinje in če bi to slučajno bi namenski izbor, kdo s kom, bi zadišalo …

 8. Tomo pravi:

  Saj ni tak slabo pela.Je bila dosti boljša od one barbike ki je mislila da bo prišla v finale zaradi hude postave in dekolteja.Ne bi pa bilo slabo če bi zraven igrala na klavir.S tem si me spomnil na hrvaškega pevca Zdravka Škenderja ki je na vozičku,pa se mi zdi da ga ljudje ne poslušajo zgolj iz usmiljenja.

 9. Jan pravi:

  kokr sm že u prejšni rubriki napisu–jst bi dav raj lidijo naprej…obe sta vredu, sam se mi zdi d je lidija le mal bolš odpela, pa njena frizura pa postava pa dekolte so prva liga:)

 10. LIFE pravi:

  LIFE http://www.youtube.com/watch?v=PAKtxEYRUvY

  NAJVEČJA ČLOVEKOVA DOLŽNOST

  Vsak človek ima dolžnost skrbno opazovati samega sebe in videti samega sebe takega,
  kakršen v resnici je, pri tem pa naj ne varčuje s trudom za napredovanje v telesu,
  duhu in duševnosti. Videl naj bi zlo, ki ga spočenja v njem nepravičnost,slabost in
  oholost- in storil naj bi najboljše od možnega, da bi premagal.

  Dobrine so prepuščene človeku le na poskušnjo. Moči zla učinkujejo nanj prav tako
  kakor moči dobrega. Tako mora dokazati, kako je res človek, da se skušnjavam upira
  in se z njimi bojuje. Kdor se bojuje proti ljudem, ki jih ima na podlagi svojih
  predstav za sovražnike, a je brez moči, da bi dvignil tudi le prst zoper številne
  sovražnike, ki so skriti v njem samem, ali kdor ima, kar je še huje, te notranje
  sovražnike za prijatelje, ta ni nikakršen vojščak.

  Ni človekova naloga, da bi vse svoje sposobnosti privedel do popolnosti, je pa
  njegova dolžnost izpopolniti vse tiste sposobnosti, ki vodijo do Sebe – in
  premagati vsa tista nagnjenja, ki temu nasprotujejo.

 11. tajnica pravi:

  S A M O zato,ker je invalidka definitvno ni prišla v finale.
  Kvečjemu TUDI zaradi hendikepa, ne pa absolutno zaradi njega.

  To je butasta, sadistična sodba bedakov in ozkosrčnežev.
  Tako slaba pač ni bila, da se ne bi brez hendikepa oz. svoje malo drugačne življenske zgodbe uvrstila v finale.

  Je pa res, da ji svoje zgodbe ne bi bilo treba obešati na veliki zvon, še posebno zato, da se izogne blebetanju škodoželjnih “vsevednežev” in ker ima dejansko talent.

  Navsezadnje petje ocenjujejo domnevni strokovnjaki in kot taki naj bi dokaj objektivno ocenjevali.

  Nazvlic finalu zmagala ne bo,P R E D V S E M zaradi hendikepa.

 12. cpt.. Shepard pravi:

  Vsak je imel svoj “adut”: Susan Boyle izrazito grdoto, ki je vzbujala sočutje, Lina prikupno otroškost, Fanika invalidnost, Boštjan pa dober izgled. Kje je torej problem? Tip itak ni pel perfektno; timing je imel v kurcu, ona pa je slabše pela, na trenutke počeno, a je vseeno bolje kontrolirala svoj glas.
  Ji pa privoščim zmago, ker si jo je iskreno želela; in ta želja ni temeljila na nekem častihlepju – kot pri Boštjanu. Saj je bilo treba samo pogledati njegov fris, ko je izgubil, pa ti je bilo vse jasno.

  O komentarjih, da je Fanika izrabljala svojo invalidnost za pozitivne točke, pa sloh ne bom izgubljal besed. Kot da ni že takoj jasno, da je hendikepirana. Televizijci pa to opazijo in te forsirajo, da se o tem razgovoriš, da bo potem ja čim več glasov.

  Eni ste res blazno neumni.

 13. Antipat pravi:

  Enaciti Faniko in Eleno le na podlagi njune invalidnosti je smesno. Ce je Elena pri kandidaturi zelela izkoristiti moment, da opozori na tezave invalidov, bi za Faniko tezko rekel da je bil njen nastop nek politicni statement. Punca ni prisla na oder deklamirat statuta kaksnega invalidskega drustva in rusit njegovo vodstvo, temvec je prisla peti, ker kot kaze, ji to vliva moc pri njenem nezavidljivem polozaju. In da se potem razni attention whore osebki in obsedenci z joski delajo pametne, ces da je privilegirana kot invalid, tista z joski pa je nazalost izpadla?! – me prav zanima, koliko moci in poguma bi zmogli vi, ce bi bili obsojeni na tezko zivljenje, da bi vseeno sledili svojim sanjam in stopili na oder, ter se prepustli kasnejsemu drhaljenju “mentalnih invalidov”. In ja, tudi to steje na koncu – zgodba. Ker je kot taka del nastopa. In ce te petje Fanike napolni z vec energije in volje, pogumom in zaupanjem vase, potem je to vsekakor bolj vredno zmage oz. dobre uvrstitve, kot skravzljan peroksid s podlozenim modrcom.

  Ce pa ste nekateri tako zelo alergicni na t.i. osebne zgodbe in ocenjujete le glas, ples,… – kaj potemtakem po vase delajo v polfinalu otroci. Saj verjetno ne mislite, da je njihov glas ali ples enakovreden oz. boljsi od starejsih? Seveda ni in zato ljudje ocenjujemo celoto, ker je potrebno vsak nastop gledati skozi kontekst osebe, ki nastopa. Seveda ce ne gre za neko zlagano, za oder prirejeno zgodbo, kar pa verjetno Faniki nihce normalen ne more ocitati.

  Zato namesto zanicevanja raje podprite taksne nastope, saj s tem naredite veliko lepega za tistega, ki se trudi in mu s tem daste dodatno potrditev, da je na pravi zivljenjski poti.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Matej, kako misliš pravila igre? Pravila igre so torej to, da gredo naprej slabši tekmovalci?

  Stanko, glede na to, da je kar nekaj tekmovalcev dobilo zajetno reklamo v rumenih časopisih, bi bil radio po moje še najmanjši problem. Vsak se pač znajde po svoje, pa kaj. Ampak bistvo je, da je pel veliko bolje od Fanike, kar je vsa zame sporno, saj potem pomislimo, da je to vpliv njenega hendikepa. Lidija je pela veliko bolje kot v prvem nastopu, a še vedno daleč od zares dobre pevke. Glede Taylor Swift se pa strinjava, tudi jaz nimam pojma kaj je dala ljudem za žret, da so jo postavili tako zelo visoko.

  Ajda1, tudi jaz se nagibanm k tebu, da je veliko reči dogovorjenih in da so točno vedeli koga bodo dali naprej. Morda je to razlog, da niso pokazali števila glasov. Pa tudi če bi ga, ni rečeno, da bi resničnega :)

  Tomo, ni bistvo v tem, da ni pela slabo, ampak v tem, da je Boštjan pel bolje.

  Jan, Lidija je brez dvoma presenetila, toda za finale ni imela šans. Pred njo bi dal tudi Zhigo in seveda Podokničarje.

  Tajnica, kot sem rekel že Janu, ni bistvo, da ni bila slaba, ampak, da je bil Boštjan boljši. Strokovnjaki? Potem bi moral naprej Boštjan, ki ga je izbrala Lucienne, ki je edina vsaj približno strokovnjak, mar ne? V finalu pa lahko celo zmaga, predvsem zaradi hendikepa, ki je v včerajšnji oddaji brez dvoma zasenčil njeno premalo prepričljivo izvedbo pesmi Hero.

  Shepherd, vsak si želi zmago, pa naj to pokaže tako ali drugače. Sicer pa ni bistveno kdo si jo bolj zasluži glede na domnevno iskrenost, ampak kdo je dejansko boljši pevec oz. plesalec. Zaradi meni si lahko važič prve klase, ampak če poješ perfektno, moraš zmagati in premagati nekoga, ki je skromen in recino bolj iskren, a pač slabše poje od tebe.
  In ja, eno je hendikep, drugo pa je “prodajanje” zgodbe o pogumu, ki je njeno osnovno vodilo in seveda elegantno nabiranje točk. Pa četudi ona morda res misli iskreno.

  Antipat, nikogar nisem enačil, le omenil sem, v neki pavšalni povezavi na temo človekovega gledanja na invalidnost. In ne vem zakaj zdaj sodiš ljudi in nabijaš podobno kot ona sama o pogumu in moči. To je oddaja talentov, kar pomeni, da šteje vokal, ne pa life story. In to je zame bistvo, se pravi, če si pel slabo, ne moreš dalje samo zato, ker si hendikepiran.
  Glede otrok, izpadla je fantastična operna pevka Sandra Harb in izpadel je tisti super plesalec. Ostala sta le Benjamin Dolič in mala Lina. O obeh kar se mene tiče ni neke večje dileme in oba sta zasluženo v polfinalu, saj sta bila boljša od večine odraslih, ki so izpadli.
  Mi je pa vseeno smešno, da meniš, da če nisi invalid in če niamaš tako močno zgodbe, da se pa ne trudiš in da nisi iskren, ker si kao zdrav. Trapasto razmišljanje, res. Se pa strinjam, da je treba gledati cel paket, o tem ni dvoma, toda če nekdo poje bolje od tebe, ni prav, da greš dalje ti, še posebej, če je imel tudi on super paket, če že hočeš ta kontekst. Fanika ne poje slabo, v prvem nastopu je pela zelo dobro in sem jo pohvalil, toda tokrat me ni prepričala. Še vedno je bila okej, toda Boštjan je bil boljši. Pika.

 15. cpt.. Shepard pravi:

  Iztok, predstavljaj si, da si Fanika in da po zmagi, ko prideš domov, greš kečirat forum Talentov. In tam vidiš komentarje kot so “hendikepiranka ne bi smela zmagati”, “v resnici se samo pretvarja” itd. No, samo predstavljaj si, kakšni bi bili občutki.
  Kot sem rekel, njeno stanje je zelo očitno, saj ne more niti stati sama; “promovirala” bi se lahko tudi brez besed. Učinek bi bil isti. Itak pa ji snovalci sugerirajo, o čem naj govori oz. kaj o sebi naj izpostavi. A misliš, da je bila ideja Susan Boyle, da pride na oder, komično-kurbirsko pomiga z boki in izdavi: “that’s just one side of me”? Sploh ne sovpada z njeno osebnostjo.
  Kako sploh vemo, kako dolg je bil razgovor s Faniko pred njenim prvim nastopom? Obstaja nekaj takega, kot je montaža, ki izpostavi dele, zanimive gledalcem, in zavrže tisto, kar ni dovolj profitable.

  Saj je vseeno, iz kakšnih vzgibov sta jo žiranta spustila naprej. Itak ne bo velika zmagovalka; tudi Boštjan bi pušil v finalu, brez skrbi. Mi, ki smo zdravi, si sploh ne moremo predstavljati, s kakšnimi napori se ta punca sooča vsak dan. Naj se ji zgodi nekaj lepega. Tisti naduvani, butthurt slavček bo pa itak imel še svoje šanse.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Razumem kaj mi hočeš reči, toda menim, da bi čisto vsakega tekmovalca enako potrle nesramne izjave komentatorjev. To, da je invalidka, nima nobene zveze, saj je pomoje navajena vsega hudega, ker je stara 29 in se je na take bedne komentarje že navadila. Morda jo je prizadelo manj kot bi koga zdravega, ki bi fasal še kake hujše kritike. Alena je že, celo v bolnici je baje pristal zaradi čudnih očitkov, da je šel dalje zaradi sedmih otrok ne pa zaradi glasu.
  Glede Fanika pa ostaja dejstvo, da je Boštjan pel bolje od nje in da verjetno ne bi šla dalje, če ne bi imela cerebralne paralize. Tudi prav, naj ji bog da srečo in naj bo srečna in vesela do konca lajfa. Meni ni vseeno, da je vseeno zakaj gre nekdo dalje, to ni poštena igra, pa če je razlog še ne vem kako močna zgodba v ozadju. Da se razumeva, ko je šla v polfinale, sem bil zelo vesel, saj sem pohvalil njen prvi nastop, ker je pela res lepo. Tokrat ji žal ni ratalo, saj je izbrala pretežko pesem, kar pomeni, da so Boštjanu naredili krivico.
  In vidiš sebe, nič drugačen nisi od tistih forumašev nad katerimi se zgražaš, le poglej kako napadalen in nesramen si do Boštjana :)
  A ker je pač zdrav, ga take besede ne bodo prizadele tako kot Faniko, a ne? Ne kupim tega, to je sprenevedanje.

  Pa naj citiram še stavek, ki sem ga o faniki zapisal pri prvem nastopu:
  “Telesno hendikepirana in vseeno zelo samozavestna punca s krasnim vokalom. Brez dvoma talent, ki si zasluži pevsko kariero. Kapo dol za odlično odpeto pesem. Lep in čustven moment.”

  Eto, vidiš, bil sem popolnoma na njeni strani in tudi njena zgodba se mi je zdela lepa. Prav zato je povsem nepotrebno, da jo je vlekla še v polfinalu, saj je izpadla preterano in morda celo zaigrano, kot so zapisali nekateri, pa četudi ne po svoji krivdi, kot ugotavljaš pravilno glede tega, kaj spustijo noter in kaj ne.

 17. Antipat pravi:

  “To, da je invalidka, nima nobene zveze, saj je pomoje navajena vsega hudega, ker je stara 29 in se je na take bedne komentarje že navadila. Morda jo je prizadelo manj kot bi koga zdravega, ki bi fasal še kake hujše kritike.”

  S tem si povedal vse. Zal se najvec o sebi.

  Ja dajmo jo se bolj zatolci, saj kar ne ubije – krepi, ali kako gre ze tisti rek. Saj je navajena, da je povsod tarca posmeha, da s prstom kazejo nanjo, kaj pa se gre, da na tak pokvarjen nacin premaga lepega Bostjana. Verjetno lahko tudi normalno hodi, ima le Kayser Soze sindrom in s tem pridobiva tocke za svoje hrescanje?!

  Dajte se zresnit ze enkrat, pa se malo zamisliti nad komentarji. To je le show, kjer bo na koncu izpadlo 49 polfinalistov. Fer ali nefer, odvisno za koga. Nekomu bo vsec zmagovalec, nekomu pac ne. In vsak bo imel svojo zgodbo. Svetovni prvaki, 7 otrok, cerebralna paraliza, mali Jacko, Christina Aguilera, Pavarotti, mala zvezdnica,… in ker ljudje glasujejo o zmagovalcu, bodo te zgodbe vedno imele vpliv na koncni izzid. Za nekoga pozitiven, za drugega pac ne.

  Zato ce se komu zdi da je prezgodaj izpadel nek super talent, ga lahko se vedno tudi sam podpre pri nadaljnji poti – naj ga angazira za kaksen obisk ali nastop (evo Iztok, povabi svoje spregledane favorite v oddajo), saj ce je kdo kvaliteten izvajalec, se mu ni za bati, da ne bi mogel (sicer z majhnimi koraki) nadaljevati svoje poti.

 18. STELA pravi:

  Iztok – podpišem se pod tvoje ugotovitve, da je Fanika prišla naprej zaradi hendikepa, ki ga je primerno “prodala”, da ni prav da ni naprej prišel Boštjan,ker je BIL in JE boljši….predvsem pa se podpišem pod mojo izjavo, da Braneta iz komisije nista imela jajc, da bi ji rekla NE…in to je žalostno…ljudje pluvajo čez Lu vendar je le ona zmogla tolk “poguma” da je povedala kdo ji je resnočno všeč, njena kolega sta se pa mal preveč zbala za svoj položaj.

  Kar se tiče pa Pečaričeve – no ja, res ni isto al kandidiraš a predsednika države al za zmago na nekem šovu.

 19. AndrejM pravi:

  Komisija razsoja na podlagi različnih meril in samo petje gotovo ni edino merilo. Tako kot pri tistem fantu, ki je bil imitator MJ. Če eni tule tako poudarjate, kako je MJ bil najboljši plesalec vseh časov, potem kot imitator tudi pleši in ne samo stoj kot lipov bog na odru. Pa mladost gor ali dol.

  In če je Fanika segla nekomu do srca in jo je zato kdo iz žirije izbral, da gre naprej, pa težka pesem gor ali dol, je to samo super. Čestitke punci in vso srečo naprej, enako pa velja tudi za Boštjana. Pokazal se je, je dober, lep (baje, o tem naj presodijo punce) in se bo promoviral na kakšen drug način.

 20. berta pravi:

  če pustimo biznis ob stani, mislim da taki časi potrebujejo takšne junake kot je fanika ali petra majdič. predvsem je to dobro za slovence, da jim malce odpre oči glede tega kaj pomeni trdo delo, vztrajnost, borba, saj jih je preveč takšnih, ki se smilijo sami sebi kako, da jim je naporno se z Vrhnike v ljubljano vozit delat.

 21. berta pravi:

  STELA- lu je ravnala po logiki baci brigu na drugog ;)

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Antipat, preveč si občutljiv in zaradi tega tudi moje stavke dojemaš tako kot jih. Če bi vsaj malo pozabil na čusten moment, bi videl, da ne govorim nič slabega o Faniki in da sem pač realističen glede dojemanja vsega skupaj.

  Berta, četudi na tvju pokažeš neko sliko sebe, še ne pomeni, da si privatno prav tako junak, lahko da si zagrenjen negativc, ki kritizira vse kar se dogaja okoli njega. Marsikdo, ki javno ne kaže svoje podobe in poguma, pa prav tako lahko služi za vzgled mnogim, le da širša javnost tega ne ve kot recimo pri Faniki. Tega ne gre posploševati. Še vedno pa nimam pojma kaj ima vse to z dejstvom, da je punca pela slabše od Boštjana in da si zaradi tega ni zaslužila finala.

 23. Leiito pravi:

  Nedvomno je tako ali drugače napredovala zaradi cerebralne paralize, boljša pevka od Boštjana gotovo ni. Mercy faktor pač, cel paket, v človeški naravi je, da smo do invalidov še posebej servilni.

  Poleg tega jo je Čakarmiš na avdiciji nagovoril z “a si mela kakšno nezgodo, ti je spodrsnilo na ledu?” Nasmešek, ki si ga Čakarmiš natakne, ko hoče biti duhovit, je zmrznil na pol poti, ko mu je odvrnila, da ima CP. Že zato je imel gotovo nekaj občutka krivde.

 24. berta pravi:

  Fanika je zgodba, ki dela biznis. Tip je pač samo lep in zna pet. a je susan boyle res tak mega vokal, da zasluži drugo mesto? to so skonstruirane zgodbe, ki vlečejo gledalce in posledično oglaševalce.

 25. Antipat pravi:

  Iztok, eno je da se debata vrti okoli glasu, drugo pa je ko se debata sprevrže v zaničevanje uspeha nekoga, ki je morda prehodil težjo pot, da je stopil na oder in dokorakal do (pol)finala. Če je Boštjan tako izvrsten pevec, se mu za prihodnost kljub izpadu ni treba bati. Če pa ne privoščite nekomu, da še naprej živi svoje sanje, oz. si jih ne zasluži, potem je to žal posledica vaših večvrednostnih kompleksov.

  In kot ponavadi ti ostale vprašaš pri politikih ;) . Kdo si po tvoje (od vseh sodelujočih) le na podlagi petja zasluži končno zmago?

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Berta, ostalih pevcev ne poznam, zato ne morem reči, lahko pa rečem, da je imela super vokal in da o tem kar se mene tiče ni nobenega dvoma.

  Antipat, četudi je prehodil težjo pot še ne pomeni, da je bil na odru boljši. Upam si pa trditi, da bi bila nate bolje jezna kot name, saj jo ti gledaš kot invalidko, jaz pa povsem pošteno kot vse ostale.
  In seveda, zakaj ne bi mogla tudi ona kljub izpadu nadaljevati kariere? Ne vidim razloga, da je Boštjanova pot lažja, ker pač ni invalid.
  Kdo si zasluži zmago? Do zdaj je najboljši vokal pokazala Maja Keuc.

 27. Antipat pravi:

  “Upam si pa trditi, da bi bila nate bolje jezna kot name, saj jo ti gledaš kot invalidko, jaz pa povsem pošteno kot vse ostale.”

  Saj se hecaš, a ne?

 28. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stari, probaj invalidu pomagati ne da ti reče, jezen je nate totalno, rekoč, nehaj, saj zmorem sam. Zelo slabo poznaš psihologijo takih oseb. In invalidu je zelo kul, da ga jemlješ kot osebo, ne kot invalida in mu zaradi tega gledaš skozi prste.

 29. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Popolnoma jasno je, da je Boštjan pel in sfural nastop v vseh ozirih veliko bolje. Da so izvedli pozitivno diskriminacijo, razen vseeno mnogo bolj profesionalne Lucienne, je nekaj nezaslišanega in s tem načinom so tudi Faniki naredili medvedjo uslugo, saj je za pričakovat, da bo folk odpiral forume in se pritoževal, kar brez dvoma tudi Faniki ni v dobro. Vedno se v vseh ozirih obnese samo pošten odnos. in pri izbiri talenta gre za izbiro talenta. Občinstvo ga še lahko serje in izbira iz takih in drugačnih vzgibov, žirija pa bi morala bit profesionalna. No, saj v tem primeru tudi je Boštjan dobil precej več glasov od Fanike. In ta žirija je antiprofesionalna in to seveda ni edini kiks, hud kiks, ki je daje ljudstvu hudo slab zgled. Poleg tega, da se že itak obnašajo totalno amatersko, saj niti komentirat ne znajo. Brane Kastelic je še posebej dokazal, da je popoln diletant, pa še nestrpen povrhu (odpikal je na primer fanta na podlagi argumenta, da ima težave s sprejemanjem fantov, ki pojejo z ženskim glasom … nezaslišano!). Kaj takega, kar smo silahko ogledovali na tem šovu ne vidiš v britanski verziji ali pri ameriškem idolu nikoli.

  Tudi Susan Boyle ni noben primer. Ženska je vendarle imela adut, da poje dobro in na način, ki je pač ljudem relativno tuj in drugačen kot drugi kandidati. To, da je igrala na imidž grdega račka, je bil samo dodaten spremljevalni šov. Pa še, pošteno, zmagala ni.

  Žirija je s tem izpadom najbolj škodila pač ravno tej Faniki, Boštjan je pa izpadel žrtev diskriminacije. Ker je čeden, zdrav in ker bolje poje. Za nagrado mu ne bo treba v finale, kjer zelo verjetno ob Maestrotih in Maji Keuc ne bi zmagal. Verjetno niti ne ob kakšnemu Alenu in Petru Vodetu. Tako da si lahko lepo naredi koktajlin se veseli zanj najboljše možne reputacije. Da je talentirana žrtev diskriminacije, ki mu je bila krivično odvzeta možnost za finale. Boljše reklame si ne bi mogel želet, Fanika pa slabše ne.

  @AndrejM:

  Seveda petje ne sme bit edino merilo in nikoli ni, je pa osnovno.

  Cpt. Shepard:

  “Naj se ji zgodi nekaj lepega. Tisti naduvani, butthurt slavček bo pa itak imel še svoje šanse.”

  Točno v tem je fora. Boštjan je v bistvu postal žrtev nestrpnosti, kakršno tudi ti izkazuješ. Zmerjaš ga na podlagi njegove vizualnosti in pojava. Kar obsodiš ga, da je nadut itd. Tega pač nisem opazila, ampak prej nasprotno, čeprav naj bi bil lep. Mene ne gane ne on, še manj pa komadi, ki jih je izvajal. Ampak bil je odličen. Brez napake v izvedbi, nastopu in barvo glasu ima prepoznavno. Bil je olikan in sofisticiran. Tega manjka na naši sceni. To je totalna diskriminacija, ki jo je bilo čutit tudi od moškega dela žirije. Izjava, ki jo je dal Čakarmiš, da da glas tistemu, ki je odpel bolj od srca, je pa naravnost pokvarjena v sodbi. A o Faniki pa veš, da je poosebljena dobrota???? Se ti zdi to kar samo po sebi umevno, ker je vidno hendikepirana?

  Če bi ugasnili sliko in poslušali samo zvok, bi Boštjan zmagal z lahkoto. Če bi pa ugasnili sliko in se zlagali, da je Boštjan hendikepiran, Fanika pa ne, bi pa morda premagal celo Maestro. Mislim … Okej, saj občinstvo lahko svoje kozle strelja, profesionalna žirija pač ne bi smela, ker za to ni plačana verjetno in ker se sramoti.

 30. cpt.. Shepard pravi:

  Simona Rebolj: ne morem ti pomagati, če nisi sama mogla videti njegovega obnašanja/izraza na obrazu, ko je ugotovil, da ne bo zmagal. Vsa družba, s katero sem spremljal šov, je to opazila.
  Prosim, da mi ne polagaš besed v usta. Nikjer nisem rekel, da je poosebljena dobrota. Na podlagi videnega pa lahko z lahkoto rečem, da mi je značajsko zelo prijetnejša od njega. In ponavljam, po petju se mi ni zdel kaj preveč boljši, če sploh. In če sem takega mnenja jaz, so šanse, da bi se našli tudi drugi istomisleči.
  Njegov izgled sem uporabil v kontekstu, kjer pravim, da če že pristanemo na Fanikino invalidnost kot “adut”, ga pridoma uporabljajo tudi drugi, pri katerih to očitno ni problem.
  Svetoval bi ti, da pred odgovarjanjem podrobneje prebereš komentarje drugih. Pa brez zamere.

  Avtorju zapisa: Da, vidim jo kot invalidko, saj to tudi je. Ampak to vidim le kot delček nje, v nasprotju z nekaterimi drugimi. Jaz nisem tisti, ki je iz riti potegnil očitke, da s svojo invalidnostjo nabira pozitivne točke. Jaz nisem tisti, ki je sploh začel z razpravo o njenem stanju. Če pa te zanima, kaj najprej vidim v njej: dobro pevko, kateri ni z rožicami postlano v življenju. Ne pomilujem je, ampak spoštujem.
  Tudi tebi priporočam premišljen, pozoren pristop h komentiranju in nasploh bloganju. Aja, pa manj nestrpnosti.

  Le pozdrav

 31. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @Cpt.:Shepard:

  Seveda sem videla njegov izraz na obrazu. Izkazal je povsem normalno pričakovano razočaranje, ni pa izrazil nikakršne neprivoščljivosti ali jeze nad Faniko. Saj si človek sme želet uvrstitve v finale, ali pač ne??? Saj je jasno povedal, da si tega želi. Misliš, da bi bili izrazi na obrazih Maestro kaj drugačni? Misliš, da bi zavriskali od veselja??? Vsak, ki se ni uvrstil do zdaj, je logično pokazal razočaranje. V primeru Boštjana je bilo pa še zelo upravičeno. Ker je bil boljši in ker je tudi od občinstva prejel več glasov od Fanike še za povrhu. Sesula sta ga torej samo dva moška v žiriji, ki se imata med drugim za neznosna frajerja in sta nezaslišano neprofesionalnost pokazala skozi oddajo premnogokrat!!!

  Značajsko ti je prijetnejša? No, jaz si pa niti v sanjah ne drznem sodit o značaju ljudi na podlagi dveh ušivih nastopov na talentu in nekaj stavkih. In tudi od Boštjana nisem slišala nobene izjave, ki ne bi bila dostojna ali ki bi bla kakor koli neprimerna, prenaduta. Ponosen na svoj pevski talent je pa lahko in prav je tako. Nekateri tudi Maestrote dojemajo za napete naduteže. Samo zakomplesanci lahko tako razmišljajo. Osebno dojemam za zelo pozitivno, da je človek ponosen in to tudi izraža, če nekaj res dela dobro. To je za Slovence žal trn v peti in pri nas je negativne selekcije na tone, ker imamo hlapčevsko skvarjeno mentaliteto in zavistno sovražimo sposobne ljudi. Če so še čedni po možnosti, bi jih pa najraje utopili v žlici vode. Zato pa spremljamo same amaterje po odrih, ki ganljivo blefirajo z raznimi vižami skromnosti in zvezde so razni Murki itd. Tudi Fanika se mi je zdela čisto okej punca. Čeprav osebno menim, da bi bilo mnogo bolje, če bi uprizorila sceno in zavrnila uvrstitev naprej. To bi bila scena in pol, za kakršno bi se ji vsi hendikepirani lahko upravičeno zahvaljevali za dober zgled še naprej, kot je sama dejala, da se ji dogaja. Tako bi izpadla totalna herojka in poštenjakarca, zdaj lahko pa spremlja odzive, kako je Boštjan žrtev krivic, žurnalske naslove o herojski žrtvi oddaje Boštjanu, medtem ko pravičnost ogrožajo razni ljudje, ki se gurajo naprej na usmiljenje zaradi revščine, invalidnosti pa do uprizarjanja zaljubljosti itd. Nihče ne potrebuje take škdoljive protekcije. To se meni zdi žaljivo in podcenjevalno do tistih, ki zaradi takšnih stvari prejemajo protekcijo. In je enako nezaslišano kot protekcije zaradi kakšnih prijateljskih ali sorodstvenih vezi. Emocije pač Ker imamo nekatere radi bolj in nas bolj skrbi njihova prihodnost. Tam, kjer je potrebno pa za vse deprivilegirane ni postorjeno niti približno dovolj, da bi se lažje enakovredno vklapljali v družbo brez pkodljivih vzvodov pozitivne diskriminacije, ki samo nove krivice producira.

  Tvoje mnenje, kako Boštjan ni pel bohvekaj, je nepomembno, ker je jasno, da je zapel odlično, kar si je izbral. Lucienne si zato ni upala privoščit tako katastrofalnega flopa, ampak je samo malo glumila, kako prekleto težka odločitev je, preden je povedala tisto, kar je bilo logično. Kot je jasno, da Fanika pač ni zapela pesmi, ki si jo je izbrala, niti podobno originalu, saj se je izognila vsem višjim legam tonov. Odpela je enako, na enem nivoju, kot že pred polfinalom. Ni slabo. Povsem dobro korektno odpeto, a ni nekaj več, a je brez dvoma dovolj, da je upravičeno prišla v polfinale, zdaj, v tej konkurenci pač ne in pika. Kar se tiče pevske izvedbe in glasovnih zmožnosti, pardon, je bila slabša tudi od tiste bjonde, ki je imela težavo bolj s karizmo kot s petjem. Jap.

  In pri vseh je problem lahko enakovreden. ič ni Fanika posebej nezaželena. Če bi bila situacija na primer takšna, da bi Alen spodrinil na primer Majo Keuc v konkurenci, bi bilo isto. Jasno bi bilo, da se je kaj takega lahko zgodilo samo zato, ker se ga propagira kot fanta, ki je bil sirota in ima že tako mlad sedem otrok. In enako bi bila to zelo slaba usluga zanj in folk bi se pritoževal nad neprofesionalnostjo. V tej oddaji pač ni ravno jako težavna konkurenca med pevci, ker bi se kar gnetlo enakovredno dobrih.

  Berem komentarje podrobno, preden odgovarjam. Brez skrbi. Tudi zdaj sem ga.

 32. STELA pravi:

  berta- kje za vraga si pa zdej najdla primerjavo med Faniko in Petro?:)))))) a zarad obnašanja po nesreči na olimmpiadi? dej no, dej…vsega pa tud ne gre metat v isti koš

  baci brigu na drugog – ma ja, vsako stvar je možno razlagat tako ali drugače:)

  se pa strinjam, da gre za bisznis in da sta Braneta igrala na nežne note čustev – bljak

 33. Leiito pravi:

  ideja talent šovov ni da se pesem odpoje karaočno, temveč z lastno interpretacijo in tudi meni se zdi, da si je Fanika Križaj izbrala zelo ziheraško varianto, karaoke stil, brezbarven, enakomeren vokal pri pesmi, kjer bi se moralo bliskati od tonov. Kako je Čakra v njenem nastopu videl več energije in iskrenosti mi ni jasno, razen če je telesno prizadetih po difoltu sama iskrenost. Mogoče mislijo, da bo Fanika K slovenska Susan Boyle, pepelka+, ali pa da je hendikepiranost dobra za gledanost, naredili pa so ji dejansko medvedjo uslugo. Škoda za Boštjana, dejansko je pokazal velik napredek (po anketi na SITu 59% ljudi meni, da je naredil največji korak naprej med vsemi) in s takim tempom, he coulda been a contender.

 34. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Simona, se strinjam, Boštjan je dejansko dobil boljšo odskočno desko kot če bi šel v finale.

  Shephard, če meniš, da so očitki potegnjeni iz riti, si zelo neumen. Če nisi gluh, pa ti mora biti jasno, da je Boštjan pel bolje. In samo to je ključno. Nestrpnost pa v prvi vrsti buta iz tebe, le da se tega očitno ne zavedaš.

 35. aljosa8 pravi:

  A je kdo od vas probal sede pet? In to primerjat s stoječim petjem?

  Že zaradi te hendikepiranosti osebi nista bili v enakem položaju. Boštjan je imel veliko prednost, ki jo po mojem mnenju ni izkoristil.

 36. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ni je znal izkoristiti? Kaj pa bi po tvoje moral narest, da bi jo? Peti leže ali obrnjen na glavo?

 37. mayozi pravi:

  Samo si zanimivo začel zapis. Ljudje SO zanimiva bitja. Kaj pa si ti, bober, fikus, marjetica…? Al si samo hotel poudariti, da nimaš čustev…? Seveda ljudje “padamo” na emocionalne zgodbe. Ima pa ta njen nastop tudi neko globlje sporočilo, ki je v tistem trenutku pač prevagalo. Plus tega, da je, vsaj kar se mene tiče, Boštjan or whatshisname en bolj osladnih in nadležnih tipov, kar sem jih kdaj zapazla.
  Lp,M.

 38. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Saj to je panika, ja, da je prevladalo sporočilo in ne talent petja. Zakaj to še vedno ni jasno, res ne vem.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !