Recenzije: The Final, The Tripper, Midgets vs. Mascots, Lake Mungo

1.05.2010 ob 02:39

THE FINAL (zda 2010, dramska grozljivka, režija: Joey Stewart, igrajo: Marc Donato, Lindsay Seidel, Jascha Washington, Whitney Hoy, Justin Arnold)

Skupina luzerskih dijakov se maščuje skupini popularnežev, ki so se iz njih ves čas delali norca.

Okej, na svoj račun bodo tokrat res prišli vsi tisti povprečni, nekarizmatični in nepopularni srednješolci, ki so jim vso pozornost ukradli frajerski sošolci, toda kaj, ko je film narejen slabo, neprepričljivo in bedasto. Zakaj za vraga vodja maščevalne ekipe ubije prijatelja, ki je pač skušal rešiti temnopoltega sošolca, ki ni z njimi nikoli ravnal slabo? Zakaj tega istega temnopoltega sošolca najprej lovijo po gozdu in ga skušajo ubiti, nato pa mu na koncu rečejo, da lahko odide, saj je bil vedno na njihovi strani? Zakaj za hudiča si dekleta, ki jim na obraz namažejo kremo, katera jim bo razžrla obraz, te kreme preprosto ne obrišejo z rokami? Zakaj ima starec v gozdu tako veliko minutažo za svoje osebne travme? Zakaj se lahko temnopolti mladenič vrvi nenadoma reši kot za šalo? Zakaj se streljanje sliši kot pokanje pasjih bombic? In seveda, zakaj si ekipa maske sname že v prvi tretjini filma? Vse to je bedasto, zelo bedasto, luknjasto in privlečeno za lase. Celo za tako B grozljivko, kjer so kul samo maske in pogojno še prizora z iglami ter rezanje prstov. Vse ostalo je na nivoju vrtca in narajeno tako, da ne bo nič narobe, če se delate, da filma sploh niso posneli.

Ocena: 2/10

THE TRIPPER (zda 2006, komična grozljivka, režija: David Arquette, igrajo: Jaime King, Thomas Jane, Paul Reubens, David Arquette, Jason Mewes, Paz de la Huerta, Lukas Haas, Balthazar Getty, Courtney Cox)

“Hipij zgleda kot Tarzan, hodi kot Jane, smdi pa kot Čita,”

je nekoč dejal predsednik Ronald Reagan, vzor in idol psihopatskega morilca, ki se s sekiro spravi na hipije, kateri se sredi gozda udeležijo velikega koncerta. Lokalnega Woodstocka, kjer bodo odsekani telesni deli padali kot za stavo. Da ima psiho na glavi Reaganovo masko, da govori kot Reagan in da je njegovemu psu ime Nancy, seveda ni treba dodatno razlagati. In prav to je glavna posebnost tele zelo zabavne in dovolj izvirne ter zelo krvave komične grozljivke, ki se ponaša s presenetljivo znanimi stranskimi igralci. Svoje delo je presenetljivo dobro opravil tudi David Arquette, ki se tokrat kot režiser preizkuša prvič, dodatno prepričljivost in dvig na povprečnim B sranjem pa dajejo nevsakdanji montažni prijemi, ki nekoliko spominjajo na Rojena morilca Olvierja Stonea. Dober predstavnik žanra, ki kljub stereotipni temi ohranja svežino in od začetka pa do konca zabava gledalca.

Ocena: 7/10

MIDGETS VS. MASCOTS (zda 2009, komedija, Ron Carlson, igrajo: Gary Coleman, Jordan Prentice, Jason Mewes, Mark Hapka, Ron Jeremy, Akie Kotabe, Brittney Powell, Scottie Pippen)

Odklop.

Na trenutke zelo zabaven, na trenutke nekoliko preveč poceni, sicer pa dokaj izviren kvazi dokumentarec o dvoboju pritlikavcev in v maskote oblečenih možakarjev, ki se morajo pomeriti v tridesetih različnih in večkrat zelo odštekanih panogah, kjer bi se odlično znašli tudi fantje ekipe Jackass. Tekmo “organizira” pokojni pritlikavec, sicer porno zvezdnik in prijatelj Rona Jeremyja, ki tako kot ponavadi igra samega sebe, nagrada pa je milijon dolarjev za vsakega zmagovalca. Zares odštekana komedija, kjer raztura tudi Gary Coleman, nekdanji zvezdnik nekoč popularne serije Diff’rent Strokes, ki se seveda priključi pritlikavcem in odigra samega sebe, torej propadlega zvezdnika, ki bi nujno potrebuje denar. Igre so totalni odklop, zato je škoda, da je humor nekajkrat preveč na prvo žogo, saj bi lahko dobili zares nepozabno komedijo. Tako pa dobimo le odštekano idejo in nekaj smešnih prizorov, kjer vse skupaj dejansko izpade kot rezervna inačica Jackassa.

Ocena: 6/10

LAKE MUNGO (avstralija 2008, srhljivka, režija: Joel Anderson, igrajo: Talia Zucker, Rosie Traynor, David Pledger, Martin Sharpe, Steve Jodrell)

Zelo prepričljiva lažna resnična zgodba o duhu umrle mladenke, kjer boste kar nekajkrat dobili sila neprijeten občutek.

Lake Mungo, še en kvazi dokumentarec v maniri filmov Paranormal Activty, Ghostwatch in The Fourth Kind, se loti nesrečne usode mladenke Alice, ki je utonila v lokalnem jezeru in se kot duh prikazuje svojim staršem in bratu. Zgodba je, kot sem že povedal, narejena v dokumentarnem stilu, kar pomeni, da izpade veliko bolj shrljivo in realno kot če bi šlo za še eno klišejsko in poceni B grozljivko, ali nepotrebno predelavo kakšnega azijskega hororja. Saj veste, intervjuji udeležencev, kao resnični posnetki in slike dogajanja ter atmosfera, ki vas bo nekajkrat pošteno stresla. Všeč mi je tudi dejstvo, da film ne pretirava. Da ohranja stik z realnostjo, a kljub temu pokaže dovolj, da ni dolgočasen in razvlečen kot je bil Paranormal Activity, ki mu je po krivici pobral vso slavo in pozornost. Dodaten dvig nad povprečje predstavlja tudi grozljiva ugotovitev dogajanja pri sosedih, kjer je bila Alice varuška. In seveda dejstvo, da jo vidimo na slikah in posnetkih, kjer ne bi smela biti. Presenetljivo učinkovita, prepričljiva in dobro izpeljana srhljivka, ki za zadetek v polno ne potrebuje šokantnih preobratov, posebnih efektov in udarnega konca, marveč le prebrisano prikazano dogajanje in ravno prav srhljivo zgodbo, ki je ni dobro gledati solo.

Ocena: 7/10

 

8 komentarjev na “Recenzije: The Final, The Tripper, Midgets vs. Mascots, Lake Mungo”

 1. mile pravi:

  nism se mogla odloct,kaj bi dns kej gledala..pa si me prepricu za lake mungo.
  bom pol mal pokomentirala..sam..ce me bo ponoc slucajn strah..pridem strasit se vaju s tino!!

 2. mile pravi:

  ni mi bi usec.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zakaj ne?

 4. mile pravi:

  ker sm bitje,ki ga je strah usega.ampak res usega..
  ta film sm pa brez usacga problema gledala sama sred noci.cviklna sm samo enkrat in sicer takrat,ko na njenmu telefonu najdejo un posnetek pa ga ustavjo in potem spustijo naprej.
  mislm..glede na prebrano sm prcakovala bistveno vec.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni je bil zelo všeč prav zato, ker niso pretiravali in so pokazali tako kot bi se morda zgodilo tudi v resnici. Prav zato mi je bil tudi zelo strašljiv na trenutke. Le predstavljaj si, da bi se v tvojem stanovanju prikazoval duh kakega tvojega sorodnika. Gotovo ne bi bilo nekih bednih efektov, pošasti in kao šokov, ampak tako kot je pokazal tale film. Vsaj tako sem ga jaz vzel, zato me je prepričal veliko bolj kot Paranormal Activity. Deloval je kot da se je vse skupaj res zgodilo.

 6. mile pravi:

  pr ns doma sm slisala,kako so se na noc pred pogrebom moje babice odprla in zaprla vrata v dnevni sobi.
  dnevna soba je spodi,mi smo bli pa vsi zgori.najprej sm misla,da mam samo bujno domisljijo..pa sm kasnej zvedla,da nism bla edina,ki je to slisala.
  in moja dona,ki je spala pr meni v sobi,se je takrat prsla stisnt k men na enak nacin,kukr takrat,ko je bla zuni nevihta.cist tiho,samo tresla se je.pa je drugac skoz lajala alpa vsaj skakala po sobi,ce je slisala koga na hodniku.
  najbrz se je babi prsla poslovit.
  od takrat dalje verjamem v duhove.in prznam,da me privlaci,hkrati pa strasi vse,kar je povezano z njimi..ta film me pac ni prepricu..ko ga je blo konc,sm mirno sklopla komp in zaspala..to se mi ponavadi ne dogaja.
  pr blair witch project si po filmu (vsakic,ko sm ga gledala,ne samo prvic) se kak tedn nism upala sama iz bajte (okej,je res,da se 30 metrov za naso bajto zacne gozd,mogoce je bil tut to razlog..)
  paranormal activity nism gledala.ampak mnde je tam se pa jos pretiravanja.nism glih zihr,da me zanima.

 7. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Hatchet pravi:

  [...] najbolj tipičnih klišejev žanra. Pa vendar ne tako dobro in izvrno kot je to leta 2006 v filmu The Tripper uspelo Davidu [...]

 8. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Mega Shark vs. Crockosaurus, Mirrors 2, Shadow, Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon, The Poughkeepsie Tapes pravi:

  [...] mokumentarec, narejen v maniri filmov Paranormal Activity, Čarovnica iz Blaira, The Last Exorcism, Lake Mungo, The Fourth Kind in recimo Ghostwatch. Saj veste, igrani film, ki ga izvedejo kot dokumentarec, kot [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !