Recenzije: Dread, Zombies of Mass Destruction, Crazy Eights, Borderland

28.04.2010 ob 04:06

DREAD (zda 2009, drama, grozljvka, triler, režija: Anthony DiBlasi, igrajo: Jackson Rathbone, Shaun Evans, Hanne Steen, Laura Donnelly)

Film, ki se mu pozna Clive Barker.

Presenetljivo učinkovita, krvava, prepričljiva in dobro izpeljana grozljivka, narejena po kratki zgodbi Clivea Barkerja, avtorja kultnega Hellraiserja, ki povoha tudi atmosfero in finte popularne Žage. Zgodba o treh študentih, ki s pomočjo izpovedi naključnih izbrancev pripravljajo diplomsko nalogo o tem, kaj najbolj straši ljudi. Da gre eden izmed njih predaleč in da začne izvajati poskuse, katerih se ne bi sramoval niti Jigsaw, je gledalcem jasno v zadnjih tridesetih minutah, ko dobijo živce parajoč in zelo brutalen pekel, kjer nastradajo trije nesrečniki. Mladenič, ki je nekoč izgubil sluh, dekle, ki zaradi očetovega spolnega nadlegovanja sovraži meso, in mladenka, ki trpi zaradi znamenja, katero ji prekriva pol obraza in telesa. Strašljivi in krvavi so tudi prizori, kjer glavnega junaka mučijo prividi, še posebej tisti v striptiz baru, kjer se fiktivno razkosa neka plesalka. Dobro zastavljen in žanrsko zadovoljiv izdelek, ki premore tudi solidno dramaturgijo in povsem skladne igralske kreacije celotne ekipe.

Ocena: vredno ogleda

ZOMBIES OF MASS DESTRUCTION (zda 2009, komična grozljivka, režija: Kevin Hamedani, igrajo: Janette Armand, Doug Fahl, Cooper Hopkins, Bill Johns)

Politično, rasno in spolno zelo nesramna zombijada.

Četudi tejle zadevščini pošteno manjka večji proračun, vseeno premore kar nekaj dobrih štosev na račun politike, rasizma in spolne usmeritve. Zombiji so namreč manj nevarni od potencialnih islamskih teroristov, geje pa lokalni duhovnik zdravi s posebno napravo, podobno električnemu stolu. Daleč od filmov Shaun of the Dead, Dod Sno in Zombieland, premalo živahno in krvavo, a kot sem že dejal, vseeno dovolj zabavno, da ni dolgčas in da je gledalec na koncu nekako zadovoljen. Plus razpadajoča mama, vzeta iz filma Braindead.

Ocena: vredno ogleda

CRAZY EIGHTS (zda 2006, grozljivka, režija: James K. Jones, igrajo: Dina Meyer, Traci Lords, Gabrielle Anwar, Frank Whaley, Dan DeLuca)

Nezanimiva in premalo strašljiva štorija o skupini prijateljev, ki jih nadlegujejo duhovi umrlih otrok.

Skupina prijateljev se znajde v nekdanji bolnišnici, kjer so zdravniki izvajali medicinske poskuse na otrocih brez staršev. Zakaj bolnišnice ne zapustijo, ko umre prvi izmed njih, nimam pojma. In takšne neumnosti se potem nadaljujejo skozi ves film, ki je vsaj malo nad gladino zavoljo treh znanih glavnih igralk, ki pa ne morejo rešiti usranega scenarija. Gabrielle Anwar, mladenka, s katero je Al Pacino Plesal v Vonju po ženski, pade prva, saj ji jezni duh razčetveri čeljust. Traci Lords, nekadnja porno zvezda, ki odigra zelo solidno dramsko vlogo, pade druga, saj ji duh iztakne oči. Dina Meyer, pogumna borka proti vesoljskim pošastim filma Starship Troopers, pa zdrži do konca in skuša pogruntati, zakaj za hudiča so umrli otroci sploh tako zelo jezni nanje. Slab film, čista B roba, ki jo lahko brez slabe vesti spustite skozi.

Ocena: izguba časa

BORDERLAND (zda & mehika 2007, triler, kriminalka, drama, grozljivka, režija: Zev Berman, igrajo: Brian Presley, Rider Strong, Jake Muxworthy, Martha Higareda, Beto Cuevas, Sean Astin)

Z resničnimi dogodki navdihnjena in sila direktna ter realistična kriminalna grozljivka o treh prijateljih, ki na počitnicah v Mehiki padejo v roke nevarni in zloglasni okultni sekti.

Tole je še ena presenetljivo dobra grozljivka, no ja, bolj kriminalni triler, ki so ga zavrteli na festivalu After Dark Horrorfest. Zelo direktno in brez olepševanja narejena zgodba o treh prijateljih, ki v Mehiki namesto žura in deklet dobijo nočno moro, ki je gledalcem jasna že v uvodnem in zelo nazornem prizoru, kjer si dva norca zverinsko privoščita dva policista, ki raziskujeta skrivnostna izginotja številnih turistov. Da enega izmed sektašev, ki žrtvam sekajo roke, iztikajo oči, lomijo zobe in jih žrtvujejo svojemu bogu, igra Sean Astin, prijatni hobit iz Gospodarja prstanov, je seveda dodaten razlog za ogled. Četudi malo kopija Hostla, na nek način tudi Teksaškega pokola z motorko in morda tudi The Hills Have Eyes, kljub temu suverena, zanimiva, napeta in vseskozi prepričljiva zadeva, ki kljub masakrom ne pretirava s “fizično” grozo, ampak ohranja kvalitetno atmosfero, kar je seveda prvovrstno presenečenje. Plus odsekana kozja glava, ki zasenči celo konja iz Botra.

Ocena: vredno ogleda

 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !