Pustimo jim sanje ali kako je Jan Plestenjak spet dokazal, da je največji car v Sloveniji

27.04.2010 ob 03:46

Da mi je Jan Plestenjak zelo všeč, že veste, da bo pripravil tako vrhunski dobrodelni koncert, kjer so zbirali denar za otroke, pa je presenetilo tudi mene. Pa ne toliko zaradi končne vsote, ki je bila zavidanja vredna, in zavoljo dejstva, da so skupaj sodelovali novinarji nacionalke ter pop tvja, kar je vsekakor redkost, marveč zaradi izbora pesmi, kjer sem zavoljo Janovega vokala, ki je iz leta v leto boljši, nekajkrat dobesedno zadržal dih.

Prvi vrhunec je prišel, ko je na oder stopila Alenka Godec, s katero je Jan zapel Mežkovo Julijo. Bil sem prepričan, da mu ne bo šlo in da ga bo Godčeva popolnoma preglasila. Zgodilo se je nekaj povsem drugega, kar pomeni, da je Jan odpel odlično in da sta se z Alenkinim vokalom ujela več kot izvrstno. Njuna izvedba Julije, ki mi je tako ali tako najlepša slovenska pesem vseh časov, je za anale slovenske glasbe in mi bo še dolgo časa odmevala po ušesih.

Da je bil Jan ves čas zelo dobre volje, je super za tak dogodek. Da je poudaril, da noče proslave, ampak žurko, kjer morajo biti vsi veseli, da delajo nekaj dobrega, pa je bilo prav tako v kontekstu. Zanimiva se mi je zdela izvedba Sobe 102, kjer so glasbeno podlago ustvarjali Perpetuum Jazzile, drugi vrhunec pa bila sloveska izvedba prekrasne skladbe Caruso, kjer je Janu najprej pomagala operna diva Sabina Cvilak, nato pa še obetavni pevec Rudi Bučar, ki prav tako premore odličen vokal. Da me je Jan spet presenetil z vokalom med izvajanjem te zelo zahtevne pesmi, ni treba posebej poudarjati, da se je zlil celo s Cvilakovo, ki poje kot Maria Callas, pa sprva sploh nisem mogel dojeti.

Vsekakor odličen koncert, čestitke za zbrani denar in stisk roke vsem znanim Slovencem, ki so dvigovali telefone in po vzoru ameriške smetane, ki je isto počela za Haiti, to sedaj počeli za naše krizne centre za otroke in mladostnike ter za rehabilitacijo otrok žrtev vojne v Gazi, seveda pod taktirko Fundacije predsednika Danila Türka.

Edini minus: grozna frizura sovoditeljice Ote Roš.

 

25 komentarjev na “Pustimo jim sanje ali kako je Jan Plestenjak spet dokazal, da je največji car v Sloveniji”

 1. ena_ pravi:

  men je jan tud kul, zelo, nazadnje sem ga gledla na bowlingu …

  a trditi, da se je njegov vokal zlil s cvilakovo (godčeve nisem vidla) je pa too much. men je šlo to iber navzkriž, še dober da je prišel bučar . razlika očitna….

  jan je dober, zna koketirat, publiko “začara”, medijsko dobra prezentacija, zna torej delat na več nivojih, a trdila zanj pač ne bom, da je iber pevec. ne ni, njegov vokal pač ni oh, kadar ne gre za njegove komnade. v svojih je sicer suveren, a tole s cvilakovo … jaz niti ne bi poskušala na njegovem mestu.:)

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nikjer nisem trdil, da je Jan vrhunski vokalist, trdil pa sem, da je njegov vokal iz leta v leto boljši, kar je preprosto neverjetno.

 3. smoger pravi:

  Cvilakovo, ki poje kot Maria Callas

  KHM…

 4. strojnik strojnik pravi:

  Če doživi stotko, bo mogoče za poslušat… :mrgreen:

 5. Brisko pravi:

  Au, to mora biti grozno, da je backvokalist boljši od tebe :)

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Brisko, tudi prav, toda ne pozabi zaradi koga je bila dvorana polna :)

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Smoger, katera pri nas poje bolje od nje?

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Strojnik, nisi ga poslušal, če bi ga, ne bi napisal tega komentarja :)

 9. tecka pravi:

  Do sedaj me Plestenjak še na nobenem koncertu ni začaral. Se spomnim, da je v mariborskemu Taboru dosti večjo žurko naredil Grašo, ki je bil kot nekakšna vmesna točka. Jan ima dobre komade, pri odrski karizmi pa zelo šepa.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če Jan kaj ima, je to odrska karizma. Prav zato je na vrhu, saj mu glede tega v Sloveniji ni para, kljub vokalu, ki ni vrhunski, kar sploh ne moti ravno zaradi karizme.

 11. Karmen pravi:

  Jaz sem se pa cel koncert spraševala, kako in zakaj, za vraga, je Jan tako fejst OSIVEL v zadnjem času??!! Madonca, živi na morju, ima dosti keša, nima familje in dela z otroci,…mislim, da nima kakih velkih stresov, kot mi, navadni smrtniki…In da tolko osivi??!!

 12. tecka pravi:

  Ravno komade ima, karizme pa žal ne. Oprosti, da mu predskupine in Rudi Bučar naredijo večji šov, je zame poraz. Na odru zna samo tiste potege po laseh, se zadreti wow, kako ste, tukaj pa se konča. Ne vem, trikrat so me povabili na njegov koncert, trikrat sem bila bolj tako-tako očarana. Ima pa kul komade, tega mu ne oporekam.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Karmen, geni pač, sicer pa je s takimi lasmi še večji šarmer.

  Tecka, da so mu ostali naredili večji šov, je pač tvoje mnenje, imej ga, ni panike. Jaz pač menim drugače.

 14. alex pravi:

  Spet dobra reklama za Blestenjaka in njegove palčke,dviguje si popularnost na nacionaliki in še uporablja nesrečo bogih otrok,da bi dokazu da je ON glasbena osebnost leta..Bogi iztok spet boš dobil kak cd zastonj od tvojega ojdipčka jančija.Včasih se uprašam če ti dobro slišiš ali ti je slon prdnu u ušesa.DOST,prosim te to se res ne da več poslušati da eden glasbeni mediokritet doživlja takšne časti in hvale…Sramota za Slovenijo…

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stari,ti se oglasiš samo takrat, ko jaz hvalim Jana, res ne vem kaj te matra, da si tako jezen, žaljiv, napadalen in penast :)

 16. Nick pravi:

  turk je želel, da ne bi bila proslava, potem je bila pa komemoracija. pa ne zaradi jana.

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bluziš, Nick, kot vedno. Tako veliko dobre volje in pozitivne energije že dolgo časa nisem videl v nobeni naši oddaji. Pa še nacionalka in POP Tv sta sodelovala skupaj, kar je pravi fenomen. Pa še okoli 150 tisoč evrov so zbrali, če se ne motim. Pa še publika se je dobro odzivala in ploskala ter kričala. Pa tudi naši znani obrazi, ki so dvigovali telefone, so bili dobro razpoloženi. Da o Janu, ki je bil kot majhen otrok, niti ne govorim. Kje ti vidiš pogrebno vzdušje ob vsem tem, res ne vem.

 18. Nick pravi:

  Komemoracija se je začela z nastopom A. Godec (ki zase misli, da je najboljša slovenska pevka in bo sčasoma uspešno pokvarila vse dobre slovenske komade) in njeno nemogočo frizuro, stopnjevala s spakovanjem Perpetuuma Jazzile (ki za svoje izvajanje res ne porabijo nobene energije, torej je njihovo ime pravilno) in nadaljevala z opero ter nekaterimi depresivnimi Janovimi skladbami.

  Sve u svemu, če bi koncert oklestil nekako na polovico in izločil pleve ter klopotce, bi mu celo lahko rekel žur / dober koncert. Že dolgo vem in trdim, da Jan na koncertih da vse od sebe, tu ga je zjebala le ta socialna nota in tako je naredil komemoracijo. Še dobro, da na tem odru ni bilo voditelja, povezovalca, recimo kakšnega sluzastega Maria, saj potem sploh gledal ne bi.

  Seveda pa je to samo moje mnenje, kot bi rekel tisti Goran z Kmetije.

  Kot je tvoje mnenje, da je Julija najlepša slovenska pesem vseh časov. Zame je pač Na nebotičniku in basta. Še celo Mežek ima precej komadov boljših, kot je Julija. Moje Mnenje.

 19. alex pravi:

  Zdaj se vidi na izboru za balkanskega oskarja kje ni dobu nič od nič kolk je prauzaprav dober ta naš “operni” pevec.Ta naš lomilec kurcov,ta naš latino laver..Poglej si Joksimovića..Prvi najboljši,brez pompe,takega glamura, hvaljenja,car,car,car… ja mogoče v tej deželici brez kriterijuma brez posluha,z plačeniki kot si ti.Samo kaj ni Slovenija v EU???,pa nič spet se rinemo dolj na balkan,vidi se kolk smo vredni z takšnimi talenti…

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vidim, da zelo zagreto spremljaš njegovo kariero, celo bolj kot jaz, ki za te nagrade niti ne vem, da so jih že podelili :)
  Joksimović? V Srbiji se je obnašal kot bog, tudi mediji so ga imeli za boga, pa oboževalci tudi, zato pa je njegova kariera malo padla, če se ne motim. Želel je nastopati le na velikih koncertih, mali placi so mu postali izpod časti, pozabil pa je, da je denarja več na malih placih in da je velikih koncertov premalo, da bi res obrnil pravi denar, še posebej, če živiš na veliki nogi in snemaš tako zelo prestižne albume. Od kje ti torej podatek, da je preprost poba in da ga nihče ne kuje v oblake?

  Sicer pa, kje si zaznal, da se Plestenjak hvali sam in govori, da je car? Se ti meša?

  Jaz “plačenik”? Ko bi vsaj bil, bi bil že bogat, glede na vse zapise, ki sem mu jih posvetil :)

 21. alex pravi:

  Blestenjaka hvališ ti in on glupi Bulič za katerega je on boljši od Iglesiasa, to je pač izjavu na tv.Da je največi car to si ti napisu na tem blogu,ampak meni se meša ,ok.Ukazujem ti na mednarodna tekmovanja in ti hočem z argumenti dokazati da je on popolni outsider in glasbeni mediokritet.Poglej si ocene za njegove video spote,izvirnost,glas…pač porazno.Kje je on na evrosongu,zakaj se ne prijavi?Veš zakaj,zato kar to nobenem ne gre v ušesa,tišči te srat po tem glasu.Joksimovič je dobil Balkanskega oskarja po vseh kriterijih in daleč pustil tvojega idola.Vidiš stari moj janči ne more v Evropi nič,na balkanu pa še manj.Tukaj pr nas ima dobro podlogo(Radio,tv,medije)in ko pride njegova nova stupidna pesem vsi morajo vrtet po postajah in tv.Ko se dovolj denarja obrne pr butastih slovenčkih,jančija ni več.Kdo še posluša Si Ok.?Meni se zdi še samo ti,pa še kakšna smrklja v osn šoli.To je instant glasba pripravljena da ti vzame denar na hitro in traja največ dva meseca.Njegova glasba ne more čez meje,žao. Ima srečo da slovenci imajo trda ušesa in dosti plačenikov..

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stari, ti si en tak tečnež, nič čudnega, da ti Jan ni kul :)
  In ker ni zmagal na balkanskih nagradah, zdaj po tvoje tudi meni ne sme biti kul :)

 23. barbika pravi:

  glejte jan je moški,ki bo vedno najlepsi in najboljsi,vsaj zame. tisti pa,ki se ne strinja naj lazi in zalitve obdrzi zase in par tecnežev ne bo prekasalo vseh obozevalcev,ki ga imamo radi in mu stojimo ob strani!!!!!!!!!!!!!

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jan se ta negativce in nevoščljivce že zdavnaj ne sekira več, saj ima polne dvorane in seveda tudi polne žepe :)

 25. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Jan Plestenjak: Pustimo jim sanje pravi:

  [...] naj na hitro pokomentiram nekaj ponedeljkovih nastopov, kjer je Plestenjak tako kot lani k sodelovanju povabil številne znane pevce in pripravil zelo soliden glasbeni spektakel, ki sem ga [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !