Recenzije: How To Train Your Dragon, Dear John, Cop Out, Extraordinary Measures

19.04.2010 ob 03:55

HOW TO TRAIN YOUR DRAGON (zda 2010, risanka, režija: Dean DeBlois & Chris Sanders, glasovi: Jay Baruchel, Gerard Butler, America Ferrera, Jonah Hill, Craig Ferguson, Christopher Mintz-Plasse)

Vesoljček.

Jp, tole je še ena predelava Spielbergovega Vesoljčka, kar je jasno, saj so risanko, no ja, da ne bom žalil, animirani film, naredili pri studiu Dreamworks. Saj veste, deček najde bitje iz vesolja, ga skriva pred starši in okolico ter z njim naveže prijateljske stike. Sedaj gre pač za zmajčka, za zelo posebno nočno vrsto, ki ne more več leteti, saj ima poškodovano krilo. Če vam je potegnilo na zelo simpatično risanko Lilo & Stich, ki sta jo prav tako ustvarila DeBlois in Sanders, imate več  kot prav, saj gre za isto zgodbo in celo za skorajda identičen izgled stvora. Drži, How To Train Your Dragon, sicer zelo dobra, zelo zabavna, zelo akcijska in zelo fino narejena risanka, je v prvi vrsti rimejk Vesoljčka, v drugi pa rimejk Lila & Sticha, ki je bil prav tako rimejk Vesoljčka. Tu je tudi spomin na dobri DragonHeart, kjer se je z zmajem spoprijateljil vitez Dennis Quaid, na sila povprečni Reign of Fire, kjer sta s z zmaji borila Matthew McConaughey in Christian Bale, ter na  leta 1981 posneti in na pol kultni Dragonslayer, kjer je z zmajem paktiral Peter MacNicol. Tokrat to počne deček Hiccup (Jay Baruchel, zvezda odlične komedije She’s Out of My League), edini Viking, ki ne more ubiti zmaja, kar je seveda hudo razočaranje za njegovega pogumnega in orjaškega očeta Stoicka (Gerard Butler), kateri pa ga vseeno pošlje v šolo za borbe proti zmajem. Vikingi so namreč prepričani, da so zmaji zlobne zveri, mali Hiccup pa ugotavlja, da so stoletja v zmoti in da si niso nikoli vzeli dovolj časa zanje. Res super risanka, z dramaturgijo boljšo od večine filmov. In s prizori, ki jih zlepa ne boste pozabili. 

Ocena: presežek

DEAR JOHN (zda 2010, drama, režija: Lasse Hallstrom, igrajo: Channing Tatum, Amanda Seyfried, Henry Thomas, Richard Jenkins)

Zelo solidna, dovolj romantična in presenetljivo realna ljubezenska drama.

Channing Tatum, zvezda izjemno slabih filmov Fighting in G.I. Joe, je tokrat hvala bogu boljši kot ponavadi, zato mi je močno odleglo, saj sem pričakoval še eno totalno slabo, mrtvo in leseno igralsko kreacijo v še enem zoprnem romantičnem filmu za mladino. Tole je nekaj drugačnega, že zaradi režiserja Lasseja Hallstroma, ki zadnje čase kljub dobrim filmom nima sreče s komercialnim uspehom. Tole je presenetljivo očarljiva in dobro narejena romantična zgodbica dveh zaljubljencev (njo igra Amanda Seyfried, hčerka iz odlične Mamme Mie), ki jima idilo vzame 11. september, ki njemu podaljša vojaški rok in njo nekoliko ohladi. Pa četudi pred zadnjim odhodom končno konzumirata ljubezen. Nimaš kaj, eno leto čakanja, kjer so samo pisma, je bila dovolj huda preizkušnja, dodatno leto, morda celo dve, je absolutno preveč. To pa ni Cold Mountain, kjer bi ženska na svojega princa čakala do smrti, to je bolj realna ljubezenska pripoved,  ki bi se seveda lahko zgodila tudi v resnici. Prizori med Tatumom in Seyfriedovo so čudoviti, nežni in romantični. Tempo filma je resda nekoliko okoren, toda Lasse Hallstrom, ki me je pred kratkim navdušil s Hachikom, obvlada svoj posel in se dejansko uspešno izogiba klišejem ter nas očara s prepričljivo zgodbo, kjer svojih pet minut pobere tudi Tatumov avtistični in s kovanci obsedeni oče Richard Jenkins. Plus Henry Thomas, deček iz Spielbergovega Vesoljčka, v okej vlogici družinskega prijatelja.

Ocena: vredno ogleda

COP OUT (zda 2010, komedija, režija: Kevin Smith, igrajo: Bruce Willis, Tracy Morgan, Kevin Pollak, Adam Brody, Ana de la Reguera, Seann William Scott)

Klišejska in sprva celo nekoliko zoprna akcijska komedija se počasi in samozavestno spremini v zelo zabavno in gledljivo “buddy buddy” pizdarijo, ki ji žanrsko dejansko ne manjka prav ničesar.

Prav imate, Kevin Smith, ki tokrat prvič ni napisal scenarija, je Willisu kot igralec asistiral v zadnjem Die Hardu, zato je jasno, da je prav on sedaj režiser njegove najnovejše akcijske komedije. Okej, isto sranje smo doslej videl že stokrat, recimo v Smrtonosnem orožju in 48 Hours ter seveda v The Last Boy Scoutu in Die Hardu, če ostanemu pri Willisu. Saj poznate finto belega in temnopoltega policaja, finto “buddy buddy” filmčkov, ki se je kot klop drži tudi Cop Out. Zgodba o dveh policajih, ki se zaradi nostalgične bejzbol sličice zapleteta z lokalno mehiško bando. Priznam, Tracy Morgan se mi pred tem filmom ni zdel dovolj smešen, zato mi ni bilo jasno, zakaj je taka zvezda. To je bil razlog, da mi je šel na živce tudi v prvi tretjini Cop Outa, kjer je tudi Willis premalo spontan in dolgočasen. Toda čez čas nam njun odnos, no ja, njuni štosi, ali še bolje, njuna lika Jimmy in Paul, vendarle zlezeta pod kožo in se začnemo zabavati tako kot je treba. Tudi zavoljo odlične stranske vlogice Seanna Williama Scotta, ki kot gobezdavi nepridiprav skorajda ukrade film. Da je bil Tracy Morgan podobno kot Damon Wayans prepričan, da bo film velika uspešnica, ker je Bruce Willis pač legenda, je več kot jasno. Da sta Cop Out in The Last Boy Scout finančno razočarala, pa tudi ni treba posebej poudarjati. A pustimo zdaj trivio, važen je končni učinek filma, ki dejansko zadovolji pričakovanja in se vpiše med povsem dostojne predstavnike žanra.

Ocena: vredno ogleda

EXTRAORDINARY MEASURES (zda 2010, drama, režija: Tom Vaughan, igrajo: Brenda Fraser, Harrison Ford, Keri Russell, Jared Harris, Courtney B. Vance)

Dovolj globoka in zanimiva dramica o iskanju zdravila za otroško bolezen, ki ohromi vse vitalne organe.

Ko se je Harrison Ford zmagoslavno vrnil s četrtim Indiano Jonesom, sem bil prepričan, da bo njegova kariera zacvetela tudi v filmih, ki bodo sledili. Očitno sem se zmotil, še bolj čudno pa je dejstvo, da so filmi dobri, finančnega rezultata pa ni. Crossing Over ni dobil niti prave distribucije, Extraordinary Measures pa je finančno popolnoma razočaral. Kljub zelo lepi, družinski in dovolj dobro narejeni zgodbi o očetu (Brendan Fraser), ki se bori za novo zdravilo, s katerim bi svojima hudo bolnima otrokoma podaljšal življenje. Nekaj podobnega sta počela tudi Nick Nolte in Susan Sarandon v drami Lorenzo’s Oil, tokrat pa gre še za zdravnika, ki ga zelo dobro in prepričljivo igra Harrison Ford. Za svojevrstnega, tečnega in trmastega znanstvenika, ki v osami svoje klinike razvija teorije o novem zdravilu in se vendarle pusti prepričati za sodelovanje. V drugačni in v povsem neinfantilni vlogi je po dolgem času fino gledati tudi Brendana Fraserja, ki pa mu šov seveda ukrade stari dobri Ford, kateri uživa kot že dolgo ne. In to je ključno za uspeh filma, ki kljub žalostni zgodbici ne izpade patetično in preveč resno, marveč ohranja kontekstne humorne vložke in atmosfero, ki navduši gledalca, ki se je s hudo otroško boleznijo lani srečal tudi v filmu My Sister’s Keeper. Okej film, ki mu pravzaprav ne moremo očitati večjih napak. Plus Keri Russel v vlogi žena Brendana Fraserja.

Ocena: vredno ogleda

 

10 komentarjev na “Recenzije: How To Train Your Dragon, Dear John, Cop Out, Extraordinary Measures”

 1. Tina M Tina M pravi:

  How to Train Your Dragon je res simpatična risanka.
  Cop Out mi pa ni bil tako všeč, ne vem. Če ga primerjaš s forami v Smrtonosnem orožju, so te veliko slabše, kemija med njima je slabša in vse je nekam leseno, z redkimi izjemami situacij, kjer se lahko nasmehneš. Edino soundtracki so mi bili za 5.. dobri komadi :)

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se strinjam, fore so slabše in na začetku je res tako kot si rekla in kot sem zapisal tudi sam, toda čez čas sem padel noter in se smejal na vsakem koraku. Štirka je šenkana, a naj bo. Tudi za Dear John je šenkana, če sem iskren. Morda tudi za Extraordinary Measures. Edina za Dragona ni dileme, ker je res kul.
  Uf, čisto pozabil na soundtrack, res je zažigal, sami stari hiti.

 3. Vanja1 pravi:

  Jaz pa sem si te dni ogledala film Dear John, res lepa realna zgodba, ki mi je zarosila oko in po licu spustila tudi solzico, še posebej , ko se on vrne ob očetovi kapi iz vojske, in se z njo srečata.. Res lepa ljubezenska drama, ki ljudem , ki radi gledajo takšno vsebino, vdari na čustva.;)

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Začuda ni navdušila gledalcev, pa tudi kritikov ne, če se ne motim.

 5. alenka pravi:

  Dear John – v ogled me je prepričal predvsem Richard Jenkins, ki mi je ful dobr igralec (igra očeta glavnega lika), gre pa za romatično dramo. ni se težko zaljubiti, veliko težje pa je ohraniti zvezo na daljavo, pa je le ljubezen dovolj? in četudi nadaljuješ z življenjem je prava ljubezen v srcu. me je prepriču, lep fim. 4/5

  How to Train Your Dragon – super truper lušna risanka. všeč mi je zgodba, glasovi, liki, scenarij, vikingi, zmaji… vseee! 5/5

 6. Animirani maraton « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] ki se po zaslužku, produkciji in promociji ne  more kosati z uspešnicami tipa Toy Story 3, How To Train Your Dragon in Despicable Me, kar pa ne pomeni, da je kaj dosti slabša. Čisto dobro se kosa s konkurenco, še [...]

 7. Oskarji 2011 « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] the-social-network/ toy-story-3/ winters-bone/ blue-valentine/ the-town/ alice-in-wonderland/ how-to-train-your-dragon/ harry-potter-and-the-deathly-hallows-part-1/ the-wolfman/ kynodontas/ tangled/ tron/ unstoppable/ [...]

 8. montebuba pravi:

  Glede zadnje filma. Mislim, da je super. Brendan Fraser je dokazal, da mu ležijo tudi vloge v dramah medtem ko je Harrison Ford itak faca. Tako zelo dobro igra svojeglavega zdravika, da komaj slediš.
  Zanimivo je da film drži tempo s tudi nekaj humornimi vložki ki žalostno zgodbo ne naredijo še bolj tragično. Najbolj je pa zanimivo da je film posnet po resničnih dogodkih.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Fraser ni slab igralec, ko ujame pravo vlogo. Škoda, da se je zadnje čase izgubil in si zajebal imidž s poceni družinskimi idiotijami.

 10. montebuba pravi:

  zanimivo pa da si tako zelo pohvalil COP OUT, ki meni ni bil nič posebnega, čeprav sta oba igralca super.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !